Kako razviti sjećanje na dijete?

Sadržaj

"U jedno je uho doletjelo, u drugo poletjelo" - tako često ljudi govore o djeci koja se ne sjećaju novih informacija. A ova djeca - ogromna količina. Naravno, roditelji se pitaju kako poboljšati sjećanje na dijete, jer će mu ona pomoći ne samo u vrtiću, već i kasnije, tijekom škole. Jednostavnim načinima i metodama pomoći će mame i tate, koje će ne samo olakšati proces pamćenja, već će imati i pozitivan učinak na cjelokupni intelektualni razvoj djeteta.

Kako napreduje proces pamćenja?

Sjećanje, kao sposobnost, daje se svim živim bićima koja su obdarena višom živčanom aktivnošću. Ali izvan svega u sposobnosti pamćenja slika, informacija, učenja naprednog čovjeka. Istraživači, koji su proučavali procese pamćenja, priznaju da u ovom broju još ima puno "bijelih točaka", ali su ipak uspjeli reproducirati memorijski mehanizam s manje-više visokom točnošću:

 • pohranjivanje;
 • Spremanje;
 • Reprodukcija po priznavanju;
 • Zaborava.

Dijete može zapamtiti podatke na dva načina - proizvoljno i nehotično. U prvom slučaju riječ je o pamćenju poezije, koja će se, primjerice, morati čitati na matineji u vrtiću. U proizvoljnom pamćenju, motivacija igra veliku ulogu. Ako ga dijete ima, pamćenje će biti brže i lakše.

Prisilno pamćenje je nepredvidivo. Dijete pamti sve što vidi, čuje i dolazi u kontakt. Međutim, jedna informacija dugo ostaje u sjećanju, druga brzo nestaje, u pravilu kao beskorisna, ako se osoba ne odnosi na taj dio memorije, ne koristi je. Dječak se dugo sjeća osobe koju je vidio u autobusu samo zato što se ispostavilo da je sličan liku svoje omiljene crtiće. I vaša objašnjenja o tome kako radi vodovod, koja je slijedila pitanje “zašto”, on će dovoljno brzo zaboraviti ako je pitanje postavljeno “u prolazu”, a informacije djetetu bile nepotrebne.

Kada se pamćenje informacija fiksira posebnim "memorijskim stanicama", mehanizmi - moždani engrami, koji se također nazivaju "tragom pamćenja".

Nakon memoriranja dolazi do drugog procesa - očuvanja. Može biti dinamičan i statičan. U prvom slučaju govorimo o kratkoročnom pamćenju (čuli, pamtili, zaboravili). Statička zaštita je dugoročno jamstvo memorije (čuvano-pohranjeno-spremljeno-vraćeno spremljeno-obrađeno-memorirano-okrenuto natrag). Taj je mehanizam važan za proces učenja, budući da se dijete, u početku prisjećajući nečeg važnog, može opet i opet vratiti na te informacije, koje pažljivo pohranjuju engrami, i pod utjecajem novih ulaznih informacija, “ispraviti” podatke, promijeniti ih, dopuniti i proširiti. , To je ono što će biti mehanizam za asimilaciju materijala koji je važan za uspješno učenje nečega.

Treća važna faza u radu memorije je prepoznavanje i reprodukcija prethodno spremljenih fragmenata. UZMnogo je lakše staviti ono što je već u memoriji. Djetetu su prikazane ilustracije rime koju je podučavao u vrtiću - beba se počinje prisjećati same pjesme. Ali ako ga mama samo zamoli da kaže pjesme koje je proučavao prije više od šest mjeseci, neće biti tako lako reproducirati informacije o maloj.U pomoć će doći i drugi trik pamćenja - asocijacije, koje prate i pamćenje i očuvanje. Ako dijete može reproducirati svoje vlastite asocijacije, vjerojatno će se sjetiti teksta pjesme.

Zaboravljanje je proces oslobađanja engrama nepotrebnih informacija koje se pohranjuju i ne koriste. Ovaj proces uništavanja neuronskih veza vrlo je važan za psihu djeteta, koja može biti previše preopterećena ako dijete nešto ne zaboravi. Znanstvenici vjeruju da je moždana kora također uključena u proces “brisanja” informacija, uključujući “inhibiciju”.

Svi ti procesi odvijaju se na fiziološkom, biokemijskom, živčanom nivou, a uključuju različite dijelove moždane kore.

Vrste memorije

Memorija je podijeljena u nekoliko tipova. Prema stupnju intenziteta mentalnih procesa, ono može biti emocionalno, motorno, figurativno (vizualno), verbalno-logično. Po vrsti pamćenja - proizvoljnom i mehaničkom (nehotično), po trajanju pohranjivanja informacija - kratkoročno, dugoročno, operativno.

Prvo sjećanje koje se počinje razvijati kod novorođenčeta je motor. Motorno pamćenje daje bebi priliku naučiti sjediti, hodati, držati igračku, žlicu. Emocionalno pamćenje na samom početku života je refleks u prirodi - majka je blizu, beba je mirna, majka je daleko - beba je usamljena. Tek nakon 6 mjeseci, pamćenje emocija postaje sve svjesnije, a beba već može plakati ako mu se pokaže igračka s kojom se dan ranije ozlijedio u lice. U ovom dobu, mrvica vrlo dobro poznaje članove svoje obitelji, a emocionalna memorija čini ovo prepoznavanje mogućim - on vidi svoju majku i osmjehuje se, strancima se ne smije.

Figurativna memorija nastaje kod djece bliže 1 godini. To nije samo pamćenje okusa, taktilni, vizualni plan, nego i stvaranje asocijacija povezanih s njom. Upravo kroz to sjećanje dijete oblikuje svoje ideje o svijetu. Verbalno-logičko pamćenje omogućit će djetetu da formulira i reproducira njihove misli. To će biti moguće kada dijete uči govoriti barem 10-20 riječi.

Kratkoročno pamćenje za svakog pojedinog djeteta ima svoj volumen, jer je to vrlo individualna sposobnost, dana prirodi, a traje za život gotovo nepromijenjena. Omogućuje vam da uočite nove informacije, odmah ih razvrstate i ostavite ih samo potrebnim. Nadalje, slučaj za dugoročno pamćenje. Kod djece se dugogodišnje pamćenje razvija u dobi od oko godinu dana, s nekim malo kasnije. RAM je potreban za pohranjivanje privremenih informacija, kao što se događa kada dodamo dva broja u um (srednji rezultat nakon dodavanja desetaka, na primjer, ostavljamo “na umu”).

Sve vrste memorije vrlo su međusobno usko povezane, bez nje, funkcije drugih su nemoguće ili vrlo teške.

Značajke kod djece

Kod djece se sve vrste pamćenja postupno razvijaju, a ovaj slijed je od najveće važnosti. Novorođenče na razini motoričke memorije savršeno pamti kako napraviti sisajuće pokrete. Do 5-6 mjeseci emocionalna memorija je “uključena”, a po godini - figurativna. Od godine počinje se stvarati dugoročno pamćenje, a beba se već može sjetiti kamo su jučer hodali s majkom. Visok stupanj razvoja dugoročne memorije dostići će 2-2,5 godine. Dijete će graditi svoje znanje o svijetu, nehotice primati informacije tijekom igre.

U dobi od 5-6 godina djeca obično već posjeduju dovoljno razvijenu proizvoljnu memoriju i mogu posebno zapamtiti nešto, kao što su pjesme ili bajke, ako imaju motivaciju.

Ima vrlo zanimljivih obilježja dječje memorije:

 • Vidna memorija je bolje razvijena u djevojčica nego u dječaka.
 • Motori se brže razvijaju u dječaka.
 • Dugotrajno pamćenje se formiralo u djevojčica, a pretežno je emocionalno.
 • Dječacima je lakše zapamtiti brojeve.

Koliko je stara da se razvije?

Možete razviti sjećanje na dijete od rođenja. U početku će to biti pokreti, a zatim - emocije i riječi. Nehotično sjećanje na mrvicu (naposljetku, on ne pokušava nešto zapamtiti, on to sam čini) bolje je treniran u obliku igre, tako se povećava vjerojatnost da će se najveća količina informacija analizirati kratkotrajnom memorijom.

Osim toga, važno je zapamtiti da je ponavljanje majka učenja, bez ponavljanja, dijete će brzo zaboraviti ono što ste ga učili.

Načini "vježbanja"

Poboljšanje pamćenja nije prikladan izraz kada je riječ o djetetu. Loše pamćenje u zdravoj djeci gotovo nikad se ne događa, možda nije dovoljno razvijeno, a roditelji će morati raditi na tome.

U prehrani djeteta svakako treba unijeti vitamine, koji uključuju aminokiseline. Vrlo korisno riblje uljekoja sadrži nezasićene masne kiseline (Omega 3 i Omega 6), ako nema alergije, možete dati orašaste plodove. Dijete mora puno hodati na svježem zraku, jer njegov mozak treba dovoljno kisika.

Postoji nekoliko jednostavnih načina za razvijanje djetetove memorije koja će biti korisna i njegovim roditeljima, budući da će im biti obučeno i pamćenje:

 • Što ste učinili? Prihvatite pravilo da svom djetetu kažete kako vam je dan otišao, opišite sve detalje, a zatim zamolite svoje dijete da učini isto.
 • Knjiga je najbolji prijatelj. Čitajte mu knjige svaki dan, čak i ako zbog vremenskih ograničenja, to će biti 1-2 stranice, ali čitanje treba postati svakodnevna tradicija.
 • Igra će pomoći. Svaki dan se igra s djetetom u riječima. To se može obaviti kod kuće, na putu do vrtića. Dajte mu 10 riječi i zamolite ga da imenuje one koje može vidjeti oko sebe (ulice, fenjer, autobus, ljudi, trgovina, pas, lokva). Vizualna memorija je dobro obučena sa slikama. Stavite neke slike, razgovarajte o njima, opišite ih, a zatim uklonite 2-3 slike i zamolite dijete da kaže što nedostaje ili tko nedostaje. Vježbajte njegu će pomoći posao s istim slikama, u kojima morate pronaći razlike, oni za bilo koju dob mogu se naći na internetu.
 • Izgradite asocijacije. Da biste bolje zapamtili dijete, pomozite mu da nađe asocijaciju koja mu je jasna riječ ili fenomen. On će brzo početi upravljati tom vještinom.
 • Glazba i strani jezici. Vrlo dobro pamti nastavu o glazbenim instrumentima, pjevanju i učenju stranog jezika.
 • Naprave - borba. Internet, razvoj računalne tehnologije već negativno utječe na pamćenje ljudi, ubrzano se pogoršava, jer nema potrebe za pamćenjem informacija ako se uvijek može pronaći u tražilici. Ovo nije poziv na napuštanje gadgeta, ali roditelji koji žele trenirati sjećanje na svoje dijete trebali bi mu dati što je manje moguće za komunikaciju tableta i računalo, i što je više moguće komunicirati s njim osobno.

Učinkovite igre i vježbe

U bilo kojoj dobi možete koristiti razne igre i tehnike razvoja memorije. Oni čak mogu smisliti svoje, oslanjajući se na područje interesa djeteta koje raste. Ovdje su samo neke od igara koje mogu postati osnova za vašu, individualnu:

 • Za djecu do 3 godine. U ovoj dobi igre koje su usmjerene na razvoj motoričke memorije su vrlo korisne. Sakupite obojane kocke s djetetom i imenujte boje, piramide. Djeci od 2 godine može se vjerovati da traži razlike u dva objekta ili slike koje su na prvi pogled slične. Nakon 2 godine, važno je početi prepričavati bajke i pjesme čitati, pitati bebu što je više moguće pitanja, to će ne samo razviti pamćenje, nego i govor djeteta. U dobi od 1,5 godina možete početi igrati mini-skrivača. Da biste to učinili, pokažite mu tri igračke, ostavite dvije i uklonite jednu. Mora navesti koja igračka nedostaje.
 • Za djecu 3-4 godine. U ovoj dobi posebnu pozornost treba posvetiti razvoju figurativnog i verbalnog logičkog pamćenja. Često pitajte da opišete sliku riječima, da opišete lik iz bajke ili crtanog filma, da kažete što radi, što će se kasnije dogoditi s njim. Korisno je naučiti dijete da sanja. Pokažite mu slike životinja, a zatim ih uklonite i zamolite ih da zamisle da hoda oko zoološkog vrta. Nazovite životinje koje je beba prije vidjela na slikama, ali "zaboravi" navesti jednu ili dvije. Neka beba odgovori na pitanje tko nedostaje u zoološkom vrtu. Svakog dana treba povećati broj karata životinja.

U ovoj dobi dijete također mora razviti vezu između različitih vrsta memorije. Zamolite ga da pokaže limun. Neka mali kaže koja je boja, kakav je okus. Zatim zatražite opis jabuke, naranče, kruške itd.

 • Za predškolsku djecu. U ovoj dobi važno je vježbati igre koje treniraju kratkoročno pamćenje. Logički redovi su izvrsni za ovo. Pokažite djetetu sliku nekoliko stavki u nizu, a zatim pomiješajte slike i zamolite ga da slike vrati na njihov izvorni položaj. Vrlo dobro, ako vaš predškolac nauči brzo skupljati slike u dijelovima. Uzmite jednostavnu sliku i izrežite je na nekoliko dijelova, pustite dijete da pokuša sastaviti ove “zagonetke” što je prije moguće.
 • Za mlađe učenike, Da bi dijete uspjelo, dijete treba biti dovoljno razvijeno za pamćenje, jer je količina informacija koja mu pada svaki dan u školi velika. Ne biste trebali zahtijevati da jučerašnji vrtić sve pamti, tako da će njegovo kratkoročno pamćenje biti obučeno, ali ne i dugoročno. Nastava se najbolje izvodi na razigran način, i dalje je najprihvatljiviji za dijete. U ovom dobu, već je moguće odrediti dijete za rješavanje zagonetki i križaljki, kao i za formiranje riječi u logičke lance, primjerice, šumske panjeve-gljivice-gljivare-košare-kolače s gljivama.
 • Za djecu iznad 12 godina, U ovoj dobi dijete ima najveću sposobnost učenja. On još uvijek vrlo lako uzima nove informacije, ali već zna kako izgraditi logičke veze, stvoriti slike, popraviti ih u memoriji. To bi trebalo iskoristiti kako bi dalo poticaj novom razvoju tinejdžera. Bilo bi dobro kad bi u večernjim satima detaljno ispričao kako je proveo dan u školi, uz obavezan opis razreda (kakve su boje zavjese, što je naslikano na njima, što cvijeće raste na prozorima. U opisu ljudi s kojima se dijete susrelo važno je da roditelji pitao što više detalja o izgledu i odjeći, o crtama lica, o tome što je, prema tinejdžeru, dobro ili ne (razvija emocionalno-asocijativnu memoriju).

Sjećanje na tinejdžera bit će bolje ako mnogo čita, uči strane jezike i bavi se sportom. I logičke sposobnosti će se povećati u relativno kratkom vremenu ako se dijete igra s tatom ili mamom šahDama.

Koji su najbolji načini odabira za pamćenje poezije?

Suvremena škola koristi pristupe koji su usmjereni na razvoj kratkotrajne memorije naučene-odgovori-zaboravljeni. Pravo ili krivo, nije na nama da odlučujemo. Zadatak roditelja je nadoknaditi praznine koje postoje u ovom školskom sustavu i pomoći djetetu da nauči pamtiti i pohranjivati ​​informacije o onome što je naučio što je dulje moguće. Metode koje su nam odavno poznate doći će u pomoć, jer je većina nas o njima pričala naša baka:

 • Učimo za noć. Ako postoji potreba da se brzo nauči pjesma, najbolje je uzeti je kada su sve druge lekcije već naučene, odnosno 2-3 sata prije odlaska u krevet. Znanstvenici su otkrili, a mudri pradjedovi su već znali da se procesi pamćenja u moždanoj kori odvijaju prije spavanja i ujutro, u roku od 2-3 sata nakon buđenja, su najaktivniji. Stoga, stih treba podučavati u večernjim satima, a zatim ga ponoviti za vrijeme doručka.
 • U posljednjem trenutku učimo djelomično. Ako dijete pažljivo pročita pjesmu samo nekoliko puta unaprijed, zamišljajući što je moguće više kao unutarnju sliku, onda nekoliko sati prije lekcije ili ispita koje morate zapamtiti, pročitati i pokušati zapamtiti, vjerojatnost pamćenja cijelog teksta maksimalna. U posljednjem trenutku dolazi do jake motivacije, pa se proces dobrovoljnog pamćenja odvija mnogo puta brže.
 • Učite na uho. Odrasli su odavno primijetili da dijete pamti tekstove pjesama mnogo brže od tekstova priča ili pjesama. Pretvorite pjesmu u stazu, pročitajte je s izrazom na diktafonu, a zatim ćemo nekoliko puta dnevno slušati dijete - ujutro na putu do škole i navečer prije spavanja. Obično se memoriranje događa nevoljno, ali prilično postojano, već 2-3 dana. Ako roditelji pokažu maksimum svojih kreativnih sposobnosti, tada će moći prenijeti pjesme na svoju omiljenu glazbu djeteta. Dakle, "Borodino" može biti pjesma na motiv popularnog rap hit, a "Sail" - prekrasna lirska pjesma.
 • Učite na papiru. Djetetu možete diktirati pjesmu koja će biti snimljena na uho na listu papira. Zatim prekinite rad na nekoliko dijelova, bolje u smislu, i zamolite dijete da zapamti prve riječi svakog dijela, to će mu pomoći na vrijeme da zapamti kako počinje sljedeći dio posla. Ova metoda, unatoč najdužim pripremama, smatra se jednim od najbržih i najučinkovitijih načina za pamćenje ne samo poezije, nego i proze.

Savjeti za roditelje

Nastava nije najbolje obavljati svaki dan, jer to može roditi dijete. Psiholozi smatraju optimalnu frekvenciju - 2 puta tjedno 20-30 minuta (ovisno o dobi djeteta).

Nema potrebe grditi dijete, ako je nešto zaboravio, ne mogu se sjetiti. Ova situacija sugerira da su neke faze procesa pamćenja bile narušene, trebali biste se vratiti na sam početak i pokušati ponovno.

Svakom djetetu dominira jedna (maksimalno dvije) vrste memorije. Jedno dijete lakše pamti slike, drugo se teško prisjeća slika, ali ima dobro razvijenu taktilnu i okusnu memoriju, kao i sjećanje na mirise., Pronađite tu sposobnost i provedite proces pamćenja ili “treninga” memorije kroz njezinu osnovnu sposobnost - riječi u pjesmi mogu imati “miris”, boju. Ako to pomaže djetetu da brže pamti, zašto ne!

Ako dijete u osnovnoj školi ima problema s pamćenjem, učitelji se žale da je odsutan i ne može se koncentrirati, pregledati dnevni režim djeteta., Budite uporni, pitajte za čišćenje stvari na mjestima rezerviranim za njih, a također strogo slijedite raspored dana.

Kako bi se osiguralo da dijete što prije postigne dobru razinu dugotrajnog pamćenja, pitajte ga o onome što je naučio prvo, jednom tjedno, a zatim jednom mjesečno.

Vaši tečajevi trebaju biti zabavni za odrasle i djecu. Ništa ne treba činiti "pod bičem". Ako dijete ne želi vježbati ovaj put, nemojte inzistirati. Kada dijete daje točan odgovor, budite sigurni da ga potičete, smiješite se, iskreno radujte njegovu uspjehu.

Kako razviti dječju memoriju, pogledajte video ispod.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje