4 mjeseca 6 mjeseci

Razvoj djeteta na 5 mjeseci

Sadržaj

U prvoj godini, razvoj bebe je vrlo brz. Mrvice su stalno zadovoljne novim vještinama i malim postignućima. Petomjesečna beba se jako razlikuje od novorođenčeta. Što je beba naučila do dobi od 5 mjeseci i kako roditelji mogu potaknuti razvoj mrvica za 5 mjeseci?

Djevojka s rubom na 5 mjeseci
Dijete istražuje svijet sa zanimanjem, postaje zanimljivije s njim

Fiziološke promjene

 • Tijelo djeteta za 5 mjeseci postaje proporcionalnije, a mišići se znatno ojačavaju.
 • Djetetova vizija se i dalje razvija. Iz pogleda malog, ni fiksni ni brzi objekti ne bježe. Također, dijete voli gledati slike.
 • U djeteta od 5 mjeseci sline je sasvim obilno ispušteno, što nije povezano samo s nadolazećim zubima, nego i pomaže u čišćenju usne šupljine, jer dijete gotovo sve predmete uhvaćene u olovke uvlači u usta.
 • Dijete koje se hrani samo majčinim mlijekom može biti i učestalo (5-6 puta dnevno) i rijetko (jednom u 2-5 dana). Bebe koje su hranjene mješavinom ili su počele dobivati ​​komplementarnu hranu obično ispiru 1-2 puta dnevno, a njihove stolice su guste i imaju jak miris.
 • Uriniranje u dobi od 5 mjeseci normalno je do 15 puta dnevno.

Hipertenzivnost koja je svojstvena novorođenčadi obično prolazi potpuno u dobi od 5 mjeseci.

Fizički razvoj

U petom mjesecu života dijete dodaje oko 700 grama, a njegova se visina povećava u prosjeku za 2 centimetra. Obim grudnog koša počinje prevladavati nad opsegom glave.

Djevojka u 5 mjeseci smiješi se s lukom
Pratiti dinamiku fizičkih pokazatelja razvoja mrvica

Svaka se beba razvija vlastitim tempom, ali stručnjaci su odredili prosječne pokazatelje karakteristične za većinu djece određene dobi. Naučivši ih, možete saznati da li dijete normalno raste i je li potrebno dodatno savjetovanje s liječnicima.

Granice norme i prosječne vrijednosti za petomjesečnu djecu prikupljene su u sljedećoj tablici:

pokazatelj

Prosječna vrijednost od 5 mjeseci

Dječaci u 5-6 mjeseci

Djevojke 5-6 mjeseci

težina

6900-7500 g

6000-9300 g

5400-8800 g

rast

64-65,9 cm

61,7-70,1 cm

59,6-68,5 cm

Opseg glave

41,5-42,6 cm

40,1-45 cm

38,9-44 cm

Obim prsa

42,4-42,9 cm

40,1-45,7 cm

40,3-44,5 cm

Što beba može?

 • Beba je savladala udare na leđima s položaja na trbuhu. Dijete sada bira položaj u kojem će proučavati svijet oko sebe. Neke bebe su počele puzati. Dok se pokušavaju pomaknuti na trbuhu, aktivno se okreću preko nogu, kao i svitak.
 • Dijete već može sjediti, ali samo uz potporu (na primjer, u visokoj stolici). U isto vrijeme, leđa bebe su savijena, tako da liječnici ne preporučuju ostavljanje 5-mjesečne bebe u sjedećem položaju dugo vremena. Ako dijete držite pod rukama i stavite ga na čvrstu površinu, primijetit ćete da će dijete stajati na izravnanim nogama.
 • Scarce slobodno kontrolira svoje olovke i sposoban je objema rukama držati i držati predmete dugo vremena. Ponudite djetetu da uzme igračku i vidi kako ga mrvica hvata olovkom. Dijete će pažljivo proučiti subjekt i može biti toliko zahvaćeno da će potrošiti i do 10-15 minuta s igračkom.
 • Karapuz već poznaje majku i druge ljude s kojima često komunicira.On žustro odgovara na manifestacije pažnje od voljenih i razlikuje ton kojim komuniciraju s njim. Stranci, s druge strane, izazivaju sasvim drugačiju reakciju u djetetu, uglavnom uzbuna.
 • Govor djeteta je aktivan razvija i je dugotrajna hladnoća. U zvukovima sićušnog zvuka, već je moguće zabilježiti određenu intonaciju koju dijete kopira od roditelja. Neka djeca već izgovaraju ne pojedinačne zvukove, već sloge.
 • Karapuzu jako voli pjesme i poteški iz usta moje majke, što se manifestira olujnom zabavom. Dijete je u stanju izraziti negativne emocije jednako nasilno, primjerice, kada su uzeli igračku ili je stavili u krevetić, a dijete je i dalje željelo razgovarati s majkom.
 • Klinac je postao zainteresiran za jelo odraslih. On gleda na tanjure mame i tate, a ako roditelji vole ideju pedagoškog hranjenja, to ponašanje može biti razlog da se dijete počne upoznavati s prvim dijelovima nove hrane.

Vježbe prikazane u sljedećem videu možete izvesti prema metodi O. N. Teplyakove, stručnjaka za intelektualni razvoj.

Nastava za razvoj

 • Uzmite oko 10 minuta dnevno u teretani. jer će pomoći bebi da ojača mišiće (posebno sada je važno ojačati leđa bebe) i naučiti kako upravljati vlastitim tijelom. Rasprostrite djetetove ruke na bokove i prekrižite ih na prsima, a zatim povucite dijete za ručke kako bi mu pružio sjedeći položaj. Nakon toga pomaknite bebine noge, okrenite dijete na trbuh i vježbajte u tom položaju.
 • Da biste potaknuli puzanje, postavite svijetle igračke u blizini djeteta. tako da beba nije mogla dosegnuti ruke i bila je prisiljena malo puzati. Pod nogama mališana zamijenite dlan, od kojeg dijete može gurati.
 • Masaža do 5 mjeseci starosti je malo složenija. Tijelo djeteta sada može ne samo udariti i trljati, nego i štipati, mijesiti i trzati.
 • Držite se na satovima fitballa, jer ne samo da pomaže razvoju mišića i vestibularnog aparata djeteta, nego i poboljšava probavnu funkciju. Također velike koristi za razvoj djeteta imaju predavanja u vodi - u bazenu ili u velikoj kupci.
 • Kada kupujete nove igračke za svoje dijete, pokažite djetetu kako se s njima nositi. Neka dijete vidi da se lopta može valjati ili bacati, piramidalni prstenovi mogu biti raspršeni ili presavijeni, a plišani zec mora biti petiran ili zagrljen. Ne zaboravite na sigurnost i čistoću svih igračaka koje dajete djetetu, jer će ih mrvica sigurno kušati.
 • Dok ste budni, uvijek razgovarajte s djetetom, tako da dijete čuje nove riječi i vašu intonaciju. Često zovete dijete po imenu i prikazujete fotografije rođaka, obavezno izgovorite njihova imena.
 • Razgovor s glasom kikirikija, naslonite se na uho djeteta i izgovorite nekoliko riječi šapatom.
 • Komunicirajući s djetetom, naglo se zaustavite i učvrstite svoje lice. Beba će se iznenaditi, a onda će vas pokušati natjerati da s njim ponovno razgovarate.
 • Igrajte se s bebom u igri koja se može nazvati "gore i dolje". Podignite dijete i recite "gore", a zatim recite "dolje" s drugom intonacijom i spustite dijete.
 • Dođite zajedno s djetetom do velikog zrcala, tako da dijete ne vidi samo svoje, nego i vaše razmišljanje i može ih usporediti. Čak i ako dijete ne shvati da je to samo odraz, voljet će vidjeti sebe i svoju majku u zrcalu.
 • Ne propustite priliku za vježbe za učenje sjedenja i puzanja te za vrijeme plivanja, nakon svega, mnogo je lakše djetetu da se kreće u vodi. Kada brišete dijete nakon kupanja, nazovite dijelove tijela koje dodirujete.
 • Igrajte ku-ku s mališanom koristeći različite varijacije ove igre. Možete pokriti oči ili oči djeteta rukama, sakriti svoje lice pod ručnikom ili pelenom, sakriti se iza ormara ili čak sakriti igračku ispod pokrivača. Ništa manje zanimljiva bebi i igri "dama" ili "svraka-vrana".
 • Predložite djetetu da pogleda slike životinja. i zvati zvijeri i oponašati njihove glasove.
 • Ako je moguće, napravite ili kupite tkaninu za svoju bebu, Na stranicama na kojima će se nalaziti različite aplikacije, vezice, gumbi, čičak. Takva će stvar pomoći u razvoju djetetovih osjetilnih organa.
 • Možete unijeti dijete s bojama prstima. Stavite ručke za bebe u staklenke jarkih boja i ostavite tragove na papiru. To će sigurno izazvati pozitivne emocije i mrvice, i vi.
 • U šetnji i kućnim poslovima, sjednite dijete u remen. Iz nje će beba biti u stanju promatrati sve vaše akcije i svijet oko sebe, dok istovremeno osjeća vašu toplinu i zaštitu.
Dijete posegne za igračkama
Pokažite djetetu igračku iz daljine i na taj način potičite dijete da je dosegne

Tijekom masaže bolje je koristiti prste: i vi i dijete ćete biti zanimljiviji.

Za informacije o tome kako masirati petomjesečnu bebu pogledajte video Nikolaja Nikonova, vodećeg liječnika i masažera u Rusiji.

briga

U prvom razdoblju budnosti 5-mjesečnog djeteta provode se higijenski postupci poznati djetetu. Lice djeteta se pere, oči se brišu, a nos i uši se čiste prema potrebi. Osim toga, beba treba redovito odrezati neven, jer oni brzo rastu.

U dobi od 5 mjeseci, dijete nastavlja svakodnevno vježbati gimnastiku i masirati. Također je potrebno svakodnevno kupati dijete, pogotovo zato što beba stvarno voli takve večernje zahvate.

Dnevna rutina

Dijete od pet mjeseci ostaje budno oko 2 sata nakon svakog sna, spava tri puta dnevno u ukupnom trajanju do 5 sati i oko 10 sati noću. Mnoge 5-mjesečne bebe prestaju se buditi noću za hranjenje.

Šetnja s djetetom ove dobi i dalje se preporučuje dva puta dnevno - ujutro i poslijepodne. Često bebe tijekom takvih šetnji više ne spavaju, već gledaju na svijet oko sebe. Trajanje šetnji određuje se ovisno o vremenskim prilikama, primjerice, ako je dosta hladno ili pada kiša, možete šetati s bebom samo 1-2 sata, au toplom ljetnom vremenu u sjeni stabala možete provesti sa bebom do 6 sati dnevno.

Ako je 5-mjesečno dijete isključivo dojeno, ne postoji strog režim ishrane. Mrvica je sranje tijekom postavljanja sna, a također i nakon buđenja. Osobitost hranjenja u ovoj dobi su česti prekidi - svako šuštanje ili buka mogu omesti dijete. Dodatna hrana djeci koja primaju samo majčino mlijeko u dobi od 5 mjeseci još se ne primjenjuje, pod uvjetom da je dijete zdravo, a količina mlijeka od majke dovoljna.

Mama i dijete 5 mjeseci
Najbolje za bebu je dojenje na zahtjev.

Dijete s hranom punjenom bocom ima strog režim obroka, osiguravajući 5 obroka u dobi od 5 mjeseci s pauzama od 3,5 do 4 sata. Ukupna količina smjese za mrvice izračunava se na temelju težine novorođenčeta (dijeli se sa 7). Zatim se dnevna količina hrane jednako dijeli s brojem hranjenja. U prosjeku, beba od 5 mjeseci dobiva između 900 i 1000 ml mješavine dnevno, jedući oko 160-200 ml hrane odjednom.

Broj proizvoda hranjenja za umjetno hranjenu djecu a dojenčad, koja je počela uvoditi mamac prije indikacija, povećava se. Bebama se daju ne samo povrće i kaša, već i voćni pirei, kao i biljno ulje.

Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

Obični dan

Vrlo je zanimljivo komunicirati s 5-mjesečnim kikirikijem, jer svaki dan mogu donijeti nove vještine i mnoge pozitivne trenutke s takvom bebom.Svaka beba će imati individualni dnevni režim i prvenstveno određena karapuz biorhythmsom, međutim, kako bi se shvatilo kako dan s mrvicom od 5 mjeseci izgleda, nudimo sljedeći način dana za dijete ove dobi:

6: 30

Buđenje za prvo hranjenje (majčino mlijeko ili formula), higijenski postupci.

8: 00

Prvi dan spavanja.

10: 00

Buđenje za drugo hranjenje (umjetna djeca dobivaju kašu), razdoblje budnosti.

11: 30

Šetnja i drugo popodnevno spavanje na svježem zraku.

13: 30

Povratak kući, buđenje za treće hranjenje (beba umjetno dobiva pire povrća s biljnim uljem).

14: 00

Razdoblje buđenja, obrazovne igre.

15: 30

Prošećite i treći dan odspavajte na svježem zraku.

17: 00

Povratak kući, buđenje za četvrto hranjenje (kod djece umjetnosti, to uključuje voćni kašalj i mješavinu).

17: 30

Razdoblje budnosti.

20: 00

Kupanje, peto hranjenje (majčino mlijeko ili formula), noćenje.

Noćno vrijeme

Dojena djeca se nanose na dojku nekoliko puta, a umjetna djeca mogu dodatno primiti dio smjese oko 00:00 sati.

Što vježbe s djetetom doprinose puzanju, pogledajte sljedeći video.

Česti problemi

 1. Fall. Zbog povećane mobilnosti ostaviti petomjesečnu bebu ne može ni minutu. U svakom trenutku mrvica može napraviti revoluciju i završiti na podu. Ako se to dogodi, smirite dijete i promatrajte ponašanje djeteta. Za sve znakove upozorenja, odmah potražite liječničku pomoć.
 2. Kapriciozno ponašanje zbog početka zuba. Mnoge 5-mjesečne bebe započinju proces pojavljivanja prvih zuba, što im donosi znatnu nelagodu. Ponudite mališane da grizu posebne zube, a možete koristiti i gelove s anestetičkim i rashladnim efektima.
 3. Problemi s stolicom nakon početka uvođenja komplementarne hrane. Kod mnogih beba, prvi uzorci komplementarne hrane uzrokuju promjene u stolici - ukapljivanje i zbijanje. Najčešće se pojavljuju mrvice koje su probale mamac zatvor, osobito ako se nova jela prerano uvedu u dječju prehranu. Do pojave opstipacije često dolazi rano upoznavanje s proteinima i mliječnim proizvodima komplementarne hrane, kao i nedovoljan unos tekućine. Kada se pojavi zatvor, hrana se isključuje iz dječjeg jelovnika i prati promjene u stolici. Povratak posuđa koje je izazvalo zatvor se odvija vrlo sporo i malim obrocima, a ako se stolica ponovno zbije, stavlja se u jelovnik od mrvica nekoliko mjeseci. Više o tome pročitajte u članku o zatvor uz uvođenje komplementarne hrane.
 4. Nedovoljno dobivanje na težini. Bebe koje doje treba dodati najmanje 500 grama mjesečno. Ako se težina bebe promijenila za manje od 0,5 kg u usporedbi s 4 mjeseca, to može poslužiti kao izgovor za dopunu ili početak unošenja komplementarne hrane.
 5. Prisutnost hipertoničnosti ili refleksa novorođenčadi. U dobi od 5 mjeseci takvi znakovi ukazuju na neurološku patologiju i zahtijevaju pregled i konzultaciju neurologa.
Mama i beba su 5 mjeseci zajedno
Dijete prije svega treba ljubav prema mamama i tatama
4 mjeseca 6 mjeseci
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje