Kosa ispada u dojenčadi: uzroci i njihovo uklanjanje

Sadržaj

Gotovo svi roditelji na ovaj ili onaj način suočavaju se s problemom gubitka kose kod djeteta. U tom smislu, ima mnogo pitanja, jer svaka majka želi da dijete odrasta zdravo.

Zašto se to događa?

Kod novorođenčeta kosa ima vrlo tanku strukturu. Oni su više poput dlake, i sasvim je prirodno da ova dlaka počinje ustupati mjesto normalnoj gustoj kosi. Potrebno je oko 3 mjeseca. Gubitak kose u ovoj dobi ne bi trebao biti neugodno, na njihovo mjesto uskoro će se pojaviti jaka i snažna prava kosa.

Važno je točno procijeniti gdje je gubitak kose. Na poleđini glave, dugi niz godina, liječnici su se kvalificirali kao ćelav patch kao znak rahitisa u dojenčadi. No nedavne studije nisu pronašle bliski odnos između rahitisa i ćelavosti vrata. Ćelav potiljak može i bez rahitisa. I u većini slučajeva to se upravo događa. Razlog leži u banalnom brisanju kose na peleni, jastuku, jer dijete leži većinu života.

Stručnjaci za zdravlje djece to kažu Osim prirodne promjene kose, na gubitak djeteta djeluje i emocionalna pozadina - Rođenje je veliki stres za dijete i potrebno je dosta vremena da se prilagodi novim životnim uvjetima, različitima od uobičajenog intrauterinog okruženja.

Uzrok gubitka kose može biti prekomjerna njega - prečesto pranje glave s deterdžentima. Čak i bezopasni sapun za bebe s čestom upotrebom uništava prirodni lipidni sloj na kosi, koji je potreban kako bi se dlaka zaštitila od utjecaja okolišnih čimbenika, što u konačnici dovodi do stanjivanja i ozljede dlake.

Vjeruje se da je struktura bebe kose formirana do 4-5 godina. I zbog umjerenog gubitka kose u prvoj godini života roditelje uopće ne bi trebalo plašiti. No, tu je i patološka alopecija, ne obratiti pozornost na koju je nemoguće.

Kada je ćelavost normalna?

Kao što je već spomenuto, do tri mjeseca starosti, gubitak kose po prirodi je fiziološki, njihova promjena se događa gotovo neprimjetno. Kod novorođenčadi tanka dlaka može ispasti na glavu nakon grebanja, mijenjanja kapice, kupanja. Tada se može pojaviti ćelavi dio na stražnjoj strani glave.

Da ne bi brinuli o rahitisu, roditelji se trebaju posavjetovati s pedijatrom.

Nema potrebe skrivati ​​od liječnika njihove strahove i sumnje u stanje dječje kose. U gotovo 95% slučajeva u djetinjstvu kosa ispada iz fizioloških razloga, a to nije ništa loše. Osim promjene kose, među prirodnim uzrocima može se nazvati promjenom razine hormona. U maternici je beba primila veliku količinu spolnih hormona majke, nakon rođenja isključivo je na vlastitoj hormonskoj opskrbi, što djelomično objašnjava slabost kose. Ova situacija ne zahtijeva liječenje. Kada se organizam bebe prilagodi novim uvjetima postojanja, rast kose i njihova prirodna promjena ulazi u određeni ritam, gubitak će se zaustaviti.

Još jedan vrlo prirodan razlog gubitka kose kod beba je pregrijavanje glave. Bebe imaju jedno od prvih znojenja glave, pa zbog toga problemi s dlakama počinju najčešće kod djece čiji roditelji stalno pokušavaju zadržati dijete u toplim kapama i kapama.

Ako se kapica ukloni, a glavi se dopusti da „slobodno diše“, obično se ispadanje prekida i ograničava na granice fiziološke promjene kose.

Kada se trebate brinuti?

Ne morate brinuti ni pod kojim okolnostima. Čak i patološki uzroci gubitka kose podliježu korekciji, a majka ne treba paničariti, nego liječiti dijete s liječnikom.

Gubitak kose s velikim ćelavim mrljama i pramenovima može biti znak alopecije djeteta. U ovom slučaju, kosa snažno pada, žarišta ili potpuno, često preko cijelog područja glave, ostajući samo na bočnim stranama, pa čak i tada u malim količinama. Ćelavost je glatka, glatka, ne podliježe ljuskanju. U ovom slučaju ne možemo bez liječničke pomoći, jer alopecija može imati mnogo različitih razloga:

  • autoimune bolesti kod kojih se folikule dlake u djetetu percipiraju kao neprijateljske i uništavaju stanice imunološkog sustava;
  • hormonska neravnoteža, poremećaji štitnjače;
  • gljivične bolesti vlasišta, lišajevi;
  • dugotrajnu upotrebu antibiotika ili vitamina u velikim količinama.

Folikuli dlake mogu biti mehanički oštećeni. Nalaze se u djetetu do 3 mjeseca vrlo blizu epidermisa, a čak i previše brižljivo češljanje dlačica kod djeteta može uzrokovati gubitak kose.

Nemoguće je ne uzeti u obzir i rahitis, u kojem je ćelavost vrata samo jedan od kliničkih znakova. Mame bi trebale jasno razumjeti da na temelju ćelave točke nitko nema pravo postavljati takvu dijagnozu. Rahitis se mora potvrditi radiografskim pregledom kostiju.

Vrlo je važno pažljivo procijeniti povezane simptome. Ako kosa samo ispadne i dijete se ponaša snažno, razvija se prema dobi, dobro jede, spava, onda ne treba tražiti bolesti tamo gdje ih nema.

S istim rahitisom, primjerice, 4-mjesečno i 6-mjesečno dijete imaju pretjerano znojenje, slab apetit i zatvor. Kada se pozivate na liječnika, navedite točno koje dodatne simptome ste primijetili. To će pomoći da se brzo i točno dijagnosticira, ako jest.

liječenje

Fiziološki uzroci gore opisanog gubitka ne zahtijevaju liječenje. Rast kose nastavlja se samostalno. S obzirom na patološke uzroke, od velike je važnosti iz kojeg razloga se javlja. Gljivične lezije se liječe antifungalnim lijekovima, a za žarišnu alopeciju mogu se lokalno odrediti hormonska sredstva u obliku masti i fizioterapije.

Moram to shvatiti patološka ćelavost liječi se dugo vremena. Od roditelja terapija će zahtijevati marljivost, pažnju i veliko strpljenje. Liječnici će utvrditi ima li dijete nedostatak vitamina. Nakon toga, preporučuje se multivitaminski pripravak kako bi se uklonio nedostatak korisnih tvari.

Hormonski lijekovi se preporučuju samo za djecu koja imaju potpunu ćelavost.

Važno je razumjeti stanje probavnih organa. Vrlo često, to je poremećaj gušterače ili želuca koji uzrokuje gubitak kose. U tom slučaju, dijete gastroenterolog će pregledati i liječiti dijete.

Među narodnim lijekovima koje roditelji mogu koristiti uz dopuštenje pedijatra može se primijetiti luk i češnjak. Pripremite kašu s lukovice, koja se nanosi na vlasište 10 minuta, a ponekad se dodaje i češnjak. To uzrokuje lokalnu iritaciju kože, povećava dotok krvi u folikule kose.

Dopušteno je koristiti ulje za čičak, ricinus i maslinovo ulje za dječju kosu. Možete isprati bebinu kosu izvarkom korijena čičaka, kao i koristiti sirove piletine za pranje glave.

No, treba razumjeti da korištenje bilo kojeg kućnog lijeka zahtijeva obveznu prethodnu konzultaciju s pedijatrom.Neki biljni sastojci iz nekonvencionalnih recepata mogu uzrokovati ozbiljne alergije kod djeteta.

Ako dijete prepisuje lijekove, ne smijete ga napustiti u korist narodne medicine, ne može zamijeniti tradicionalnu terapiju, ali je može upotpuniti, ako vam liječnik ne smeta.

U većini slučajeva, problem alopecije u ranom djetinjstvu je riješen sigurno. Slučajevi ćelavosti kod djece s potpunim gubitkom folikula ne znaju mnogo. Obično je to nasljedna, genetska alopecija, u kojoj je liječenje, zapravo, nemoćno. Kada beba odraste, bit će moguće raspraviti pitanje transplantacije kose s trichologistom.

U svim drugim slučajevima, problem gubitka kose je gotovo uvijek moguće nositi do 1,5 godina. Istovremeno, većina djece ne treba nikakav tretman, sve ide samostalno, a nove dlake brzo rastu.

Uvijek je mnogo lakše spriječiti gubitak kose kod djece nego liječiti kasnije. Da biste to učinili, odmah nakon otpusta iz bolnice potrebno je posvetiti dužnu pozornost problemima prevencije.

Nemoguće je spriječiti fiziološki gubitak djeteta, jer je taj proces prirodan i potreban. Ali patološki razlozi za roditelje da ga u potpunosti izbjegnu.

Ako dijete ima problema sa želucem, štitnjačom, u prvim mjesecima života potrebno je pažljivo slijediti sve preporuke liječnika, odvesti dijete specijalistu na vrijeme za pregled.

Smatra se da je mlijeko najbolja prehrana koja omogućuje da djetetu da sve potrebne vitamine i minerale za rast i razvoj, čak ni najbolje prilagođene mliječne formule ne mogu zamijeniti. Prema statistikama, alopecija se često razvija kod djece lišene dojenja.

Ne perite kosu prečesto s posebnim deterdžentima, čak i ako su dječji, hipoalergeni i prilagođeni za bebe prvih mjeseci života. Naravno, morate se svakodnevno kupati, ali ga morate oprati sapunom i šamponom ne više od jednom tjedno. Prilikom odabira dječjih proizvoda treba pažljivo pročitati sastav proizvoda - on treba biti što prirodniji. Strogo je zabranjeno oprati kosu djeci prve godine života deterdžentima za odrasle.

Ako je beba sklona zatvoru, važno je na vrijeme pružiti odgovarajuću pomoć. Ako primijetite da beba ima ćelav patch, kosa se teško penje, u čuperima, važno je da se ne odgodi posjet liječniku. Ukupna alopecija u ranoj dobi nije najpovoljnija prognoza, pa je stoga važno što prije početi liječenje.

Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

O razlozima gubitak kose u djeci, kaže dr. Komarovsky u videu ispod.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje