10 mjeseci 12 mjeseci

Razvoj djeteta u 11 mjeseci

Sadržaj

Jedanaestomjesečno dijete zadovoljava roditelje samostalnim koracima i jednostavnim riječima. Djeca ovog doba aktivno se razvijaju i fizički i emocionalno, jačajući prethodno stečene vještine i svladavajući nove vještine. Otkrijmo kako roditelji mogu odrediti da li se dijete normalno razvija 11 mjeseci i kako dalje stimulirati razvoj dijete ovog doba.

Fiziološke promjene

 • Mišićni sustav djeteta od 11 mjeseci je toliko jak da dopušta bebi da zadrži i pomakne tijelo u okomitom položaju, tj. Da stoji bez podrške i hoda.
 • Većina 11-mjesečnih beba već ima četiri zuba. Međutim, netko se počeo pojavljivati ​​sljedećim zubima (drugi sjekutići), a netko nije imao ni prvi zub. To su varijante norme i ne treba se brinuti o starosti jedne.
Dijete u 11 mjeseci
Nakon 11 mjeseci beba vas može usrećiti prvom riječju ili čak početi hodati.

Fizički razvoj

Tijekom jedanaestog mjeseca života, povećanje tjelesne težine djeteta iznosi prosječno 400 grama, a visina oko 1,5 centimetara. Povećanje opsega prsnog koša i glave događa se za oko 0,5 cm.

Naravno, stope rasta različite djece razlikuju se, ali kako bi se utvrdilo da li se dijete normalno razvija, postoje granice norme i prosječne vrijednosti pokazatelja fizičkog razvoja. Glavni od ovih pokazatelja naći ćete u ovoj tablici:

pokazatelj

Prosjek od 11 mjeseci

Dječaci u 11 mjeseci

Djevojke u 11 mjeseci

težina

8700-9400 g

7600-11700 g

6900-11200 g

rast

72,8-74,5 cm

69.9-79.2 cm

67,7-77,8 cm

Opseg glave

44,6-45,8 cm

43,2-48,3 cm

41,9-47,3 cm

Obim prsa

47,8-48,4 cm

45,6-52 cm

45,8-50,8 cm

Za glazbeni razvoj djeteta držati nastavu na metodu "Tsvetonik" Lazarev M. L.

Što beba može?

 • Jedanaestomjesečna beba je aktivno i jako se kreće. Vještina novog djeteta je vještina stajati bez pomoći odrasle osobe ili se držati za potporu. Osim toga, dijete već dobro hoda, držeći se ne za majčinu, već samo za jednu ruku. Da biste dobili omiljenu igračku s poda, dijete više neće padati, već će se spustiti ili sjesti. Neka djeca su već krenula bez podrške.
 • S igračkama vješto i vrlo pametno manipulira 11-mjesečna beba. Hvatanjem predmeta, beba otvara ruku prema veličini predmeta. Karapuz već uspijeva staviti kocke u malu kulu, skupiti piramidu, otvoriti kutije, uzeti male predmete s poda ili sa stola s dva prsta.
 • Dijete voli glazbu, pa voli različite glazbene igračke. Nakon što je čuo ritmičku melodiju, beba će početi plesati u ritmu.
 • Scarce se zanima za knjige i dugo vremena gleda ilustracije u njima.
 • Na majčin zahtjev, dijete može pokazati dijelove tijela i izvesti različite akcije i pokrete koje je naučio i vidio prije. Primjerice, beba trese lutku, mahne rukom u oproštaj, pravi "dame", uklanja čarape, otvara jaknu, pronalazi igračku skrivenu ispod pokrivača ili u kutiji.
 • Govor djeteta postaje sve više i više emocionalan i raznolik. U njemu se pojavljuju riječi koje se sastoje od 1-2 sloga.
 • Dijete razumije što majka kaže. On se silno raduje kad je hvaljen i odmah reagira na strogi ton.
 • Beba u 11 mjeseci postaje sve neovisnija. Beba postupno uči odijevati i prati lice, četkati zube, jesti žlicom.Ako je djetetu potrebno nešto, on više ne samo plače, već prstom pokazuje na predmet, odmahuje glavom (afirmativno ili negativno), a također kaže jednostavne riječi.
Dijete u 11 mjeseci
U 11 mjeseci, maca izgovara prve riječi.

Da biste provjerili razvija li se 11-mjesečna beba, trebate:

 1. Procijenite je li dijete dobro sjedilo, puzite na sve četiri i stojite uz potporu.
 2. Pokažite djetetu kutiju za zatvaranje u kojoj će se ispred mrvica sakriti igračka. Dijete treba primijetiti da je predmet nestao i pokušati ga pronaći.
 3. Provjerite je li dijete sposobno oponašati kretanje odraslih osoba koje su ga prethodno pokazale. Primjerice, beba bi trebala pokušati jesti žlicom, češljem, oprati lice.
 4. Ponuditi mrvice da naprave toranj kocki. Klinac bi već trebao moći staviti 2-3 kocke jedna na drugu.
Dječja hoda na 11 mjeseci
Neka djeca već imaju 11 mjeseci.

Nastava za razvoj

 • Potaknite i puzanje i hodanje djeteta. Stavite vrpcu na pod i ponudite bebi da pređe preko nje (držite dijete jednom rukom). Neka beba također hoda iza kolica, iza lopte i kreće se s igračkom za invalidska kolica.
 • Ne propustite priliku za šetnju s bebom na stubama. Mnoga se djeca vrlo lako popnu uz stepenice, ali možda još neće uspjeti.
 • Obratite veliku pozornost razvoju karapuz motoričkih sposobnosti i vježbama za male prste. Neka mrvica sipa žitarice iz jedne čaše u drugu, skupljajući je žlicom. Neka vaše dijete povuče pladanj s brašnom, predloži stavljanje prstena na prste i prste, a također i prikupljanje piramide.
 • Dok plivate, djetetu dajte lonac ili sito i ponudite ulov plutajućih malih igračaka u vodi.
 • Dajte djetetu igračku umotanu u papirnati ubrus ili foliju, a zatim ponudite da je rasklopite. Dajte djetetu i mogućnost otvaranja kutija i limenki s zavrtnjima.
 • Igrajte se s djetetom u igrama za parcele, na primjer, možete hraniti medvjeda zajedno, staviti majicu ili šešir na lutku. U takvim igrama možete pokazati malim različitim situacijama, na primjer, zeko pitao medvjed za kocku i medvjed dijeli igračku, lutka pala i plakala, to boli.
 • Crtanje i oblikovanje s djetetom. Dajte ovom djetetu tanke olovke, bojice ili flomastere, kao i slano tijesto i sigurnu mekanu plastelinu.
 • Poduprite razvoj djetetovog govora stalnom komunikacijom s djetetom. Nazovite igračke koje date ili pokažete mrvicama, pokažite Doman kartice, komentirajte svoje postupke.
 • Dopustite malo vremena da čitate zajedno svaki dan. U idealnom slučaju, beba bi trebala imati svoju policu za knjige, kojoj mrvica može doprijeti do knjige. Često dijete čita naglas, kao i priče iz slika.
 • Ako ste išli s 11-mjesečnom kupnjom bebe, pokažite djetetu različite proizvode, a također svojoj bebi pružite mogućnost da stavi nekoliko predmeta u košaru ili kolica.
 • Ne propustite priliku za razgovor s drugom djecom. Dođite u šetnju do mjesta, pozovite obitelji s djecom da posjete, upoznajte nove ljude.
Dijete igra za 11 mjeseci
Uživajte u igri sa svojim djetetom i poduçite svoje dijete prirodnim emocijama.

briga

 • Svako jutro, 11-mjesečno dijete počinje s pranjem, četkanjem zuba, češljanjem.
 • Redovito posipajte mrvicu na lonac nakon spavanja, navikavši ga na ovu naviku, ali ne inzistirajte na tome da dijete ignorira lonac ili se čak boji.
 • Nakon toaleta, obavezno operite bebu.
 • Odrežite kosu i nokte po potrebi, čiste uši.
 • Dijete se ne može svakodnevno kupati u ovoj dobi, ali svakodnevno kupanje može biti važan element večernjeg rituala, pa ga ne smijete napustiti.
 • za kaljenje koristiti sobu za provjetravanje prije spavanja, zračne kupke, dnevne šetnje, brisanje, kupanje, dousing i druge postupke koje je mrvica srela ranije.
 • Nemojte odbiti masažu i gimnastičke vježbe. Za 11 mjeseci bebe ih i dalje trebaju svaki dan.

Dnevna rutina

Za 11 mjeseci djeci je potrebno 14-15 sati spavanja dnevno. Oko 10 sati dijete ove dobi spava noću, a tijekom dana čuvaju se dva sna koja traju oko 1-2 sata. Dva puta dnevno, s 11-mjesečnom bebom, odlaze u šetnju, organizirajući je tako da dio šetnje dijete spava na ulici (barem jedan dan spavanja), a dio ih aktivno troši. Preporuča se šetnja s bebom u 10-11 sati ujutro i 16-17 sati poslijepodne.

Dijete 11 mjeseci sjedi na travi s bundevama vani
Kada hodate, recite klincu što vidite. Tako ćete pridonijeti njegovom razvoju.

U organizaciji budnosti djeteta ove dobi uzeti u obzir doba dana. Ujutro provode gimnastiku, aktivne igre, obrazovne aktivnosti, a nakon ručka razonoda djeteta treba biti mirnija. Preporučuje se promatranje noćnog rituala polaganja koji će olakšati spavanje malog djeteta. Takav ritual može uključivati ​​kupanje, čitanje i druge aktivnosti koje se svakodnevno ponavljaju istim redoslijedom.

Jedenje 11-mjesečnog djeteta je još uvijek pet puta dnevno. Između obroka obično prođe od 3 do 4 sata, dok bi trebali pokušati hraniti dijete u isto vrijeme svaki dan (odstupanja do 30 minuta su prihvatljiva) i ne dopustiti prekide dulje od 4,5 sata.

Da bi se odredila ukupna količina hrane koju treba dati djetetu u toj dobi dnevno, težina mrvica se dijeli na 9. U prosjeku, bebe stare 11 mjeseci dnevno pojedu 1000 do 1200 ml hrane dnevno. Ovaj volumen se distribuira na broj hranjenja, primajući prosječni dio od 200-240 ml.

Izbornik hranjene bebama i bebama koje se hrane dojkom u 11 mjeseci gotovo je isti, a jedina razlika je u tome što se prvo i posljednje hranjenje bebe daje ili mješavinom ili majčinim mlijekom. Osim toga, djeca koja dobivaju majčino mlijeko često se nanose na majčinu dojku noću, a djeca-vještaci obično spavaju bez hrane cijele noći.

Dojenje u ovoj dobi neznatno varira zbog povećanja količine konzumirane hrane za bebe. Kikiriki se nanosi tijekom cijelog dana na majčinu dojku nekoliko minuta, a može popiti i bilo kakvu hranu s majčinim mlijekom. Noću, dijete aktivno siše ujutro u snu.

oko bebe u 11 mjeseci pročitajte više u drugom članku.

Beba mama doji u 11 mjeseci
Pokušajte dojiti najmanje 1,5 godina
Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

Obični dan

Kako dijete odrasta u prvoj godini života, provoditi dane s djetetom postaje sve zanimljivije. Zahvaljujući organizaciji dnevnog režima, živčani sustav djeteta normalno se razvija, a majka uspijeva održati više, redovito se baviti bebom, a također osigurava da dijete dobro spava i ima dobar apetit. Naravno, režim će biti različit za svakog pojedinog malog djeteta, ali kao primjer nudimo jednu od mogućnosti za dnevnu rutinu s djetetom od 11 mjeseci:

7: 00

Buđenje.

Prvi obrok, uključujući, ovisno o vrsti hranjenja, ili smjesu ili majčino mlijeko.

7: 30

Higijenski postupci.

Buđenje i gimnastičke vježbe.

10: 30

Drugi obrok u kojem dijete obično dobiva kašu, žumanjak, voćni pire, voćni sok i maslac.

11: 30

Šetnja, tijekom koje dijete spava na svježem zraku.

14: 30

Treći obrok, tijekom kojeg se djetetu nudi povrće u obliku juhe ili pirea, mesno jelo (dva puta tjedno, zamjenjuje se ribljim jelima), biljno ulje, kruh i voćni sok.

15: 00

Razdoblje budnosti s obrazovnim igrama.

16: 00

Šetnja, čiji dio dijete uzima drugi san na svježem zraku.

18: 30

Četvrti obrok, tijekom kojeg djeca dobivaju fermentirani napitak od mlijeka, voćni kaše, kolače i svježi sir.

19: 00

Razdoblje budnosti s mirnim igrama.

21: 30

Kupanje.

22: 30

Peti obrok, uključujući, ovisno o hranjenju majčinog mlijeka ili mješavini.

Priprema za noćni san i polaganje.

Noćno vrijeme

Dojene bebe se u snu primjenjuju u majčinim dojkama nekoliko puta, a umjetne bebe se obično ne budi za hranjenje.

Za informacije o tome kako naučiti bebu da hoda i hoćete li koristiti šetač, pogledajte TV emisiju "Zivite zdravo!"

Česti problemi

 1. Ozljede i strahovi nakon pada. Mrvice, čineći prve korake, često padaju, što je opasno ne samo pojava ozljeda, već i prestanak pokušaja hodanja zbog straha. Ostanite blizu djeteta i nikada ne ostavljajte dijete u sobi sam, smirite se i odvratite dijete koje je palo. Ako je dijete ozlijeđeno prilikom pada, svakako promatrajte stanje djeteta i, u slučaju ozbiljnih manifestacija, pokazite djetetu liječniku.
 2. Odbijam hranu u komadima. Mnoge su bebe toliko navikle na isjeckanu i isjeckanu hranu koju doslovno guše nehomogenom hranom. Neko vrijeme odbacite hranu s komadima i usitnite svu hranu za dijete, a zatim postupno počnite nuditi krutu hranu, kao što je sušenje, oguljene mrkve, kuhani krumpir, krišku jabuke, dječje kolače. Ne brinite ako dijete i dalje odbija dijelove, jer samo uči žvakati. Možda neuspjeh mrvica povezanih s rezanjem zuba ili drugih zdravstvenih problema, dakle, ako vas dijete samo sjeckani proizvodi smetaju, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.
 3. Odricanje od bilo kakvih proizvoda. Na 11 mjeseci, dijete je već formiralo vlastite preferencije u hrani, tako da ne biste trebali inzistirati na tome da mrvica ne voli neki proizvod. Najbolji način je da se takav proizvod neko vrijeme isključi iz izbornika, a zatim ga ponovno ponudi djetetu.
Djeca od 11 mjeseci na stolicama za hranjenje
Dijete odgovara "da" ili "ne", reagira na riječi poput "jesti", "dati" i "uzeti"

Savjeti za roditelje

 • Mnoga djeca, koja brzo puzaju, ne žure se na prve samostalne korake, jer im je lakše kretati se na četiri udova. Nema potrebe brinuti se i inzistirati na tome da mrvica počne brže hodati. Osim toga, studije su pokazale da bebe koje dugo puze počnu govoriti ranije, a njihovo držanje je bolje.
 • Prvi koraci djeteta svakako trebaju voditi računa o udobnim i kvalitetnim cipelama. Ona bi trebala imati čvrstu petu i čvrsti savijajući potplat koji ne kližu. Ljeti, beba može hodati bosonogi po travi, pijesku i drugim neravnim površinama.
 • Strpljivo učite mrvicu samostalnosti. Neka dijete nauči oblačiti se, jesti žlicom, skupljati igračke, prati se, pomagati majci u kuhinji.
 • Na 11 mjeseci, vrijeme je da razmislite o organiziranju prvog rođendana djeteta. Još uvijek imate dovoljno vremena da odmor učinite zanimljivim i ne previše napornim za dijete.

Preobrazite svoj dan lekcijama metode "Mali Leonardo" O. Teplyakove, stručnjak za intelektualni razvoj.

10 mjeseci 12 mjeseci
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti.Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje