Obrazovne aktivnosti za djecu 2 godine

Sadržaj

Živeći u društvenom okruženju, djeca su doslovno osuđena na razvoj, ali ako joj dopustite da teče svojim putem, proces može biti vrlo zakašnjen ili čak ići pogrešnim putem. Suvremeni svijet zahtijeva da dijete brzo razvije i usvoji veliku količinu informacija i vještina, pa je jednostavno potrebno usmjeriti ga.

Mnogi roditelji tu zadaću prepuštaju učiteljima u jaslicama i vrtićima, ali oni sami mogu preuzeti dio zadatka. Jasno je da dijete će se brže razvijati ako to radite u vrtiću i kod kuće, a ne samo u dječjem vrtiću, pa bi roditelji trebali više pozornosti posvetiti načinu razvoja svoje bebe.

Razvojne zadaće u ovoj dobi

Moguće je odrediti razvojne ciljeve, počevši od postojećih vještina i sposobnosti. Nakon dvije godine dijete se već radikalno razlikuje od novorođenčeta, ali u isto vrijeme svaka je beba drugačija, tako da je nemoguće jamčiti postizanje određene razine. U tom slučaju možete odabrati neke uobičajene smjernice, u kojima bi pedagoški napori trebali biti usmjereni i na odgojitelje i na roditelje:

 • Govor. Dvogodišnje dijete je vjerojatno već u stanju govoriti neke pojedinačne riječi, ali netko je time ograničen, dok su drugi čak sposobni prenijeti neke jednostavne misli, kao što je želja za jelom. U svakom slučaju, trenutna razina je potpuno nedovoljna da bi se u potpunosti integrirala u društvo ili barem otišla u prvi razred, tako da je vrlo važno naučiti dijete govoriti - barem kako bi ga sam razumio.
 • Opće i fine motorne sposobnosti. U dobi od dvije godine, djeca već mogu hodati i trčati samostalno, kao i držati bilo kakve dovoljno svjetleće predmete u rukama, a ipak gotovo da nemaju spretnosti. Njihovi pokreti izgledaju neizvjesno, sposobni su stalno ispuštati stvari iz ruku, a svaki zadatak koji zahtijeva visoku preciznost i točnost bit će im nemoguć. Poboljšanje motoričkih sposobnosti nužno je za veću udobnost djeteta i njegovu sigurnost.
 • Upozorenje. Svjesnost dvogodišnjeg malog djeteta razlikuje se odsutno - obično ga ne zanima činjenica da ne privlači pozornost sama od sebe. Ipak, sposobnost koncentracije je vrlo korisna i za studije i za mnoge vrste rada u dalekoj budućnosti.
 • Apstraktno razmišljanje i fantazija. Zamislite na trenutak da ste potpuno lišeni mašte - to jest, ne možete čak ni vizualno zamisliti poznati subjekt ako ga trenutno ne vidite. Ima li takva osoba mnogo? No, za dvogodišnju djecu takva je značajka na mnogo načina relevantna - točnije, oni jednostavno nemaju veliki broj poznatih tema, tek počinju istraživati ​​ovaj svijet.

U budućnosti će dobar razvoj tih kvaliteta omogućiti postizanje visoke razine domišljatosti i sposobnosti da izmisli nešto posve novo.

 • Kreativna. Uspjesi djeteta na kreativnom polju omogućuju mu da se potvrdi, poveća svoje samopoštovanje i čak pronađe nove prijatelje.Ne mora postati izvanredan majstor, jer kreativnost može biti ne samo zanimanje ili smisao života, već i ugodna zabava. Čak i ako osobno smatrate da je kreativnost gubitak vremena i truda, imajte na umu da se ona razvija izvrsno memorije i motoričke sposobnosti.
 • Društveni razvoj. Pretjerana stidljivost u suvremenom svijetu je nedostatak, ali i neprikladno samopouzdanje neće biti plus. Dijete mora biti u stanju ponašati se u društvu, razumjeti općeprihvaćena pravila i ne kršiti ih, biti pristojan i ne vrijeđati druge ljude. Već za dvije ili tri godine ona će dati rezultat u obliku prvih prijatelja iz vrtića, pa iu odraslom životu sposobnost privlačenja stranaca u sebe može postati zaista neprocjenjiva.

Pomoćni materijali

Apsolutno je očito da čak i genijalni roditelji mogu smisliti cijeli niz vježbi za razvoj dvogodišnjeg djeteta, tako da se morate osloniti na niz pratećih materijala, koji, na sreću, postoje u velikoj raznolikosti:

 • Prije svega, knjige mogu pomoći u razvoju djeteta. Uglavnom su takve publikacije namijenjene roditeljima, jer dvogodišnja djeca ne mogu čitati a priori; mogu se detaljno opisati popularne razvojne programe, primjerice Montessori tehnike koje su profesionalni nastavnici i obrazovni centri diljem svijeta koristili više od jednog stoljeća.

Ako knjiga sadrži i slike, to bi moglo biti od izravnog interesa za dijete - neki stručnjaci tvrde da je već u toj dobi moguće početi podučavati dijete da ga prebroji prikazujući mu slike s digitalnom oznakom broja objekata na njima.

 • Alternativa knjigama u našem tehnološkom dobu može biti programe koji se sada mogu naći na internetu ili kupiti na disku. One mogu jasnije prikazati zadatke i vježbe koje će pomoći djetetu da postigne bolji uspjeh u vlastitom razvoju. U određenom smislu, čak i obični crtići s bajkom mogu obavljati takvu funkciju, iako se pedagoška uloga, naravno, razlikuje u svakom pojedinom slučaju.
 • Pomoćni materijali mogu se proizvesti u obliku čitavog niza različitih alata koji u potpunosti otkrivaju određeni program. Konkretno, od dobi od dvije godine, korištenje razvijanje igara na pločišto može uključivati ​​kartice i čipove, kao i knjige koje opisuju pedagoški učinak tipkanja, i multimedijsku komponentu u obliku diska.

Računalo, usput, može postati izvrstan pomoćni alat ne samo zbog sposobnosti reprodukcije videozapisa, već i kao načina za pokretanje elektroničkih razvojnih igara.

 • Kreativne vježbe također može donijeti ogromne koristi. Klasična i poznata verzija - pjesme, naučene u vrtićima. Oni savršeno razvijaju dječje pamćenje, i što je najvažnije - natjeraju dijete da izgovara učene riječi, poboljšavajući izgovor; isti učinak daju dječje pjesme. Sve to možete kupiti u obliku zbirke knjiga, ili je možete pronaći pojedinačno na internetu.
 • Bojanje i obrt pridonijeti, prije svega, poboljšanju finih motoričkih sposobnosti djeteta - zahvaljujući njima, naučit će mnogo bolje koristiti prste i obavljati bilo koji fini posao. Osim toga, provedba takvih zadataka vrlo je pogodna za razvoj mašte, koja može od djeteta napraviti izvanrednog inženjera ili pisca.
 • igranje također savršeno razvijaju motoričke sposobnosti, ali sada je prilično velika. Dopuštaju djetetu da stekne povjerenje u svoje pokrete, a idealno ih čini čak i gracioznim i lijepim. Danas proizvođači proizvode poseban proizvod plesne prostirkekoji potiču dijete da se kreće ne kaotično, već u strogo određenom smjeru.

Dječji psiholozi su svjesni da dijete još nije svjesno korisnosti postizanja postavljenih ciljeva, pa će se oduprijeti pokušajima razvoja sa strane, osim ako nije zainteresiran. To se može učiniti samo tako da proces bude razigran, tako da sva predstavljena rješenja izgledaju kao igre, ali svakako nose duboki razvojni podtekst.

Treba napomenuti da djeca ne shvaćaju niti jedno od gore navedenih sredstava kao rutinu.

Razvojne klase

Svrsishodni napori za razvoj djeteta daju mnogo značajniji rezultat od spontano nastalih situacija koje zahtijevaju određeni samorazvoj od djeteta. Djeca izgledaju mnogo razvijenija kod roditelja koji su svjesni vlastite odgovornosti za razvoj djeteta i temeljito su pristupili proučavanju odgovarajućih pedagoških metoda. Postoje stotine načina za poboljšanje osnovnih vještina dvogodišnjeg djeteta., ukratko razmatramo samo najpopularnije, koje bi trebalo biti u arsenalu svih mladih roditelja.

govor

Za razvoj govora vrlo je važno da dijete govori redovito. Praksa pokazuje da djeca koja se odgajaju kod kuće nisu aktivno aktivno govorila, ograničena na minimalne potrebe - pitajte za hranu, uključite crtani film i tako dalje. Neki su uglavnom ograničeni samo na plakanje, ao punoj ekspanziji vokabulara uopće nije.

Obično se potiče djetetova konverzacijska aktivnost uz pomoć učenja dječjih pjesmica i pjesama. To je zanimljivo za dijete zbog nevjerojatne radnje, kao i zbog neprikrivenog odobravanja odraslih koji se dive svakom novom naučenom djelu; Sasvim specifična nagrada za uspjeh može poslužiti i slastice.

Kao rezultat toga, dijete će barem govoriti razumljivije, kao maksimum - naučit će nekoliko novih riječi i aktivnije će koristiti govor za komunikaciju. Općenito, ne možete izmisliti ništa, nego samo više komunicira s djetetom tako što mu postavlja razna pitanja. Čak i ako je odgovor jednoznačan, on još uvijek doprinosi postizanju željenog rezultata.

Oprez

Razvoj pozornosti promoviraju jednostavne igre koje uopće ne zahtijevaju dodatne kupnje i dostupne su apsolutno u svakoj situaciji. Najjednostavniji primjer: idite s djetetom na prozor i zamolite ga da pronađe i pokaže zeleni automobil. Ili neka pronađe neke pojedinosti prikazane na slici. Možete istovremeno razvijati i asocijativno razmišljanje tražeći od djeteta da pronađe ne određeni objekt, već bilo koje predmete koji imaju zajedničku kvalitetu - iste boje, oblika ili bilo koje druge osobine.

Igra ovakve vrste može se kupiti - najvjerojatnije će biti karata različitih boja, oblika i uzoraka, a zadatak malog igrača bit će traženje karata s određenim kvalitetama.

Opće i fine motorne sposobnosti

Za razvoj općih i finih motoričkih vještina prikladni su razni kreativni zadaci. Naročito, modeliranje gline i crteža, kao i obrta i zagonetki, od velike su koristi za razvoj prstiju. U ovoj dobi, beba jedva da je slijepa ili privlači nešto vrijedno pažnje, međutim, značenje nije u stvaranju remek-djela, već u stjecanju povjerenja pokreta, tako će i banalno gnječenje komadića plastelina imati koristi.

Povezivanje točaka s linijama kako biste dobili pravu sliku također će biti dobro produktivno rješenje.

Možete čak i naučiti dijete nešto korisno, na primjer, oprati ruke pod mlazom vode. Za razvoj velikih motoričkih sposobnosti, sve aktivne tjelesne vježbe su prikladne - i ples i igranje na otvorenom.

Sažetak

Koncept apstraktnog mišljenja može se činiti previše kompliciranim za djecu od samo dvije godine, ali u ovoj fazi to znači jednostavno proučavanje svojstava objekata.Beba je još uvijek slabo orijentirana u razlikovanju mekih i tvrdih predmeta, njihove količine, boje i tako dalje.

Poboljšati razumijevanje svih tih stvari, velike bizibord - ploča s priloženim uzorcima različitih mehanizama i materijala, U ovom slučaju, potrebno je djetetu izgovoriti imena određenih obilježja, a zatim ga zamoliti da navede samo meke predmete ili samo tvrde, ili velike, ili hladne ili drvene.

Vrlo je važno naučiti dijete razlikovati objekte po obliku, a hranu - također po okusu i mirisu. Osim toga, beba je spremna razlikovati isto i različito.

Kreativni razvoj

Kreativni razvoj neće dati kreativne rezultate, ali će doprinijeti poboljšanju drugih korisnih vještina. Kreativnost, bilo glazba ili crtež, razvija dobro pamćenje, jer dijete mora imati na umu ono što pokušava reproducirati. Također općenito potiče misaone procese i maštu. Ako kreativnost uključuje aktivno sudjelovanje ruku (na primjer, crtanje ili modeliranje), onda ona također doprinosi razvoju finih motoričkih sposobnosti.

Društveni razvoj

Društveni razvoj djeteta je naučiti ga da se ponaša u društvu. U dobi od dvije godine postavljeni su minimalni zadaci - djetetu dati ideju pozdravljanja, oproštaja, zahvalnosti i pristojnosti u cjelini. Neki psiholozi već u ovoj fazi preporučuju djetetu da igra takve igre, gdje su pobjednici i gubitnici - tako da on uči igrati s dostojanstvom.

Općenito, komunikacijske vještine u društvu najbolje se razvijaju u širokom krugu komunikacije, Dakle, ovdje roditelji vjerojatno daju opći smjer, dok su detalji puno bolje izraženi u vrtiću, gdje djeca također imaju izvrsnu priliku da konsolidiraju ono što su naučili u praksi.

fantazija

Pravovremeni razvoj fantazije uvelike će doprinijeti ukupnom ubrzanju razmišljanja i širenju horizonata. Najbolje od svega bit će različite igre uloga. - one u kojima je navodno dijete na mjestu nekog drugog. Da budem iskren, za dvije godine je to najvjerojatnije još uvijek preteško, ali možete pokušati pozvati dijete da se zamisli na mjestu heroja iz bajke, ako je to dječak, princeza ili liječnik, ako je djevojka.

Za veću prirodnost, možete kupiti u trgovini atribute igračaka djeteta u čiju ulogu dijete pokušava ući. Zahvaljujući tome, možete dobiti potpuno neočekivani rezultat: na primjer, djeca se masovno boje liječnika, ali istovremeno vole igrati se s dječjim medicinskim kompletima, a prema rezultatima takvih igara strah od liječnika povlači se!

Proširite raspon koncepata i upoznajte se s novim

Svijet dvogodišnjeg djeteta uglavnom je ograničen na njegov stan, u najboljem slučaju - dopunjen je igralištem i obližnjim parkom. To mu ne dopušta da nauči sve pojmove koji su potrebni u životu, čak i ako odraslima izgledaju elementarno.

Zapamtite to Gotovo ništa ne možete znati potpuno neovisno, ne iz riječi drugih ljudi, ne iz knjiga i TV emisija, to jest, gotovo sve informacije o svijetu koje ste dobili od nekoga, tako da je sada vrijeme da ga podijelite s bebom.

Pokažite i objasnite svom djetetu doslovno sve oko sebe. Recite, za koje namjene služi svaka soba i svaki komad namještaja u kući. Idite u dućan s djetetom i pokažite mu odakle dolazi sva ukusna hrana koju svaki dan jede. Vozite se s djetetom u automobilu ili javnom prijevozu, prošetajte s njim negdje daleko od kuće i pokažite što nije vidio prije. Odvedite malog u zoološki vrt ili pokažite akvarij.

Recite nam što je obitelj, kako se ona formira. Pokušajte objasniti što mama i tata rade, a ne nužno u smislu zanimanja - čak možete samo na primjeru kuhanja, pranja posuđa, čišćenja stana.Recite nam koja su zanimanja i zašto su potrebna. Poduçite dijete imena razliçitih dijelova tijela.

Pokušajte napraviti dijete uključeni u temu, pokušati provesti uzajamno zanimljiv razgovor, inače klinac će zaboraviti sve.

Ne razgovarajte sa apstrakcijama, nađite priliku da vizualno pokažete djeci ono o čemu govorite - ne na plavom zaslonu, jer će to inače doživjeti kasnije, ali u sadašnjoj izvedbi, ili barem u igračkama.

Ne biste trebali očekivati ​​da malo slušatelja odmah dođe do srži pitanja, vjerojatno ćete mu morati opetovano ponavljati ono što ste ranije rekli, ali u svakom slučaju će zapamtiti neke nove riječi, proširiti svoje horizonte i na kraju će upotrijebiti sva ta znanja da izgradi prilično značajan razgovor.

Uzorak plana za tjedan

Roditelji, osobito revnosno prilagođeni razvoju svog djeteta, obično izrađuju plan vježbanja za tjedan dana, što je uglavnom točno. To će pomoći da ne preopteretite dijete, ravnomjerno ga razvijate, bez pristranosti u bilo kojoj kvaliteti, a također osigurava da u potpunosti osigurate razvoj djeteta. To bi trebalo uzeti u obzir karakter i temperament djeteta, kao i njegove prednosti i slabosti.

Ni u kojem slučaju se plan koji ste vi ili netko drugi sastavili ne bi trebao smatrati konstantom - pažljivo pratite postupak i ocijenite rezultateza brzo podešavanje rasporeda.

Usmjeravanje razvoja djeteta, nemojte ga voziti u preuske okvire - ponekad će se malo htjeti igrati ne ono što nudite, nego nešto drugo, a također bi trebao imati takvu priliku.

Prilikom sastavljanja plana posebno pazite da je opterećenje u različitim danima približno jednako u volumenu. Pažljivo birajte različite zadatke - na primjer, poznavanje svijeta oko vas može i treba biti svaki dan, ali smislite barem 5-7 različitih načina da to učinite, i ne započnite krug opet dok ga ne završite u potpunosti.

Savjet

Postoji nekoliko jednostavnih savjeta, nepoštivanje kojih se može u potpunosti eliminirati očekivani pozitivni učinak lekcija. Svakako slijedite ova pravila:

 • Znanje se uvijek bolje apsorbira. ako je učenik zainteresiran za to, ali nisu silom gurnuti u njega. Dvogodišnje dijete je zainteresirano za učenje samo kao igru, pa pronađite način da ga zainteresirate. Ako dijete uopće ne pokaže interes za igru, u ovom trenutku ili u načelu, nemojte čak ni razmišljati o tome da ga prisilite - samo ćete pogoršati situaciju.
 • Zapravo, u ovoj dobi, vrlo malo vremena posvećuje se nastavi, jer se koncentracija pažnje kod djeteta postiže ne više od nekoliko minuta, nakon čega se zadatak mora promijeniti. ipak Nemojte prilagođavati bebu i nemojte obavljati zadatak za njega - On mora sam naučiti.
 • Činjenica da takvo malo dijete nema zadatak koji vam se čini elementarnim je normalna, i grditi ga zbog toga, kao i zbog toga što ne želi strogo zabranjeno inače se razvija odbojnost prema ovom zanimanju.

Uspjeh je sasvim druga stvar: definitivno ga treba pohvaliti, jer će to biti dobar poticaj za daljnja postignuća.

Zanimljive obrazovne aktivnosti za djecu od 2 godine, pogledajte sljedeći video.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje