9 mjeseci 11 mjeseci

Razvoj djeteta na 10 mjeseci

Sadržaj

Do njegovog okruglog datuma, dijete je već puno naučilo, počelo je pokazivati ​​svoju individualnost i samostalnost. Desetomjesečni tetorov žamor i puno se kreće. Što još voli roditelje od mrvice ovog doba i kako potaknuti razvoj dojenčeta 10 mjeseci?

Fiziološke promjene

 • Povećanje težine i povećanje ostalih fizičkih pokazatelja u ovoj dobi više nisu tako aktivni kao u prvoj polovici godine. To je zbog povećanja tjelesne aktivnosti karapuz.
 • Poboljšava se koordinacija kretanja djeteta, što omogućuje bebi brzo puzanje i kretanje po sobi. I dalje se razvijaju fine motoričke sposobnosti. Klinac je naučio otkopčati prste kako bi bacio predmet, a također i uzeti male predmete samo prstima.
 • Mnoge desetomjesečne bebe već su izbacile 4 zuba, ali ako uopće nema zuba, to još nije razlog za to iskustvo.
Razvoj djeteta do 10 mjeseci
Dijete raste vrlo brzo, treba mu roditeljska podrška

Fizički razvoj

Za deseti mjesec života, dijete dobiva oko 450 grama i raste za 1-1,5 centimetara. Opseg prsa, kao i opseg glave, u prosjeku se povećava za 0,5 cm.

Svako dijete raste vlastitim tempom, ali postoje norme, provjeravajući s kojim roditeljima i liječnicima može utvrditi postoje li neka ozbiljna odstupanja i je li potrebno dodatno pregledati dijete. Za svaku starosnu kategoriju utvrđuju se i prosjeci i granične vrijednosti (potrebno je upozoriti na njihovo prekoračenje u bilo kojem smjeru). Glavne koje smo predstavili u ovoj tablici:

pokazatelj

Prosječna vrijednost od 10 mjeseci

Dječaci u 10-11 mjeseci

Djevojke stare 10-11 mjeseci

težina

8500-9200 g

7400-11400 g

6700-10900 g

rast

71,5-73,3 cm

68,7-77,9 cm

66,5-76,4 cm

Opseg glave

44,2-45,4 cm

42,9-47,9 cm

41,5-46,9 cm

Obim prsa

47,2-47,9 cm

45,1-51,4 cm

45,2-50,1 cm

Lekcije o tehnici "Mali Leonardo" Teplyakove O. N., stručnjaka za intelektualni razvoj, pomoći će u razvoju djeteta.

Što beba može?

 • Deset mjeseci stara beba se povjerljivo i vješto kreće. Mrvica je sposobna sjesti iz stojećeg i ležećeg položaja, a isto tako stajati na nogama, držeći se za ruke. Osim toga, u ovoj dobi, mnoga djeca idu uz podršku izdržljivog namještaja (stepenice) ili za ruke obje majke. Neke bebe su već u stanju stajati bez ikakve pomoći, kao i hodati bez podrške.
 • Scarce je naučio hodati stubama. Klinac je u stanju prevladati nekoliko koraka gore i dolje po stubama.
 • Pokreti djetetovih ruku već su dobro koordinirani. Dječak izvodi razne manipulacije s igračkama, na primjer, otvara i zatvara kutije, skriva predmete, kotrlja automobile, gradi tornjeve od nekoliko kocki. Osim toga, dijete može pregledati knjige s gustim stranicama i pokušati jesti žlicom.
 • Male stvari dijete ne zgrabi cijeli dlan i dva prsta. Takvo hvatanje predmeta zove se pinceta.
 • U djetetovom govoru postoje različiti slogovi i sve se češće pojavljuju jednostavne riječi. Dijete može imenovati poznate objekte u određenim slogovima. Dijete dobro razumije govor odraslih, ponavljanje pokreta na zahtjev, primjerice, pljesne rukama ili pokazuje dio tijela.

Posavjetujte se s liječnikom ako mrvica nije naučila do dobi od 10 mjeseci:

 • Bacite predmete sa stola.
 • Odmahnite glavom, pokazujući dogovor ili poricanje.
 • Oproštaj od ruke.
 • Ponovite pokret koji prikazuje odraslu osobu.
Beba 10 mjeseci
Dijete u 10 mjeseci razumije gotovo sve što kažete.

Nastava za razvoj

 • Uzmite si vremena svaki dan za gimnastiku, vježbajte sa svojom bebom, što će pomoći bebi da puzi i hoda. Neka beba ustane i čučne uz vašu potporu, hoda na sve četiri, savija se i rasklapa noge, leži na leđima i također hoda, držeći ruke.
 • Budući da 10-mjesečne bebe puno puze, daju malo prostora za kretanje. Važno je da je kuća čista i da na cesti nije bilo opasnih stvari.
 • Trenirajte bebu da se skine s kauča. Da biste to učinili, stavite mrvice na kauč, okrenite plijen do ruba i povucite noge prema dolje. Uskoro će dijete shvatiti kako se izvući i moći će to obaviti pouzdano i brzo.
 • Stalno komunicirajte s djetetom, istodobno izgovarajte kratke fraze i ne govorite vrlo brzo. Zamjenike za sada treba zamijeniti imenima, primjerice, "majka ima kocku", "Vanja uzima kocku".
 • Pozovite dijete da baca igračke u određenu kutiju. Djeca u 10 mjeseci stvarno vole to učiniti.
 • Nastavite s nastavom, razvijajući motoričke sposobnosti djeteta. Ponudite mrvice kako bi se izvukle na pladanj na kojem su razbacane krupice ili brašno, te također kopati u zdjelu s grahom ili tjesteninom. Neka dijete iz jedne posude u drugu izlije žito i grah, odveži čipke i vrpce, izlije vodu.
 • Dajte djetetu obojani papir i pokažite kako ga rastrgati na komade.
 • Igrajte se uz rublje za spavanje - pričvrstite ih na hlače ili bluzu vašeg djeteta, a zatim ih naučite kako ih skinuti.
 • Sakrijte otkucavajući sat ispod jastuka ili deke i pričekajte da ih dijete pronađe.
 • Uključite se s djetetom u modeliranje (koristite solno tijesto) i crtanje (pokušajte slikati bojama prstima, malim flomasterima, olovkama, bojicama). Spojite kobasicu i loptu, obojite sliku.
 • Ponudite mrvice nekoliko različitih staklenki s poklopcima koji se odvijaju. Neka ih mali otvori i zatvori ih.
 • Dnevno neko vrijeme za čitanje. Pa, ako mrvice imaju zasebnu policu s dječjim knjigama, a beba će odabrati nešto što će "pročitati" na vlastitu.
 • Na ulici naučite svoje dijete da se igra pijeskom, koristeći lopaticu, razne kalupe, kantu i grablje. Zimi se ove stavke mogu koristiti za igranje sa snijegom.
 • Svaki dan uključite glazbu i plešite zajedno s djetetom.
Dijete u rukama tate
Oskudica razumije zabrane i pohvale

briga

Svakoga dana dijete se pere i pere, češlja, čisti zube, posija u lonac i okupa (uglavnom navečer). Po potrebi, potrebno je očistiti uši i nos karapuza, izrezati bebinu maricu.

Desetomjesečna djeca i dalje se stvrdnjavaju uz pomoć sunčanja, trljanja, kupanja i kupanja. Također, u ovoj dobi, možete izliti dječje noge, postupno smanjujući temperaturu vode. Važno je ne zaboraviti sve postupke kaljenje treba biti sustavna i postupna.

Dnevna rutina

Spavanje desetomjesečne bebe i dalje traje do 15 sati dnevno. Oko 10 sati dijete ove dobi spava noću, a danju obično dvoje ima dva sna, u trajanju od 1-2 sata. Svako dijete ima svoj bioritam - neke se bebe probude u 6 sati ujutro i rano ujutro zaspe, a neke kasnije ustaju za 8-9 sati i zaspe.

Preporučljivo je da sa svojim djetetom hoda 2 puta dnevno, a kod kuće ostaje samo u vrlo lošim vremenskim uvjetima (jaka kiša, bučni vjetar, mraz). Ljeti dijete može provesti 5-6 sati vani. Za lijepog vremena, dajte djetetu mogućnost da tijekom dana spava tijekom dana, ostavljajući neko vrijeme vani na ulici i budite se kako bi dijete moglo promatrati prirodu, igrati se s drugom djecom, hodati uz vašu podršku.

Dijeta u 10 mjeseci zastupljena je s 5 obroka, a razmaci između njih su oko 4 sata. Bebe koje su dojene primaju majčino mlijeko odmah nakon buđenja i prije spavanja.Sveukupno, dijete ove dobi može se primijeniti na dojku oko 4-6 puta za dulje hranjenje i toliko za minutu sisa. Noću se bebe probude kako bi sisale grudi 4-6 puta, uglavnom od 3 do 8 sati ujutro. Više o tome pročitajte u članku o bebe u 10 mjeseci.

Dojenje
Ako je moguće, hranjenje majčinim mlijekom ne prestaje najmanje 1,5 godina

Umjetna djeca nastavljaju davati smjesu prikladnu za dob, u prvom hranjenju, kao i prije spavanja. Bebe s bilo kojom vrstom hranjenja jedu komplementarnu hranu za 10 mjeseci u istoj količini. U ovoj dobi, ribe se dodaju u komplementarnu hranu. U drugom obroku dijete obično jede kašu s maslacem, žumanjkom i voćem. Za vrijeme ručka, dijete dobiva povrće, biljno ulje, meso, sok i kruh, a poslijepodnevni snack (četvrto hranjenje) - svježi sir, voće, keksi i kefir ili jogurt.

Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

Obični dan

Svaki novi dan s djetetom od deset mjeseci ispunjen je zanimljivim trenucima. Organizacija određenog dnevnog režima, uzimajući u obzir obilježja razvoja i bioritme djeteta, važna je za živčani sustav djeteta. Svako dijete će imati svoju dnevnu rutinu, ali kako bi razumjeli kako izgraditi režim, nudimo primjer dana s bebom u 10 mjeseci:

6: 30

Buđenje.

Prvo hranjenje, uključujući, ovisno o vrsti hranjenja, bilo majčino mlijeko ili smjesu.

7: 00

Higijenski postupci.

Razdoblje budnosti.

9: 00

Gimnastika.

10: 00

Drugo hranjenje, u kojem dijete dobiva kašu, voćni kaše, maslac i žumance.

11: 00

Šetnja, čiji dio dijete prvi put spava na svježem zraku.

14: 00

Treće hranjenje, u kojem je dijete obično daje povrće u obliku pire krumpir ili juha, meso (dva puta tjedno se zamjenjuje s ribom), biljno ulje, kruh i sok od voća.

14: 30

Razdoblje budnosti s obrazovnim igrama.

16: 00

Šetnja, tijekom koje beba spava drugi put na svježem zraku.

18: 00

Četvrto hranjenje, tijekom kojeg djeca dobivaju voćni kaše, kolačiće, svježi sir i fermentirano mlijeko.

18: 30

Razdoblje budnosti s mirnim igrama.

21: 30

Kupanje.

22: 00

Peto hranjenje, u kojem dijete prima majčino mlijeko ili formulu, ovisno o hranjenju.

Priprema za noćni san i polaganje.

Noćno vrijeme

Dojena djeca se primjenjuju na dojke majke u snu 4-6 puta, a bebe koje se hrane hranom obično se ne budi za hranjenje.

Česti problemi

 1. Alergijska reakcija na komplementarnu hranu. U 10 mjeseci počinju uvoditi prilično alergijski proizvod - ribu. Može izazvati reakciju kod alergičnih sklonih beba, stoga vrlo pažljivo probajte ribu. Ako uvođenje takvog proizvoda u prehranu i dalje ima reakciju, proizvod se poništava i ne daje najmanje 1 godinu.
 2. Nemiran san. Mnoge bebe u dobi od 10 mjeseci mogu loše spavati zbog velike aktivnosti tijekom dana i probuditi se zbog glasnih zvukova, što je norma. Ako dijete drhti u snu u odsustvu oštrih zvukova, a također se ne budi raspoloženo, pokažite djetetu neurologa.
Dijete igra piramidu u 10 mjeseci
Dnevni režim pomaže djetetu da se ne pretjeruje i smanjuje hirovitosti mrvica

Savjeti za roditelje

 • Ako vaša beba već ima zube, dajte mu priliku da nauče žvakati tvrdu hranu. Djeca ove dobi vole grickati sušenje, kolače, mrkvu. Također im treba dati komade kuhanog povrća ili svježeg mekog voća (breskva, banana).
 • Počnite učiti mrvice po narudžbi. Na kraju dana ili nakon utakmice, stavite igračke zajedno, čineći ovaj proces zanimljivim mališanima. Također potaknite dijete da vam pomogne oko kuće. Desetomjesečna beba može već raširiti salvete ili obrisati prašinu sa sobom. Svakako pohvalite dijete i potaknite takve aktivnosti.
 • Ne brinite ako dijete još uvijek ne puzi. Neka djeca ne prolaze takvu pozornicu, već odmah počinju hodati.U isto vrijeme, nemojte žuriti dijete, pustite ga da samostalno hoda.
 • Tijekom šetnje idite na igralište kako bi beba mogla gledati kako se druga djeca igraju i druže.
 • Ne grdite dijete ako razbije igračke ili ih baca. Dakle, on istražuje različite subjekte i ovo je ponašanje norma za 10-mjesečnu bebu.

Za razvoj djeteta muzakalnogo razvoj provesti s mrvica klase, prikazano u video Lazarev M. L.

9 mjeseci 11 mjeseci
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje