7 mjeseci 9 mjeseci

Razvoj djeteta na 8 mjeseci

Sadržaj

Djeca od osam mjeseci vrlo su aktivna, mnogo se kreću i zanimaju nove prostore, jer u ovoj dobi već mogu puzati. Što je još karapuz naučio do 8 mjeseci, koje su nove vještine već ugodne za roditelje i kako odrasli mogu pomoći u razvoju djeteta tog doba?

Fiziološke promjene

 • Razdoblje rasta zuba se nastavlja, a njihov izgled je vrlo individualan. Netko u 8 mjeseci još uvijek nema niti jedan zub, ili se prvi sjekir pojavio, a netko već pokušava pokušati glodati kolačić četiri zuba.
 • Stopa rasta djeteta malo usporava, što je povezano s povećanom tjelesnom aktivnošću djeteta. Mišići mrvica već su razvijeni tako da bebi ne samo da se mogu prevrnuti i sjesti, nego i stajati i puzati.
 • Dječja stolica je postala više ukrašena i ima malu sličnost s stolicom bebe, koja je isključivo dojena. Ima blagi miris, a učestalost rada crijeva je obično 1 put dnevno.
 • Sjećanje na dijete razvija se i održava najnovije događaje. Zahvaljujući poboljšanju pamćenja, beba je u stanju ponoviti postupke roditelja, prepoznati poznate predmete, čuti tutnjave, bliske ljude.
Beba 8 mjeseci
Beba u 8 mjeseci već može stajati i puzati

Fizički razvoj

U osmom mjesecu života beba dodaje oko 550 grama i u prosjeku postaje 1,5 centimetara viša. Opseg prsa i opseg glave povećavaju se za po 0,5-1 cm.

Iako je tempo razvoja svakog djeteta individualan, na temelju mjerenja velikog broja djece određene dobi, liječnici su odredili prosječnu vrijednost, kao i granice normalnih pokazatelja fizičkog razvoja. Odstupanje od njih uzrokuje opreznost i uzrok je detaljnog pregleda bebe. Glavni parametri za bebe 8 mjeseci prikazani su u ovoj tablici:

pokazatelj

Prosječna vrijednost od 8 mjeseci

Dječaci u 8-9 mjeseci

Djevojke 8-9 mjeseci

težina

7900-8600 g

6900-10700 g

6300-10200 g

rast

68,7-70,6 cm

66,2-75 cm

64-73,5 cm

Opseg glave

43,4-44,5 cm

42-47 cm

40,7-46 cm

Obim prsa

45,7-46,4 cm

43,5-49,9 cm

43,7-48,3 cm

Činjenica da dijete treba biti u mogućnosti da 8 mjeseci, vidi u video Larisa Sviridova.

Što beba može?

 • Beba od 8 mjeseci je vrlo aktivna fizički, zna sjesti, leći, ustati (istodobno podići potporu), brzo puzati i također preći predmete.
 • Dijete provodi puno vremena za učenje igračaka i stalno trenira svoje ruke. On može slobodno prebaciti jednu igračku u drugu olovku, a ako predmet padne iz njegove ruke, on će ga potražiti. Dijete voli kotrljati loptu, kliknuti na različite gumbe, pomicati se kroz stranice knjiga.
 • Lupanje osmomjesečne bebe već ima intonaciju, koju je dijete posvojilo od svojih roditelja. Mrvica ponavlja isti slog mnogo puta, tako da roditelji stalno čuju od bebe "ma-ma-ma" ili "ba-ba-ba".
 • Djeca ovog doba su vrlo vesela, sretna prema drugoj djeci, a odrasli stranci su oprezni. Ako mama ode negdje, osmomjesečno dijete je vrlo uznemireno. Kada dijete nešto ne uspije, mrvica će se uznemiriti, a pohvala moje majke bit će vrlo sretna.
 • Dijete može pokazati poznati objekt kada ga se pita gdje, gdje?Također, dječak je već naučio na zahtjev da maše rukom, radi "dame" i druge radnje koje su ga njegovi roditelji ranije podučavali. Dijete doista voli igre u kojima se ponavljaju akcije.
 • Beba od 8 mjeseci ne samo da jede iz žlice, već je i sama pokušava, ali u ručke također uzima čvrstu hranu (npr. Kolačiće), grizući komadiće.
Igre s bebom od 8 mjeseci
S djetetom od 8 mjeseci možete igrati u otvaranju i zatvaranju vrata, pokrivati ​​staklenke poklopcima

Iako se sva djeca razvijaju vlastitim tempom i neke vještine mogu steći ranije od svojih vršnjaka, a neke - kasnije od druge djece iste dobi, međutim, postoje vještine koje beba mora nužno imati za 8 mjeseci. Trebate biti upozoreni ako mrvica:

 • Ne sjede.
 • Ne puzi natrag niti uopće ne pokušava puzati.
 • Ne pokušavajte ustati od podrške.
 • Ne može stajati nekoliko sekundi držeći se s obje ruke.
 • Ne može držati igračku u svojim rukama.
 • Nedovoljno predložene igračke.
 • Ne prebacuje igračku s jedne na drugu.
 • Ne izgovara slogove.
 • Ne sluša kad čuje odrasli razgovor.
 • Ne pokazuje nikakve emocije.
Beba 8 mjeseci u rukama liječnika
Obratite se svom pedijatru za znakove upozorenja.

Nastava za razvoj

 • Ako beba još nije svladala puzanje na sve četiri, uvježbajte dijete u vodi. Dok se kupate, stavite bebu na dno prazne kupke i uključite vodu tako da polako napuni kupku. Razina vode će porasti i postati će poticaj za podizanje djeteta na laktovima i koljenima. S ovom vježbom važno je osigurati da dijete ne pije vodu.
 • Drugi način da se dijete nauči puzati na sve četiri je hodati po njegovim rukama. Podignite bebine noge tako da mrvica padne na ručke. Zatim pomaknite malog momka naprijed i natrag. Čim se beba umori, vježbu treba zaustaviti.
 • Da biste poboljšali fine motoričke sposobnosti, preporučite maloj osobi da dodiruje razne predmete, igračke s gumbima i bravama, kutije s poklopcima, prstenje piramide, meke knjige i mnoge druge.
 • Budući da dijete u dobi od 8 mjeseci u igrama kopira radnje odraslih, mama treba pokazati kako se nositi s novim igračkama. Zavrtite automobil s djetetom, protresite lutku, kucnite bubanj i pustite dijete da se ponovi.
 • Predložite mrvicama da se igraju s nekoliko homogenih predmeta, na primjer, s kockama različitih boja, kuglicama, prstenom s piramide. Preklapanjem i raspršivanjem takvih predmeta, dijete će znati veze između njih.
 • Izgradite malu piramidu od kocki i pokažite djetetu kako se može razbiti uz pomoć valjanjajuće kugle.
 • Razmotrite obiteljske fotografije s bebom i zamolite ih da pokažu svoje bliske ljude i dijete. Dijete će se voljeti naći na fotografiji.
 • Uključite glazbu često i plešite s bebom. Neka to budu motivi s drugačijim ritmom - i klasične melodije, i dječje pjesme, i pjesme suvremenih izvođača.
 • Vježbajte ravnotežu djeteta podizanjem bebe i spuštanjem. Također možete ići s bebom.
 • Napravite za dijete policu za knjige, do koje dijete može doći. Popunite ovu policu svijetlim dječjim knjigama i pustite karapuzu da za sebe odabere knjigu za čitanje.
 • Igrajte se s mrvicama u kupaonici. Neka klinac pomiče plutajuće igračke, lupi dlanovima po površini vode, uzima vodu u kalupe, sipa iz jednog spremnika u drugi.
 • Dopustite da se mrvice igraju s kuhinjskim priborom, ali u isto vrijeme, dajte bebi samo sigurne predmete - lonac, posude, poklopce i druge.
 • Također, beba će uživati ​​u igranju s ovim telefonom, koji bi zbog toga trebao biti isključen iz mreže. Dajte maloj djeci telefon i pustite ga da "razgovara".
 • Dok hodate, obratite pažnju na različite zvukove aviona, automobila, ptica, psa. U tom slučaju, pozovite izvor zvuka.
 • Zadržite interes djeteta za životinje. Kupite plastične ili gumene životinje i imenujte ih i oponašajte njihov glas.Pokažite mrvice životinja u knjigama i na ulici.
 • Dajte bebi drvenu žlicu i nekoliko stvari koje treba pobijediti. Tako će dijete shvatiti da se predmeti razlikuju ne samo po izgledu, nego iu zvuku koji se proizvodi.
 • U očima mališana sakrijte igračku, pokrivajući je pokrivačem, a zatim ponudite mrvice kako biste je pronašli.
Beba 8 mjeseci mama u naručju
Prije svega, dijete treba ljubav roditelja.

briga

Ujutro, kao i prije, dijete se drži higijenskih mjera. To uključuje pranje, pranje zuba, sadnju na loncu, ispiranje. Svake večeri beba je okupana, dok se zabavlja igrajući se igračkama koje mogu plivati. Osim toga, tijekom dana dijete treba povremeno oprati ruke, jer mrvica puzi i dodiruje razne predmete. Promjenom pelene, dijete se mora oprati pod tekućom vodom.

za stvrdnjavanje djeteta 8 mjeseci nastavljaju koristiti zrak i sunčanje, svakodnevne šetnje, prozračivanje sobe, pranje, hodanje na mokrom ručniku. Osim toga, mrvice svakodnevno rade masažu i gimnastiku jačanjem mišića. Osamomjesečna beba može se nakratko smjestiti u šetaču ili ogradici.

Nikolaj Nikonov - vodeći liječnik i masažer u Rusiji u sljedećem videu pokazuje kako napraviti masažu za puni razvoj djeteta u 8 mjeseci.

Dnevna rutina

Osmjesečni seljak sve manje spava i budi se, proučavajući s interesom svijet oko nas, duži i duži. Ukupno vrijeme spavanja djeteta ove dobi je oko 15 sati, dok beba spava do 10 sati noću, a tijekom dana većina djece od 8 mjeseci ima dva snova od po 1,5 do 2 sata.

Šetnja s bebom u dobi od 8 mjeseci i dalje se preporuča dva puta dnevno - ujutro (oko 11-13 sati) i nakon ručka (oko 15-17 sati). Mnoga djeca u svojim šetnjama i dalje spavaju, ali nekoliko beba više ne spava tijekom cijelog vremena na ulici, a na određeno vrijeme proučavaju prirodu i razmatraju sve oko sebe.

Hranjenje osmomjesečne bebe osigurava 5 obroka s pauzom između njih oko 3,5-4 sata. Da bi se odredio dnevni volumen hrane koju dijete treba, težina mrvica se dijeli sa 9. U prosjeku, dijete od osam mjeseci dobiva od 1000 do 1200 ml hrane dnevno i oko 200-240 ml po hranjenju. Više o tome pročitajte u članku bebe u 8 mjeseci.

Završetak djeteta u 8 mjeseci
Dijete dijete se širi, beba pokušava mnogo novih okusa

dojenje na zahtjev u ovoj dobi osigurano je 6-8 obroka tijekom dana i oko 6 hranjenja noću. Obujam komplementarne hrane se povećava i prikazuje se u jelovniku s povrćem, voćem, žitaricama bez mlijeka, biljnim uljem, mesom, voćnim sokovima, maslacem, krekerima i kolačima.

Bebe hranjene bocama primite smjesu u jutarnjem hranjenju, kao i posljednje hranjenje prije spavanja. U ostatku vremena jelovnik umjetne piliće nastaje iz komplementarne hrane. U usporedbi s dojenim bebama, njihova je prehrana proširena - dodaju se kiselo-mliječni napitci, svježi sir i žumanjak. Kašica za umjetno dijete već je kuhana s mlijekom, a volumen većine će biti veći nego kod bebe s dojenjem.

Dojenje djeteta nakon 8 mjeseci
Osnova prehrane djece u 8 mjeseci je majčino mlijeko ili smjesa
Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

Obični dan

Svaki novi dan s osmomjesečnom bebom donosi mnogo zanimljivih i zabavnih trenutaka. Jasno je da će režim za svaku djecu ove dobi biti drugačiji, ali nudimo približnu verziju dnevne rutine, koja može biti 8 mjeseci za bebe:

6: 30

Izlijevanja.

Prvo hranjenje u kojem dijete prima majčino mlijeko ili smjesu.

7: 00

Higijenski postupci.

7: 30

Budnost.

9: 00

Gimnastika.

10: 00

Drugo hranjenje, u kojem djeca doje, dobivaju kašu s maslacem, a žumanjku se dodatno nude umjetne mrvice.

10: 30

Razdoblje budnosti.

11: 30

Šetnja, tijekom koje mrvice imaju prvi dnevni san na svježem zraku.

13: 30

Treće hranjenje, tijekom kojega bebe bilo koje vrste hrane dobivaju pire od povrća s mesnim pireom i biljnim uljem, kao i pšenični kruh i voćni sok.

14: 00

Razdoblje budnosti i razvoju igre.

15: 00

Šetnja, tijekom koje dijete ima drugi dan spavanja na svježem zraku.

17: 30

Četvrto hranjenje, koje će kod dojenih beba uključivati ​​voćni kašalj, keks i majčino mlijeko, te bebe hranjene bočicom - kiselo mlijeko, voćni kaše, svježi sir i kolačići.

18: 30

Budnost i mirne igre.

20: 30

Kupanje.

21: 00

Peto hranjenje, tijekom kojeg dijete prima majčino mlijeko ili formulu.

Priprema za noćni san i polaganje.

Noćno vrijeme

Dojenje beba u snu nanosi se na dojke do 6 puta, a bebe-majstori u ovoj dobi ne budi se za hranjenje.

Promijenite svoj dan igre s djetetom prema metodi "Mali Leonardo", što možete vidjeti u video Teplyakova O. N. - stručnjak za intelektualni razvoj.

Česti problemi

 1. Strah od rastanka s mamom. Djeca od 8 mjeseci počinju se bojati pustiti svoju majku od sebe i vrlo su zabrinuti za rastanak s njom. Osim toga, mogu se pojaviti i drugi strahovi u ovoj dobi, primjerice, dijete se može preplašiti glasnim zvukovima kućanskih aparata. Pokažite djetetu izvor zvuka tako da prestane zastrašivati.
 2. Odbijanje prikorma. Beba može odbiti probati novu hranu ako se jelu ne sviđa sa svojom tekstom, okusom ili temperaturom. Možda beba nije imala vremena gladovati ili je jako vruće u sobi. U svakom slučaju, ne morate inzistirati. Ponudite hranu svojoj bebi malo kasnije.
 3. Nemiran san Djeca od osam mjeseci zbog fizičke aktivnosti i pretjeranog uzbuđenja mogu loše zaspati, a njihov noćni odmor je poremećen. Da biste izbjegli probleme s noćnim spavanjem, uklonite aktivne igre navečer, napravite opuštajuću masažu prije spavanja, pročitajte malu knjigu.
 4. Bolne zube. Pojava zuba bez boli i nelagode je vrlo rijetka. Kod mnogih beba zubi su rezani bolnim osjećajima, promjenama stolice, vrućicom, raspoloženjem i drugim negativnim manifestacijama. Pomozite bebi da ohladi posebne igračke koje se mogu grickati. Da biste se riješili boli, koriste se posebni gelovi, a na temperaturi - lijekovi s antipiretičkim učinkom.
 5. Alergije na mamac. Kako se izbornik osmog mjeseca proširuje, uvijek postoji rizik reakcije na novi proizvod. Takva se reakcija može manifestirati proljevom, kožnim osipima, curenjem iz nosa, konstipacijom, kolikama, crvenim očima i drugim simptomima. Pokušajte upoznati dijete ove dobi samo sa sigurnim proizvodima koji rijetko uzrokuju alergije. Dok djetetu ne treba davati crvene bobice, rajčice, kakao, agrume, proizvode od soje i uvođenje mlijeka, jaja i piletina treba biti vrlo oprezan.
8 mjeseci stara beba i mama
Beba se još više vezuje za mamu

Savjeti za roditelje

 • Budući da 8-mjesečna beba već aktivno istražuje stan, puzi posvuda, trebali biste osigurati dio sigurnosti. Dijete još ne razumije rizike i opasnosti, pa će roditelji imati zadatak ukloniti iz djeteta put otrovne tvari, sitne i lomljive predmete, kao i sve oštre i rezne. Sakrijte utičnice, sakrijte oštre kutove namještaja, stavite kućne kemikalije u ormarić i nikada ne ostavljajte bebu u sobi bez nadzora.
 • Ako vaše osmomjesečno dijete još nije počelo stajati na nogama, držeći se potpore, nije potrebno prisiliti stjecanje te vještine.Čim mišići mrvica postanu dovoljno snažni da ostanu uspravni na nogama, dijete će odmah početi s "vježbama", naglašavajući novu vještinu. Ne zaboravite da mnoga djeca ne počinju ustajati u dobi od 8 mjeseci, kao i da ih puze i jure ih se ne isplati.
 • Ako je vaše dijete već izrezalo 4 zuba, potaknite žvakanje, nudeći mrvice ne od pirea, već komade kuhanog povrća, kao i dječje kolače i krekere.
 • Često razgovarajte s djetetom i ne bi smjeli lizati i uvijati riječi. Ipak, dopuštena je uporaba skraćenih riječi, na primjer, umjesto "mačka" možete izgovoriti "mače".
 • Prilikom odabira obrazovnih aktivnosti za dijete, razmotrite ne samo doba dana, već i temperament djeteta. Ako imate nemirno dijete, onda će mu se svidjeti aktivne igre, udari, puzanje. Za mirne bebe prikladnije je čitati knjigu ili sklopiti kocke. Interesi djeteta trebaju se poštivati, čak i ako su apsolutno beba. Ako dijete nešto ne voli, nemojte prisiljavati ili inzistirati.
7 mjeseci 9 mjeseci
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje