Edukativne knjige za djecu

Sadržaj

Knjige se tradicionalno smatraju blagom ljudskog znanja, a nijedna tehnologija, uključujući televiziju i računala, ne može ih konačno zamijeniti. Do sada se pokazatelj umu osobe često mjeri brojem knjiga koje je pročitao. Knjiga može sadržavati mnogo informacija korisnih ne samo za odrasle već i za djecu. Želite odvratiti dijete od raznih beskorisnih aktivnosti - kupite mu knjigu u razvoju!

Koje zahtjeve treba ispuniti knjiga u razvoju?

Razvojne knjige značajno se međusobno razlikuju ovisno o dobi, dizajnu i razvojnoj funkciji djeteta. Zapamtite, čak i najinteligentnija i korisnija knjiga neće izazvati interes djeteta, ako nema svijetle slike.

Korištenje knjiga koje se razvijaju dopušteno je u dobi od jedne godine starosti, a neke kopije, prema autorima, relevantne su čak i od dobi od šest mjeseci. Bilo kako bilo, ako govorimo o knjizi za dijete od 1-2 godine, onda je tekst i duboko značenje ovdje najmanje - 90% stranice treba biti slike, i opet, ne komplicirano, već najjednostavnije. U određenom smislu, to čak nije ni knjiga, nego ilustrativni album različitih tema - na primjer, razni predmeti, životinje mogu se prikazati i potpisati tamo.

Za predškolsku djecu, sve knjige koje sadrže, uz svijetle crteže, određene jednostavne zadatke tipa treninga koje su pretvorene u uzbudljivu igru ​​postat će relevantne.

Naposljetku, za djecu osnovnoškolske dobi i starije, razvojne knjige trebale bi se opskrbljivati ​​već određenim tekstualnim informacijama u značajnim količinama, iako je još uvijek prerano odbiti pohlepu. Izvrstan primjer knjige u razvoju za ovo doba su enciklopedije s detaljnim slikama.

vrste

Postoje različite vrste obrazovnih knjiga.

Za prostorno razmišljanje

To su knjige za najmanju, uglavnom ilustrirane. Dizajnirane su za bebe koje većinu vremena provode kod kuće i još nisu u mogućnosti snimiti i zapamtiti dinamičnu sliku. Navedimo jednostavan primjer: dijete u dobi od 1-2 godine u zoološkom vrtu ima veću vjerojatnost da će biti uplašeno nego biti impresionirano, nećete biti zainteresirani ni za televizijske programe o divljini, ali možete gledati slike sa slonovima, medvjedima, lisičarima i zecima.

Zadatak takve publikacije je vizualno upoznati dijete s određenim predmetima ili fenomenima svijeta i ništa više.

Osim objekata, mogu se vidjeti i pojmovi boja i oblika, veliki i mali, gornji i donji itd. Knjiga "Boje. Solarna foto knjiga" može biti dobar primjer takve publikacije.

Za razvoj logike

Takve knjige tradicionalno sadrže određene zadatke za razvoj uma - šarade, pobune. Pretežni dio informacija mora se dostaviti u vidu vizualnih informacija. S godinama, takvi se proizvodi moraju ažurirati kako bi logika djeteta došla do novih razina. Fazni razvoj logike dobro je promišljen u knjizi Velika knjiga o Zecu.

Unaprijediti govorne vještine i vokabular

Da bi dijete što prije naučilo dobro govoriti, treba mu praksa, a onda se postavlja pitanje - o kojoj temi će početi razgovarati.

Psiholozi vjeruju da je najlakši način da se to učini pomoću razvijene slikovnice o istom djetetu koje živi životom običnog djeteta. Ova je tema bliska i razumljiva djetetu, ona ga zanima i bit će idealna platforma za reći odraslima nešto novo za njih - o glavnom liku.

Da bi proširili vokabular, autori takvih knjiga često ilustriranim pričama dodaju koncepte da će se dijete u budućnosti susresti u svakodnevnom životu, ali do sada nisu korišteni - na primjer, imena raznih voća, životinja, akcija. Radovi Sergeja Savuškina, osobito "Mamin asistent" i "Sam zec", mogu poslužiti kao model.

S zadacima i testovima

Takve obrazovne knjige namijenjene su djeci s određenim osnovama vlastitog razmišljanja i logike, jer zahtijevaju izraženu „povratnu informaciju“. Nesposobnost čitanja je i dalje dopuštena, ali za djecu mlađu od 4 godine takve publikacije vjerojatno neće funkcionirati.

Najpopularniji zadatak "knjiga" za djecu je ušivena boja / slika posvećena istoj temi kao i priče i zanimljive priče. Kao još jedan alternativni zadatak, mogu postojati jednostavne matematičke operacije ili testovi koji "određuju" tko je dijete od svojih omiljenih likova.

Međutim, takvi zadaci samo na prvi pogled izgledaju kao jednostavna zabava postavljajući dijete čak i najjednostavnija pitanja s obaveznim zahtjevom odgovora, ali na razigrani način, može ga natjerati da razmišlja, i stoga daje rezultat. Za djecu od 1-2 godine knjiga "Književnost" je savršena.

Za kreativni razvoj

Zadaća knjiga za kreativni razvoj je postupno usmjeravanje djeteta na njegov kreativni put od najjednostavnijih do najsloženijih, s detaljnim ilustriranim objašnjenjem za svaku fazu. Prvo, izgleda kao izazov - koliko daleko mogu ići, drugo, to stvarno osigurava pojavu novih vještina i otkrivanje talenata. Pa otkriti dječje talente koristi "nacrtati s prstima" i "crtati s dlanovima."

Etičko i kućno učenje

Ova je sorta dizajnirana za različite dobne kategorije. U varijanti za najmanju, takva publikacija u živom obliku treba podučavati elementarna pravila ponašanja i pristojnosti - pozdrav, oproštaj, izražavanje zahtjeva ili zahvalnosti, obraćanje starješinama i tako dalje.

U starijoj dobi knjiga može dodati obilježja ponašanja u određenim tipičnim situacijama - u obliku priče, mogu postojati primjeri tko treba ustupiti mjesto javnom prijevozu, kako se ponašati u situacijama očite nepravde.

Kreatori nekih letaka iz serije “Škola sedam patuljaka” prikazali su ovaj problem.

učenje

Dobar način da zainteresirate svoje dijete za različita znanja je ilustrirana enciklopedijama. Njihova je upotreba moguća u različitim dobnim kategorijama, ali se najčešće koriste u djece srednjeg školskog uzrasta, koji više nisu samo znatiželjni, već imaju i dobre vještine čitanja i učenja.

Zanimljiv faktor su iste slike, ali sada biste se trebali usredotočiti na fotografsku točnost slike.

Tekst ne bi trebao biti previše, i ne bi trebao sadržavati previše složene koncepte za dijete. Predmeti su različiti - geografija, biologija, fizika, može se nadopuniti dijelovima o svemirskim istraživanjima i paranormalnim pojavama. U jednom trenutku, serija enciklopedija "Znam svijet" bila je široko rasprostranjena, što se i danas smatra vrlo relevantnim.

Izvorne knjige

Postoji nekoliko vrsta obrazovnih knjiga koje se izdvajaju od općeg broja toliko da nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija. Činjenica je da razvijaju dijete u nekoliko područja odjednom i razlikuju se od svih drugih po karakterističnom izgledu., Popisamo najčešće opcije.

Wimmelbuch, ili knjiga - "peepers"

Drugi je jednostavan prijevod prvog. Osobitost takvih knjiga - u živopisnim slikama s visokim detaljima, bez teksta ili s minimumom, koji dopušta slobodu tumačenja onoga što vide - to se može svaki put različito tumačiti. Nedostatak specifične parcele dovodi do toga da dijete povezuje logiku i fantaziju, a svjetlina slike potiče dodatni interes i želju za raspravom, odnosno, pomaže u oblikovanju govornih vještina.

Magnetske obrazovne knjige

Zapravo, to nije toliko knjiga kao igra na ploči. To uključuje skup magneta s određenom slikom koja se mora postaviti na posebno polje u ispravnom redoslijedu. Takva publikacija najbolje trenira pamćenje, jer, dajući određene informacije, to vam omogućuje da opetovano uklonite i ponovno pričvrstite magnete, promijenite mjesta kako biste provjerili stupanj asimilacije stečenog znanja.

Kao primjer takve knjige često se navodi magnetski atlas sa zastavama, ali to je zadatak za djecu srednjeg školskog uzrasta, a postoje i analozi za mlađu djecu, posebice vezani uz životinjski svijet.

S naljepnicama

Ova vrsta izrade knjiga potpuno je analogna prethodnoj točki, ali zbog veće jednostavnosti izrade naljepnica u usporedbi s magnetima, ona omogućuje mnogo veće varijacije u predmetu.

Koje knjige i priručnike trebam odabrati?

Suvremeni izbor obrazovnih knjiga za djecu svih uzrasta može ozbiljno potaknuti roditelje na razmišljanje o tome koje publikacije preferirati. Najbolje je ploviti po dva kriterija - prvo, prema dobi i stupnju razvoja djeteta za koje je kupnja namijenjena, drugo, prema osobnim simpatijama roditelja ili čak samom budućem vlasniku, ako je on već sada u stanju odabrati za sebe. Istodobno, mnogi roditelji bi se željeli odlučiti za nešto što je vrlo traženo među ruskim obiteljima, ali nisu uvijek vođeni tom temom.

Projekt, koji je zapanjujući po veličini, nudi “Školu sedam patuljaka”, koja doslovno omogućuje pokrivanje svih aspekata razvoja djeteta od rođenja do škole. Međutim, to nije knjiga u razvoju, već čitava knjižnica. Koncept publikacije strukturiran je tako da za svaku godinu života djeteta priprema 12 priručnika, ujedinjenih zajedničkim karakterom glavnog lika - gnoma, koji će u ovoj fazi naučiti dijete. Sve počinje s najosnovnijim - razlikovanjem boja, i dolazi do testova za pripremu za školu, pa čak i kratkog uvida u povijest - o tome kako su živjeli naši preci. Drugim riječima, kupnjom ove razvojne knjige, ni jedan drugi ne može biti razmatran. Za one koji još uvijek sumnjaju, postoji velika vijest - na internetu u javnoj domeni možete pronaći elektroničku verziju publikacije.

Dobra alternativa, ali samo do pet godina, može biti "Velika knjiga o Zecu, ili korisne priče i razgovori o slikama." Priče o Zaiku su najnoviji razvoj domaćih odgojitelja, gdje se nalaze prekrasne slike, zadaci i puno korisnih informacija na šest stotina stranica. Za razliku od prethodnog izdanja, ovaj program ne izlazi uzalud u obliku jednog, premda debele knjige - autori preporučuju da se na njemu radi na sveobuhvatan i svrsishodan način, loše je izvući odvojene teme iz konteksta. Definitivan plus knjige je da sadrži metodološke preporuke za roditelje i pitanja koja se mogu postaviti djetetu u svrhu provjere i dodatnog utvrđivanja prošlosti.

Kako to učiniti sami?

Ako sama majka nije nesklon da se uključi u kreativnost, onda se razvijanje knjige za dijete može uspješno obaviti vlastitim rukama. Možda će imati manje pedagoško značenje, ali u smislu svijetlog i lijepog poklona definitivno će pristajati, a uravnoteženim i promišljenim pristupom može se čak natjecati s nekim tržišnim uzorcima.

Samoborska edukativna knjiga obično se radi samo za najmlađu djecu - za ostalu djecu je potrebno previše složenih ilustracija koje su blizu fotografija. Takva je knjiga u pravilu mekana, temelj joj je tkanina, a za izradu konačnog proizvoda potrebne su minimalne vještine u nanošenju, rezanju i šivanju, kao i definitivnoj ideji. Što se tiče volumena - vodite se maksimalno 3 preokreta i naslovnice.

Stranice su izrađene isključivo od prirodnih tkanina - svile, filca ili platna, jer su potpuno sigurne za dijete. Preporučena veličina stranice je oko 20 centimetara na svakoj strani, budući da ima dovoljno prostora za prenošenje vizualnih informacija, a dijete će ga moći pokriti bez odvajanja pozornosti. Poklopac se može izraditi od istog materijala kao i stranica, prethodno je presavijeni na pola.

Aplikacije i likovi likova mogu se naći u specijaliziranim prodavaonicama, ali u većini slučajeva lakše ih je napraviti. Da biste to učinili, koristite istu tkaninu ili karton, kao i ukrasne elemente - perle i perle, vrpce i čipke, niti, i još mnogo toga. Aplikacija se može pričvrstiti na stranice na različite načine, ovisno o tome treba li ih ukloniti ili ne - mogu se ušiti i pričvrstiti pomoću gumba, gumba ili ljepljivih traka. Ne oklijevajte ukrasiti stranice, osim aplikacija, također i sa čisto dekorativnim elementima.

Kako napraviti razvojnu knjigu vlastitim rukama, pogledajte više u videu ispod.

Utvrđivanje specifičnosti dizajna, nadogradnja djetetove dobi. Djeci mlađoj od godinu dana svatko će se svidjeti sve, osobito ako će aplikacija pružiti dodatne mogućnosti, kao što je vučenje mačke brkovima, šuštanje ili zvonjenje, i tako dalje. Da biste to učinili, morate napraviti volumetrijsku aplikaciju i napuniti je, na primjer, s omotima slatkiša. Za djecu stariju od godinu dana bilo bi lijepo smisliti koncept u kojem bi isti glavni lik bio u različitim nastavnim situacijama.

Što se tiče predmeta, možete početi od najjednostavnijeg - proučavanja boja i oblika.

Glavna stvar je prisutnost svijetlih ilustrativnih primjera, dok će dodatni zadatak majke biti objašnjavati djetetu kako se svaka boja ili oblik naziva. U knjizi možete šivati ​​zatvarače ili džepove s gumbima - dijete će biti zainteresirano, a istovremeno će dobiti korisne praktične vještine.

Pomoću prijenosnih i sklopivih kompozitnih aplikacija može se razmotriti koncept dijela i cjeline, a početna ideja matematike daje se uz pomoć brojeva uz odgovarajući broj određenih predmeta - iste perle.

Naoružani fantazijskim ili posuđenim idejama, možete postići doista lijep i koristan rezultat.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje