6 mjeseci 8 mjeseci

Razvoj djeteta na 7 mjeseci

Sadržaj

Roditelji sedmomjesečnog djeteta bilježe promjene u djetetu doslovno svaki dan. Ovo nije bespomoćno novorođenče, koje je moglo samo lagati, spavati, jesti i plakati. Do sedam mjeseci, beba je značajno porasla i već je punopravni član obitelji. Puno komunicira, puno se seli, ne jede samo majčino mlijeko i stalno uči nove vještine. Što je beba naučila do sedam mjeseci i kako roditelji mogu potaknuti daljnji razvoj malog djeteta?

Mama s bebom 7 mjeseci
Roditeljska ljubav je najvažniji čimbenik u punom psihološkom razvoju djeteta.

Fiziološke promjene

 • Djetetovi mišići postaju sve jači, dopuštajući djetetu da zadrži tijelo u sjedećem položaju u dobi od 7 mjeseci i puzeći, kao i stojeći, držeći potporu.
 • Razvoj desne hemisfere je intenzivniji, tako da dijete često ne može koristiti svoju desnu ruku, već svoju lijevu, ali to uopće nije znak da će dijete biti ljevak.
 • Dijete ima 7 mjeseci već potpuno formiralo vid i sluh. Mrvica se pretvara čak i kao odgovor na slab zvuk i savršeno vidi predmete koji se brzo kreću.
 • U dobi od sedam mjeseci, mnoge bebe su izbile prve zube. Neki od roditelja malog djeteta mogu primijetiti samo jedan od donjih sjekutića, a kod nekih beba već su se pojavila dva prednja donja zuba, a gornji će se „proklyututsya“.
 • U vezi s uvođenjem komplementarne hrane, bebina stolica se mijenja - postaje rjeđa (obično jednom dnevno) i gusta, a njezin miris je oštriji.
Beba 7 mjeseci
Dijete od 7 mjeseci može sjediti, puzati i stajati, držeći se za potporu

Fizički razvoj

Iako se razvoj svakog djeteta odvija vlastitim tempom, na temelju uspješnosti svih djece određene dobi, utvrđene su granice norme, čiji je višak i kod veće i manje strane razlog za konzultaciju s pedijatrom. Glavni pokazatelji za bebe 7 mjeseci (oba prosječna i granica) prikupili smo u tablici:

pokazatelj

Prosječno 7 mjeseci

Dječaci u 7-8 mjeseci

Djevojke na 7-8 mjeseci

težina

7600-8300 g

6700-10300 g

6000-9800 g

rast

67,3-69,2 cm

64.8-73.5 cm

62,7-71,9 cm

Opseg glave

42,8-44 cm

41,5-46,4 cm

40,2-45,5 cm

Obim prsa

44,6-45,5 cm

42,5-48,9 cm

42,7-47,2 cm

Sedmi mjesec života donosi bebi dobitak težine od oko 600 grama, a visina - od 1,5 do 2 centimetra. Obim djetetove glave, kao i opseg dojke, postaje više od 0,5 cm, a istodobno napominjemo da opseg prsnog koša u zdrave djece od 7 mjeseci uvijek premašuje opseg glave.

Djevojka 7 mjeseci
Pazite ne samo na poštivanje norme, već i na dinamiku razvoja djeteta

Što beba može?

 • Djeca od sedam mjeseci već sjede i puze. Međutim, neka djeca već pokušavaju sama sjediti, ali ova vještina još nije dostupna većini karapuza. Sedmomjesečne bebe puzaju na različite načine - netko se kreće po trbuhu, netko uspijeva puzati samo unatrag, a netko ustane na sve četiri i brzo se kreće, premještajući noge i ruke.
 • Mnogi vrhovi ovog doba mogu već stajati, držeći obje ruke za čvrstu potporu. Neke bebe čak i prekorače noge, čineći prve neizvjesne korake potpore. U isto vrijeme, dijete je naučilo ustajati, podupirati se, ali ne može još sjediti i poziva svoje roditelje.
 • Sedmomjesečna beba već dobro drži razne predmete u rukama, čak i ako je igračka nepravilnog oblika. Dijete tog doba može se dugo baviti igračkama. Dijete s interesom otkriva svoja svojstva, zatvara i otvara, baca, mijenja, kuša i obavlja druge radnje.
 • Sedmomjesečna beba istražuje nove ukuse, isprobavajući komplementarnu hranu. Dijete je naučilo ne samo jesti iz žlice, već i piti iz šalice, pustiti da sama čaša pomogne odraslima da je zadrže neko vrijeme. No, beba u ovoj dobi već je prilično sposobna držati bocu sama, a ako padne, može je podići.
 • Dijete razumije govor roditelja. Na zahtjev djeteta mogu pokazati neke dijelove tijela i poznate objekte koji se nalaze na istom mjestu. Dijete je shvatilo da skriveni objekt ne nestaje zauvijek, već jednostavno nije vidljiv. Također, beba zna vaše ime i imena domicilnih ljudi. Većina beba je vezana za majku i mogu plakati zbog njezine odsutnosti.
 • Bebice su komplicirane, mrvica proglašava sve više slogova i mnoge od njih beba već govori smisleno.
Baby nasmijana 7 mjeseci
Većina kriterija samo su indikativni pokazatelji razvoja mrvica, ne uzimaju ih previše ozbiljno.

Prilikom određivanja je li dijete dovoljno razvijeno u dobi od sedam mjeseci, roditelji bi trebali razumjeti da se svaka beba razvija prema osobnom rasporedu, ali postoje vještine koje dijete mora definitivno pohađati 7 mjeseci.

Sljedeće točke trebaju biti razlog posjeta pedijatra:

 • Beba se ne prevrće.
 • Ne sjedi sam.
 • Ne pregledava predmete pomoću usta.
 • Nemojte udariti igračku na stol.
 • Ne gledajte igračku koja se kreće.
 • Ne izgovara slogove.
 • Ne privlači pažnju mame i ne otkriva emocije kada komunicira s mamom.

Pogledajte sljedeći video Larise Sviridova o razvoju bebe u 7 mjeseci. Naučit ćete što je posebno važno za psihološki razvoj mrvica.

Nastava za razvoj

Potaknite puzeće dijete, jer se ovaj stupanj razvoja smatra vrlo važnim. Neka beba ima udobnu odjeću i priliku da se okuša na podu. Pomoć mrvica, polaganje svoje omiljene igračke i pretvarajući ih u ostvariv cilj.

Kako zaštititi mrvice u ovim važnim trenucima, pogledajte prijenos E. Komarovskog.

 • Za razvoj koordinacije, stavite dijete na nogu i protresite, a tata može baciti bebu gore i dolje.
 • Predložite malom djetetu da povuče uže, uzimajući tako svijetli šal za takvu igru.
 • Sakrij igračku ispod deke ispred djeteta i neka je dijete pronađe. Također, beba će uživati ​​gledajući male igračke "sakriti" u dlan vaše ruke.
 • Naučite svoje dijete da pokazuje prstom na objekt koji se oglašava, mahnite se i pljesnite rukama. Dajte djetetu razumljive zadatke, na primjer, pokazati medvjeda, otvoriti kutiju ili uzeti žlicu. Upoznajte dijete s riječju "ne", ali to bi se trebalo odnositi samo na stvarne opasnosti.
 • Uključite bebinu glazbu pod različitim tempovima, i primijetit ćete da će se dijete polaganim melodijama smiriti, i ubrzanim ritmom će početi plesati.
 • Ne propustite priliku za razvoj fine motoričke sposobnosti djeteta. Za nastavu možete koristiti domaće vrećice s različitim punjenjem, prstima, igrama s prstima ("kozje rog", "četrdeset vrana"), igračkama s gumbima i još mnogo toga što dijete može osjetiti, pritisnite, povucite, dodirnite i stisnite.
 • Nastavite govoriti djetetu o svemu što činite kako biste povećali dječji rječnik. Nazovite igračke koje pokazuju bebu. Uvijek nazovite svoju bebu po imenu, a zatim pokažite fotografije rođaka, izgovarajući njihova imena.
 • Hodajte s djetetom ne samo tijekom razdoblja kada dijete treba spavati, nego i tijekom budnosti, kako bi beba mogla promatrati prirodu.
 • Možete koristiti za nastavu s malom Doman karticom.
 • Nabavite dječje knjige s debelim stranicama.Neka dijete okrene stranicu na svoju stranu i pogleda svijetle slike, dok u ovom trenutku čitate stihove.
 • Upoznajte dijete s drugom djecom i pozovite ih da posjete ili razgovaraju na šetnjama. Neka djeca gledaju jedni druge.
 • Dok kupate, dodajte nekoliko igračaka u kadu koje mogu plutati.

Iz videozapisa u SvitMam. tv ćete saznati zašto je puzanje vrlo važno za fizički razvoj djeteta. Vježbajte s djetetom i uživajte u njegovu uspjehu.

.

briga

Svako jutro 7-mjesečna beba započinje s higijenskim postupcima. Mrvice se operu, po potrebi očiste nos i uši, obrubljen neven, češalj, četkanje zuba (čak i ako još ne postoje). Dnevna večernja kupka već je navika i pomaže bebi da se opusti prije noćnog odmora.

Kompleks gimnastičkih vježbi u sedam mjeseci se širi. Vašem djetetu možete pomoći da ustane na nogama, savije se i izravnate bebine noge u položaju na leđima, okrenete dijete u različitim smjerovima, držite ruku, radite vježbe za razvoj koordinacije i mnoge druge. U ovoj gimnastici i masaži obično se provodi ujutro.

Čim je mrvica naučila sjediti samouvjereno, možete uvesti bebu u lonac, ali ne morate hraniti posebne iluzije o brzini njegova razvoja (mjehur i crijeva djeca kontroliraju do 18 mjeseci, pa čak i kasnije), kao i tako što dijete dugo sjedi. Neka dijete bude u loncu do 10 minuta, a najbolje je odabrati vrijeme nakon spavanja za sadnju.

Beba 7 mjeseci na loncu
Od 7 mjeseci, već možete početi podučavati mrvice loncu

Dnevna rutina

Djeca od 7 mjeseci spavaju oko 15 sati dnevno, dok neka djeca i dalje spavaju tri puta dnevno, a neki su mališani već prešli na dvodnevni drijemež. Trajanje noćnog sna je 9-10 sati, a danju oko 5 sati. S mogućnošću trodnevnog spavanja u poslijepodnevnim satima, u pravilu je jedan od odmora duži, a druga dva kraća (do sat vremena).

Hodanje s bebom od 7 mjeseci preporučuje se dva puta dnevno tijekom 2 sata. Samo u nepovoljnim vremenskim uvjetima, kao što su jake kiše, jaki mraz ili vjetar, možete ostati kod mališana kod kuće. U toplim ljetnim vremenima, beba može provesti do 6 sati dnevno na ulici. Šetnja se može planirati za dnevne bebe ili tako da je dijete neko vrijeme budno vani.

Obroci sedmomjesečne bebe uključuju 5 obroka, između kojih traje 3 i pol do 4 sata. Količina hrane koju dijete treba 7 mjeseci dnevno izračunava se na temelju težine djeteta. Tjelesnu masu djeteta treba podijeliti na 8. Rezultirajuća količina hrane dijeli se s brojem hranjenja. U prosjeku, dijete od sedam mjeseci dnevno pojede 1000-1100 ml hrane. Posluživanje po obroku je približno 200-220 ml.

Prilikom dojenja dijete se nanosi na dojku oko 7-10 puta tijekom dana i 2 do 4 puta noću (obično ujutro). Dojene bebe u dobi od sedam mjeseci primaju skupine hrane kao što su povrće, žitarice i voće. Počnite ulaziti u prehranu biljnog ulja, dodajući ga pireu od povrća. Izbornik dječjih isthroatsa širi se zbog izgleda svježeg sira, voćnog soka, žumanjaka, tijesto i krekeri. Više o tome pročitajte u članku bebi jelovnik na 7 mjeseci.

Beba 7 mjeseci pije majčino mlijeko
Osnova prehrane bebe u 7 mjeseci je majčino mlijeko ili smjesa
Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

Obični dan

Svaki dan sa sedmomjesečnom bebom je zabavan i zanimljiv. Naravno, režim svakog djeteta će biti individualan 7 mjeseci, ali kako bismo zamislili kako bi mogao izgledati dnevni režim djeteta tog doba, nudimo sljedeći primjer:

7: 00

Izlijevanja.

Prvo hranjenje, u kojem dijete prima majčino mlijeko ili formulu.

Higijenski postupci.

Budnost.

9: 30

Gimnastika.

10: 30

Drugo hranjenje, u kojem su djeca dojena, dobivaju kašu, a mrvice - umjetna masa.

Razdoblje budnosti.

12: 00

Šetnja, tijekom koje mrvice imaju prvi dnevni san na svježem zraku.

14: 00

Povratak kući.

Treće hranjenje, tijekom kojega djeca, bez obzira na vrstu hranjenja, dobivaju biljni pire s biljnim uljem, ali se umjetnom djetetu dodaju voćni sok i žumanjak.

15: 00

Razdoblje budnosti i obrazovnih igara.

16: 00

Šetnja, tijekom koje dijete ima drugi dan spavanja na svježem zraku.

18: 00

Povratak kući

Četvrto hranjenje, koje kod dojenog djeteta uključuje voćni pire i majčino mlijeko, te bebe hranjene bocom, svježi sir, voćni kašalj, kolačiće i mješavinu.

Budnost.

21: 00

Kupanje.

Peto hranjenje, tijekom kojeg dijete prima majčino mlijeko ili formulu.

Spuštanje na noćni san.

Noćno vrijeme

Dojenje beba u snu se nanosi na dojku nekoliko puta, djeca-veštački se najčešće ne budi za hranjenje.

Običan dan s djetetom, možete mijenjati masažu koja jača. Tehnika izvršenja, vidi sljedeći video Nikolai Nikonov - vodeći liječnik i maser terapeut u Rusiji.

Česti problemi

 1. Strah od stranaca. Sedmomjesečna djeca već jasno razlikuju poznate i nepoznate osobe i mogu negativno reagirati na stranca. Zato ne ostavljajte malog s njim samo s nekim strancem. Želeći dijete upoznati s nekim, ostati blizu, uzeti dijete u ruke i držati ga dok se beba ne osjeća ugodno i shvati da stranac nije opasan.
 2. Problemi koji zaspu i spavaju. Mnogi tots zbog povećane tjelesne aktivnosti tijekom dana počinju spavati lošije noću, a polaganje djeteta postaje problematično. U polaganju će vam pomoći stvaranje rituala. Svakodnevno s djetetom poduzimajte iste radnje prije odlaska u krevet, koje će postaviti bebu za noćni odmor.
 3. Odbijanje prikorma. Mnoga djeca, pogotovo ona koja su prethodno jela samo majčino mlijeko, odbijaju nepoznate proizvode, ne želeći probati pire krumpir ili tekuću kašu koju je mama pripremala s ljubavlju. Prisiljavanje djeteta da isproba novu hranu je neprihvatljivo. Nemojte inzistirati, davati djetetu dojku i na kraju ponovno ponuditi novo jelo. Ako dijete glatko odbija kašu i kašu, razmislite o mogućnosti uvođenja pedagoškog hranjenja.
 4. Bol i nelagoda tijekom zuba. Djeca na proces pojavljivanja zuba reagiraju na različite načine. Kod nekih beba, roditelji uče o zubu tek nakon što pogledaju u usta, ali kod mnogih beba, izgled svakog zuba popraćen je povećanim balavljenjem, crvenilom desni i njihovim oticanjem. Često se djetetova temperatura diže i stolica može biti poremećena. Ohlađeni zubi, anestetički gelovi, antipiretici djeluju s nelagodom.

Glavna stvar koju beba treba je ljubav njezinih roditelja. Provedite vrijeme zanimljivo i uživajte u zajedničkim aktivnostima. Igrajte se s djetetom, na temelju lekcija o metodi O. Teplyakove - stručnjaka za intelektualni razvoj.

6 mjeseci 8 mjeseci
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje