Raspored cijepljenja za djecu u Rusiji

Sadržaj

U svakoj zemlji, na državnoj razini, uspostavlja se kalendar prema kojem su djeca cijepljena. Pogledajmo raspored cijepljenja u Rusiji, pogotovo zato što se od 2014. malo promijenio.

Izračunajte raspored imunizacije
Unesite datum rođenja djeteta

kontraindikacije

Prije nego što saznate o vremenskom rasporedu cijepljenja, roditelji bi trebali biti upoznati s čimbenicima koji su razlog za ne cijepljenje djeteta uopće ili za određeno razdoblje.

 • Prepreka za uvođenje bilo kojeg cjepiva je nepovoljna reakcija na primjenu ovog lijeka u prošlosti (pojavila se jaka nuspojava ili komplikacije).
 • Također, nijedno cjepivo se ne može primijeniti s imunodeficijencijama, malignim tumorima i smanjenjem funkcije imunološkog sustava pod djelovanjem lijekova.
 • Kontraindikacije za uvođenje BCG-a su niska porođajna težina (manje od 2 kg).
 • DTP vakcinacija se ne daje u slučaju progresivnih bolesti živčanog sustava i prisutnosti konvulzivnog sindroma u prošlosti.
 • Cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubeole ne smije se davati zbog alergija na aminoglikozide.
 • Ako je dijete alergično na bjelance, ne bi trebalo davati lijekove protiv rubeole, ospica, gripe i zaušnjaka.
 • Nije moguće cijepiti protiv hepatitisa B ako ste alergični na pekarski kvasac.
Pregled prije cijepljenja
Prije cijepljenja potrebno je procijeniti stanje djeteta i upoznati se s kontraindikacijama.

stol

Kakva je infekcija cjepivo

Uvjeti cijepljenja

Uvjeti vakcinacije

Značajke

Hepatitis B

1 - u prva 24 sata nakon rođenja;

2 - u jednom mjesecu;

3 - u 6 mjeseci

-

Ako je dijete u rizičnoj skupini, treće cijepljenje se odgađa do dobi od 2 mjeseca, a četvrto cijepljenje provodi se na 1 godinu.

tuberkuloza

1 - za 3-7 dana života

1 - u 6-7 godina;

2 - u dobi od 14 godina

Primarno cijepljenje provodi se s BCG-M, a BCG cjepivo se primjenjuje s povećanim rizikom od tuberkuloze za dijete (koje živi u regiji s visokim stupnjem morbiditeta, prisutnošću tuberkuloze u bliskim rođacima).

difterija

1 - u 3 mjeseca;

2 - u 4,5 mjeseca;

3 - u 6 mjeseci

1 - u 18 mjeseci;

2 - u 6-7 godina;

3 - u dobi od 14 godina

Počevši od druge revakcinacije, koristi se vakcina s manjom količinom antigena.

Veliki kašalj

1 - u 3 mjeseca;

2 - u 4,5 mjeseca;

3 - u 6 mjeseci

1 - na 18 mjeseci

Cijepljenje se provodi cjelovitim cjepivom koje također štiti od tetanusa i difterije.

tetanus

1 - u 3 mjeseca;

2 - u 4,5 mjeseca;

3 - u 6 mjeseci

1 - u 18 mjeseci;

2 - u 6-7 godina;

3 - u dobi od 14 godina

Počevši od druge revakcinacije, koristi se vakcina s manjom količinom antigena.

Pneumokokna infekcija

1 - u 2 mjeseca;

2 - u 4,5 mjeseca;

1 - u 15 mjeseci

Hemofilna infekcija

1 - u 3 mjeseca;

2 - u 4,5 mjeseca;

3 - u 6 mjeseci

1 - u 18 mjeseci;

Djeca u riziku su cijepljena.

dječja paraliza

1 - u 3 mjeseca;

2 - u 4,5 mjeseca;

3 - u 6 mjeseci

1 - u 18 mjeseci;

2 - u 20 mjeseci;

3 - u dobi od 14 godina

Za prva dva cjepiva koristi se inaktivirana inačica cjepiva, a djeci se daje živo cjepivo.

rubeole

1 - u 12 mjeseci

1 - na 6 godina

Sveobuhvatno cjepivo također se koristi za cijepljenje, koje također štiti od ospica i zaušnjaka.

ospice

1 - u 12 mjeseci

1 - na 6 godina

Sveobuhvatno cjepivo također se koristi za cijepljenje, koje također štiti od rubeole i parotitisa.

parotitis

1 - u 12 mjeseci

1 - na 6 godina

Sveobuhvatno cjepivo također se koristi za cijepljenje, koje također štiti od ospica i rubeole.

gripa

Od 6 mjeseci

-

Cijepljenje se provodi godišnje.

Osim toga, djeca se cijepe protiv rubeole u dobi od 13 godina, a ospice u dobi od 15-17 godina, ako djeca nisu cijepljena protiv tih infekcija, nisu imala nikakvu bolest ili su primila samo prvo cjepivo.

Vrste cijepljenja

Cjepivo se može davati djetetu na sljedeće načine:

 1. Intramuskularno. To je jedan od najčešćih načina da se osigura prilično brza resorpcija lijeka. Imunitet se nakon takvog uvođenja brzo formira, a rizik od alergija je manji, jer su mišići dobro opskrbljeni krvlju i uklonjeni s kože. Djeca do dvije godine intramuskularnog cijepljenja provode se u bedru. Injekcija se provodi u anterolateralnom području, usmjeravajući iglu okomito na kožu. Za bebe starije od dvije godine cjepivo se ubrizgava u deltoidni mišić. Uvod u gluteusni mišić se ne prakticira zbog male duljine igle (injekcija se dobiva potkožno).
 2. Potkožno. Na taj se način daje veliki broj lijekova, primjerice cjepivo protiv rubeole, zaušnjaka i ospica. Njezine razlike su točnije doziranje nego oralnom i intradermalnom metodom, kao i niža brzina apsorpcije i stvaranje imuniteta, što je vrijedno u prisutnosti problema s zgrušavanjem krvi. Istovremeno se cjepiva protiv bjesnoće i hepatitisa B ne mogu davati pod kožu. Mjesta za injekcije za potkožno cijepljenje su područja ramena, prednjeg dijela bedra ili područja ispod lopatice.
 3. Intradermalno. Primjer primjene ove metode cijepljenja je uvođenje BCG. Za injekciju se koristi štrcaljka s tankom iglom. Injekcija se provodi u području ramena. U isto vrijeme za prevenciju komplikacija važno je ne uvesti lijek pod kožu.
 4. Kroz usta. Ova metoda davanja lijeka naziva se i oralna. Primjer cijepljenja ovom metodom je cijepljenje protiv dječje paralize kao oralni pripravak. Tehnika je vrlo jednostavna - prava količina lijeka pada u djetetova usta.
 5. U nosu. Cjepiva u obliku vodene otopine, kreme ili masti (na primjer, rubeole ili gripe) se daju na ovaj način. Minus metode leži u složenosti doziranja, jer dio lijeka ulazi u probavni trakt.
cijepljenje
Većina cijepljenja, prema kalendaru, bit će napravljena u prvoj godini života djeteta.

pojačavač

Ponovna vakcinacija se naziva manipulacija, koja osigurava održavanje imuniteta na bolesti kojima je dijete prethodno cijepljeno. Dijete se ponovno ubrizgava lijekom, tako da će ponovljena proizvodnja antitijela povećati zaštitu protiv određene bolesti.

Ovisno o cijepljenju, revakcinacije se mogu provesti 1-7 puta, a ponekad ne. Na primjer, ne provode se revakcinacije protiv hepatitisa B, a protiv tuberkuloze provode se samo s negativnim rezultatima Mantouxa. Protiv bolesti poput rubeole, hripavca, parotitisa, pneumokokne infekcije i ospica, revakcinacija se provodi samo jednom, ali održavanje imuniteta protiv tetanusa i difterije zahtijeva redovitu revakcinaciju do kraja života.

Intramuskularno davanje cjepiva u deltoidni mišić
Većina cjepiva se daje intramuskularno.

Raspored cijepljenja prema dobi

Do 1 godine

Prvo cjepivo s kojim se novorođenče susreće dok je još u rodilištu je cjepivo protiv hepatitisa B. Izvodi se prvog dana postporođajnog razdoblja. Od trećeg do sedmog dana života beba dobiva BCG. Injekcija se vrši u rodilištu intrakutano u ramenu djeteta. U mjesecu cijepljenja protiv hepatitisa B se ponavlja.

Tromjesečna beba čeka nekoliko cjepiva. U ovoj dobi, cijepljeni protiv dječje paralize, pneumokokna infekcija, veliki kašalj, tetanus i difterija, Ako je dijete u opasnosti, prima i cjepivo protiv hemofilne infekcije. Isti popis cijepljenja karakterističan je za dob od 4,5 i 6 mjeseci, osim za pneumokokno cjepivo koje se cijepi samo dva puta (u 3 mjeseca i 4,5 mjeseca).Osim toga, u dobi od 6 mjeseci treći put cijepljen protiv hepatitisa B.

Cijepljenje za dojenčad
Zahvaljujući cijepljenju, djeca se ne razboljevaju tim smrtonosnim bolestima.

Do 3 godine

Jednogodišnje dijete šalje se na cijepljenje protiv parotitisa, rubeole i ospica. Cjepivo koje štiti od ovih infekcija je složeno, tako da će biti samo jedna injekcija. Također, na 1 godinu, djeca koja su izložena riziku od ove bolesti su cijepljena protiv hepatitisa B.

U dobi od 15 mjeseci, dijete će doživjeti revakcinaciju od pneumokokne infekcije. U 1,5 godina počinje revakcinacija iz tetanusa, dječje paralize, difterije i hripavca. Druga revakcinacija protiv dječje paralize provodi se u dobi od dvadeset mjeseci.

Do 7 godina

U dobi od 6 godina, revakcinacija protiv zaušnjaka, ospica i rubeole čeka dijete. Sedmogodišnje dijete ponovno se cijepi s BCG, ako postoje indicije za to. Također u ovoj dobi, dijete prima ADS cjepivo koje podržava njegov imunitet protiv tetanusa i difterije.

Starije od 14 godina

U dobi od 13 godina, djeca se selektivno vakciniraju - ako dijete nije cijepljeno prije ili nema informacija o prethodnim cijepljenju. Djevojčicama se dodatno daje cjepivo protiv rubeole.

Mlađi od 18 godina

U dobi od 14 godina dolazi vrijeme za još jednu revakcinaciju protiv takvih zaraznih bolesti kao što su tetanus, poliomijelitis, tuberkuloza i difterija. Isto tako u ovom trenutku moguće je cijepiti se protiv ospica i hepatitisa B, ako prethodno nije provedeno cijepljenje protiv ovih virusnih infekcija.

Cijepljenje za odrasle
Mnoga će se cijepljenja obaviti izvan škole.

Priprema za cijepljenje

Prije nego što cijepite dijete, morate odrediti njegovo zdravstveno stanje. To će pomoći stručnjacima za inspekciju (često je potrebno pokazati dječjem neurologu ili alergologu), kao i testove urina i krvi. Prije cijepljenja važno je ne mijenjati dijetu i ne uključivati ​​nove proizvode.

Također, roditeljima se savjetuje da unaprijed kupe antipiretik, jer mnoga djeca imaju temperaturnu reakciju na cjepivo. Ako postoji rizik od alergijske reakcije, nekoliko dana prije cijepljenja i nekoliko dana nakon injekcije, vrijedi dati djetetu antihistaminik. Prilikom cijepljenja djece do jedne godine u klinici, vrijedi uzeti čistu pelenu sa sobom, kao i igračku.

Savjet

SZO i liječnici aktivno promiču i preporučuju cijepljenje, međutim, potrebna je i suglasnost roditelja za cijepljenje. Uvijek su postojali roditelji koji su odbili dati cjepivo svojoj djeci iz određenih razloga. Česti neuspjeh doveo je do povećanja učestalosti infekcija kao što su hripavac i difterija. Osim toga, postoji visok rizik od izbijanja dječje paralize i drugih opasnih infekcija zbog odbacivanja cjepiva. Naravno, cijepljenje se ne može pripisati potpuno sigurnim postupcima, ali je sigurnost cijepljenja mnogo veća od bolesti koju sprečavaju cijepljenje.

Roditeljima se savjetuje da ne prekidaju raspored cijepljenja. To je posebno važno za cijepljenje protiv difterije. Možete odbiti ili preskočiti samo ponovnu vakcinaciju. Ako niste sigurni hoće li cjepivo oštetiti vaše dijete, kontaktirajte imunologa koji će, ako postoje privremene kontraindikacije (npr. Dijateza), razviti individualni plan cijepljenja za vaše dijete.

Vjerojatnost komplikacija nakon cijepljenja
Vjerojatnost komplikacija nakon cijepljenja kod zdravog djeteta gotovo je nula.
Prije cijepljenja važno je ne samo da je dijete zdravo, već i da istječe vrijeme kontraindikacija. Ako je dijete imalo akutnu infekciju, cjepivo se može dati samo 2 tjedna nakon oporavka.
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje