14 tjedna 16 tjedna

Fetalni razvoj u 15. tjednu trudnoće

Sadržaj

Svaki novi dan života djeteta u majčinom trbuhu popraćen je brojnim promjenama koje utječu ne samo na izgled djeteta, nego i na njegove unutarnje organe.

Izračunajte trajanje trudnoće
Navedite prvi dan posljednje menstruacije.

Kako se mijenja fetus?

15 tjedan trudnoće pripada drugom tromjesečju - to je vrijeme kada su se s bebom već odvijale brojne metamorfoze: struktura njegova tijela se promijenila, unutarnji organi aktivirali njihov rad.

koža

Djetetova koža je još uvijek vrlo mršava, kroz koju prolaze krvne žile. Postupno se mijenja struktura slojeva kože. Aktivni rad srca djeteta doprinosi činjenici da njegova koža postaje svijetlo ružičasta. Nakon nekog vremena oni će biti gušći i dobiti fiziološku boju.

Srce i krvne žile

Kardiovaskularni sustav djeteta od 14. do 15. akušerskog tjedna trudnoće već je prilično dobro formiran. Na primjer, djetetovo srce već kuca, a kao odrasli već ima četiri kamere. Bebino srce kuca vrlo aktivno: organ pumpa oko 25-28 litara krvi dnevno.

Da bi se procijenila učinkovitost kardiovaskularnog sustava djeteta, liječnici koriste poseban klinički kriterij - otkucaji srca (HR). Mjeri se, u pravilu, tijekom ultrazvuka. Stopa ovog važnog pokazatelja prikazana je u tablici.

Otkucaji srca

Otkucaji srca

Otkucaji srca

120-150 otkucaja u minuti

Živčani sustav

Živčani sustav se aktivno razvija u tijelu djeteta. U mozgu se događaju vrlo važne promjene. Dijete aktivno razvija kore - to je ono što omogućuje govoriti, misliti, izvoditi bilo kakve radnje. Broj interneuronskih veza između neurona (moždanih stanica) raste iz dana u dan. U korteksu se pojavljuju utori i gyrus.

Aktivni razvoj analizatora živaca dovodi do činjenice da dijete ima prve senzacije okusa. Stručnjaci napominju da bebe mogu osjetiti okus amnionske tekućine u tom razdoblju svog prenatalnog života. To uvelike ovisi o hrani koju trudna majka troši. Amnionska tekućina može biti slana, gorka ili čak slatka. U djetetovom jeziku, pupoljci okusa već su prisutni, što je nužno za prepoznavanje različitih okusa.

Dijete u 15. tjednu svog intrauterinog života počinje razlikovati glasove. U ovom trenutku, liječnici preporučuju da budući roditelji počnu razgovarati sa svojim djetetom, jer to pomaže stvoriti dobru psiho-emocionalnu vezu između njih. U trudnoći u ovom trenutku, u pravilu, počinju se pojavljivati ​​prvi specifični osjećaji u tijelu.

Dijeteva krv već ima određene hormone. Na primjer, dječaci čak imaju testosteron - glavni muški spolni hormon.

Izdvojeni organi

Kod djeteta od 14-15 tjedna trudnoća već djeluju znoj i lojne žlijezde, njihovi kanali se nalaze u koži. Neke endokrine žlijezde također djeluju. Na primjer, štitnjača počinje proizvoditi prve hormone. Hipofiza je također aktivirana.

Organi gastrointestinalnog trakta

Dijete već ima jetru i žuč. Nastaje žuč, koja je najvažnija supstanca za probavu. Ona ulazi u crijeva djeteta, sudjelujući u formiranju izvorne kale - mekonija. Puna probava pojavit će se u djetetu tek nakon njegova rođenja i nakon pijenja prve količine majčinog mlijeka.

Tijekom ovog razdoblja prenatalnog života, beba već ima crijevo. Njeni zidovi su čak sposobni za posjekotine, što stručnjaci nazivaju peristaltikom. Peristaltički pokreti crijeva pojačavaju se kad u nju uđe žuč. Villi su već formirane na stijenkama crijeva, koje su potrebne za apsorpciju hranjivih tvari.

Izlučni sustav

U to vrijeme, prenatalni život djeteta već je formirao bubrege i elemente urinarnog trakta. Beba može samostalno progutati amnionsku tekućinu. Ta se tekućina na kraju završi u bubrezima i izlučuje. Taj je proces vrlo važan jer je neophodan za puni razvoj mokraćnog sustava. Beba u ovoj fazi trudnoće već može mokriti.

Mnoge trudnice su zabrinute da se dijete može progutati ako se proguta plodna voda. Panika zbog toga nije vrijedna toga, jer je unos amnionske tekućine prilično fiziološka reakcija potrebna za puni razvoj djeteta.

Aktivno unošenje amnionske tekućine također pridonosi poboljšanju respiratornih mišića fetusa. U tom procesu pomoćno sudjelovanje provodi se interkostalnim mišićima. Ovaj proces je također potreban za poboljšanje i daljnji razvoj dišnog sustava.

pluća

Dijete nastavlja razvijati plućno tkivo. Do vremena rođenja, pluća bi trebala biti dobro formirana. To je neophodno kako bi beba mogla prvi put udahnuti. Tijekom tog razdoblja, dijete nastavlja formirati bronhijalni trup.

Grkljani i glotis su već formirani. Tijekom intrauterinog razvoja, ti organi koji formiraju glas su u neaktivnom disanju. Prvi put će raditi u trenutku rođenja djeteta.

Mišićno-koštani sustav

Kosti djeteta postaju guste. Svakodnevno se mijenja struktura kostiju. Brojni spojevi već su prilično pokretni. Dijete počinje aktivno "proučavati" svoje tijelo - savija i raskida ruke i noge, može se okrenuti, otvoriti i zatvoriti usta. Neke bebe počinju doticati lica prstima.

Aktivni razvoj živčanog sustava i mišića lica pridonosi činjenici da dijete ima prve manifestacije emocija: dijete se može smijati, grimasiti i čak zijevati.

Parametri tijela

Aktivni razvoj djeteta doprinosi činjenici da se proporcije njegova tijela mijenjaju: djetetove noge postaju dulje od ruku, a djetetovo tijelo rastegnuto do duljine.

Aktivni rast djeteta pomaže u povećanju tjelesne veličine. Za procjenu intenziteta intrauterinog razvoja, liječnici koriste nekoliko osnovnih kliničkih kriterija. Jedna od njih je težina i visina djeteta. Normalne vrijednosti ovih kliničkih pokazatelja prikazane su u tablici.

Procijenjeni parametar

Norma u trudnoći od 15 tjedana

Fetalni rast

10-11 cm

Masa voća

70-80 gr

lokacija

Tijekom trudnoće također se procjenjuje način na koji se fetus nalazi u maternici. Važno je napomenuti da položaj djeteta u ovom trenutku možda nije potpuno konačan - vrlo aktivna djeca mogu se nekoliko puta okrenuti i promijeniti svoj izvorni položaj do rođenja.

Procijenite kako se fetus nalazi u maternici pomoću ultrazvuka. Ispitivač može točno odrediti položaj fetusa u maternici. Neispravan se smatra transverzalnim i kosim položajem djeteta.

Baby look

U ovom razdoblju trudnoće, beba izgleda prilično “ljudski”: lice je već formirano, možete razlikovati čelo, nos i obraze. Linija brade je sasvim različita. Važno je napomenuti da će se konačno oblikovanje kontura lica pojaviti nešto kasnije.

Neke bebe u ovom razdoblju intrauterinog razvoja pojavljuju se obrve i cilije - vrlo su male i suptilne. Pojavljuju se na mjestima prije nego što su dlake rasle. Neki stručnjaci vjeruju da čak i boja cilija i obrva može se procijeniti, što će biti dijete: tamna ili plava.

Dijete je već stvorilo uši, koje su i dalje vrlo mekane u svojoj gustoći.

Je li moguće utvrditi spol?

U ovoj fazi trudnoće budući roditelji već znaju da li očekuju dječaka ili djevojčicu. U djece, do 15. tjedna intrauterinog života, obično se formiraju rodni znakovi.

Prema spolnim karakteristikama spolnosti, ultrazvučni stručnjak može također čuti spol djeteta.

Važno je upamtiti da definicija spola u 15. tjednu trudnoće još nije apsolutno točna, budući da su vjerojatnost pogrešaka u njenom određivanju i zloglasni “ljudski” faktor u ovom slučaju prilično visoki.

O tome što se događa s bebom i majkom u 15. tjednu trudnoće, pogledajte sljedeći video.

14 tjedna 16 tjedna
Saznajte što se događa fetusu svaki tjedan trudnoće.
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje