Tehnika Glenna Domana

Sadržaj

U današnjem svijetu, mnogi roditelji misle da što prije počnu razvijati aktivnosti s djetetom, to bolje. Razmišljajući o tome kako to učiniti bolje, oni traže prikladnu tehniku. Jedna od najpoznatijih je tehnika Glen Doman. Razmotrimo detaljnije koja su obilježja ove tehnike i kako ona funkcionira.

Iz života Glenna Domana

Godine 1919. Glen Doman rođen je u jednom od najstarijih gradova u SAD-u - Philadelphiji. Nakon što je diplomirao na Sveučilištu u Pennsylvaniji 1940. godine, karijeru je počeo kao fizioterapeut u bolnici. Upravo ovdje počinje raditi na proučavanju razvoja dječjeg mozga. Međutim, početak rata ga prekida. Godine 1941. Doman odlazi u vojsku kao dobrovoljac, obučavajući se za tečajeve pješačke časnike. Njegova služba završava titulom zapovjednika pješačke tvrtke s nagradom za križ za izvanredne zasluge.

Vrativši se u medicinu nakon rata, Glen Doman, zajedno s kolegama, počinje pomagati u oporavku djece s različitim ozljedama mozga i ozbiljnim oštećenjima živčanog sustava. Godine 1955. osnovao je neprofitni Institut za razvoj ljudskih potencijala. Teorijska i praktična osnova Instituta bila je Domanova metoda.

Doman i njegovi istomišljenici već više od 20 godina stalno radeći, provodeći brojne studije, eksperimente, eksperimente, izvlačeći zaključke, donoseći bilo kakve zaključke, tražili načine i mogućnosti liječenja takve djece (uz potpunu ili djelomičnu paralizu). snažan razvojni zaostatak, nesposoban za opažanje svijeta i komuniciranje). Smatrali su da je važno liječiti glavni uzrok - mozak, a ne posljedice lezija, tj. tijela.

Godine 1960. Doman objavljuje članak u časopisu Journal of American Medical Association o metodološkom radu i liječenju djece s oštećenjem mozga i rezultatima njihove rehabilitacije. Tada su mnogi ljudi saznali za njega. Njegov rad napravio je "mekanu znanstvenu revoluciju".

Od tog vremena Doman je, zajedno sa svojim suradnicima, aktivno nastavio svoj rad, razvijao i usavršavao nove programe i metode za poboljšanje zdravlja djece. Za uspjeh u radu nagrađen je mnogim nagradama.

U knjizi "Skladan razvoj djeteta" možete pronaći potpuniji opis njegove metode.

Kada mogu početi predavati?

Kao rezultat svojih zapažanja, Doman je došao do zaključka da djeca u svom čitavom životu ne uče onoliko koliko informacije mogu naučiti u prvih 6 godina života. Skoro od rođenja, dijete je spremno razumjeti svijet, zanima ga sve što je u njegovoj okolini. U ovoj dobi ne morate dodatno motivirati dijete. Nastava se održava u obliku zabavne igre.

Po njegovom mišljenju možete početi podučavati djecu od 3 mjesecajer u ovo doba mrvica reagira na objekte., Obrazovni proces započinje demonstracijom karata za kratko vrijeme (doslovno nekoliko sekundi po kartici). Potrebno je da se na kartama prikazuju stvarni objekti: povrće, voće, životinje, namještaj, prijevoz, geometrijske figure itd.

Obrazovanje po metodi G. Doman može započeti od 3 mjeseca

Domanova tehnika

Doman je godinama provodio razne studije, fokusirajući se na rad s djecom koja zaostaju u razvoju. Međutim, gledajući kako su se njihova braća i sestre, koji su bili apsolutno zdravi, pridružili razredima s velikim zanimanjem i postigli veliki uspjeh, stvorio je metodologiju koja je razvijena uzimajući u obzir njihove interese i potrebe.

Glavne odredbe na kojima se temelji metodologija:

 • Ljudski mozak raste i razvija se, samo što je stalno u radu.
 • Da bi postigli veliki uspjeh u razvoju intelekta djeteta, potrebno je da njegov mozak aktivno radi od rođenja do 3 godine.
 • Fizički razvoj igra važnu ulogu u sazrijevanju mozga i motoričke inteligencije.
 • Dok dijete ne navrši pet godina, mozak mu je spreman primiti nova znanja, nema potrebe dodatno motivirati dijete na to.

Načela učenja za Doman

 • Potrebno je što prije započeti proces učenja, jer što je dijete mlađe, to će mu biti lakše učiti.
 • Ne zaboravite pohvaliti dijete i iskreno se radovati njegovu uspjehu.
 • Dijete je i pojedinac, kojem je potrebno pokazati poštovanje i povjerenje.
 • Trening treba provoditi s zadovoljstvom.
 • Obuka bi se trebala odvijati u odgovarajućem okruženju.
 • Lekcija bi trebala završiti prije nego se djetetu dosadi ili dosadi.
 • Nove informacije za obuku moraju se pružati vrlo često.
 • Redovitost, dosljednost i organizacija nastave vrlo su važni.
 • Nema potrebe provjeravati kako je dijete saznalo informacije.
 • To zahtijeva pažljivu pripremu za nastavu, sve se mora obaviti unaprijed.
 • Odmah zaustavite lekciju, ako iznenada beba ili vam je dosadno.
Proces učenja treba uvijek biti u obliku igre, strpljivo i bez prisile.

Fizički razvoj

Upravo fizički razvoj Glen Domana posvećuje veliku pozornost svom sustavu. On je siguran da je izravno povezan s njim djetetove inteligencije. Zato trebate obratiti pozornost na dobar tjelesni razvoj od rođenja.

Potrebe djeteta u plivanju, hodanju, puzanju, hvatanju daju mu priroda. Potrebno je od trenutka pojavljivanja djeteta do svijeta odobriti njihov razvoj, dati djetetu potpunu slobodu kretanja. Pomažući djetetu da bude aktivan od rođenja, roditelji mu pomažu da se intelektualno razvije puno brže od svojih vršnjaka.

Za fizičku aktivnost djeteta mora stvoriti odgovarajuće uvjete.

To može pomoći posebnoj stazi za indeksiranje. Neophodno je da se mrvica nalazi između njenih strana, gotovo dodirujući njihove podlaktice i bedra. Staza se nalazi na maloj padini. Najbolje od svega, njegove su površine glatke, bez pokrivača ili madraca. Nositi dijete, puzati tamo, morate ga svesti na minimum.

Tijekom dana, dijete treba provesti najmanje 3-4 sata u njemu. Na takvoj stazi, dijete će moći puzati prilično veliku udaljenost, a za 4 mjeseca, ako je pravilno organizirano, već će početi aktivno puzati. Zahvaljujući tome, nastavit će se aktivni intelektualni razvoj djeteta, njegov mozak i mogućnosti uočavanja novog.

Uz pomoć kolosijeka dolazi do stimulacije urođenih refleksa, simulirajući intrauterini prostor, kada mrvica pamti svoj prvi refleks, uz pomoć kojeg je rođen.

Naučite bebu da prevlada prepreke s različitim valjcima i ljestvama. Okrećući ga što je moguće češće, to će pridonijeti razvoju osjećaja ravnoteže. Pomozite i ohrabrite dijete u njegovim pokušajima da hodaju, trče, plivaju.

Za novorođenčad je Glen Doman stvorio vlastiti program ravnoteže - dinamičku gimnastiku, koju možete uspješno koristiti kod kuće.

Suština metode Doman

Zajedno s aktivnim fizičkim razvojem u isto vrijeme možete započeti intelektualne vježbe.U tu svrhu koriste se kartice s velikim stvarnim slikama i potpisom na njima. Uz njihovu pomoć, beba je lakše naučiti nove informacije, dobiva potrebno opterećenje za razvoj mozga.

Možete kupiti gotove setove kartica, pronaći ih na internetu i ispisati na pisač u boji ili ih sami izraditi. Sve kartice moraju imati bijelu pozadinu, na svakoj - samo jednu sliku. Naslov se piše s dna velikim crvenim slovima. Što je češće moguće, ponudite svom djetetu nove, zanimljive informacije. Ako se to ne učini, onda dijete vrlo brzo ove aktivnosti neće biti zanimljive.

Na početku nastave trebat će vam 5 karata jedne tematske linije. Svaka kartica je prikazana bebi 5-10 sekundi, ime je jasno i glasno pročitano. Nakon otprilike tri lekcije, možete početi mijenjati kartice u jednom od setova. Pokažite djetetu jedan set samo jednom po satu. Trebate učiniti najmanje 3 puta dnevno. Imat ćete najmanje 15 posjeta kartici dnevno.

Što biste učili dijete, ne očekujte trenutne rezultate. Vidjet ćete rezultate kada vam je dijete spremno pokazati ih. Budite sigurni: mrvica čuje sve i sjeća se, baveći se time, ne provodite vrijeme uzalud.

Kako podučavati čitanje o Doman sustavu

Gledajući riječi koje su napisane, dijete nije svjesno njihovog značenja. Ako on, zajedno s prikazom riječi da ga izgovori, tada mehaničko pamćenje djeluje, mozak djeteta će razumjeti dobivene informacije povezujući ih zajedno. Na taj način beba počinje shvaćati zakone čitanja, baš kao što je to učinila s razvojem usmenog govora.

Glen Doman je siguran da već pola godine starica može početi učiti čitati na ovaj način.

Za rad će biti potrebna kartica s nizom riječi. Njihova veličina bi trebala biti 10 x 50 cm, tekst je svijetlo crven, sloj debljine 1,5 cm, a svako slovo bi trebalo biti 7,5 cm, a na početku treninga ne upoznajte dijete s teškim riječima. Pokušajte pronaći riječi koje dijete dobro zna (mama, tata, djed, možete koristiti imena svojih omiljenih jela, odjeće, kućnih ljubimaca).

Pokušajte se pridržavati sljedećeg programa obuke:

 • Skup riječi je skupina od 5 riječi ujedinjenih jednom temom.
 • Trebate raditi tri puta dnevno.
 • Prvi dan. Pokažite djetetu jedan skup riječi. Govorite riječi jasnim, ujednačenim glasom. Za svaku riječ morate potrošiti više od 15 sekundi. Ispada 3 sata s jednim skupom riječi.
 • Drugi dan. U skup već prikazanih riječi dodajte još jedan. Dobit ćemo 6 lekcija dnevno (3 sa skupom riječi koje smo proučavali ranije, 3 s novom) i dva skupa riječi.
 • Treći dan. Tri skupa riječi i devet lekcija.
 • Četvrti dan. Četiri skupine riječi i 12 lekcija.
 • Peti dan. Pet skupina riječi i 15 sati tijekom dana.
 • Šesti dan. Dodajete još jedan skup riječi, ali istodobno isključujete jednu riječ iz pet prethodnih skupova.

Pridržavajući se ove sheme, stalno ćete zamijeniti skupove riječi, dodajući svaki put novi. Prvo demonstrirajte riječi, zatim fraze, a zatim pokušajte pokazati cijele rečenice.

Kako podučavati brojati

Odrasli koji su čuli riječ "dvoje" zamišljaju lik, a djeca razmišljaju činjenicama. Predstavit će dva boda, dvije slatkiše, dvije jabuke, ali neće ni nagađati povezati riječ „dva“ sa slikom broja. Doman se oslanjao na tu osobinu specifičnu za dijete prilikom izrade metodologije. Dopuštajući djetetu interakciju s konkretnim činjenicama, a ne apstraktnim konceptima, pružit ćete mu veliku šansu da nauče račun bez ponovnog prepričavanja, utvrde koliko se stvari prikazuje, uče o osnovnim matematičkim operacijama.

Da biste trenirali svoj račun, trebat će vam 100 karata veličine 27 * 27 cm. Crvene točkice na karticama su raspršene od 1 do 100. Njihov promjer ne smije prelaziti 2 cm.U učionici, dijete će u početku ovladati pojmom "kvantitete", zatim pojmom "jednadžbe". Nakon toga možete početi učiti rješavati probleme. Tek tada, po Domanu, moguće je dijete upoznati s grafičkim prikazom brojeva, pojmom »figura«. Posljednja stvar koju treba učiniti je riješiti digitalne jednadžbe.

Načelo učenja matematike slično je učenju čitanja. Samo na početku nastave treba posvetiti dovoljno pozornosti skupu karata od 1 do 5 i od 5 do 10.

Upoznajte se s osnovnim akcijama i uz pomoć točaka. Na primjer, kada učite oduzimati 2 od 3, izgovarajući akciju (tri minus dva jednaka jednom), pokažite odgovarajuće kartice s tri točke, znak minus, dvije točke, znak jednakosti, jednu točku.

Čak i za pola minute možete naučiti mnogo

U usporedbi s ljudskim mozgom, Glen Doman stavlja najnaprednije računalo, koje sažima na temelju činjenica. Smatra da je apsolutno beskorisno dulje vrijeme nešto objašnjavati djetetu i čekati pametne misli i ispravne odluke o postupcima koje će nakon toga učiniti. Djetetu se moraju pružiti točne, pristupačne i jasne informacije. Da bi to objasnio, on daje sljedeći primjer.

Gledajući psa, dijete je zainteresirano za vas o njoj. Što možete učiniti:

 • odbacite ga s riječima: "Ostavite me na miru, nemam vremena";
 • recite mrvice: "Ovo je vau-vau";
 • kratki odgovor: "Ovo je pas";
 • kažu: "Ovo je pas sv. Bernarda";
 • prikazati slike pasa;
 • pokažite slike s različitim pasminama pasa i recite: “Gledajte, posvuda postoje životinje koje se nazivaju psi, ali mogu biti različite. Tu je pudlica, njemački ovčar, doberman, čau-čau, jazavčar, itd.

Iz posljednjeg odgovora, dijete će moći napraviti malo otkriće za sebe, shvativši da svi psi imaju zajedničke značajke - to je broj šapa, prisutnost repa, vuna, ali u isto vrijeme mogu varirati u boji, veličini, dužini kose, repu, obliku ušiju itd. Na taj način, u samo pola minute, dijete će moći ostvariti ogroman intelektualni rad i ubrzati aktivnost mozga.

Pokušajte svom djetetu dati detaljnije odgovore, lako razumljive i utemeljene na činjenicama.

Dobivanje enciklopedijskog znanja

Ako slijedite Domana, onda morate shvatiti da je cilj ljudskog života postići multilateralno znanje o svijetu. Objašnjenja i objašnjenja za djecu neće donijeti nikakvu korist, njihov mozak je u stanju uočiti samo činjenice.

Da bi učenje putem karata dalo djetetu doista enciklopedijsko znanje, potrebno je da:

 • svi detalji na kartama bili su jasno vidljivi;
 • na svakoj je kartici postojala samo jedna stavka;
 • sve prikazane stvari imale su ime;
 • ovaj je predmet ranije bio nepoznat djetetu;
 • kartice su bile prilično velike (28 x 28 cm);
 • karte su bile čiste.

S karticama je potrebno raditi u prosjeku 30 sekundi.

Negativne točke

Čini se da je sve u Domanovoj metodi jasno, dostupno, jasno i logično. Međutim, kao iu bilo kojoj drugoj metodi, ona ima svoje negativne aspekte.

 • Nije dovoljno za dijete da zna činjenice, on ih mora primijeniti u životu, koristiti ih. Inače, sve informacije koje primi bit će samo glupost u glavi.
 • Veliko opterećenje mozga djeteta može dovesti do negativnih posljedica. u obliku mentalnih poremećaja, promjena raspoloženja, nedostatka apetita, problema u komunikaciji, povećane tjeskobe, ranjivosti, osjetljivosti.
 • Potrebno je da obuka bude u skladu s dobi djeteta. Ako dijete vidi psa, povezat će njegovu sliku s riječju "pas", a prema Domanu ta riječ će uzrokovati povezanost s karticom. Primjerice, kad vidimo žirafu ili slona u stvarnosti, mrvica ih jednostavno ne može prepoznati.
 • Pasivnost djeteta, nedostatak kreativnih i kreativnih trenutaka u učenju. Dijete ne uči samostalno pronaći informacije, znatiželja je umrtvljena.
 • Dijete gotovo da nema vremena za razgovor s prijateljima, igranje. Pozornost se ne posvećuje estetskom, emocionalnom, moralnom razvoju. Roditelji mnogo vremena provode u pripremi za nastavu: oni prave karte, sortiraju ih, odabiru odgovarajuće, itd.
 • Nisu sva čula uključena. Nema taktilnog razvoja, nema osjećaja mirisa ili pupoljka okusa.
 • Mehaničko pamćenje riječi pri učenju čitanja. Ako se dijete u tekstu susreće s nepoznatim riječima, neće ga moći čitati i razumjeti značenje čitanja.
 • Prema metodi, potrebno je pratiti čitljiv tekst prikazivanjem slika. U budućnosti će dijete teško moći naučiti čitati tekstove bez ilustracija, teško će razumjeti što je pročitao. Sve to može dovesti do nedostatka želje da se uključi u činjenicu da je nezanimljiv ili loš na poslu.
 • Nedostatak aktivnih gaming aktivnosti, u kojoj je djetetu najlakše naučiti nove informacije.

zaključak

Tehnika Glenna Domana može u velikoj mjeri pomoći roditeljima u razvoju njihove djece, pa čak i uzgajati genije i geekove. međutim Potrebno je uzeti u obzir dobne sposobnosti vašeg djeteta, pravilno pristupiti razredu, pratiti zdravlje djeteta, uzeti u obzir njegove individualne sposobnosti. Ne možete prisiliti dijete da se uključi. Najbolje je provesti sveobuhvatne vježbe na razigran način i ne zaboraviti pohvaliti i potaknuti za svako, čak i malo postignuće.

Pogledajte sljedeće videozapise za značajke metode Glen Doman.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje