3 mjeseca 5 mjeseci

Razvoj djeteta na 4 mjeseca

Sadržaj

Četveromjesečna beba postaje pažljivija, aktivnija i vedrija. Mijenja se fizički i emocionalno, oduševljavajući roditelje novim vještinama i postignućima. Što je dijete naučilo u dobi od 4 mjeseca i kako se može pomoći razvoju mališana ove dobi?

Prevrtanje na 4 mjeseca
Jedna od najvećih radosti ovoga doba se okreće

Fiziološke promjene

 • 4-mjesečna beba značajno jača mišiće leđa i poboljšava njihovu koordinaciju, zbog čega se dijete uči prevrnuti. Međutim, beba ne može mirno sjediti, stoga se ne preporuča sjedati s podlogom u obliku jastuka.
 • Mnogi refleksi, karakteristični za novorođenčad, već su nestali ili su počeli blijedjeti, na primjer, puzeći i Moro refleksi. Hipertonus ruku već je potpuno nestao, au nogama je i dalje sačuvan.
 • Lacrimalne žlijezde djeteta počinju raditi, stoga, kad plače, dijete već ima suze.
 • Bebina vizija počinje opažati sve više i više boja. Mrvice poput čistih tonova žute, crvene, plave i zelene. Ako je dijete zbog slabosti očnih mišića imalo zrikavost nakon isporuke, za 4 mjeseca bi trebalo proći, jer jake mišiće oka postaju jače.
 • Aktivno se razvija i sluh djeteta. Čuvši zvukove, mrvica se okreće u njihovom smjeru. Klinac već zna kako razlikovati glasove voljenih od glasova stranaca. Čuvši glazbu, mali stršljen počinje tresti glavom u ritmu. Mrvice poput ritmičkih melodija s niskim tonovima više od visokih tonova.
 • Dječji probavni sustav već je poboljšan i stabilniji, većina beba već ima kolike.
 • Kod nekih se beba povećava formiranje sline, ali to nije posljedica pojave prvih zuba, nego stalnog pronalaženja ruku i raznih predmeta u ustima djeteta, koje on proučava na ovaj način.
 • Dječje kose i nokti vrlo brzo rastu 4 mjeseca.

U emocionalnom smislu, mrvica ovog doba postaje sve razvijenija i nužno je potrebna komunikacija s odraslima. Među svim ljudima, dijete posebno razlikuje majku i reagira na njezino raspoloženje. Ako je mama tužna, beba će je osjetiti, a osmijeh njezine majke sigurno će odgovoriti svojim šarmantnim osmijehom.

Dijete 4 mjeseca nasmijana mama
Dječji osmijeh očarava roditelje

Fizički razvoj

Budući da je motorna aktivnost 4-mjesečnog djeteta još uvijek niska, povećanje tjelesne težine u ovoj dobi je prilično veliko i iznosi oko 750 grama. Rast mrvica postaje 2,5 cm duži, a obujam glave i prsnog koša u ovoj dobi postaje isti (do petog mjeseca grudni koš postaje veći od oboda glave).

Iako se sva djeca razvijaju na različite načine, prosječni pokazatelji za većinu dojenčadi te dobi i granice normi pomažu u određivanju da li dijete normalno raste i da li pedijatar ne smije obratiti pozornost na prekoračenje ili smanjenje bilo kojeg od parametara fizičkog razvoja. U tablici smo predstavili norme za djecu od 4 mjeseca:

pokazatelj

Prosječno 4 mjeseca

Dječaci u 4-5 mjeseci

Djevojke 4-5 mjeseci

težina

6400-7000 g

5600-8700 g

5000-8200 g

rast

62,1-63,9 cm

59,7-68 cm

57.8-66.4 cm

Opseg glave

40,6-41,6 cm

39,2-44 cm

38,1-43,1 cm

Obim prsa

41-41,6 cm

38,6-44,6 cm

38,9-43 cm

Što beba može?

 • Ležeći na trbuhu, mrvica samouvjereno drži glavu i pregledava sve oko sebe.Štoviše, dijete već može podići cijeli gornji dio tijela zajedno s glavom i odmoriti se na dlanovima.
 • Do četiri mjeseca beba je savladala udare na trbuhu s položaja na leđima. Neka su djeca čak naučila kako se vraćaju i pokušavaju puzati po trbuhu, pomažući sebi nogama.
 • Ležeći na leđima, beba je naučila podići glavu zajedno s ramenima. Ovo je prvi pokušaj bebe da sjedne.
 • Mali se već dobro snalazi vlastitim rukama. Tijekom vremena hranjenja, djetetove ruke često prihvaćaju majčine grudi ili drže bocu. Dok se nalazi u krevetiću, mrvica već samouvjereno shvaća predmete koji vise preko njega (pokretne igračke).
 • Tijekom igara dijete se često smije i smije. Dijete u dobi od 4 mjeseca je vrlo emocionalno, može se ili radovati ili biti uznemireno ili uvrijeđeno.
 • Pješačka četveromjesečna beba je prilično duga. Čut ćete zvukove "a", "o", "b", "p" i "m" od bebe. Neke su bebe čak i naučile vezati ih u slogove.
Dijete 4 mjeseca vuče igračku
Prikazani pokazatelji normi samo su smjernice.

Imajte na umu da se svaka beba razvija vlastitim tempom, a neke se vještine kod malog djeteta mogu pojaviti ranije, a neke - nešto kasnije od svojih vršnjaka. Međutim, postoje vještine koje nedostatak u dobi od 4 mjeseca treba upozoriti roditelje. Konzultirajte svog pedijatra ako dijete:

 • Nema dovoljno predmeta i ne drži ih neko vrijeme u ručici.
 • Ne podiže se iz nosa na rukama kada leži na trbuhu.
 • Nije naučio prevrnuti mu želudac.
 • U uspravnom položaju (kada roditelj podupire pod rukama) ne stoji s nogama na površini.
 • Kada se povuku s obje ručke, glava djeteta se naginje unatrag.
 • Ne pokazuje nikakve emocije i ne reagira na komunikaciju s ljudima.

O tome hoće li se brinuti ako postoje odstupanja od norme, pogledajte videozapis dr. Komarovskog.

Činjenica da, prema pravilima, dijete treba biti u mogućnosti da bude 4 mjeseca, pogledajte sljedeći video Larisa Sviridova.

Nastava za razvoj

 • Objesite svijetle igračke na dijete kako bi ih mrvica mogla zgrabiti ručki. Pa, ako će takve igračke imati različite teksture ili zvukove.
 • Stavite zvečke različitih veličina i oblika u djetetove ručke. Ponudite djetetu da ne dodiruje samo zvečke, već i mekanu igračku, malu lutku, glazbenu igračku s gumbima, gumeni zvučnik i druge predmete.
 • Igrajte se skrivajući s djetetom. Sakrijte svoje lice iza rupčića, zatim otvorite lice i recite "kukavica". Također možete zatvoriti oči vlastitim rukama, a zatim zatvoriti oči vaše bebe rukama. Mrvice će sigurno voljeti sve varijante igre.
 • Igrajte se s djetetom u "svraka-vrana". Budući da na dlanu postoje centri koji stimuliraju rad crijeva, takva igra bit će korisna ne samo za mišiće ruku, već i za probavu.
 • Puhajte mjehuriće i pustite da mrvica gleda njihov spor let.
 • Stavite jednu čarapu svijetle boje na jednu bebinu nogu, tako da je mali gutljaj želi uhvatiti. Također možete vezati zvono za bebino stopalo. Svakako pohvalite mrvice kada dijete dobije čarapu ili zvono.
 • Za bolji tjelesni razvoj i koordinaciju obuke, držite dijete za ručke, podignite ih i spustite uz tijelo. Nakon toga, prekrižite ruke preko grudi i raširite ih.
 • Tijekom gimnastike, masaže i drugih stvari s djetetom, pijte pjesme i izgovarajte dječje pjesmice, a dok bebu stavljate u krevet, pjevajte uspavanku ili ispričajte bajku.
 • Izgradite “dijaloge” s djetetom kako bi dijete naučilo oponašati vaš govor. Izgovarajte različite riječi kako bi beba mogla vidjeti vaše izraze lica. Također je važno ponoviti zvukove koje dijete izgovara nakon djeteta.
Mama i dijete 4 mjeseca
Bebama na 4 mjeseca najprije je potrebna njega i ljubav majke.

Pokušajte s djetetom provesti lekciju "Crv", koju Tatiana Lazareva prikazuje u sljedećem videu.

briga

Jutro četveromjesečne bebe, kao i prije, započinje higijenskim postupcima.Operite bebino lice i obrišite oči, očistite uši i nos kada je to potrebno. Rezanje noktiju u ovoj dobi je vrlo česta, jer brzo rastu, a beba stalno stavlja ručke u usta.

Šetnja s 4-mjesečnim malim djetetom treba biti dva puta dnevno, usredotočujući se na vremenske uvjete. Ljeti traje šetnja do 6 sati. Zimi se savjetuje šetnja 1-2 sata. Od njega se treba suzdržavati samo u jakom mrazu, kiši ili olujnom vjetru.

Gimnastika i lagana masaža preporuča se djetetu dva puta dnevno. Prvo, stavite mrvicu na leđa, uzmite ručke i napravite ih kružnim pokretima. Zatim okrenite dijete na jednu stranu i na drugu, a zatim uzmite noge mališana i pomaknite ih. Dalje, mrvice moraju uključiti njegov želudac, i na tom položaju savijati i ispraviti noge.

Gimnastika za dijete
Gimnastika i masaža pomoći će u razvoju vašeg djeteta

U procesu masaže vrijedi koristiti jastučiće.

Tehnika masaže za 4 mjeseca detaljno je prikazao Nikolai Nikonov - vodeći liječnik i masažer u Rusiji u sljedećem videu.

Da biste poboljšali san, trebali biste stvoriti određeni ritual koji će postaviti dijete za noćni san. Ovaj ritual može uključivati ​​kupanje, milovanje tijela djeteta, hranjenje, uspavanku ili bajku. Ponavljajte ovaj ritual svakodnevno, bez da propustite njegove elemente.

Zapamtite sigurnosna pravila i ne ostavljajte mrvicu, jer su mnoge bebe u 4 mjeseca već naučile prevrnuti se, a oni koji još nisu uspjeli mogu zadovoljiti novu vještinu u bilo kojem trenutku.

Činjenica da prije svega trebate bebu u 4 mjeseca, pogledajte u video Larisi Sviridova.

Dnevna rutina

Dijete može biti budno duže od 2 sata zaredom i vrlo aktivno se ponašati tijekom tih razdoblja.

Četveromjesečna beba spava dnevno do 15 sati. Noćni san u ovoj dobi traje oko 10 sati. Dnevni snovi za mnogu djecu od 4 mjeseca postaju tri, a njihovo ukupno trajanje je oko 5 sati. Optimalno vrijeme polaganja noćnog sna naziva se 19-21 sat. Ako krenete kasnije, možda ćete imati poteškoća zbog prekomjernog rada s djetetom.

Dojenje dojenčadi i dalje prima isključivo majčino mlijeko. U isto vrijeme mrvica se počela primjenjivati ​​na dojke rjeđe. To se obično događa u procesu zaspanja, tijekom spavanja i odmah nakon buđenja. Kao rezultat toga, dijete već ima prilično precizan način hranjenja.

Dojenje na 3 mjeseca
U 4 mjeseca vrlo je lako prilagoditi hranjenje.

Dijete se hrani hranom bocom koja je stroža. Ona osigurava određenu količinu smjese i 6 obroka dnevno u intervalima od oko 3,5 sata. Količina smjese koja je potrebna umjetnom oraču dnevno, određuje se dijeljenjem težine djeteta na 7. Ova ukupna količina jednako se dijeli na 6 obroka.

U prosjeku, bebe stare 4 mjeseca jedu 900-1000 ml prilagođene smjese dnevno. Za jedno hranjenje beba dobiva u prosjeku 150-170 ml smjese. Također u ovoj dobi bebe koje primaju smjesu počinju se hraniti. Prvo jelo od mamca odaberite povrće ili kašu. Novi proizvod daje se u drugom hranjenju, povećavajući njegovu količinu na 100 g.

Ne zaboravite diversificirati dan mrvice s različitim pite. Jednu od njih predstavila je Tatyana Lazareva u sljedećem videu.

Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

Obični dan

Komunikacija s 4-mjesečnom bebom postaje zanimljivija iz dana u dan. Dnevni mod svakog djeteta je individualan i ovisi o različitim čimbenicima, ali kako bismo razumjeli na što se usredotočiti, reći ćemo vam kako obični dan s djetetom tog doba može izgledati ovako:

6: 30

Buđenje za prvo hranjenje, higijenski postupci.

8: 00

Prvi dan spavanja.

10: 00

Buđenje za drugo hranjenje, razdoblje budnosti.

11: 30

Šetnja i drugo popodnevno spavanje na svježem zraku.

13: 30

Povratak kući, buđenje za treće hranjenje.

14: 00

Razdoblje buđenja, obrazovne igre.

15: 30

Prošećite i treći dan odspavajte na svježem zraku.

17: 00

Povratak kući, buđenje za četvrto hranjenje.

17: 30

Razdoblje budnosti.

19: 30

Kupanje, peto hranjenje, noćenje.

00: 00

Probudite se za šesto hranjenje i odmah zaspite.

Razvoju djeteta pomoći će i vježbe prikazane u sljedećem videu, prema metodi O. N. Teplyakove, stručnjaka za intelektualni razvoj.

Česti problemi

 1. Majka je grizla dojku dok je dojila. S ovom akcijom beba počinje odvajanje od majke i provjerava njezinu reakciju. Ako u ovom trenutku majka vrišti, dijete će shvatiti da nije nerazdvojni dio majke.
 2. Česte smetnje tijekom hranjenja. Četveromjesečna djeca često provjeravaju svoju majku i odvlače pozornost ili se okreću od grudi tijekom procesa hranjenja. U takvim slučajevima nije potrebno uzimati dojku. Ispravno ponašanje majke će biti mirno čekati dok se mrvica ne vrati u hranjenje.
3 mjeseca 5 mjeseci
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje