Vježbe na fitballu za bebe

Sadržaj

Suvremeni roditelji imaju mnogo više mogućnosti za fizički i emocionalni razvoj svojih beba od svojih roditelja prije mnogo godina. Jedna od takvih popularnih i korisnih akvizicija smatra se gimnastičkom kuglom. Nastava na njoj je zanimljiva i korisna ne samo za djecu stariju od godinu i pol, nego i za novorođenčad. U ovom članku ćemo govoriti o tome kako organizirati vježbe na fitballu za bebe, koje vježbe se mogu izvoditi na lopti, ovisno o dobi.

Korisno ili štetno?

Pitanje koristi i opasnosti fitballa za razvoj dojenčadi nema jasan odgovor. Većina pedijatara je sklona vjerovati da je šteta moguća ako roditelji ne slijede tehniku ​​gimnastike, ako prerano počnu koristiti gimnastičku loptu za kikiriki. Optimalna dob u kojoj možete započeti takve studije je starost od jednog mjeseca i pol. Do ove je godine bolje suzdržati se od raznih manipulacija i vježbi kako se ne bi ozlijedila kralježnica i pupčana rana djeteta.

Međutim, prednosti treninga na gimnastičkoj kugli značajno nadmašuju nekoliko nedostataka:

 • pomaže u ublažavanju simptoma hipertonije mišića, koji su karakteristični za gotovo svako dijete od rođenja do 5-6 mjeseci;
 • ojačani sustavi kostiju i mišića;
 • slabi trbušni zid djeteta jača, što pomaže u sprječavanju ili smanjenju pojave dječijih kolika;
 • razvija se vestibularni aparat, dijete bolje koordinira pokrete;
 • dijete formira ispravnu izjavu o nogama, ispravan stav;
 • poboljšava stanje živčanog sustava.

Da bi vaše dijete dobilo maksimalnu korist od vježbi na fitballu, važno je odabrati samu loptu.

Za djecu od 2-3 mjeseca prikladne su samo glatke kuglice. Za 4-5 mjeseci bebi je sasvim moguće ponuditi bebu za punjenje ili gimnastiku teksturirane fitballove s prištićima, rebrima - to će biti dodatni masažni učinak.

Veličina lopte također je važna - ako ga kupite ne samo za bebu, već i za sebe, da biste nakon poroda brzo ušli u dobru fizičku kondiciju, uzmite veću loptu - promjer 75 cm. Ako je lopta namijenjena samo mrvicama, promjer od 45 ili 55 cm će biti dovoljan.

Izbjegavajte fitballove sumnjive kvalitete koji imaju jak miris. Materijali mogu biti nesigurni - dijete može iskusiti teške alergije, kemijske opekline. Površina dobrog i kvalitetnog fitballa za dojenčad je neklizajuća i ravnomjerna. Provjerite imate li oznaku ABS. - to znači da kugla neće eksplodirati i neće se rasprsnuti u vrijeme korištenja - testovi su prošli, što zapravo označava ova oznaka.

Imate li već sigurnosnu loptu? Zatim se okrećemo proučavanju tehnoloških tečajeva za djecu mlađu od godinu dana.

Opća pravila i preporuke

Prije svega, roditelji trebaju naučiti kako odabrati pravo vrijeme za vježbanje s djetetom - u vrijeme gimnastike, dijete treba spavati, odmarati, zdravo i dobro hraniti. Međutim, nije potrebno početi izvoditi niz vježbi odmah nakon jela, čekati sat i pol nakon hranjenja, a tek onda početi vježbati.

Restaurativne vježbe usmjerene na poticanje mišića, toniziranje djeteta, okrepljujuće, bolje je raditi u prvoj polovici dana, a optimalno je obaviti umirujući kompleks opuštanja u večernjim satima, neposredno prije kupanja i odlaska u krevet. Ako ne uzmete u obzir orijentaciju kompleksa vježbanja, možete poremetiti rutinu djetetova dana, pogoršati mu spavanje, što će rezultirati time da odgojne skupine neće imati koristi. Beba neće dobiti dovoljno sna, osjećat će se umorno.

Potrebno je postupno povećavati vrijeme nastave - od 3-5 minuta do 15-20 minuta. Opterećenje bi se također trebalo mudro povećati - započeti s jednom ili dvije vježbe, postupno uvesti nove zadatke, povećati vrijeme njihove provedbe.

Čvrsto držite dijete tijekom predavanja kako ne bi pao s gimnastičke lopte i ne bi se ozlijedio. Ako se dijete očajnički opire, pokazuje znakove umora, je nevaljalo, aktivnost također treba zaustaviti - kroz suze i hirove ne mogu se postići prednosti gimnastike, bez obzira na to koliko se trudili.

Uvijek pratite lekciju sa zabavnim i opuštenim komentarima, čitajte stihove, pjevajte pjesmu, to je važno da dijete shvati da nije podvrgnut čudnom ritualu (koji, usput, može biti opasan!), S kojim se igra. Tek tada će beba početi primjereno i pozitivno percipirati lekcije.

Ako vježbate s golim bebom, obavezno prekrijte površinu fitballa pelenama - tako će biti ugodnije za mrvice. Na trenutak ne zaboravite na sigurnost - ne ostavljajte malu bez podrške, podrške i pažnje - padanje iz fitballa može biti vrlo bolno i traumatično.

Tehnike izvođenja lekcije

S djetetom od 1,5 do 3 mjeseca

To je najmlađa dobna skupina uključena u fitball. Za ovu djecu važno je izvesti gimnastiku u najdelikatnijem nježnom načinu rada. Stoga stručnjaci preporučuju skupine vježbi usmjerenih na opuštanje mišića, smanjivanje tonusa i sprječavanje crijevnih grčeva. Ostatak vježbi dok beba nije potrebna.

Opuštajuće vježbe na balu za djecu su vrlo jednostavne u izvedbi.

 • Jahanje na trbuhu. Stavite dijete na fitball trbuh prema dolje, glavu također treba uključiti na jednom obrazu. Držite dijete jednom rukom iza leđa, a drugu za noge. Počnite lagano zamahivati ​​loptu desno i lijevo naizmjenično. Postupno komplicirajte vježbu dodajući njišući se naprijed-natrag, a zatim - u krug. Pazite na brzinu i amplitudu - dijete se ne smije bojati i ljuljati. Ova vježba olakšava uklanjanje crijevnih gazikija, smanjuje intenzitet i učestalost grčeva, jača trbušne mišiće.
 • Jahanje po leđima. Vozi se po trbuhu, idi na klizanje na leđima. Stavite dijete na loptu s leđima, ali tako da glava mrvica ne padne natrag. Jednom rukom držite bebin trbuščić, drugi - fiksirajte noge. Za početak, lako će se tresti mrvice s jedne strane na drugu, onda je vježba komplicirana na isti način kao i prva. Ulazak pridonosi formiranju držanja tijela, razvoju mišića leđa.
 • Nogomet za djecu. Dijete treba staviti na pod, na posebnu prostirku na poleđini. Fitball se naslanja na noge i nježno gurne zid lopte na noge mrvica. Refleksivno, beba će gurnuti loptu dalje, razvijajući i jačajući mišiće nogu. Povećan ton zbog intenzivnih, ali mekih pokreta ekstenzora će se smanjiti.

Izbjegavajte vježbe skakanja, jahanje lopte gore i dolje. Nemojte sjediti na bebi fitballu, još je prerano - kralježnica nije spremna za vertikalno opterećenje.

S bebom 4-6 mjeseci

U ovoj dobi morate kombinirati vježbe opuštanja s vježbama za razvoj mišićnog sustava. To će pomoći vašim najdražim igračkama, on ih je već uspio dobiti. Kompleks vježbi postaje sve značajniji i zahtijeva aktivno sudjelovanje djeteta.

 • "Uzmi igračku." Riječ je o složenijoj verziji jahanja na trbuhu, opisanom u kompleksu za bebe. Nakon što je beba valjala, kružnim pokretima na trbuhu, stavite omiljenu igračku na pod ispred nogometa. Klinac će posegnuti za njim, čvrsto je držati za noge, fiksirajući leđa drugom rukom. Istezanje je važno za razvoj lateralnih kosih mišića, kao i za stimulaciju trbušnih mišića i mišića i ramenog pojasa. Da bi dječji napor bio uspješan, gurnite fitball malo dalje od vas tako da bi mrvica mogla dobiti igračku i sigurno je uhvatiti rukama.

„Skakanje”. Mama sjedi na podu, stegne fitball između njezinih nogu, popravlja ga. Podupirući dijete pod rukama, ona podiže i spušta noge na loptu, važno je da mrvica odgurne loptu s nogu. Takva je vježba bolje započeti od 5 mjeseci, dok je potrebno osigurati da opterećenje cijelog tijela djeteta ne padne na noge.

 • "Pokretni automobil". Ovo je varijanta vježbe "kolica" koju voli mnogo djece, u kojoj majka rukama drži samo bebine noge, a rukama "hoda" po podu. Razlika će biti u tome što će beba nositi loptu s ručkama, gurajući je naprijed. Vježba dobro razvija ruke, prsa, vrat i gornji dio leđa.

Za djecu iznad 6 mjeseci

Za bebe ove dobne kategorije, razredi su još složeniji, te uz ova dva kompleksa dodaju i vježbe za razvoj motoričkih sposobnosti i spretnosti.

 • „Vratar”. Ako dijete sjedi na svoje, stavite ga ispred sebe i gurnite loptu prema njemu. Zadatak djeteta je da ga uhvati s dvije ruke i idealno ga je gurnuti natrag svojoj majci. Vježba razvija koordinacijske i logičke sposobnosti.
 • "Konjske utrke". Sjednite dijete koje je već počelo sjediti na lopti i držite ga blizu aksilarnih udubljenja. Prvo, malo pomaknite loptu do dječjeg plijena desno i lijevo, naprijed-natrag. To će zagrijati i pripremiti mišiće stražnjice i leđa. Zatim izvršite opušteni skok na fitball - vježba doprinosi razvoju mišića leđa.
 • "Snowball". Ova vježba je za bebe koje su počele samostalno stajati. To će pomoći u razvoju prvih koraka. Stavite dijete na loptu, pomozite uhvatiti loptu "ušima" za ruke. S druge strane, fiksirajte loptu nogom tako da se ne kreće naprijed s velikom brzinom. Kada se mrvica čvrsto drži, počnite postupno pomicati loptu naprijed, otpuštajući fiksaciju nogom. Dijete postupno uči korak po nogama nakon lopte.

Korisni savjeti

Da biste proizvod produžili što je duže moguće, Stručnjaci preporučuju sljedeće preporuke.

 • Držite fitball čistim. Obrišite ga svakodnevno vlažnom, čistom krpom i operite dva puta tjedno sapunom za bebe.
 • Nemojte nastaviti s izvođenjem složenijih vježbi, ako dijete još nije dostiglo preporučenu dob ili nije ovladalo vježbama prethodnog kompleksa.
 • Nakon tečaja uklonite fitball gdje ga dijete ne vidi. Ako se svijetla i zanimljiva "stvar" pojavi jednom dnevno, bit će zabavnija od uobičajene igračke koja privlači oči.
 • Da biste postigli živopisnije rezultate od zadaće s bebom, kombinirajte vježbe i gimnastiku na fitballu s masažom. Nakon masaže potrebno je baviti se loptom, kada se grupe mišića zagrijavaju i spremne za dodatno opterećenje.
 • Prije vježbanja na fitball važno je posavjetovati se s pedijatrom kako bi se isključila kontraindikacija za takve manipulacije od djeteta.

kontraindikacije

Za vježbanje na fitballu nema mnogo kontraindikacija, ali s njima je potrebno upoznati se. Bolje je odbiti nastavu ako dijete ima:

 • visoka temperatura, teething;
 • razdoblje oporavka nakon bolesti, teška slabost;
 • bolesti mišićno-koštanog sustava, paraliza i pareza (zahtijeva posebnu terapijsku masažu i kompleks terapije vježbanjem);
 • hidrocefalus;
 • umbilikalna ili ingvinalna kila velike veličine (postoji rizik od štipanja);
 • kongenitalni defekti srca (mogući su razredi, ali samo pod nadzorom liječnika);
 • porodne ozljede (nije isključen trening, već samo nakon savjetovanja i propisivanja kompleksa terapije vježbanjem ortopeda).

Recenzije

Mnoge majke ističu da djeca fitball doživljavaju u prvim razredima bez puno divljenja. Neki ga se boje, postoje neki mali vrhovi koji su svijetli i golemi objekt (a to je upravo kako švicarska kugla izgleda kao dijete) užasnuta panike. Nemoguće je prisiliti vrišteće dijete da legne na loptu koju se boji. To može uzrokovati ozbiljne poremećaje u radu živčanog sustava, u psihološkom stanju djeteta.

Ako dijete ne želi na silu ništa učiniti. Iskusne majke savjetuju da se lopta ukloni iz vidokruga i da je dobijete za 2-3 tjedna. Ako je reakcija ista, ponovno se sakrijte i pokažite djetetu nakon nekoliko tjedana. Gotovo sve bebe za pola godine više se ne boje fitballa.

Neke majke tvrde da je dijete vrlo djelotvorno na stijeni, čak i na novorođenče. Da bi to učinila, majka uzima mrvicu u ruke i sjeda na loptu. Ritmičko lebdenje djeluje kao uspavljujuće, ako, naravno, roditelji nisu gorljivi protivnici bolesti kretanja kao takve.

Mnogi primjećuju da dijete, koje je od rođenja naviklo na gimnastiku na fitballu, postaje sve snažnije i rjeđe bolesno. A interes za veliku loptu ne nestaje ni nakon godinu i pol ili dvije godine, jer čak i učenici vole skočiti i sjesti na švicarsku loptu.

Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

U sljedećem videu naći ćete nekoliko korisnih vježbi za dijete na fitballu.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje