1 mjesec 3 mjeseca

Razvoj djeteta na 2 mjeseca

Sadržaj

Dijete aktivno raste i proučava sve oko sebe, a svi se organi bebe poboljšavaju i razvijaju. Scarce već prepoznaje mamu, daje joj svjesni osmijeh i pozdravlja je pokretima cijelog tijela. Hajde da otkrijemo što još dva mjeseca može učiniti i kako roditelji mogu pomoći razvoju djeteta tog doba.

Fiziološke promjene

 • Do dobi od dva mjeseca, žlijezde slinovnice počinju raditi potpuno u djetetu. Iako njihovo funkcioniranje nije toliko aktivno da uzrokuje stvaranje velike količine sline, bebi postaje ugodnije sisati grudi. Osim toga, zbog intimnijeg kontakta usta djeteta i majčine dojke, mrvica manje guta zrak, što smanjuje pojavu grčeva.
 • Probavni sustav djeteta se aktivno razvija. Dvo-mjesečna beba aktivnije proizvodi probavne sokove i enzime, razvijajući korisnu mikrofloru u crijevima, mijenjajući stolicu.
 • Fiziološki hiperton počinje blijedjeti. Prvo se spušta u gornje udove, a nešto kasnije u noge. Refleks puzanja također nestaje - ako stavite ruku pod noge djeteta koje leži na trbuhu, dijete se više neće odgurnuti.
 • Do dva mjeseca, komunikacije koje su bile u srcu djeteta tijekom fetalnog razvoja počinju zatvarati. Promjene se događaju u krvnoj formuli djeteta.
 • Bebina vizija se poboljšava - dijete vidi sve bolje na udaljenosti od 50 centimetara, ali predmeti koji se brzo kreću, bebine oči još ne znaju popraviti.
 • Dijete ima najmanje 6 urinacija dnevno, a vrsta hranjenja utječe na bebinu stolicu. Majčino mlijeko koje prima majčino mlijeko može trajati od 1 puta u nekoliko dana do 12 puta dnevno, a učestalost izlučivanja izmetom kod djece s umjetnom djecom prosječno je 1-4 puta dnevno.
Beba 2 mjeseca spava s igračkom
Dijete počinje formirati dnevnu rutinu.

Fizički razvoj

Visina i težina dvomjesečne bebe mogu se uvelike razlikovati. Dijete može rasti za 3-5 centimetara u drugom mjesecu života ili dodati samo 1 centimetar u visinu, a to će biti standardna varijanta.

U prosjeku, za drugi mjesec, djeca dobivaju oko 800 grama težine, ali neki tots mogu dobiti manje, a drugi - više. Prosječno povećanje volumena prsnog koša je 2 centimetra, a opseg glave 1,5 cm.

Ako sumnjate i brinete, saznajte granične pokazatelje glavnih fizičkih parametara djetetovog razvoja, koje smo naveli u tablici:

pokazatelj

Prosječna vrijednost od 2 mjeseca

Dječaci u 2-3 mjeseca

Djevojke u 2-3 mjeseca

težina

5100-5600 g

4300-7100 g

3900-6600 g

rast

57,1-58,4 cm

54,4-62,4 cm

53-61,1 cm

Opseg glave

38,3-39,1 cm

36.8-41.5 cm

35,8-40,7 cm

Obim prsa

37.8-38.3 cm

35,7-40,8 cm

35,6-39,9 cm

Nedovoljno dobivanje na težini (ako 2-mjesečni dječak teži manje od 4,3 kg, a djevojčica teži manje od 3,9 g) trebala bi biti razlog za savjetovanje s pedijatrom. Briga bi trebala uzrokovati preveliko povećanje opsega glave - to je dobar razlog da se neurologu pokaže mrvica kako bi se uklonili problemi s odljevom cerebrospinalne tekućine.

Dijete 2 mjeseca u rukama liječnika
Pratite dinamiku razvoja djeteta i posavjetujte se s pedijatrom

Što beba može?

 • Dvomjesečna mrvica susreće svjesni osmijeh na nježnom govoru i igrama njezine majke.Raspon emocija djeteta postaje vrlo opsežan - beba se može radovati, biti uvrijeđena, ogorčena, tiho se smijati, koketirati, privlačiti pozornost, protestirati protiv postupaka odrasle osobe.
 • Izgled djeteta ove dobi zbog poboljšanja funkcije očnih mišića i povećanja sposobnosti koncentriranja postao je proučavan i pažljiv. Beba prepoznaje majčino lice i pažljivo ga ispituje. Mrvice također privlače različite svijetle predmete. Svoje poglede na njih popravlja dok su još mirne i kada se polako kreću u prostoru.
 • Dijete bolje prepoznaje različite zvukove, istodobno razlikuje majčin glas i okreće glavu.
 • U položaju na trbuhu, mrvica podiže glavu samopouzdanije i može je držati oko jedne minute. Istodobno, bebin pojas ramena dolazi s površine. Jednako dugo, beba može već držati glavu kada je majka drži okomito u naručju.
 • Hodanje 2-mjesečne bebe postalo je glasnije i češće. Zvuk bebe postaje jasniji. Oni su pretežno samoglasnici - "e", "i", "y", "o", "a".
 • Ako stavite prste ili igračke u dlanove 2-mjesečnog djeteta, mrvica će ih refleksno zgrabiti.
 • Ležeći na boku, mrvica se već naučila pretvoriti u položaj na leđima.
 • Dijete je počelo shvaćati neke uzročno-posljedične veze. Na primjer, beba je već shvatila da njegov plač postaje uzrok pojave majke u blizini. U ovoj dobi, uz pomoć plakanja, dijete govori roditeljima o bilo kojoj nelagodi.
Dijete na 2 mjeseca
Nakon dva mjeseca dijete se već svjesno smije

Nastava za razvoj

Da bi stimulirali fizički razvoj djeteta, roditelji bi trebali koristiti:

 • Masaža i lagana gimnastika.
 • Zračne kupke. Mrvice treba staviti na stol za presvlačenje i potpuno skinuti, ostavljajući da leže bez odjeće. Počnite od 1 minute takvog kupanja, a zatim postupno povećavajte trajanje na 10 minuta.
 • Hodanje na svježem zraku 2-4 sata dnevno (trajanje ovisi o vremenskim uvjetima).
 • Često polaganje na trbuh da je dijete obučeno da drži glavu.

Nosite dijete u naručje, držeći ga s "stupcem", pokazujući okolne predmete i upoznavajući dijete s drugim ljudima. Neka vaše dijete istražuje lica i glasove odraslih i druge djece. Omogućite djetetu da prouči svoje tijelo, kao i lice roditelja dodirom.

Dijete u položaju stupca
Mnoga se djeca brže smiruju u položaju kolone

Kako bi dijete naučilo držati predmete, poboljšati taktilnu osjetljivost i motoričke sposobnosti, redovito se u njegove olovke stavljaju male kuglice različitih materijala (drvo, guma, plastika itd.) Različitih težina. Takve kuglice mogu biti meke i tvrde, glatke ili reljefne. Morate staviti predmete u djetetove otvorene ruke i pobrinuti se da ih grabilo refleksno zgrabi. Kuglice se mogu vezati za vrpce i spustiti ih na dijete, a kada beba zgrabi predmete, povući ih na sebe, potičući ih da zgrabite jaja jače. Kugle se mogu zamijeniti štapićima (glatkim ili rebrastim) i oblogama različitih tkanina.

Pokušajte napraviti vježbu "Ovdje je dar za dijete", koju Tatyana Lazareva prikazuje u sljedećem videu.

Za razvoj djetetovog sluha vrijedi koristiti tihu klasičnu glazbu, zvečke i zvona. Položite dijete na leđa, uzmite zvono u ruci i, držeći ga 60-70 centimetara od bebinih prsa, napravite nekoliko zvona. Nakon što čekate da se zvuk povuče, napravite još dva ili tri zvona. Također možete vezati liniju za ribolov na zvono i pomaknuti je, potičući dijete da traži izvor zvuka. Takva obuka sluha može se provesti nekoliko puta dnevno, ali nakon 3-4 dana treninga vrijedi pauzu za tjedan dana.

Kako biste stimulirali organ vida, nosite sićušnu odjeću za svoje dijete i okružite bebu predmetima različitih boja. Odignite svijetle igračke iznad dječjeg krevetića oko 50 cm od djeteta. Oskudica neće samo gledati na njih, već će i pokušati zgrabiti.

Provoditi čudan dijalog s bebom, kopirati karapuzovo hodanje. Klinac će se čuti sa strane i ponavljati nakon tebe, dok istovremeno trenira artikulaciju i govor. Djeca se također jako sviđaju kad mama oponaša životinjske zvukove (mijau, moos).

Nakon uvođenja bebe u redovitu masažu, pokušajte koristiti predmete koji se mogu okretati oko tijela djeteta, na primjer, glatke štapiće, male kuglice, olovke. Ako ste uzeli veliki predmet za takvu masažu, valjajte ga samo na bebinim leđima, a mali predmeti mogu se koristiti za cijelo tijelo malog djeteta.

Masaža pete za bebe 2 mjeseca
Masaža aktivira moždane stanice i potiče razvoj djeteta.

Za “samo-masažu”, možete rasuti griz (proso, riža, heljda, grah) na stolu za presvlačenje i staviti dijete na njega unatrag. Ako mrvice mrvica još nisu jako spretne i ne mogu uhvatiti žitarice, možete raširiti mrvice na stražnjicu i trbuh. Krećući se na takvom materijalu za masažu, dijete će razviti taktilnu osjetljivost.

Dnevna rutina

Mnoge bebe u dobi od dva mjeseca imaju svoju dnevnu rutinu. Važno je za roditelje da uzmu u obzir bioritam djeteta i da im prilagode trenutke glavnog režima (hodanje, razvojne aktivnosti, kupanje).

Veći dio dana dvomjesečna beba provodi u snu. Beba spava noću oko 11 sati, a po danu 4 puta 1,5-2 sata. To će također biti norma ako nekoliko dnevnih snova traje do 3 sata, a ostatak će biti vrlo kratak (za pola sata). Razdoblja buđenja u ovoj dobi još uvijek nisu trajna. U prosjeku, 4 od njih traju od 1 do 1,5 sati.

Broj obroka u 2 mjeseca je 6-7, a interval između njih je oko 3 sata. U ovoj dobi u hrani nema noćnog odmora, dok tijekom noći hranjenje bebe ne probudi u potpunosti.

briga

Dvo-mjesečno dijete ne bi trebalo ostavljati na miru - neka beba uvijek bude pod nadzorom odrasle osobe. Kada brinete o bebi, morate svakodnevno oprati dijete trljajući mu oči, nos, uši i lice. Oni peru bebu pod tekućom vodom nakon svakog izlučivanja fecesa i nakon nekoliko urinacija.

Svakodnevno kupanje djeteta za 2 mjeseca trebalo bi trajati 5 minuta u vodi na temperaturi od 36-37 stupnjeva.

Glava dvomjesečne bebe pere se dva ili tri puta tjedno.

Kupanje bebe za 2 mjeseca
U vodu za kupanje mogu se dodati različita bilja.

hrana

Najbolja hrana za bebu u dobi od 2 mjeseca je majčino mlijeko. Ona bebi osigurava potrebne hranjive tvari i promjene istodobno s rastom djeteta. Najbolja opcija za dojenje zove se hranjenje na zahtjev, kada se mrvica primjenjuje onoliko puta koliko je potrebno.

Beba se može nanositi do četiri puta na sat za sisanje nekoliko minuta i potpuno jesti majčino mlijeko u razmaku od 40 minuta do 2 i pol sata. Dijete od dva mjeseca obično uvijek pita grudi nakon buđenja i zaspanja. Noću se dijete primjenjuje uglavnom od 3 do 8 sati.

Dojenje na 2 mjeseca
Dojenje - najbolja dječja hrana

No, za prehranu djece umjetno postoje stroga pravila. Ako se dijete hrani smjesom, a zatim izračunava dnevni volumen hrane, težina mrvica se dijeli sa 6. Nakon što smo saznali ukupni volumen smjese dnevno, podijelili smo je s brojem hranjenja (6-8). U prosjeku, dijete u ovoj dobi pojede 900 g smjese dnevno - odnosno oko 130 g po hranjenju, ako se hrani 7.

Česti problemi

 1. grčevi u želucu. Unatoč sazrijevanju probavnog trakta, mnoge bebe od dva mjeseca još uvijek pate od kolika. Da biste spriječili nelagodu i bol, pedijatri preporučuju korištenje fizičkih metoda - držati mrvice nakon hranjenja, staviti dijete na želudac prije jela, uzeti pauze u sisa, dajući priliku da podrigne zrak.
 2. Oralni drozd. Taj se problem može pojaviti kod dojenčadi zbog infekcije s Candidom od majke ili sa smanjenim imunitetom.Primijetivši bijelo cvjetanje u djetetovim ustima, bebu treba pokazati liječniku.
 3. Opasna vrućina. Pregrijavanje djeteta dovodi do njegovog pojavljivanja, a pravilna higijena i odjeća za vrijeme služit će kao prevencija takvog problema. Da bi se brzo otklonila pojavila bodljikava vrućina, u vodu za kupanje dodajte ekstrakt kamilice ili izvarak hrastove kore.
 4. Osip od pelena. Njihov izgled povezan je s rijetkom promjenom pelena, slabim ispiranjem i rijetkim zračnim kupkama.
 5. Osip na licu. U dobi od 2 mjeseca često se povezuje s uklanjanjem majčinih hormona iz djetetova tijela iz mlijeka. Takav osip odlazi samostalno 3 mjeseca i nije ga potrebno liječiti, preporuča se samo kupanje u izvarku bilja.

Kako bi se smanjio mišićni tonus u vašim rukama, preporučujemo masažu na 2 mjeseca, što je prikazano u sljedećem videu Nikolaja Nikonova - vodećeg liječnika i terapeuta masaže u Rusiji.

1 mjesec 3 mjeseca
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje