5 mjeseci 7 mjeseci

Razvoj djeteta na 6 mjeseci

Sadržaj

Šestomjesečna beba vrlo se razlikuje od bebe koja je tek rođena, i fizički i emocionalno. Što je tot naučio u dobi od 6 mjeseci, koje vještine čine roditelji sretni svaki dan i kako odrasli mogu stimulirati razvoj beba u ovoj dobi?

Fiziološke promjene

 • Mišići leđa i ramena u dobi od 6 mjeseci već su ojačali toliko da mrvica može sjediti bez ikakve potpore. Dijete drži ravnotežu i slobodno kontrolira ruke. Također, razvoj mišića je važan za početak puzanja.
 • Dijete se slobodno kotrlja u bilo kojem smjeru i vrlo je pokretno, što zahtijeva povećanu pozornost odraslih.
 • Vizija djece od 6 mjeseci u potpunosti je razvijena i funkcionira kao kod odraslih. Dijete lako gleda stvari koje se kreću, kao i poglede drugih ljudi.
 • Mnoga djeca u ovoj dobi imaju svoje prve zube. Pojavljuju se na donjoj čeljusti. U tom smislu, povećava se proizvodnja sline u šestomjesečnoj bebi.
Dijete sjedi 6 mjeseci
Beba u 6 mjeseci već može sjediti sama. Ako vaša beba još ne sjedi, ne brinite se i obavite odgovarajuće vježbe.

Fizički razvoj

Tijekom šestog mjeseca života, dijete dobiva oko 650 grama, a rast djeteta postaje još više za 2 centimetra. Do ove dobi, težina mrvica postaje dvostruko veća od one koja je utvrđena odmah nakon rođenja djeteta. Prsa u šestom mjesecu povećavaju se za 1-1,5 centimetara, a opseg glave za 0,5-1 centimetar.

Svako se dijete razvija vlastitim tempom, međutim, kako bi se razumjelo da li beba normalno raste, određene su granice norme, kao i prosječni pokazatelji fizičkog razvoja djece određene dobi. Znajući za njih, roditelji mogu utvrditi ima li problema s rastom djeteta i da li dijete ne treba dodatne pedijatrijske konzultacije. Glavni pokazatelji za 6-mjesečnu djecu prikazani su u tablici:

pokazatelj

Prosječno 6 mjeseci

Dječaci u 6-7 mjeseci

Djevojke 6-7 mjeseci

težina

7300-7900 g

6400-9800 g

5700-9300 g

rast

65,7-67,6 cm

63,3-71,9 cm

61,2-70,3 cm

Opseg glave

42,2-43,3 cm

40.9-45.8 cm

39,6-44,8 cm

Obim prsa

43,7-44,5 cm

41,4-47,6 cm

41,6-45,8 cm

Što beba može?

Dijete od šest mjeseci već je naučilo sjediti bez podrške. Međutim, mnoga djeca ove dobi još uvijek ne mogu sama sjediti. U kuhinji beba već može sjediti u posebnoj stolici, gledajući kako joj majka priprema večeru.

Puzanje postaje još jedna vrlo korisna vještina polugodišnjeg djeteta. Neke bebe se aktivno kreću po trbuhima na trbuhu, pomažući sebi nogama, dok se druge dižu na sve četiri.

Puzanje djeteta nakon 6 mjeseci s mamom
Potaknite dijete na puzanje, jer to dobro učvršćuje bebu.

Ne manje važne vještine 6-mjesečne bebe:

 • Beba također počinje stajati na nogama, držeći ruke za neku vrstu čvrste potpore. Ako odrasla osoba uzme mrvicu s obje ruke i povuče je malo gore, vidjet će kako dijete stoji na ravnim nogama. Štoviše, držeći prsa djeteta, možete vidjeti kako mrvica počinje križati njegove noge.
 • Dijete savršeno upravlja rukama. Ako su mrvice zainteresirane za neki predmet, dijete će mu doprijeti do njega. Dijete koje je ispalo iz ruke s djetetom lako će podići. Držeći predmet u jednoj ruci, dijete ga spretno može prebaciti na drugu ručku.
 • Dijete već može vezati svoje postupke i rezultate, na primjer, ako povučete ruku, igračka s zvonom će zazvoniti, a ako je izbacite iz kreveta, ona će pasti na pod.
 • Mrvica još uvijek proučava subjekte, pokušavajući na "zub". To je apsolutno normalan način za upoznavanje svijeta za polugodišnju djecu, koja se ne može shvatiti kao loša navika.
 • Dijete već dobro zna njegovo ime i odgovara osmijehom i animacijom. Dijete pažljivo sluša govor odrasle osobe. Ako mu kažete za neki poznati veliki predmet, mrvica će ga odmah pronaći očima.
 • Govor šestomjesečne bebe se mijenja. Mrvica povezuje zvukove u slogovima, ali do sada ne nose nikakvo značenjsko značenje. Broj izgovorenih slogova se povećava svaki dan. Ovaj se govor naziva žamor.
 • Karapuz od 6 mjeseci oprezno tretira strance i vrlo je oprezan. U isto vrijeme, polugodišnje bebe više podupiru drugu djecu. Gledaju ih i često kopiraju svoje postupke. S voljenima, beba može pokazati nježnost, na primjer, maziti se do mame.
 • Djeca od šest mjeseci već mogu ukloniti hranu iz žlice svojim usnama.

Kako procijeniti razvoj djeteta u 6 mjeseci, pogledajte video vijeća za mame kanala SuperMam.

Ne morate brinuti ako vaša 6-mjesečna beba još nije naučila brbljati, sjediti bez podrške, doprijeti do željenog predmeta, stajati na nogama, razlikovati poznate i nepoznate ljude ili jesti čvrstu hranu - sve te vještine mogu se pojaviti nešto kasnije.

No, postoje vještine koje odsutnost bebe treba upozoriti. To uključuje:

 • Udari iz trbuha i leđa i leđa.
 • Podizanje gornjeg dijela torza u ležećem položaju.
 • Sposobnost sjedenja uz podršku.
 • Okretanje glave kako bi vidjeli svijet oko nas.
 • Goo
 • Proučavanje igračaka uz pomoć ruku (beba ih kuca, trese, gropes).
 • Ispitivanje različitih subjekata uz pomoć usta.
Jedna šestomjesečna beba vuče igračku u usta
Kako 6-mjesečna beba proučava igračke svojim ustima, provjerite jesu li čiste.

Činjenica da beba treba biti u mogućnosti da 6 mjeseci, vidi u video Larisa Sviridova.

Nastava za razvoj

 • Neka dijete provodi puno vremena na podu. Širi razne igračke oko mrvica tako da beba želi dopuzati do njih.
 • Kada dijete sjedi na podu, sjedi nasuprot i baci loptu na bebu i natrag.
 • Za razvoj koordinacije, tata može baciti dijete na ramena, a mama - sjediti bebu na nozi i tresti polako, a zatim brzo.
 • Za spremanje bebinih igračaka, kupite male kutije. Mrvica će ih oduševljeno kopati, prelazeći preko igračaka.
 • Svaki dan masirajte prste 2-3 minute. Miješajte svaki prst, a isto tako i lako ga pijuckajte.
 • Neka se dijete igra s plijesnima ili kutijama različitih veličina. Crumb će također voljeti igračke, u kojima se brojke mogu kretati spiralom, visokotoncima, lutkama.
 • Držite dijete u rukama dvije igračke i ponudite treću. Prvo, mrvica će je htjeti zgrabiti bez ispuštanja postojećih igračaka, ali onda će shvatiti da će se jedna od igračaka morati staviti.
 • Napravite nekoliko vrećica za bebu, u kojima će biti različita punila - gumbi, grah, proso, glatki oblutci i drugi.
 • Za najbolji razvoj govora beba stalno komunicira s mrvicama kada proizvodi zvukove. Odgovorite djetetu, ponavljajući njegovo brbljanje, kao i izgovarajte sva vaša djela. U isto vrijeme, razgovarati o sebi "mama", tako da beba počinje povezati ovu riječ za vas ("sada mama će vam dati zvono"). Isto tako, podučite mrvicu povezanosti riječi "tata" sa svojim ocem.
 • Pokažite dječje knjige svijetlim slikama. U isto vrijeme razgovarajte o tome što su naslikali. Pa, ako u takvim knjigama postoje kratke rime s ponovljenim izrazima.
 • Šetnja s djetetom u parku, pokazivanje dječjem lišću, drveću, travi. Ako idete s 6-mjesečnom bebom u dućan, nemojte propustiti priliku pokazati mrvice voća, povrća, posuđa i mnogih drugih predmeta, izgovarajući njihova imena.
 • Vezite balon na kolica i gledajte kako dijete povlači uže.
 • Još uvijek je zanimljivo za bebe igre poput “ku-ku”, “dame” i “četrdeset vrana”.
 • Promijenite kupanje za bebe koristeći različite igračke. Neka brodovi, plastična posuđa, gumene igračke plutaju u blizini kupališta.
 • Pozovite obitelji s djecom da ih posjete, tako da mrvica uči komunicirati s drugim djetetom.
6 mjeseci beba igra kocke
Igrajte se zajedno s djetetom, tako zabavno i uzbudljivo

Igrajte se s djetetom u igrama prikazanim u TV programu "Majka škola" na kanalu "TSV".

briga

Za šest mjeseci, dnevne procedure za njegu beba i dalje su:

 • Higijenski postupci - pranje, pranje, rezanje noktiju, češljanje, čišćenje ušiju i nosa. Njima se dodaje četkica za zube, čak i ako se prvi zub još nije pojavio. Preporuča se očistiti usta djeteta posebnom gumenom četkom.
 • Postupci kaljenja. U dobi od 6 mjeseci, to su zračne i sunčane kupke, koje hodaju mokrim ručnikom i brišu se.
 • Kupanje. Kupka ne samo da će pomoći bebi da se opusti prije noćnog sna, nego će također donijeti mnogo pozitivnih emocija.
 • Masaža i gimnastika. Milovanje, trljanje, pasivne i aktivne vježbe pomažu tijelu da postane jače.

Ne zaboravite na sigurnost djeteta od šest mjeseci. Beba se može prevrnuti u bilo koje vrijeme, pa je ostavite na nadmorskoj visini neprihvatljivoj. Dijete koje je počelo puzati može doseći deterdžente, utičnice i druge opasne stvari.

Možete se upoznati s tehnikom toničke masaže gledajući video Nikolaja Nikonova, vodećeg liječnika i masera terapeuta u Rusiji.

Dnevna rutina

Dnevni režim je vrlo važan za razvoj dječjeg živčanog sustava. Mrvice u dobi od šest mjeseci zahtijevaju oko 15-16 sati sna dnevno. Otprilike 9-10 sati, dijete spava noću, a ostatak vremena podijeljen je na 3 dnevna sna, koje traju do 1,5-2 sata. Pokušajte dijete polagati u isto vrijeme svaki dan, a buđenje 6-mjesečne bebe se ne isplati.

Šetnja u dobi od 6 mjeseci i dalje se održava dva puta dnevno, uzimajući u obzir vremenske uvjete. Duga slavlja moguća je za lijepog vremena, a ako je vjetar jak, kiša ili temperatura zraka ispod -10, trebali biste se suzdržati od šetnje. Za vrijeme šetnje, beba sada ne samo da spava, već i sa zanimanjem proučava svijet oko sebe.

Dojenje se neznatno razlikuje u dobi od šest mjeseci. Sisanje noću prebacuje se na posljednje sate prije buđenja. U isto vrijeme, u prvoj polovici dana, mrvica se primjenjuje na dojku rjeđe, a poslijepodne postaje češća.

Šestomjesečna beba koja je prethodno dobivala samo majčino mlijeko, početi uvoditi mamac, Odabir za njega povrće u obliku pire krumpir ili kaša. Sljedeća vrsta komplementarne hrane za 6-mjesečne mrvice bit će plod. Ujutro se u malim obrocima nudi novo jelo, promatrajući stanje i reakciju djetetova tijela.

Dojenje na 6 mjeseci
Majčino mlijeko ostaje osnova prehrane 6-mjesečne bebe.

Djeca na umjetnom hranjenju jedu 5 puta dnevno. Ukupna količina hrane za bebu od 6 mjeseci izračunava se dijeljenjem težine djeteta do 8. U prosjeku, dijete te dobi dnevno pojede 1000-1100 ml hrane. Ovaj volumen je podijeljen s brojem hranjenja, tako da će približni dio hrane za jedan obrok šestomjesečne bebe biti 200-220 ml. Izbornik dopunske hrane za djecu artefakata uključuje povrće, žitarice, voće, maslac i biljno ulje.

Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

Obični dan

Dani sa šestomjesečnim bebama su zanimljivi i zabavni. I premda je način rada svakog polugodišnjeg karapusa individualan i ovisi o biološkim ritmovima djeteta, nudimo približnu verziju dnevnog režima za 6-mjesečnu bebu:

6: 30

Prosijavanje i prvo hranjenje (beba dobiva majčino mlijeko ili formula), higijenski postupci.

8: 00

Spuštanje na prvi dremani.

10: 00

Prosijavanje i drugo hranjenje (bebe dojenju daju kašu, a bebe umjetno dodaju ulje), razdoblje buđenja.

11: 30

Šetnja, tijekom koje dijete obično ima drugi dan spavanja na svježem zraku.

13: 30

Povratak kući, treće hranjenje (dojeno dijete dobiva pire od povrća, a beba dobiva pire s biljnim uljem).

14: 00

Razdoblje budnosti i obrazovnih igara.

15: 30

Šetnja, tijekom koje je obično treći dan spavati na svježem zraku.

17: 00

Povratak kući, četvrto hranjenje (uključuje voćni kašalj i majčino mlijeko ili smjesu).

17: 30

Razdoblje budnosti.

20: 00

Kupanje, peto hranjenje (majčino mlijeko ili formula), noćenje.

Noćno vrijeme

Dojenčad dojenčadi se nekoliko puta nanosi na dojku, djeca s umjetnom djecom obično se ne probude za hranjenje.

Ne zaboravite da dijete prije svega treba ljubav i podršku roditelja.

6-mjesečno dijete s tatom
Klinac bi trebao osjećati ljubav od roditelja, to je ključ njegovog psihološkog zdravlja

Česti problemi

 1. Neudobnost zbog zuba. Kod beba zubno meso otiče i svrbi, što ometa mrvice i čini ponašanje djeteta nervoznim. U nekim karapuzima pojavu zuba prati groznica, labava stolica i drugi negativni simptomi.
 2. Često buđenje noću. Boljem noćnom spavanju pomoći će kupanje prije no što se počne noću i hranjenje nakon toga. Također se pobrinite da najmanje 4 sata prođe između trećeg dana spavanja i spavanja noću.
 3. Ozljede. Šestomjesečna beba je vrlo aktivna, pa je za roditelje važno spriječiti bilo kakve rizike od ozljeda koje su dovoljne u ovoj dobi. Mrvica se može prevrnuti kreveta i padajte s njega, nemojte se držati namještaja kad ustanete, puzite i naletite na oštar rub namještaja ili ručku. Također je važno da ne zaboravite na opasnost od stiskanja prstiju, otvaranja ladica ormara, isprobavanja okusa deterdženata, ulaska u kantu za smeće, gušenja sitnim detaljima igračke.

Provedite satove s djetetom na metodi "Mali Leonardo" prikazan u videu Olge Teplyakove, stručnjakinje za intelektualni razvoj.

5 mjeseci 7 mjeseci
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje