2 mjeseca 4 mjeseca

Razvoj djeteta na 3 mjeseca

Sadržaj

U prvoj godini, beba se brzo razvija brzo, oduševljavajući roditelje novim vještinama svaki mjesec. Tri mjeseca stari se mijenja na površini i emocionalno. Otkrijmo kakve nove vještine dobiva mrvica u ovoj dobi i kako roditelji mogu pomoći toddleru da se razvije.

Djevojka na 3 mjeseca
S djetetom postaje zanimljivije, svjesno reagira na vaše postupke.

Fiziološke promjene

 • Razvija se potkožno masno tkivo djeteta, dakle, do dobi od tri mjeseca, beba ima podbuhle obraze i nabore na nogama.
 • Mišićni sustav karapuz razvija se od vrha do dna. Scarce je već ovladao zadržavanjem glave i počeo posjedovati njihove ruke. Hipertonus ručki je već potpuno nestao, što omogućuje bebi da aktivnije ispita svoje tijelo i igračke, dodirujući sve svojim rukama.
 • Mnogi refleksi novorođenčadi već izumiru. Primjerice, refleks pretraživanja (okretanje glave kad se miluje u kutu usta), refleks nosa (rastezanje usana pri dodirivanju) i refleks Babkin (otvaranje usta s tlakom na dlan) ne bi smjeli biti prisutni kod tromjesečne bebe. Isti refleksi kao što su puzanje, sisanje ili Moreau, na 3 mjeseca su još uvijek vrlo izraženi.
 • Probavni sustav djeteta se razvija. Želudac povećava svoj kapacitet i već može sadržavati više mlijeka, ali dijete nije spremno prihvatiti bilo koju drugu hranu osim majčinog mlijeka ili prilagođenu smjesu. Jedini dodatak prehrani dojenčadi može biti dopunski vitamin D, koji se često propisuje tromjesečnoj djeci kao profilaktička terapija protiv rahitisa.
 • Stolica tromjesečne bebe je ujednačenija i pravilnija. Kod primanja samo majčinog mlijeka učestalost stolice je od 1 puta u 2-5 dana do 5 puta dnevno. Ako beba nije imala stolicu isključivo za dojenje nekoliko dana, dijete se ponaša normalno, a stolica nakon tako duge pauze je meka, nije potrebna dodatna stimulacija za dijete na feces.

Za informacije o igranju s tromjesečnom bebom pogledajte sljedeći video s O. N. Teplyakovom, stručnjakom za intelektualni razvoj.

Fizički razvoj

U prosjeku, za treći mjesec života novorođenče povećava svoju težinu za 750-800 grama, a njegov rast postaje 2,5 centimetra više nego u dva mjeseca. Povećanje opsega glave događa se za oko 1 cm, a opseg prsnog koša za 1-1,5 cm (do dobi od četiri mjeseca ta dva parametra postaju jednaka).

Visinu, tjelesnu težinu i druge pokazatelje tjelesnog razvoja djeteta određuju mnogi čimbenici - nasljednost, prisutnost bolesti, vrsta hranjenja i drugo.

Lijepa djevojka na 3 mjeseca
Da biste bili sigurni u normalan razvoj djeteta, promatrajte njegovu dinamiku

Medicinari su odredili prosjeke, kao i granice norme kojima roditelji mogu odrediti da li se njihova tromjesečna beba normalno razvija. Prikazani su u tablici:

pokazatelj

Prosječna vrijednost od 3 mjeseca

Dječaci u 3-4 mjeseca

Djevojke u 3-4 mjeseca

težina

5800-6400 g

5000-8000 g

4500-7500 g

rast

59.8-61.4 cm

57,3-65,5 cm

55,6-64 cm

Opseg glave

39,5-40,5 cm

38,1-42,9 cm

37,1-42 cm

Obim prsa

38,9-39,5 cm

36,5-41,6 cm

37,3-41,4 cm

Što beba može?

 • Ležeći na trbuhu i uspravnom položaju, beba je već naučila držati glavu. Ako poduprite bebu u okomitom položaju ispod ruku i stavite je na čvrstu površinu, dijete će se nasloniti nogama. Osim toga, ležeći na leđima, mrvica je već naučila okretati bok.
 • Aktivno su se razvijale vidne mrvice. Dijete dugo vremena ispituje predmete okolo, obraćajući pozornost na stacionarne i brzo pokretne objekte. Da bi sve bilo bolje vidjeti u pozi koja leži na trbuhu, mrvica se podiže na podlakticama.
 • Zvukovi tromjesečne bebe postali su raznovrsniji. Na samoglasnike se dodaju suglasnici. Biti u dobrom raspoloženju, beba dugo hod.
 • Dijete na 3 mjeseca je vrlo emocionalno. Beba je vrlo uzbuđena zbog izgleda mame i komunikacije s njom. Kompleks preporoda također nastaje kada odrasla osoba pjeva, zvuči glazbenih instrumenata i oblik igračaka. Ako je mrvica nezadovoljna nečim, čut ćete glasan krik. Negativne emocije nastaju kod 3-mjesečnog djeteta, kada se komunikacija s majkom zaustavlja, igračka iznenada nestaje, a okolna temperatura se mijenja, dolazi do ograničenja kretanja ili boli.
 • Do tri mjeseca beba počinje aktivnije istraživati ​​svijet, sisa sve što može uzeti olovke. Prije svega, beba siše šake ili prste.
Dječak 3 mjeseca
Doprinosite razvoju vašeg djeteta kroz razne igre koje ćete vi i vaša beba uživati.

Nastava za razvoj

Sada je beba budna duže nego u prva dva mjeseca života, a vrijeme kada je dijete spremno prihvatiti nove informacije i komunicirati, morate ga koristiti zamišljeno.

 • Ujutro napravite malu vježbu s djetetom. Lagano savijte i otkopčavajte noge i ruke kako biste poboljšali stanje ligamenata. Također možete vježbati s bebom na fitballu - kada bebu položite na kuglu na trbuhu ili na leđima, držite bebu za noge i nježno je odmotajte.
 • Redovito masirajte cijelo tijelo djeteta, jer će stimulirati mišiće mrvica i drugih organa, kao i poboljšati dobrobit mrvica. Počnite potapanjem leđa i vrata, a na kraju masaže lako zgnječite zglobove koljena i laktova.
 • Dnevnoj gimnastici, koju majka izvodi s bebom, u dobi od 3 mjeseca vrijedi dodati vježbe koje će dijete pripremiti za udara. Okrenite desnu nogu bebe kako leži na leđima, tako da se ona prebaci preko tijela. Upravo se taj pokret najteže daje djeci i daje poticaj za državni udar.
 • Kako bi se stimulirala sposobnost podizanja glave i ramena u ležećem položaju na želucu (kada se beba nasloni na podlakticu), češće se dijete širi na želudac, a istovremeno oko djeteta postavljaju svijetle igračke. U tu svrhu često se koriste i posebne namjene. obrazovni tepisi.
 • Stavite zveckanje u djetetove ruke kako bi beba naučila držati igračke sama i proučavati ih. Također objesite mekane igračke iznad dječjeg krevetića tako da ih dijete može dohvatiti rukama. Bilo bi sjajno da u takvim igračkama postoje zvona i nakon što ih udarite, kikiriki će čuti zvuk zvona.
 • Pjevajte pjesme mrvicama, kao i češće razgovarajte s djetetom. U isto vrijeme u razgovoru vrijedi napraviti male stanke, dajući malom djetetu priliku da vam "odgovori" vlastitim glasom. Često bebu nazivate imenom i pratite objašnjenja bilo koje vaše akcije.
 • Pokažite svom djetetu svoj odraz u ogledalu. Također je vrijedno predstaviti bebu slikama životinja i raznih predmeta.
 • Da bi se stimulirala osjetljivost na dodir, pustite da beba osjeća predmete s drugačijom strukturom, na primjer, kugla niti, kuhinjski čavlić, medvjedić, mekana kocka s zvonom unutra.
 • Uključite glazbu vašeg djeteta različitih stilova. Kada je beba budna, uključite nešto ritmično i zabavno, a prije odlaska u krevet trebali biste slušati mirne melodije s djetetom. Slušajući ritmičnu glazbu s mrvicom, pljesnite rukama u ritmu.
 • Ako imate kućnog ljubimca, promatrajte ga s bebom. Također pokazuju male životinje dok hodate.
 • Dok plivate, bacite nekoliko sjajnih kuglica ili gumenih igračaka u vodu. Neka ih mrvica pokuša uhvatiti u vodi.

Prstenje će masažu učiniti zabavnijom.

Pogledajte sljedeću vježbu Tatjane Lazareve, to možete učiniti u bilo koje slobodno vrijeme.

briga

Započnite jutarnje dijete s higijenskim postupcima, trljajte djetetovo lice i oči, a po potrebi i nos i uši. Nakon pražnjenja crijeva i nekoliko urinacija, operite bebu pod tekućom vodom. Ako je koža mrvica u redu, ne smijete zloupotrebljavati dječju kozmetiku.

Mrvice od nevena treba provjeravati svakodnevno i najbolje ih rezati nakon plivanja, kada je nokat mekši. Ako beba prosvjeduje protiv takvog postupka, možete skratiti nokte uspavanog djeteta. U tu svrhu koristite posebne škare za bebe i provjerite svoje nokte nakon rezanja (prstom pređite preko njih) kako biste bili sigurni da nema oštrih rubova.

za kaljenje mrvice koriste zračne kupke (njihovo trajanje je do 10 minuta), šetnje tijekom kojih će dijete spavati na otvorenom, pranje i usitnjavanje. Kupajte dijete svaki dan, najbolje prije spavanja, ali u drugo prikladno vrijeme. Na primjer, ako kupanje uzbuđuje dijete, treba ga odgoditi na ranije vrijeme.

Baby nasmijana 3 mjeseca - djevojka u haljini
Podesite način dana: bit će vam lakše, a mrvica će biti mirnija

Dnevna rutina

Do dobi od tri mjeseca, većina beba ima svoj dnevni režim. Bebe ostaju budne i spavaju otprilike u isto vrijeme svaki dan, što majci omogućuje planiranje poslova. Kao i do sada, većina dana djeteta rezervirana su za spavanje i hranjenje. Dijete od tri mjeseca spava oko 17 sati dnevno. Oko 10 sati traje noćni san, a ostatak vremena podijeljen je na tri ili četiri sna tijekom dana. Obično jedan ili dva dnevna sna duže (1-2 sata), a ostatak kraći (do 40 minuta).

Šetnja s 3-mjesečnom bebom preporučuje se dva puta dnevno. Najprikladnije vrijeme za šetnju smatra se jutro (10-11 sati) i vrijeme nakon ručka (16-17 sati). Trajanje hoda određeno je vanjskom temperaturom i drugim vremenskim uvjetima. U ljeto s 3-mjesečno dijete može se provesti na ulici do 6 sati. Nemojte izlaziti u šetnju samo u jakom mrazu, vjetru ili kiši.

Hranjenje dojenčadi koja prima samo majčino mlijeko, kao i prije, provodi se na zahtjev. Većina beba traži majčinu dojku prije i odmah nakon spavanja. Prosječan broj dojenja u ovoj dobi je 10-12 dana, a 2-4 noću. U ovom slučaju, mrvica se često lomi s majčine dojke tijekom procesa hranjenja. Prosječni interval između duljih hranjenja je od 2,5 do 3,5 sata.

Ako dijete dobije formulu, imat će stroži način hranjenja, osiguravajući šest obroka u intervalima od 3,5 sata. Da bi se odredio dnevni volumen smjese za dijete, njezinu težinu treba podijeliti na 6. Dalje, ta brojka se dijeli s brojem obroka dnevno. U prosjeku, 3-mjesečna beba pojede 800-900 ml smjese dnevno i do 180 ml po hranjenju. Još je rano da se čak i umjetna djeca uvedu u ovo doba.

Preobrazite dan sljedećom vježbom Tatjane Lazareve.

Obični dan

Sve je zanimljivije komunicirati s tromjesečnim kikirikijem, a jutro mnogih mama počinje šarmantnim osmijehom od bebe. Vaš dan s djetetom od 3 mjeseca može izgledati ovako:

6: 00

Buđenje za prvo hranjenje, jutarnji toalet.

7: 30

Prvi dan spavanja.

9: 30

Buđenje za drugo hranjenje, razdoblje budnosti.

11: 00

Hodajte i spavajte na svježem zraku.

13: 00

Povratak kući, buđenje za treće razdoblje hranjenja, buđenja.

14: 30

Treći dan dremanja.

15: 30

Buđenje, obrazovne igre.

16: 30

Četvrto hranjenje, nakon čega slijedi šetnja i spavanje na svježem zraku.

17: 30

Povratak kući, buđenje i buđenje.

19: 00

Kupanje, peto hranjenje, noćenje.

23: 30

Probudite se za šesto hranjenje i odmah zaspite.

Treba napomenuti da je temperament različite djece različit, tako da su sve preporuke koje se tiču ​​režima samo približne. Roditelji prije svega trebaju uzeti u obzir osobitosti svog djeteta i prilagoditi programe koje nudi pedijatar potrebama djeteta, odnosno slijediti režim koji će biti prilagođen biorhythmima određenog djeteta.

Lijepa djevojka u 3 mjeseca se smije
Preporuke za razvoj su samo smjernice, morate ih izvesti samo ako vaše dijete i vi dobijete zadovoljstvo od njih

Česti problemi

 1. Nedovoljno dobivanje na težini. Normalno, beba na dojenju dodaje 500-2000 grama mjesečno. Ako je broj povećanja manji, postavlja se pitanje o dodatku s prilagođenom smjesom. Mnoge majke sumnjaju na malu količinu mlijeka zbog nemirnijeg ponašanja mrvica u dojkama i smanjenja osjećaja mliječne plime, ali ti znakovi uopće ne ukazuju na hipogalaktiju. Djeca od 3 mjeseca imaju veću vjerojatnost da budu ometena tijekom hranjenja zbog svoje želje da neprestano istražuju svijet oko sebe, a osjećaj žurbe mlijeka može nestati zbog činjenice da je dojenje već uspostavljeno i mlijeko dolazi u pravoj količini djeteta tijekom hranjenja. Objektivni razlozi hranjenja djeteta su mali prirast težine u 2 tjedna i smanjena količina mokrenja dnevno.
 2. Nemiran dnevni san. Živčani sustav mnogih tromjesečnih beba još uvijek nije dovoljno stabilan i brzo se umara. To uzrokuje loš san, koji traje 20-30 minuta ili čak i manje tijekom dana. Poboljšati funkcioniranje živčanog sustava djeteta pomaže pravilnu organizaciju režima dana - spavanje i budnost. Roditelji bi se trebali pobrinuti da mrvica ne ostane budna dulje od 1,5 do 2 sata i da ima priliku spavati.
 3. Nuspojave na cijepljenje. U dobi od 3 mjeseca, prvo DPT cjepivo se daje djetetu, koje često ima nuspojave na djetetovo tijelo. Svako četvrto dijete, prvog dana nakon uvođenja ovog cjepiva, povisuje temperaturu i javljaju se lokalne promjene (crvenilo, oticanje, bol, induracija). 10% beba može imati nuspojave kao što su smanjeni apetit, proljev, pospanost, povraćanje i drugi. Na povišenim temperaturama djetetu se daje antipiretik, a promjene na mjestu injekcije vakcine ne zahtijevaju nikakvo liječenje. Ako se stanje djeteta znatno pogorša, lokalna reakcija je vrlo izražena ili se pojave drugi znakovi upozorenja, bebu treba odmah pokazati liječniku.

Što trebate obratiti pozornost na u 3 mjeseca, pogledajte u video Larisa Sviridova. Ako primijetite probleme s djetetom, obavijestite liječnika.

Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja
2 mjeseca 4 mjeseca
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje