Refleksi novorođenčeta 2 mjeseca

Razvoj djeteta za 1 mjesec

Sadržaj

Neonatalno razdoblje je prošlo i mrvica je već zaživjela u novom svijetu. Što je dijete naučilo u prvom mjesecu života, koje vještine je počeo posjedovati i kako roditelji mogu doprinijeti daljnjem razvoju djeteta u mjesec dana?

Fizički razvoj za 1 mjesec

Prosječno povećanje tjelesne težine bebe od mjesec dana u usporedbi s težinom porođaja iznosi 600 grama. Rast djeteta u prvom mjesecu raste u prosjeku za tri centimetra.

Riječ je o prosječnim pokazateljima i razvoju svakog djeteta pojedinačno, ali postoje granice norme, kada se nadilazi da dijete treba pregledati liječnik.

Vaganje novorođenčeta
Prvo vaganje djeteta još je uvijek bilo u bolnici. Sada trebate pratiti dinamiku težine

Fizički pokazatelji razvoja jednogodišnje bebe prikazani su u sljedećoj tablici.

pokazatelj

Dječaci u 1-2 mjeseca

Djevojke 1-2 mjeseca

Prosječna vrijednost u 1 mjesecu

težina

3400-5800 g

3200-5500 g

4200-4500 g

rast

50.8-58.5 cm

49,8-57,6 cm

53,7-54,7 cm

Opseg glave

34,9-39,6 cm

34,2-38,9 cm

36,5-37,3 cm

Obim prsa

34,1-38,9 cm

34-38,1 cm

36,1-36,5 cm

Što beba može?

Ovdje su vještine koje dijete uči do 1 mjeseca starosti:

 • Drži glavu. Beba, koja je u položaju na trbuhu, može podići glavu i držati je do 5 sekundi.
 • Učvršćivanje pogleda. Dijete gleda ne samo na fiksne objekte i lice odrasle osobe, već i na pokretne objekte, ako su velike i svijetle.
 • Razvoj vizije. Beba već može razlikovati crvenu, crnu, žutu i bijelu, kao i stanice i linije. Osim toga, beba u jednom mjesecu već prepoznaje mamu.
 • Reakcija na zvuk. Kada dijete čuje glasan ili oštar zvuk, počinje ili se zaustavlja. Ponekad zvuk toliko plaši bebu da beba plače.
 • Goo Čut ćete zvukove slične "gu" ili "ha" iz mjesečnog karapusa, tako da se prvi govor ovog djeteta također naziva agukani.
Beba za 1 mjesec
Od rođenja, beba se mnogo promijenila.

Činjenica da beba treba biti u mogućnosti da 1 mjesec, pogledajte sljedeći video Nikolai Nikonov - vodeći liječnik i masaža terapeut u Rusiji.

Može li se beba smiješiti?

Svjesni osmijeh jedna je od najprijatnijih vještina koje dijete razvija tijekom prvog mjeseca života. Što se majka češće smiješi djetetu, to prije vidi šarmantan osmijeh zauzvrat. Osim toga, osmijeh će biti popraćen drugim manifestacijama revitalizacije djeteta - dijete će pomicati noge i ruke, kao i riku.

Imajte na umu da možete vidjeti kako se novorođenče nasmiješuje, od prvih dana života, ali bebini prvi osmijesi su nevoljni. Prvo, majka će primijetiti da se mrvica smije u snu, nešto kasnije - dok se kupa ili nakon hranjenja. To su sve varijante fiziološkog osmijeha. No, bliže jednom mjesecu, bebin osmijeh se pojavljuje u društvenom sadržaju. Ona postaje odgovor na kontakt s majkom ili drugom bliskom osobom.

briga

Mama bi uvijek trebala ostati blizu djeteta i odmah odgovoriti na potrebe malog.

Često uzmite bebu u ruke, ne zaboravljajući podržati glavu, razgovarati s kikirikijem i ne brinuti se da će na taj način maloga naučiti rukama i razviti egoista. Naprotiv, istraživanja su pokazala da bebe koje majke češće uzimaju na rukama plaču češće i duže, pokušavajući privući pozornost majki. Ako dijete zna da je mama uvijek tu, onda više neće vrištati.

Beba u jednom mjesecu kupa se u kadi u rukama majke
Dijete se ponaša mnogo mirnije u prisustvu majke

Briga za bebu za 1 mjesec uključuje sljedeće akcije:

 • Higijenski postupci - pranje, njega i oko, pranje, rezanje noktiju, češljanje.
 • Kupanje.
 • Hoda na svježem zraku.
 • Masaža.
 • Zračne kupke.

Kada oblačite bebu, pobrinite se da vam ruke ne budu hladne ili vlažne, jer su bebe od 1 mjeseca vrlo osjetljive na taktilne osjećaje.

Kako promicati razvoj?

Budući da su razdoblja budnosti djeteta vrlo mala za mjesec dana, majka bi trebala pravilno rasporediti vrijeme kako bi mogla imati vremena i razgovarati s djetetom, te provoditi higijenske postupke i masirati, plivati ​​u kadi i uzeti minutu da razvije bebu. Važno je i dobro raspoloženje mame, stoga je potrebno vrijeme i odmor dok dijete spava.

Beba za 1 mjesec
Sve razvojne vježbe trebale bi se odvijati u slobodno vrijeme. To su samo preporuke, vaše dobro raspoloženje i dobro raspoloženje su najvažniji za bebu.

Dijete od 1 mjeseca proučava objekte, nepokretne i pokretne, i zvukove okolnog svijeta. Koji isti razvoju Jesu li nastave dostupne u ovoj dobi? Prvo, komunikacija s djetetom za razvoj njegove emocionalne i mentalne sfere. Drugo, stimulacija vida, taktilni receptori i slušanje djeteta. I, treće, pridonijeti zadržavanju glave, za koju se dijete često širi na trbuščić i drži u postu.

Evo nekih akcija koje će pomoći u razvoju mjesečne bebe:

 • Kako bi pomogla bebi da usredotoči pogled, Pokažite djetetu veliku igračku, pričekajte da je beba pogleda, a zatim je polako pomaknite u stranu, pazeći da je bebi pogled usmjeren na igračku.
 • Ponovite isto sa zveckanjem, što čini tihi zvuk. Učinite to s bebom 1-2 puta dnevno do 2 minute u jednoj sesiji.
 • Također možete uključiti dječju klasičnu glazbu ili snimanje raznih glazbenih instrumenata. Neka mali čuje glazbu do 10 minuta dnevno.
 • Držite se u krevetiću s velikim igračkama (3-4 komada) i lijepa melodija. Također možete raširiti mrvice mat.
 • Stalno razgovarajte s djetetom. I učinite to kako bi beba mogla vidjeti vaše izraze lica. Tako ćete stimulirati i slušati dijete i razvoj djetetovog govora. Kao odgovor na majčin blagi govor, beba će početi brže reagirati s kompleksom animacije i svjesnog osmijeha.

Neka se ne igra samo mama s djetetom, nego i tata, jer je komunikacija s djetetom drugačija, što omogućuje da mrvice apsorbiraju najbolje iz svakog od njih.

Tata poljubi bebino stopalo za mjesec dana
Uključi tatu u igre i poljubi bebu

Igre u 1 mjesecu

Za fizički razvoj:

 • Stavljajući mrvicu na leđa, uzmite dijete za ručke, podignite ih za glavu, a zatim spustite dolje, zatim prijeđite na prsa i proširite se po stranama. S mrvicama možete oponašati kretanje na biciklu. Tijekom ove vrste gimnastike pjevajte ugodnu pjesmu.
 • Stavite dijete na trbuh, pokažite mu igračku i podignite je, potičući dijete da podigne glavu. Također možete staviti mrvicu na trbuh i nazvati bebu po imenu tako da dijete podigne glavu i počne gledati vaše lice. Takve će vježbe poboljšati razvoj mišića.
 • Lagano dodirnite bebu dok se kupate, prateći takvu laganu masažu s tihom pjesmom. Nakon kupanja bebe, zamotajte dijete u ručnik, sakrijte svoje lice iza ruba, a zatim gledajte iza ručnika i recite "kukavica".

Za razvoj vizije:

 • Napravite neku vrstu "lutke" iz papirnatog tanjura. Da biste to učinili, nacrtajte lice i pričvrstite ručku na ploču tako da se može držati i pomicati. Pokažite “lutku” djetetu s udaljenosti od 25 cm i pričekajte da mrvica počne pratiti ploču.
 • Nagnite se nad djetetom kako biste mu popravili pogled na lice, a zatim se polako pomaknite u stranu. Beba će vas slijediti, okrećući glavu.
 • Za malu igračku trebate šivati ​​gumu i objesiti igračku na dijete. Zatim napravite igračku na elastičnoj vrpci "skočite" ispred bebe gore i dolje.Uskoro će dijete ne samo gledati u igračku za skakanje, već je i pokušati zgrabiti rukama.
 • Pokažite djetetu svijetle igračke na udaljenosti od 30 cm od lica, a zatim polako vodite objekt vodoravno. Primjećujući da dijete gleda u igračku, zatim je pomiče okomito i konačno pomiče predmet u krug.
 • Tijekom hranjenja stavite na rame svijetli šal ili ručnik. Dijete će gledati s vašeg lica na ovaj svijetli predmet.
Mama razgovara s bebom 1 mjesec
Čak i vaš ljubazni govor razvija dijete, daje više komplimenata mrvicama

Za razvoj drugih osjetila:

 • Djetetu pročitajte dječje pjesme kako biste razvili mrvice sluha i osjećaj za ritam. Možete uvesti bebu sa svojim omiljenim pjesmama ili smisliti svoje. Možete uzeti kao osnovu bilo koju pjesmu i promijeniti riječi u svom ukusu.
 • Kravata s djetetovim čizmama na zvonu. Tijekom kretanja nogu, mrvica će čuti zvonjenje i slušati ga.
 • Kada je dijete u krevetiću, razgovarajte s djetetom dok se krećete po sobi. To će i stimulirati sluh djeteta i njegov vid.
 • Svakim prstom nježno masirajte stopala i ručke djeteta. Dotaknite mrvice ne samo rukama, nego i komadom vate, mekom četkom, frotirnom tkaninom, vunom ili drugom rukavicom.
 • Namočite pamučne loptice u neoštećene, mirisne tekućine, poput metvice ili vanilije. Davanje takve bebe lopti potaknut će bebin miris.

Razvijanje djeteta promiče se masažom. Da biste saznali kako se to radi ispravno, pogledajte sljedeći videozapis Nikolaja Nikonova.

Klase vode

Među aktivnostima koje potiču razvoj dojenčadi 1 mjesec, može se nazvati plivanje. Može se izvoditi iu bazenu (pod nadzorom instruktora) iu kupelji kod kuće. Zahvaljujući vježbama u vodi beba će stimulirati vestibularni aparat. Za kupanje kupite poseban krug za napuhavanje za dijete koje podupire bebu ispod vrata.

Nakon što ste utipkali punu toplu vodu, spustite dijete s krugom u vodu i pričekajte dok se beba ne udobno smjesti. Doslovno jedno ili dva plivanja, a beba će početi uživati ​​u takvim aktivnostima, a moja majka može samo gledati mrvice i uhvatiti najsvjetlije trenutke za fotografiju.

Pažljivo spustite dijete u vodu, počevši od pete, uzimajući u obzir osjetljivost beba na promjene temperature okolnog svijeta. Ako dijete reagira negativno na prvo plivanje, pokušajte se umočiti u kupku zajedno s djetetom. Položite dijete na prsa, nježno zalijte tijelo s vodom i pokažite igračke.

Kupanje bebe u 1 mjesecu
Čaj od kamilice može se dodati u vodu da bi se koža smirila i beba se uspavala.

Pokažite karapuzu da može odgurati noge od zidova kupke. Odvojite plutajuću bebu tako da su njezine savijene noge naslonjene na stranu i pričekajte dok se mrvica ne odgurnu i malo pliva. Na suprotnom rubu kupke okrenite dijete i ponovite vježbu.

Zanimljiva vježba za bebe prvog mjeseca tijekom plivanja će hodati po dnu kupke. Držite bebu ispod ruku i lagano se nagnite prema naprijed, stimulirajući refleks hodanja na nekoliko sekundi. Zatim djetetu dajte malo plivati ​​na leđima.

Česti problemi

Abnormalnosti koje roditelji mogu identificirati za 1 mjesec:

 • Povećan ili smanjen mišićni tonus djeteta. Moguća je i asimetrija mišićnog tonusa.
 • Žutica. Kod neke djece ona ne prolazi mjesec dana, što zahtijeva konzultacije s pedijatrom.
 • grčevi u želucu, Pojavljuju se u trećem tjednu života kod mnogih beba i uzrokuju veliku nelagodu u djetetu.
 • Nedovoljno dobivanje na težini, što može biti povezano s problemima organiziranja dojenja i bolesti djeteta.

Za bilo koji od ovih problema, dijete se mora pokazati liječniku govoreći o alarmantnim simptomima.

Refleksi novorođenčeta 2 mjeseca
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje