Obrazovne aktivnosti za djecu

Sadržaj

Obrazovne aktivnosti za djecu nisu samo korisne, već su i vrlo zanimljive. U pravilu se održavaju u obliku igre u kojoj se momci s velikim zadovoljstvom pridružuju. Za roditelje to nije samo zajednička zabava s djetetom, već mu i pomaže u razvoju i učenju novih stvari.

Važnost razvoja aktivnosti

Praktično svi roditelji znaju koliko je važno razviti bebu od rane dobi. Uostalom, njegov pravilan razvoj uspješan je početak u kasnijem životu.

U ovom teškom slučaju ne treba se nadati samo za dječji vrtić, odrasli bi trebali biti angažirani s djetetom kod kuće.

Mame i tate pokušavaju učiniti sve kako bi njihovo dijete odrastalo kao pametna, uspješna i ciljno orijentirana osoba koja zna kako postići svoje ciljeve. I rade vrlo korektno, jer je najveća sposobnost apsorpcije novog mozga u razdoblju od trenutka rođenja do 6 godina. U ovoj dobi, dijete će se moći sjetiti najnovijih informacija za njega.

kuća

Prednosti rada s djetetom kod kuće su mnoge:

 • Raspored se može prilagoditi za vaše dijete, s naglaskom na vrijeme u kojem se može uključiti. Lako možete uzeti u obzir temperament, interese, način života vašeg djeteta.
 • Baveći se s djetetom kod kuće, možete upotrijebiti neke od vlastitih pjesama, napjeva ili drugih rituala koji će emocionalno prilagoditi dijete razredu.
 • U pravilu, kod kuće, sve što trebate učiniti je uvijek pri ruci, jer ne trebaju samo papir i olovke. Možete koristiti igračke i namještaj, iskoristiti otpadne materijale. Vaša beba će vam moći reći kako da koristite ono što je njemu najzanimljivije.
 • Nastava s malom kućom - to je opcija proračuna. Ne morate trošiti mnogo novca na posjete razvojnim centrima.
 • Vrijeme koje provodite zajedno s djetetom je neprocjenjivo. Svi njegovi uspjesi, nova znanja i vještine - to će biti rezultat vašeg napornog rada.

Sve ove koristi od rada kod kuće nesumnjivo su vrlo važne. Međutim, odgojne aktivnosti s djecom također se održavaju u vrtiću.

U vrtu

Svrha nastave u vrtu je prilika za nastavnike da prenesu svoja znanja, vještine i sposobnosti na djecu. I oni moraju obavljati tri zadatka: obrazovni, obrazovni i razvojni.

Sve klase su izgrađene prema DOW programu, koji je definiran od strane uprave i ima specifičnu strukturu. To se razlikuje od razreda kod kuće, gdje provodite vrijeme u slobodnoj formi i vodite računa o djetetovoj želji za učenjem u određenom trenutku.

Važna točka u organizaciji nastave u vrtu je to vodi svoje profesionalce.

Nastavnik uzima u obzir sve psihološke i dobne karakteristike djeteta određene dobi i moći će mu pružiti informacije u obliku u kojem ga dijete može prihvatiti.

Nastava se gradi uzimajući u obzir ono što bi dijete određene dobi trebalo znati i biti u stanju učiniti. Učitelji nastoje što je moguće više razraditi sav potreban materijal kako bi to učinili svako dijete u grupi moglo ga je naučiti.

U dječjem vrtiću djeca mogu dobiti takve vještine koje roditelji ne rade uvijek kod kuće. Na primjer, vještine samostalnog istraživanja. Dečki uče raditi u timu, što je gotovo nemoguće kod kuće.

Nastava s djetetom do jedne godine

Rani razvoj djece sada je postao vrlo popularan. Počinje već u prvoj mjeseci života. Postoji mnogo različitih metoda pomoću kojih se možete baviti djecom od rođenja. Roditelji bi ih trebali upoznati, ali uopće nije potrebno striktno slijediti bilo koju. Od njih možete birati samo ono što vam se sviđa i odgovara vašoj bebi.

Djeca mlađa od jedne godine obično su orijentirana na osjećaje, ali sasvim je moguće da ih nešto trenira i podučava. Nastava u ovoj dobi doprinosi psihomotornom razvoju. Pomaže djetetu u fizičkom i intelektualnom razvoju.

Da bi lekcije bile korisne, nemojte ih preopterećivati ​​bebom. Ne provodite dugotrajnu nastavu i ne zahtijevajte nastavak ako mrvica odbije.

Vaša fanatična želja da djeci pružite duboko znanje može biti opasno za njih. Ne zaboravite na to. Razmotrite primjere lekcija s djetetom. do godinu dana.

Učenje slova i brojeva

Morat ćete šivati ​​od teksturirane i svijetle materijala (osjetio, baršun, frotir tkanina) pogodan veliki brojevi i slova, veličina koja je otprilike od dlan odrasle osobe. Oni bi trebali biti u obliku jastuka s različitim punilima: žitarice (krupica, riža, grah), vata, papir, piljevina, loptice od pjene.

Ponudite djetetu jedno slovo ili broj, stalno jasno izgovarajući njegovo ime. Dijete će se upoznati s ocjenom i pismom, razviti fine motorike ruku i percepcija različitih boja (kada se ta pisma palpiraju).

Možete početi sudjelovati u prvim mjesecima života. U početku možete staviti obrazovni materijal u dršku mrvica nekoliko puta tijekom dana. Kada beba odraste, možete je položiti na prostirku, šireći jastuke u blizini. To će poslužiti kao poticaj za fizički razvoj mrvica. Da bi mogao dobiti pismo koje mu se sviđa, bit će potrebno doći do njega - ili čak do njega.

Igrao se grizom

Ne morate kuhati ništa posebno za ovu aktivnost. Vi samo trebate staviti mrvicu na pod i staviti pladanj ispred njega ili raširiti platno za ulje. Sada glatko napunite krupicu i pustite dijete da počne crtati prstima. On može izvući, pipati, izliti iz olovke na pladnju - pa čak i okusiti.

Kartična tehnika Glenn Doman

Nastava s karticama ne mora početi odmah od rođenja, vrijedno je čekati 9 ili 10 mjeseci. Suština metode je da se djetetu prikazuju karte s različitim specifičnim slikama (bolje od jedne grupe - na primjer, kućni ljubimci, divlje životinje, posuđe, namještaj, itd.), Slova, brojevi, jasno izgovarajući ime svakog od njih.

Demonstracija jedne kartice trebala bi potrajati nekoliko sekundi. Kada svojoj bebi pokažete sve karte, zamolite ga da igra igrice na otvorenom, vodeći računa o fizičkom razvoju. Možete raditi nekoliko puta tijekom dana.

Crtež Marije Gmošinske

Za početak nastave o ovoj metodi potrebna je sposobnost djeteta da dobro sjedi. Da biste stvorili remek-djelo, možete koristiti svoje prste, dlanove, pa čak i noge mrvica. Trebat će vam veliki papir za crtanje ili rola starih pozadina, kao i svijetle, sigurne boje (bolje je kupiti one koje ne treba razrijediti s vodom), posude za njih, platno. Morat će se proširiti da ne bi zaprljala pod.

Sjednite bebu na platno na podu, stavite nacrtani papir ispred sebe i stavite posude s bojama. Morate mu jednom pokazati što treba učiniti. Dajte mu primjer tako što ćete umočiti prst u boju i nešto slikati.Sljedeća mrvica djeluje neovisno.

Ne pokušavajte naučiti svoje dijete da crta, nemojte ga tražiti da ponavlja nakon vas. Dajte mu priliku da reproducira ono što želi.

Neka koristi one dijelove tijela koje želi, odabire boje koje najviše voli. Takav crtež doprinosi kreativnom, senzornom i psiho-emocionalnom razvoju mrvica i finih motoričkih sposobnosti.

Fitball vježba

Pozitivno djeluju na tjelesni razvoj djeteta, poboljšavaju funkcioniranje vestibularnog aparata i promiču razvoj orijentacije u prostoru. Nastava se može održati od tri mjeseca.

Da biste započeli, pokušajte lagano njihati loptu, stavljajući dijete na trbuh. Isto možete i njihati, stavljajući mrvicu na leđa. U sljedećoj vježbi trebate staviti dijete na loptu i nježno pritisnuti ruku na guzicu ili trbuščić - ovisno o tome kako leži na njemu. Lopta bi trebala početi proljeće.

Vježba "Punjenje" treba izvesti držanjem lopte između nogu. Stavite dijete na loptu i, držeći ga za leđa, naučite ga da skoči na njega. Takva nastava je obično vrlo zabavna i poput djece. Možete obaviti mnoge druge vježbe.

Vježbe s različitim kuglicama

Za razvoj sluha podesiti kugle s različitim zvonima iznutra. Kuglice sa šiljcima stimuliraju razvoj finih motoričkih sposobnosti ruke, kao i uz njihovu pomoć, možete napraviti laganu masažu stopalima djeteta. Kuglice od tkanine pomoći će u oblikovanju vještine hvatanja.

Igre s bocama

Da biste obavili takvu igru, napunite jednu bocu s pola, a drugu s malo žitarica. Možete koristiti rižu, grašak ili heljdu. Zatim čvrsto zatvorite čepove i predajte ih bebi. Neka ih protrese, okrene ih, učini bilo što. Takve igre doprinose razvoju sluha, vida, skrbi.

Koristite odjeću, glazbene igračke, piramide, kocke, zvečke u igrama s djetetom sve do godine dana. Svi oni pozitivno utječu na razvoj vašeg djeteta.

Obrazovne aktivnosti za djecu

Od trenutka kad dijete navrši 1 godinu, već je moguće početi mu komplicirati zadatke. Obrazovne aktivnosti trebaju biti usmjerene na razvoj govora, sluha, vida i memorije beba, njegova sposobnost da razmišlja logično, da bude vrlo pažljiv, da se upozna s vanjskim svijetom, da razvije fine motoričke sposobnosti. Možete promicati fizički i intelektualni razvoj mrvica.

Od 1 do 2 godine

Možemo razlikovati sljedeće opcije.

Crtanje uz pomoć prstiju

Ovaj način crtanja pogodan je i za vrlo malu djecu. Ona pomaže u razvoju fine motoričke sposobnosti, osjetilna osjetljivost, umjetničko razmišljanje, ulijeva ljubav prema vizualnim umjetnostima. Jedna godina stara beba crta na listovima kratke linije, curlicues, stavlja bodove. Već je sasvim moguće početi crtati stvarne slike s djetetom. Primjerice, crtanjem bijelih točkica na listu plavog kartona dobit ćete večernji snijeg.

Isto tako, možete nacrtati kišne kapi koje padaju s oblaka na tlo, cvijeće na zelenom polju, zvijezde na nebu. Postupno, crteži bebe postat će sve teže, pojavit će se kuće, sunce, biljke, životinje, obiteljski portreti. Važno pravilo: koristiti samo boje za slikanje prstima, budući da ne štete bebi, čak i ako ih odluči kušati.

Kinetički i živahni pijesak

Trenutno takve igre postaju sve popularnije. Kinetički i živahni pijesak vrlo su slični u taktilnoj percepciji, ali njihova boja i sastav su različiti. Obje vrste pijeska su sigurne i netoksične.

Kinetika se naziva pijesak, koji se sastoji od 98% prirodnog pijeska, a 2% silikona su njegove vezivne komponente. Takav pijesak je otporan na vlagu, može se prati i skladištiti gotovo svugdje.

Živi pijesak razlikuje se od kinetičkog sastava i svojstava.Sastoji se od školjaka, eteričnih ulja i male količine veznih komponenti. Mora biti zaštićen od vlage i izravne sunčeve svjetlosti. Kada se ispusti u vodu, otapa se. Obavezno ga pohranite u posudu bez zatvaranja poklopca. Potrebno mu je dati priliku da "diše".

Djeca se vole brusiti pijeskom, od njih prave kolače i kolače, grade tvrđave i razne figure. Kao pješčanik, koristite prikladan spremnik za dijete. Trebao bi biti dovoljno širok i imati prilično visoke stranice tako da ga ne morate ukloniti s poda u velikim količinama.

Tuneli

Za razvojne aktivnosti mogu se koristiti i otpadni materijali. Ova igra će zahtijevati kartonske rolice toaletnog papira, kuglice koje će slobodno proći u te cijevi, i list debelog kartona.

Pričvrstite tubule zajedno i napravite dugačak tunel od njih - s okretima i cik-cak. Napravite stabilan stalak iz dva lista debelog kartona, vaš tunel mora biti pričvršćen na njega. A sada zamolite dijete da spusti loptu u tunel odozgo. Neka promatra kako će se lopta pojaviti odozdo. Takva igra može dugo trajati godinu dana.

Igre za igle

Takvi tečajevi izvrsno razvijaju fine motorne sposobnosti ruku. S njima možete smisliti razne igre. Prvo morate objasniti i pokazati djetetu kako držati, načine privrženosti nečemu. Nakon toga možete započeti igru.

Djetetu možete ponuditi razne praznine od kartona i zamoliti ga da dovrši sliku uz pomoć štepova za odjeću. Na primjer, može biti silueta ježa, kojoj dijete pridaje igle. Na isti način možete napraviti božićno drvce, sunce i mnoge druge zanimljive obrte.

Možete napraviti laganu masažu za prste djeteta, pokrivajući ga na prstima. Pazite da štipaljke ne štete djeci.

Možete ponuditi štipaljku za sve životinje koje stvarno žele jesti. Kada se štipaljka otvori, životinja će otvoriti usta. Nahranite svog psa, tigra ili ribu. Koristite suhi grah, tjesteninu, gumbe ili bilo koje druge sitnice kao hranu. Pažljivo osigurajte da ih dijete ne uvlači u usta.

Crtanje pečata

U dobi od jedne do dvije godine, već možete pokazati svom djetetu kako izraditi remek-djelo uz pomoć markica. Za njihovu proizvodnju možete koristiti razne predmete, povrće i voće.

Za te namjene možete koristiti krumpir, rezati ga na pola, mrkvu, kalemove niti, kovrčave kapice iz staklenki - vaša će vam mašta pomoći u odabiru one koju trebate. Boja treba razrijediti s vodom - do konzistencije kiselog vrhnja. Pokažite djetetu kako umočiti marku u boju i staviti pečat na list papira. Djeca se dugo vremena uključe u tako zanimljivu aktivnost.

aplikacije

U dobi od jedne godine, možete početi s najjednostavnijim aplikacijama s bebom. Pokažite djetetu kako odrezati male komadiće iz salvete i nanijeti ih na list kartona premazanog ljepilom. Na kartonu možete unaprijed nacrtati bilo koji predmet ili životinju. Stavite salvete na njega.

Pješčana slika i igre

Za ovu igru, pomiješajte pijesak i sve žitarice, možete uzeti rižu ili heljdu. Položite platno na pod i stavite dijete na njega. Stavite pladanj s mješavinom ispred njega i pokažite kako ga nacrtati.

U budućnosti, mrvice moraju imati potpunu slobodu djelovanja. On može izvući, izliti, preliti u kalupe, poprskati malo vode. Takve igre dobro razvijaju osjetilnu osjetljivost i pomažu u razvoju finih motoričkih sposobnosti.

Bizibord

Igračka koju djeca vole. Pomaže u razvoju finih motoričkih sposobnosti.

Pjesme i igre po metodi Zheleznov

Uz pomoć tih glazbenih igara možete razviti glazbeno uho za vaše dijete, osjećaj za ritam.Ove pjesme pružaju dobru pomoć u emocionalnom i intelektualnom razvoju djeteta, doprinose razvoju govora. Oni pomažu u razvijanju samopouzdanja i doprinose formiranju vještine da se odmah odgovori na situaciju i riječi koje odrasli izgovara.

Odabir 3-4 pjesme svaki dan za vježbanje, moći ćete zadovoljiti i razveseliti svoje dijete, dok ga uspješno razvija.

2 do 3 godine

U dobi od 2-3 godine potrebno je posvetiti veliku pozornost ne samo razvoju inteligencije djeteta, već i njegovom tjelesnom razvoju. Nastava s bebom može se obaviti ne samo kod kuće, već i na šetnji. Ne zaboravite da sve informacije koje želite predstaviti mrvicama treba dati u obliku igre.

Ne možete prisiliti dijete da to učini ako to ne želi. Bolje razmislite o tome kako provesti razvojnu aktivnost na razigrani način koji će mu biti zanimljiv.

Kako biste diversificirali svoje aktivnosti s malom djecom, već možete početi pokušavati provoditi sveobuhvatnu nastavu, koja podrazumijeva promjenu djelatnosti.

Razvijte fine motoričke sposobnosti i osjetilnu osjetljivost

Vrlo korisno za ovu igru ​​s raznim predmetima. To mogu biti gumbi, perle, gumbi, patentni zatvarači, sitni oblutci, školjke, prirodni materijal. Dijete ih može dotaknuti, naučiti zategnuti konac, otvoriti rajsfešlus i raskopčati, preklopiti u malu posudu. Dijete će biti u mogućnosti pronaći različite varijante igre sa svim tim blagom. To će mu pomoći:

 • Umetci i sorteri.
 • Igre s tjesteninom i žitaricama. Sortiramo ga, izlijemo iz spremnika u posudu, koristimo ga za ručni rad, presavijamo u posudu žlicom.
 • Pješčanik s kinetičkim ili živim pijeskom.
 • Igre s raznim konstruktorima, zagonetkama, mozaicima.
 • Učimo kako kuhati jednostavne obroke s našom majkom - salate, sendviče, kolače.
 • Igre s prstima i kazalište.

Razvoj imaginacije kroz kreativnost

Djetetu možete ponuditi:

 • Crtanje - prst, akvareli, gvaš, obojene olovke, voštane bojice, flomasteri i olovke. Koristite nestandardne metode: mrlje, niti, marke, puhanje kapljica boje i tako dalje.
 • Obrt od gline ili tijesta.
 • Rukotvorine izrađene od prirodnih ili otpadnih materijala (žitarice, tjestenina, kukovi, herbarij, kartonske kutije, novine, jajne stanice i još mnogo toga).
 • Appliqués iz već izrezanih figura, komada papira u boji. Primjena volumena žitarica, tjestenine i vune.
 • Već možete početi učiti mrvice za rezanje škarama u ravnoj liniji, duž linija s glatkom zakrivljenjem, neka dijete stvara složene oblike. To se mora obaviti pod strogim nadzorom odrasle osobe. Pobrinite se da vaše dijete uči da se pridržava sigurnosti kada radi sa škarama.
 • Koristite predloške za crtanje. Praktični alati mogu se koristiti i kao oni - na primjer, možete nacrtati krug pomoću čaše.

Fizički razvoj, agilnost

Predložite sljedeće vježbe:

 • Hodanje s preprekama u obliku zakrivljene staze, trupaca, uspona i spuštanja s brda, raznih humaka.
 • Trčanje - s preprekama, na dogovorenoj ruti. Salki, repovi, sustigni.
 • Razne igre s loptom, bacanje, bacanje na metu, valjanje.
 • Skakanje u raznim igrama (preko prepreka).
 • Penjanje po zidnim šipkama, stepenicama, na uličnim platformama, na kauču, na tunelima.
 • Nastava plesova.
 • Sakrijte se, tražite, sakrijte se.
 • Zabavno punjenje u igri, poetski oblik.
 • Bicikl, trkaći bicikl, skuter.

Razvoj govora, učenje čitanja, brojanje

To uključuje sljedeće klase:

 • Proučavamo slova i brojeve, tražimo ih u okruženju, u šetnji.
 • Razmatramo objekte, ljestve za vrijeme silaska i uspona, stepenice. Učenje povezivanja broja i broja.
 • Učenje dječjih pjesama.
 • Predlažemo djetetu da sluša priču u kojoj postoje greške.Njegov zadatak - uz pomoć vodećih pitanja o potrebi ukazivanja na njega i nastavku priče.
 • Zagonetke. Pretražite stavke koje odgovaraju danom opisu.
 • Pregledavanje ilustracija, čitanje priča i pjesama, slušanje zvučnih bajki, gledanje filmskih traka.

Igranje uloga

To uključuje:

 • Igra "Kćeri-majke" u kojoj dijete uči brinuti se za nekoga. Predmeti igre mogu biti lutke, meke igračke, a za dječake - čak i automobile.
 • Igre vezane uz određena zanimanja. To mogu biti “Store”, “Doctor”, “Fireman”, “Frizer”, “Policajac” i drugi.
 • Igre s različitim vrstama prijevoza: "Bus", "Race", prijevoz robe, "Special cars", "Garage" i tako dalje.

Razvoj memorije, logike, pažnje

To su igre za pamćenje primarnih boja, oblika, volumena:

 • Didaktičke igre s kartama: pronađite dodatnu stavku, razlike, što nedostaje, što se promijenilo, tko ima kuću, pronađite par, pronađite sličnu stavku, tko jede što.
 • Nastavljamo jednostavne kocke, kuglice.
 • Raspodjeljujemo kocke u boji, oblik.
 • Počinjemo učiti klinca da igra domine, loto.
 • Zagonetke i rezati slike.
 • Pretražite kuću za predmete određenog oblika ili boje.

Upoznavanje sa svijetom oko sebe

Mame bi u svoj arsenal trebale uključiti sljedeće klase:

 • Moja obitelj: obiteljske veze, pretraživanje i prepoznavanje na fotografiji, priče o svakom članu obitelji, različite vrste komunikacije - izravni kontakt, telefonski, video pozivi.
 • Životinje i njihovi mladi, gdje žive, što jedu, izraženi zvukovi, izgled. Koristeći različite izvore informacija - ilustracije, prezentacije, filmove, bajke.
 • Upoznajemo se s kalendarom, godišnjim dobima i njihovim znakovima, razgovaramo o različitim vremenskim pojavama, tražimo od djeteta da ispriča kakvo je vrijeme vani.

Počinjemo uvoditi pojmove "godina", "mjesec" i "tjedan", "dani u tjednu". Razgovarajte o praznicima koji dolaze.

 • Vodimo brigu o biljkama - unutarnjim i vanjskim (vikendica, vrt).
 • Napravite hranilica za pticu sa svojim djetetom i redovno ih hranite. Nazovite bebe koje dolaze na hranjenje, kao i one koje susrećete dok hodate.
 • Recite svom djetetu svjetlo i sjenku, pokažite mu pravi “kazalište sjena”.
 • Uvesti mrvice s različitim konceptima, naučiti kako izmjeriti visinu, težinu, širinu, dužinu.
 • Igrajte kazalište. Pokažite lutku, stol ili prst zajedno sa svojim djetetom, a zatim ga pokažite bliskim osobama.
 • Ispričajte svom djetetu o različitim gradovima, zemljama, svemiru, planetima.
 • Igra u suprotnom: jestiva i nejestiva, teška i lagana, duga i kratka, hladna i vruća - i tako dalje.
 • Naučite bebu da pomogne odraslima: s njom oprati pod, posuđe, pomesti, obrisati prašinu. Neka mu za to bude potreban inventar: krpa, metla, spužva, mala kanta vode.
 • Napravite zabavni laboratorij kod kuće tako što ćete djetetu prikazati jednostavne eksperimente i eksperimente. Promatrajte kako se šećer i sol otapaju u vodi, bojite, kažite da se sve tvari ne mogu otopiti. Provesti pokuse s različitim stanjima vode: krutom, tekućom, plinovitom. Napravite led s djetetom, vratite ga natrag u vodu i zatim paru.
 • Razgovarajte o različitim stvarima kod kuće i na ulici, objasnite čemu služe.

Zapamtite da dijete samo poznaje svijet. Za njega je sada svaka pojava koja odrasloj odrasloj djevičanskoj dječjoj sitnici predstavlja pravo otkriće.

3 do 4 godine

Radoznalost djece od 3-4 godine je neograničena. Zanimaju ih sve što ih okružuje. Nastoje naučiti kako i što se događa, proučavati svojstva različitih predmeta, usporediti ih s drugima, pronaći zajedničke i različite među njima. Najvažniji zadatak za roditelje u tom razdoblju je da podrže bebu u njegovim nastojanjima. Ne treba propustiti priliku za formiranje pozitivnog stava prema učenju, poticati kognitivnu aktivnost mrvica.

U ovoj dobi, momci su već potpuno neovisni, puno su naučili i stekli dovoljno znanja. Sada aktivno razvijaju logičko mišljenje, razvijajući sposobnost uspostavljanja uzročnih veza. Upravo u ovo doba postavljaju se temelji za formiranje identiteta djeteta.Stoga je nužan svestrani razvoj.

Dobra pomoć roditeljima može biti knjigu pod uredništvom L.A. Paramonove „Razvojne aktivnosti za djecu staru 3-4 godine“. U njemu možete pronaći mnogo gotovih sažetaka za uspješan razvoj vašeg djeteta u različitim smjerovima.

Baveći se djecom ove dobi, morate obratiti pozornost na razvoj govora, fine motoričke sposobnosti, logičko razmišljanje, kreativne sposobnosti, poznavanje osnovnih matematičkih pojmova, vanjskog svijeta, glazbenog razvoja. Obratite pozornost na sljedeće.

Razvijte govor

Popis razreda je sljedeći:

 • Upoznajemo djecu s uljudnim riječima: halo, hvala, molim, i tako dalje. Osobni primjer odrasle osobe igra vrlo važnu ulogu.
 • Pomoću radnje slike napravite male priče.
 • Naučite bebu da opisuje slike.
 • Grupirajte stavke prema određenim karakteristikama i svrsi. Razne didaktičke igre vrlo dobro pomažu u tome.
 • Orijentacija u prostoru - na, ispod, za, blizu, iznad, ispod i tako dalje.
 • Proučite s mrvicama različite karakteristike objekata, njihova svojstva i znakove - uz pomoć ilustracija i stvarnosti.
 • Zamolite svoje dijete da ispriča bajke koje ste mu pročitali; Neka pokuša sam napisati kratku bajku.
 • Pazite na dječju ispravnu uporabu riječi, glagola, zamjenica.
 • Učinite artikulacijsku gimnastiku.

Razvijte fine motoričke sposobnosti

Promijenite aktivnosti za slobodno vrijeme navedene u nastavku:

 • Gimnastika za prste.
 • Skulptura i crtanje.
 • Primjena.
 • Naučite rezati škarama.
 • Uvezivanje.
 • Graditelji.
 • Izlegavanje, crtanje oko uzoraka na točkama, prolazak labirinta, vođenje staza.

Logično razmišljanje

U razvoju ove vještine pomoći će vam:

 • Zagonetke i rezati slike.
 • Potražite razlike u slikama.
 • Pronalaženje dodatnih stavki.
 • Grupiranje predmeta u skupine (posuđe, namještaj, cipele itd.).
 • Usporedba glavnih značajki - boja, oblik, veličina.
 • Usporedba dvaju objekata međusobno - potraga za sličnostima i razlikama.

kreativnost

Obratite pozornost na:

 • Povucite bodove.
 • Oslanjajući se na predloženi model.
 • Bojanje.
 • Leženje.
 • Crtanje s nekonvencionalnim tehnikama.
 • Crtež šablone.

Osnovne matematičke reprezentacije

Majci se preporučuje da s djetetom ovlada sljedećim:

 • Ocjena do 5 u izravnom i obrnutom redoslijedu.
 • Korelacija broja objekata s brojem.
 • Selektivni prikaz određenih stavki (na primjer pronađite sunce među stavkama na slici i brojite ih).
 • Upoznavanje s pojmovima "veliki", "srednji", "mali", "vrh", "dno", "desno", "lijevo".
 • Zapamtiti jednostavne geometrijske oblike (krug, kvadrat, trokut), sposobnost pokazivanja, pronaći predmete koji su im slični po obliku.

Upoznavanje sa svijetom oko sebe

To uključuje:

 • Upoznavanje s godišnjim dobima (zima, proljeće, ljeto, jesen), njihova alternativna promjena i glavne značajke.
 • Upoznavanje s vremenom (ujutro, popodne, večer, noć).
 • Upoznavanje s različitim vrstama prijevoza (vodeni, zračni, željeznički, cestovni, specijalni automobili, auto-pomoćnici, prijevoz za javnu uporabu i osobno, itd.).
 • Upoznajte zanimanja.
 • Poznavanje kućnih ljubimaca - onih koji žive u selu iu šumi. Naučite dijete da ih opiše, pozove, kako kažu, razlikovati dijelove tijela osobe i životinje (ne noge, već šape, ne lice, već njušku i slično).
 • Naučite razlikovati stabla i njihovo lišće, susresti se s različitim cvijećem, sobnim biljkama.
 • Dijete mora naučiti razlikovati povrće i voće, kako se razlikuju (povrće - raste u vrtu, voće - u vrtu, u drveću).
 • Beba bi trebala moći imenovati životinje i njihove mlade.
 • Učimo uljudne riječi.

Dajte djeci osoban, pozitivan primjer kako ih koristiti.

Glazbeni razvoj

Takve aktivnosti su potrebne kako bi se vaše dijete potpuno i potpuno razvilo. Uz njihovu pomoć djeca uče slušati ritam, orijentirati se u prostoru, razvijati sluh i pažnju.

Djeca pokušavaju koristiti izraze lica i pokrete kako bi izrazili karakter glazbenog djela, plastiku, razvoj mišićno-koštanog aparata, poboljšanje koordinacije pokreta. Uz pomoć plesa, djeca stvaraju svoju jedinstvenu sliku, s obzirom na prirodu zvučne glazbe.

U satovima glazbe s trogodišnjacima svakako trebate uključiti sljedeće korake:

 • vježbe razvoja govora;
 • učenje jednostavnih plesnih pokreta;
 • učenje pjesama i pjesama;
 • vježbe za artikulaciju, prst i disanje;
 • glazbena djela i plesovi u kojima se jasno prati ritmički uzorak;
 • upoznavanje s različitim glazbenim instrumentima i prepoznavanje njihovog zvuka;
 • igra na otvorenom.

Od 5 do 6 godina

U dobi od pet godina već je važno započeti predavanja u pripremi djeteta za školu. Uostalom, upravo su u tom razdoblju postavljeni temelji za uspješnu obuku budućeg prvog razreda. Uz pomoć razvojnih aktivnosti, moći ćete kvalitativno pripremiti bebu za ovaj težak stadij, ne oslanjajući se samo na vrtić. Najvažnije je organizirati svoje lekcije na način da se djeca provode kvalitetno i zanimljivo.

U ovoj dobi nastava se i dalje provodi na razigran način, ali bi već trebali uključivati ​​elemente učenja - s utvrđenim pravilima, posebnim zahtjevima i procjenom rezultata. Predškolac bi se već trebao naučiti slušati upute odraslih i jasno ih slijediti.

U programu nastave s višim predškolskim uzrastom potrebno je uključiti razvojne zadatke:

 • fine motoričke sposobnosti;
 • govor;
 • kognitivni interes;
 • temeljni mentalni procesi;
 • kreativnost;
 • inteligencija;
 • fizički.

Potrebno je u svoju aktivnost uključiti ciklus razvojnih aktivnosti s djecom predškolske dobi u šetnju. Takva zajednička razonoda doprinosi skladnom razvoju osobnosti, ne manje od jednostavnih lekcija kod kuće.

Svakom ciklusu takvih zanimanja posvetiti određeni predmet (proučavanje kuća, prometni propisi, infrastruktura područja stanovanja, zanimanje, pravila ponašanja na javnim mjestima, promatranje objekata žive prirode, itd.). Ovaj oblik stjecanja novih znanja o određenoj temi je najpogodniji. Moguće je kombinirati određeni predmet nastave na šetnji sa zadacima na istoj temi kod kuće - da se učvrsti stečeno znanje.

Počnite kuhati za školurazvijanje znanja, vještina i sposobnosti koje će mu biti korisne pri ulasku u prvi razred. Te aktivnosti uključuju podučavanje čitanja i priprema ruku za pisanje, brojanje, poznavanje tiskanih slova i brojeva.

Razvijte sposobnost povezivanja broja i broja, zvuka i slova, sposobnosti pisanja. Naučite predškolsku djecu da se kreću po komadu papira, da se izlegnu, da bi pratili točke, pažljivo ukrasili, izrezali, obrisali na matrici. Uključite u modeliranje i crtanje, što može diverzificirati netradicionalne tehnike.

Stvorite različite zanimljive obrte i aplikacije. Potičite poštovanje prema prirodi i životinjama, pravite zagonetke i zagonetke za djecu.

Za djecu osnovnoškolske dobi

U ranim školskim godinama intenzivno se razvija inteligencija. U ovom dobnom razdoblju dolazi do razvoja osnovnih mentalnih funkcija. To je, na primjer, pažnja, logičko razmišljanje, pamćenje, percepcija, mašta. Proizveli su njihovu svijest. Ovaj važan čimbenik treba uzeti u obzir prilikom pripreme studentske razvojne klase.

Potrebno je pomoći djetetu u savladavanju osnovnih obrazovnih predmeta, pripremanju za njih, stvaranju pozitivnog stava prema procesu učenja. Obratite pozornost na širenje obzorja djeteta, razvijanje govora.

U osnovnoj školi, glavna aktivnost se mijenja iz igre u školu, ali i dalje treba posvetiti veliku pozornost igranju na razigran način. Ovako dečki najpotpunije usvajaju informacije.

Djeca osnovnoškolskog uzrasta će je voljeti ako koristite računalo za vježbanje. Sada možete upoznati mnogo različitih online obrazovnih igara. Najvažnije - ne zaboravite na vremensko ograničenje provedeno na računalnim igrama.

Odgovorno pristupiti odabiru igračaka za učenike osnovnih škola. Pokušajte izbjeći kupnju zastrašujućih čudovišta, mutanata, robota. Umjesto toga, bit će vrlo korisno kupiti razne dizajnere, zagonetke, mozaike, setove za dječju kreativnost.

Dobar izbor će biti društvene igre, koju može igrati cijela obitelj: dame, šah. Oni doprinose razvoju intelekta djeteta, logici, učenju razmišljanja i donošenja zaključaka, predviđanju rezultata svojih aktivnosti. Ove igre pomažu razviti memoriju, naučiti sažeti i provesti izračune. Djeca će uz njihovu pomoć povećati svoju radnu sposobnost, razviti ustrajnost, ustrajnost, samodisciplinu, oblikovati sposobnost stvaranja akcija u umu, kao i volju za pobjedom.

Edukacijske aktivnosti psihologa s djecom

Psiholog može biti od velike pomoći roditeljima u odgoju i razvoju svoje djece. Postoje klase koje se drže u grupi. Roditelji u pravilu biraju individualni rad psihologa s djetetom.

Razvoj djeteta započinje sveobuhvatnom dijagnozom i detaljnim razgovorom s majkom. Time učitelj dobiva informacije o stupnju razvoja djeteta u određenom trenutku, gradi svoj rad uzimajući u obzir karakteristike određenog djeteta, izrađuje individualni program.

Psiholog pomaže u razvoju osnovnih kognitivnih mentalnih procesa u djece. To je, na primjer, pamćenje, razmišljanje, pažnja, percepcija i mašta. Visoka razina razvoja doprinosi uspješnom učenju djeteta. Psiholozi u svojim razredima obraćaju pažnju na emocionalni razvoj djece, što je danas vrlo važno.

Psiholozi uče dijete da upravlja svojim emocijama i da se nosi s njima, ispravi manifestacije agresije i ljutnje. Pomažu u razvoju komunikacijskih vještina djece bez kojih je nemoguće interakciju s odraslima i vršnjacima.

Stručnjaci mogu pomoći roditeljima da pronađu pravi put iz situacije, predlažu kako pravilno reagirati na postupke djeteta u određenoj situaciji.

U svom radu psiholozi mogu koristiti različite metode i tehnike rada. Ponekad su za roditelje vrlo neočekivane. Razmotrite neke od njih:

 • Vrlo često se prakticira metoda igrati terapijugdje dijete gubi stvarne životne situacije s igračkama ili odraslima.
 • Terapija bajkama - prijem rada, koji vam omogućuje da riječima izrazite iste situacije i trenutke kao u igri. Ona se razlikuje od prethodne u tome što postoji bajkoviti junak ili neki mudri pomoćnik-savjetnik koji klincu govori izlaz iz trenutne teške situacije.
 • Umjetna terapija - to su crteži. Najčešće se djeci nudi da nacrtaju nepostojeću životinju i razgovaraju o tome. Roditelji ne bi trebali pokušavati sami interpretirati takve crteže, jer će samo psiholog moći odrediti gdje točno dijete samo mašta i gdje postoje stvarni problemi.

Sve navedene metode rada mogu se koristiti s malom djecom.Za učenike se već koriste druge tehnike, koje su najčešće usmjerene na opisivanje i prepoznavanje problema u međuljudskim odnosima djeteta s prijateljima, kolegama, roditeljima, učiteljima i drugim ljudima. U ovoj dobi izbor metoda i tehnika rada je vrlo širok.

Savjeti za roditelje

Treba razmotriti sljedeće korisne preporuke:

 • Zapamtite da se dijete razvija u igri. Pokušajte sve razrede provoditi samo u obliku igre. Izgradite svoje poslovanje, uzimajući u obzir interese djeteta.
 • Potrebno je redovito se svakodnevno angažirati.
 • Pokušajte u svakom trenutku vaše interakcije s djetetom dati mu novo znanje. Ako ste počeli pripremati hranu - zamolite dijete da vam pomogne, u isto vrijeme ispričajte o povrću i voću, o tome kako se oni međusobno razlikuju.
 • U šetnji možete vidjeti biljke i životinje, promatrati prijevoz, naučiti pravila ceste i tako dalje. Ako ste počeli sređivati ​​odjeću u ormaru, zamolite mrvice da vam pomognu razvrstati ih.

Tijekom putovanja u dječju kliniku, možete reći djetetu o liječnicima koji tamo rade. Pokažite maštu i razvijte dijete bilo kada i bilo gdje.

 • Gledajte dijete. Na prvim pojavama umora treba prestati vježbati.
 • Pokušajte stvoriti potrebne uvjete za razvoj mrvica. Ništa ne smije ometati dijete.
 • Počnite trenirati samo u dobrom raspoloženju.
 • Nemojte žuriti dijete.
 • Nikad ne uspoređuj svoje dijete s nikim, ne grdi ga, ne viči. Pokušajte hvaliti što je češće moguće, ali samo kad mu je nešto dobro ispalo. Izrazite svoje odobrenje ako je danas bolje nego jučer.
 • Volite svoju bebu - bez obzira na sve. Uzmite ga za ono što jest, sa svim njegovim uspjesima i neuspjesima. Ne pokušavajte kroz to ostvariti svoje djetinjske snove.

 • Pružite mu mogućnost da postane neovisna osoba i sam donosi odluke. Poduçite biti odgovorni za svoje izbore i postupke.

U sljedećem videu naći ćete izbor edukativnih aktivnosti za djecu prema Montessori metodi.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje