Edukacijske vježbe za djecu od 7 godina

Sadržaj

Svako dijete, postajući starije, uči sve više i više novo i zanimljivo. U dobi od 7-8 godina, djeca, u pravilu, počinju školski život. U ovoj dobi, oni već znaju i mogu učiniti mnogo, mogu dugo studirati. Međutim, identitet zrelih mrvica još se formira.

Odrasli trebaju postaviti pravi smjer za razvoj svog potomstva. Glavni cilj roditelja u takvom razdoblju trebao bi biti pomoći djetetu da se prilagodi školi, razvije osnovne mentalne procese, kao što je pamćenje, pažnja, razmišljanja, govora, mašte, kao i finih motoričkih sposobnosti i ustrajnosti. Kako se nositi s ovim kod kuće, pomoći će raznim edukativnim vježbama za djecu od 7 godina.

Savjeti za organiziranje nastave

Ako odjednom, iz različitih razloga, obitelj nema priliku prisustvovati raznim dodatnim razvojnim aktivnostima s djetetom, onda roditelji mogu lako raditi s bebom kod kuće sami.

Kad majka radi sa svojim djetetom, ne samo da mu objasni potreban zadatak i kasnije provjeri rezultat, nego da ostane s njim tijekom lekcije, pomaže u teškim trenucima, hvali ga za uspjehe, podupire neuspjehe i strpljivo objašnjava materijal koji je teško za dijete. beba se trudi. Prema tome, rezultat klase će biti mnogo veći, on će naučiti mnogo više informacija.

U dobi od 7 godina dječje aktivnosti još uvijek dominiraju igraćim aktivnostima, koje se s početkom školskog života postupno zamjenjuju aktivnostima učenja. Ako roditelj koji se bavi djetetom uzme u obzir ovaj važan čimbenik i koristi igru ​​u svojim studijama, onda će biti mnogo lakše zainteresirati dijete. A ako je dijete zainteresirano, tada će znanje koje dobije u ovom trenutku biti zapamćeno mnogo dulje i punije.

Koristite što više praktičnih aktivnosti u praksi. Na primjer, možete pripremiti večeru s djetetom. U procesu ovog rada, djetetu ćete dati saznanje o tome koji su pribor za jelo i za što su namijenjeni, koji će se sastojci koristiti, govoriti o sigurnosnim pravilima u kuhinji.

Ako je moguće, neka mrvice pokažu svoju maštu. Osigurajte znanje o pravilima ponašanja prilikom posluživanja jela na stolu.

U dobi od 7-8 godina, djeca se vole igrati u skupini. Ovaj je trenutak vrlo važan u organizaciji lekcije. Tvrtka može učiniti dijete ne samo vršnjacima, već i roditeljima. Možete organizirati bajkoviti show za bake i djedove pomoću kazališta prstima.

Zajedno s djetetom možete stvoriti svoju bajku, od improviziranih sredstava izraditi kostime i potrebne atribute i pokazati ga tati. Sve to pomaže razvijanju mašte, fantazije, kreativnosti. Također u obiteljskom krugu možete organizirati natjecanje za rješavanje logičkih problema, sastavljanje slike iz slagalice, sve zajedno rješavanje križaljki, izgradnju figure od dizajnera. U takvim aktivnostima rezultati djeteta mogu biti mnogo veći od njegovih roditelja.

Računalo će pomoći da se diverzificiraju lekcije, ali vrijedno je odmah razgovarati s djetetom o vremenu koje može provesti s njim. Možete ga koristiti za gledanje obrazovnih filmova, rješavanje zagonetki na internetu.

Kao test stečenog znanja djetetu se može ponuditi rješenje za testove različitih pravaca.Takvi programi automatski pružaju sveobuhvatnu analizu koja pomaže odraslima da prepoznaju nedostatke u znanju. Djeca jako vole ove tečajeve.

Vježbe za razvoj logičkog mišljenja

 • Igra "Čitanje misli", Jedna odrasla osoba ili dijete mentalno izgovaraju riječ. Nagađač mora pogoditi koja je riječ napravljena uz pomoć vodećih pitanja na koja se može odgovoriti samo s “Da” ili “Ne”.
 • Igra "Rhymes". Po skovanoj riječi trebate nazvati riječi koje se rimuju. Pobjednik je onaj koji je nazvao posljednju riječ. Na primjer, riječ "bebe" rimujuće riječi bi bila "krupna, trska, tiha". Tijekom ove igre, osim logičkog razmišljanja, dobro je razvijen i aktivan i pasivan vokabular mrvica.
 • Igra "Dodajte riječ." Prvi sudionik izgovara riječ i piše pismo s kojim počinje. Sljedeći sudionici pišu pisma jedan po jedan prije ili poslije, pokušavajući pogoditi što je riječ početnik. Igra se nastavlja sve dok se ne iscrpe sposobnosti svakog sudionika da sastavi riječ iz pisanih pisama. Nakon toga, početnik svima govori koju je riječ izvorno mislio.
 • Igra "Pronađi suvišno". Varijacije igre možete zamisliti mnoge. Za to možete koristiti gotovo sve što je u kući. Alternativno, možete postaviti 5-7 povrća ispred djeteta, dati mu vremena da ih pregleda i zamoli ga da se okrene. U ovom trenutku morate dodati malo voća. Nakon što se dijete okrene, mora reći što se promijenilo, što je suvišno i zašto.
 • Igra "Prikupi priču". Igra će zahtijevati niz slika, u kojima dijete treba napraviti priču u fazama. Odrasli ih polaže ispred bebe slučajnim redoslijedom. Zadatak djeteta je vratiti redoslijed slika u značenje i izmisliti priču. Potrebno je osigurati da djeca u potpunosti izgovaraju rečenice, a da pritom ne izgube semantičku nit povijesti.
 • Igra "Napravite ponudu". Dijete je pozvano da napravi rečenicu riječi koje su pomiješane.
 • Rješavanje dječjih križaljki, igranje Sudoku za djecu Izvrsna pomoć u razvijanju logičkog razmišljanja i sposobnosti odgovaranja na nestandardna pitanja.
 • Igra "Pronađi razliku". Djetetu se nudi 10 razlika na dvije slike. Ova igra se može održati kao natjecanje, ako postoje dva para slika. Zadatak igranja u ovoj verziji je pronaći sve razlike što je brže moguće.
 • Savršeno se nosi s razvojem logičke izrade slagalica, Osim toga, takve igre pomažu u razvoju upornosti, pozornosti i finih motoričkih sposobnosti.
 • Prolaz labirinta vrlo je fascinantan za djecu. Takva se igra može ponuditi kao desktop, kao i online. Djeca s oduševljenjem će nositi heroja po zamršenim stazama, pomažući mu da dođe do cilja.
 • Igre za džepne oznake.

Klase za razvoj memorije

 • Razgovori s djetetom o tome kako je prošao njegov dan, Takvi razgovori u večernjim satima pomoći će ne samo da mu damo vrijeme, koje roditelji često nemaju tijekom dana, već i da razvijaju pamćenje i govor. Zamolite bebu da sve u najmanjim detaljima ispriča, postavi sugestivna pitanja, odredi male detalje (koja je boja bila lopta, majica od prijatelja / djevojke itd.). Isprva djeca razgovaraju zbunjeno, nesuvislo, ali postupno priče postaju potpunije, rečenice su ispravno izgrađene, dijete počne pamtiti sitnice, sve detalje i detalje.
 • čitanje knjiga i pamćenje pjesama. Ako je dijete još uvijek teško čitati, onda to i učinite. Zamolite ga da prepričava ono što ste pročitali, izrazite svoje mišljenje o onome što čitate. Pokušajte usaditi ljubav prema čitanju. Međutim, ako to nije uspjelo, onda neka bude pravilo da se pročita nekoliko stranica dnevno, nakon čega slijedi rasprava. Zapamtite najmanje jedan četverokut dnevno.Osim činjenice da ćete tu memoriju razviti, pridonijet ćete širenju aktivnog i pasivnog rječnika vašeg djeteta, razvoju njegova govora.
 • Igra "riječi". Zamolite dijete da zapamti riječi koje ćete nazvati. Zatim recite 10 riječi, možete se osloniti na određenu temu (povrće, voće, domaće i divlje životinje, perad). Zadatak mrvica da zapamti i ponovi najveći broj riječi koje si nazvao. Ako je sedmogodišnje dijete moglo ponoviti 5 riječi nakon vas, smatra se da ima dobro razvijeno kratkoročno memorije, 7-8 ovih riječi ukazuje na dobar razvoj dugoročnog pamćenja.
 • Igre sa slikama. Ispred djeteta je izloženo od 5 do 10 slika. Nakon što je dijete pažljivo razmislilo i zapamtilo ih, mora se okrenuti. U ovom trenutku možete ukloniti 1-2 slike ili ih rasporediti u drugom nizu. Zadatak djeteta je imenovanje slika koje nedostaju ili vraćanje prethodnog niza.
 • "Uparene slike." Za ovu igru, uzmite nekoliko parova slika iste veličine i obrnute strane. Svi su pomiješani i položeni na stolu. Igrači moraju naizmjence otvoriti par slika i prikazati ih drugima. Ako je par otvoren, igrač ga uzima za sebe. Ako se otvaraju nesparene slike, one se okreću i stavljaju na svoje izvorno mjesto, a skretanje se prenosi na sljedećeg igrača. Pobjednik je onaj koji je uspio prikupiti najveći broj uparenih slika.
 • Predložite svom djetetu da pažljivo razmotri bilo koji uzorak. Nakon toga, okrenite ga i zamolite ga da na najmanjoj pojedinosti piše ili piše na papiru što se sjeća. Zatim ponovno prikažite sliku i provjerite je li bila ispravna.
 • Metoda pridruživanja Pomaže u pamćenju informacija koje su predstavljene u kaotičnom neredu. Poduçite dijete da ga koristi. Da biste to učinili, ponudite djetetu da imenuje asocijacije na riječ ili mu pomogne u tome. Udruge mogu biti vrlo različite, smiješne, svima poznate ili razumljive samo vašem djetetu i vama. Pomoću ove vježbe pomoći ćete mu da izgradi odnose između onoga što trebate zapamtiti i onoga što on već zna i razumije.
 • Učenje sviranja glazbenih instrumenata, učenje stranih jezika, učenje plesova - sve to ne samo da je korisno, nego također pruža veliku pomoć u razvoju djeteta.

Za razvoj skrbi

Testovi korekcije

Ova vježba savršeno pomaže nositi se s razvojem skrbi u vašem djetetu. Suština je u tome što se u mrvici ponudi list papira s natpisom na njemu. Njegova je zadaća prekrižiti jedno pismo odraslih.

Postupno, možete komplicirati zadatak dodavanjem druge akcije, na primjer, precrtati jedno slovo i podvući drugu. Ako dijete još ne zna slova, možete ih zamijeniti bilo kojim znakom.

Isti zadatak može se još više otežati postavljanjem specifičnog karaktera svakom liku.

špijuni

Igrajte se s bebom u špijunima. Da biste to učinili, smislite određenu šifru za svako slovo ili broj - trag. I onda mu pošalji tajnu poruku, koju mora dešifrirati.

Pretražuje nestale osobe

U ovoj vježbi djetetu se nudi komad slova na komadu papira, među kojima mora pronaći riječi o određenoj temi. Na primjer, jodolukvraloshkroalmorkovchioriavoyyloldvoamroarkpustadshvvffomidoryryam Među tim slovima, beba mora pronaći imena povrća i preći ih.

Sličan zadatak može se obaviti s brojevima. U ovom slučaju, mrvice će morati pronaći određeni broj među skupom znamenki. Za djecu koja nisu upoznati s brojevima i slovima, takva se zadaća može ponuditi s različitim simbolima. Ovdje će dijete morati pronaći neku određenu kombinaciju likova.

kazališta

Za ovaj zadatak morat ćete pokupiti neku jednostavnu pjesmu s jednom ili više često ponovljenih riječi. Da biste započeli, neka vaše dijete izričito pročita. Nakon toga, beba će je morati ponovno pročitati, ali uz dodatak stanja, na primjer, jedna od često ponavljanih riječi morat će govoriti vrlo glasno.

Ako je vaše dijete to uspjelo, komplicirajte zadatak dodavanjem drugog stanja. Ako mrvica još uvijek ne može pročitati, onda to trebate učiniti. Morat će, slušajući određenu riječ, na primjer, pljeskati rukama.

Za razvoj mašte

Ručni crteži

Osim što crtež dlanovima i prstima savršeno potiče razvoj mašte i fantazije, također pomaže u razvoju finih motoričkih sposobnosti ruku i razvija ustrajnost u bebi. Da biste to učinili, ponudite mrvice da obojite dlan u bilo kojoj boji koju želite i napravite otisak na komadu papira.

Možete napraviti otiske dviju dlanova jedan do drugog. A sada neka dijete mašta i dovrši svoj crtež. Možda će imati drvo ili ptičicu iz bajke, ili možda malog čovjeka s velikom bradom. Fantazija djece vrlo je bogata. Potaknut će mu zanimljivu opciju.

Zabavne mrlje

Zamolite dijete da povuče četkicu što je više moguće boje i ispusti veliku mrljicu u sredinu lista. Presavijte plahtu na pola i pritisnite prema dolje. Zatim morate poravnati plahtu i zamoliti bebu da vidi kako ti mrlje izgledaju. Neka završi svoj crtež.

Magična nit

Konac dužine 30-40 cm mora biti umočen u gvaš i stavljen na list papira, možete ga navući kao što želite. Gornji poklopac s drugim listom i pritisnite. Zatim, morate povući nit, držeći obje listove

Pogledajte dijete s rezultatima i zamolite ga da kaže kako izgledaju, zamolite ga da nacrta potrebne detalje.

Zli mađioničar i ljubazna vila

Morat ćete staviti ispred papira list papira s dvije apsolutno identične figure. On treba pretvoriti jednu figuru u zlog mađioničara, a drugi - u dobru vilu pomoću obojenih olovaka. Neka mališan mašta i ispriča što bi zli mađioničar mogao učiniti i kako je dobra vila nad njim pobijedila.

Glazbene priče

Uključite dijete da sluša klasičnu glazbu i zamolite ga da zatvori oči. Trebao bi vam ispričati što, po njegovom mišljenju, ova glazba govori koje osjećaje prenosi.

Zaigrajte se

Plesajući uz određenu glazbu, dijete bi trebalo reći o slici koju je zamislio, a drugi sudionici - pogodite kakvu je sliku napravila. To može biti smiješan majmun, težak lav, važno je da dijete razmišlja o vlastitoj slici i kako bi to trebalo otkriti.

U dobi od 7 godina, vrlo je važno razmisliti o kupnji igračaka ili obrazovnog materijala za vaše dijete. Svi bi trebali dati djetetu novo znanje o nečemu.

Vrlo dobra akvizicija bit će enciklopedija posvećena temi koja zanima djeteta. U nastojanju da nauče što više novih, djeca ga počinju čitati s velikim zanimanjem.

Također, u dobi od sedam godina, morate raditi na razvoju finih motoričkih sposobnosti ruke. Izvanrednu pomoć u tome pružit će i zanimljivi zadaci, bojanje, glina, olovke i boje.

Dobru pomoć pružaju i razni graditelji, mozaici. Naučite s djetetom nekoliko pjesmica za samostalno izvođenje vježbi prstima.

I što je najvažnije - uvijek zapamtite da razvoj djeteta uvelike ovisi o vama. U ovom teškom zadatku nemojte se oslanjati samo na vrtić ili školu.

O obrazovnim igrama za djecu 6-7 godina pogledajte sljedeći video.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje