8 mjeseci 10 mjeseci

Razvoj djeteta na 9 mjeseci

Sadržaj

Devetomjesečno dijete više se ne može nazvati bespomoćnom. Mrvica se kreće neovisno po prostoriji, izražava svoj stav prema različitim događajima, aktivno komunicira s roditeljima. Što je dijete učilo u dobi od 9 mjeseci, kako bi roditelji trebali odlučiti hoće li se normalno razvijati i kako pomoći u budućnosti razvoj?

Fiziološke promjene

 • Tijelo djeteta se aktivno priprema za hodanje. Jača mišiće ramena i kukova, kao i ligamentalni aparat, razvija neuromišićnu koordinaciju.
 • Čulni organi djeteta već su dobro razvijeni. Dijete je poboljšalo slušnu percepciju, tako da sada dijete ne može samo čuti zvukove iz susjedne sobe, nego i usporediti ono što je čuo sa svojim znanjem. Primjerice, čuvši zvukove lonaca i tanjura, dijete će shvatiti da će uskoro doći ručak.
 • Emocionalna sfera se također aktivno razvija. - Mali s izgledom pokazuje takve emocije kao radost, žalost, zadovoljstvo, ljutnju i druge.
 • Mnoge 9-mjesečne bebe počinju s drugim zubima. Prvo se pojavljuju na gornjoj čeljusti, a nešto kasnije - na donjoj čeljusti. Istodobno se razvijaju i čeljusti djeteta, tako da mrvice stalno trebaju ponuditi nešto za žvakanje.
Beba puni 9 mjeseci s mamom
Potaknite puzanje 9 mjeseci: jača leđa mrvica

Fizički razvoj

Tijekom devetog mjeseca života, beba dobiva oko 500 grama, njen rast se povećava za 1,5 centimetara, a opseg glave i prsa postaje 0,5-1 centimetar veći.

Svi roditelji shvaćaju da se djeca razvijaju prema svom individualnom rasporedu, ali da bi se utvrdilo je li stopa razvoja mrvica normalna i postoje li odstupanja koja bi trebala upozoriti, liječnici se rukovode prosječnim podacima fizičkih pokazatelja za djecu iste dobi. I za svaku dob postoje granični pokazatelji - njihov višak bi trebao biti razlog za ispitivanje djeteta. Glavni parametri fizičkog razvoja djece od 9 mjeseci, prikupili smo u ovoj tablici:

pokazatelj

Prosječna vrijednost od 9 mjeseci

Dječaci u 9-10 mjeseci

Djevojke 9-10 mjeseci

težina

8200-8900 g

7100-11000 g

6500-10500 g

rast

70,1-72 cm

67,5-76,5 cm

65,3-75 cm

Opseg glave

43,8-45 cm

42,5-47,5 cm

41,2-46,5 cm

Obim prsa

46,6-47,2 cm

44,4-50,8 cm

44,5-49,3 cm

Možete imati masažu, tehniku ​​koju u videu prikazuje Nikolay Nikonov - vodeći liječnik i masažer u Rusiji.

Što beba može?

 • Dijete se puno kreće i sa zadovoljstvom popravlja vještine koje je već stečeno. Beba brzo puzi u različitim smjerovima i to uglavnom na sve četiri. Također, beba se lako diže na noge, držeći se za nešto izdržljivo, i čak može prijeći preko nogu, držeći se za potporu i poduzimajući dodatne korake.
 • Kad dijete laže, može sjediti sam, a kad sjedne, leći. Također, beba već zna kako sjesti i stajati. Neka djeca u ovoj dobi pokušavaju samostalno stajati i čak poduzeti prve korake bez podrške.
 • Devetomjesečni seljak pametno manipulira vlastitim rukama. U tretiranju predmeta i igara, dijete oponaša drugu djecu i bliske odrasle osobe. Dijete može izvaditi igračke iz kutija i sakriti ih, izvaditi neke igračke od drugih, okretati automobile, rušiti ili gnječiti papirni list, prikazivati ​​dijelove tijela.
 • Mnoga djeca od 9 mjeseci počinju uzimati male predmete ne cijelim dlanom, već samo s dva prsta.
 • Mrvice uživaju u slušanju glazbe i plesu uz nju, šapama i pljeskom dlanovima.
 • Čuvši njegovo ime, dijete će se okrenuti ili puzati svojoj majci. Na zahtjev kikirikija može tražiti poznate predmete, ustati, leći, baciti igračku, uzeti je iz ruku odrasle osobe i izvesti druge radnje koje su mu pokazane ranije.
 • Bebe u razdoblju budnosti su glasne i emocionalne. Dijete često ponavlja sloge za odrasle, pokušavajući ih oponašati.
 • Beba već može varati i pokušati manipulirati mamom.
Dijete od 9 mjeseci sjedi na stolici
Na 9 mjeseci, beba je već prilično dobra u posjedovanju svog tijela.

Neke se bebe razvijaju brže od svojih vršnjaka, dok druge razvijaju vještine kasnije nego kod djece iste dobi. U isto vrijeme postoje vještine koje moraju biti u devetomjesečnoj bebi. Morate pokazati mrvice liječniku ako dijete te dobi:

 • Ne održava ravnotežu u sjedećem položaju.
 • Ne okreće se i ne puzi naprijed.
 • Ne pokušavajte ukloniti čep i piti iz šalice.
 • Nemojte udariti jednu igračku na drugu.
 • Ne ponavlja slogove za odrasle.
 • Ne oklijevajte strancima i ne bojte se stranaca.
 • Nemojte se ljutiti ako oduzmete igračku.
Konzultacije s liječnikom djeteta 9 mjeseci
Razgovarajte sa svojim liječnikom o simptomima koji vas muče.

Nastava za razvoj

 • Za razvoj prstiju, ponudite maloj djeci da se igraju s grahom, gumbima, šljunkom, orasima. Neka ih dijete dotakne i ulije u posudu s olovkama, žlicom ili kašičicom. Za njega će biti manje zanimljivo da sipa vodu u različite spremnike.
 • Koristite za igre s devetomjesečnom bojom prstiju i slanim tijestom. Također možete slikati u kupaonici pločica. Zatamnite tijesto iz tijesta i istisnite grah ili kamenčiće u njega, nudeći mrvice kako biste ih izvukli.
 • Položite igračke naopako ispred bebe i pričekajte da dijete shvati što nije u redu s njima.
 • Igrajte se s kikirikijem u "palmama", uvaljajte loptu, sastavite piramidu zajedno, napravite kule od kocki, sakrijte igračke ispod pokrivača. Takve igre su vrlo popularne kod djeteta tog doba.
 • Pokažite djetetu kako se može skinuti. Neka dijete nauči skinuti čarape i šešir, otvoriti patentni zatvarač na jakni, izvući ruke iz rukava.
 • Igrajte se s djetetom, oponašajući situaciju, kao da je zazvonio telefon. Uzmite telefon i recite kratke fraze "zdravo", "što radite?", "Kako ste?" I slično. Zatim predajte telefon djetetu i ponudite da razgovarate. Uskoro će dijete shvatiti kako razgovarati putem telefona.
 • Budući da je beba u dobi od devet mjeseci kao i druga djeca, stvaraju situacije u kojima ih mrvica može gledati i igrati. Pozovite goste upoznate s djecom, sprijateljite se s drugom djecom i majkama na igralištu.
Beba 9 mjeseci igranja igara
Igrajte se s djetetom i igrama koje podučavaju dijete emocijama

O igrama koje su relevantne u 9 mjeseci, pogledajte video Anna Nahlupina.

briga

Dnevni postupci za 9-mjesečno dijete su pranje, pranje, kupanje, pranje zuba, sadnja na loncu, čišćenje ušiju, rezanje noktiju, češljanje i druge higijenske manipulacije. Preporuča se četkanje djeteta dva puta dnevno pomoću posebne gumene četke.

Dijete od devet mjeseci i dalje se stvrdnjava, ne zaboravljajući postupne i sustavne postupke. Neophodno je prozračiti prostoriju prije djetetova sna, a ako mrvica spava kad je prozor otvoren, treba ga zatvoriti pola sata prije buđenja. Takve su vrste i dalje relevantne. kaljenjekao sunčanje, brisanje, kupanje i kupanje.

Od 9 mjeseci starosti, lijevanje stopala može se dodati postupcima kaljenja. Počnite s temperaturom vode od + 30 ° i postepeno je snižavajte za jedan stupanj dnevno dok ne dođete do hladne vode (+ 20 ° + 24 °). Kada se beba navikne na hladne tuševe, možete početi provoditi postupak kontrasta, koristeći prvu toplu vodu (+ 36 °), a zatim hladnu (+ 20 °).

Dnevna rutina

Dijete već dugo može biti budno, proučavajući sve oko sebe. Noću, 9-mjesečna beba često spava bez buđenja.Ukupno trajanje sna ovog djeteta je do 15 sati. Noćni san traje u prosjeku 10 sati, a tijekom dana dijete spava dvaput tijekom 1,5-2,5 sata.

Hodanje s djetetom u dobi od devet mjeseci treba biti dvaput dnevno - ujutro (otprilike 10-11 sati) i poslijepodne (oko 16-17 sati). Ako je vrijeme dobro, oba spavanja u popodnevnim satima trebaju biti dogovorena tijekom šetnje. Ljeti se preporuča provesti više vremena vani, na svježem zraku i za spavanje, za proučavanje prirode i za stvrdnjavanje.

Djevojka sjedi 9 mjeseci
Svako dijete je individualno, dane norme i dnevna rutina samo su smjernice.

Kada je dijete budno, ponudite aktivnosti mrvica u skladu s vremenom dana i raspoloženjem malog djeteta. Gimnastika i zabavne akcijske igre poželjne su ujutro, a čitanje i gledanje slika treba ostaviti neko vrijeme prije spavanja.

Jesti devetomjesečnu bebu osigurava 5 obroka. Pauza između njih je od 3,5 do 4 sata. Dijete bi trebalo jesti otprilike u isto vrijeme, ali ne bi smjelo biti u žurbi i prisiljavanju. Dojene bebe dobivaju majčino mlijeko u prvom hranjenju ujutro, prije spavanja i nakon buđenja, noću i noću. Umjetna hranjena djeca dobivaju prilagođenu formulu u prvom i petom hranjenju.

U jelovniku za bebe već postoji mnogo hrane. U dobi od 9 mjeseci dojene bebe počinju davati svježi sir, hranu za fermentirano mlijeko, žumanjak i mliječne kaše. Umjetna djeca su već upoznata s tim proizvodima, pa se njihova prehrana u ovoj dobi proširuje samo novim kombinacijama već uvedenih proizvoda.

Ukupna količina hrane za devetomjesečnu bebu koju jede dnevno određuje se dijeljenjem mase karapuz tijela na 9. Djeca ove dobi u prosjeku pojedu od 1000 do 1200 ml hrane dnevno, što je oko 200-240 ml hrane po hrani.

Pročitajte više o mrvicama u članku bebe u 9 mjeseci.

Dojenje na 9 mjeseci
Ako je moguće, zadržite dojenje najmanje 1,5 godina
Izračunajte grafikon hranjenja
Navedite datum rođenja djeteta i način hranjenja

Obični dan

Svaki dan s bebom u dobi od 9 mjeseci pun je zanimljivih trenutaka. Razumije se da će različita djeca imati drugačiji dnevni režim, ali za razumijevanje kako to može biti, nudimo približnu dnevnu rutinu s devetomjesečnom bebom:

7: 00

Buđenje.

Prvo hranjenje, tijekom kojeg dijete prima ili majčino mlijeko ili formulu.

7: 30

Higijenski postupci.

8: 00

Razdoblje budnosti.

9: 00

Gimnastika.

11: 00

Drugi hranjenje, u kojem dijete dobiva kaša, maslac, žumanjak i voćni kaše.

12: 00

Šetnja, u kojoj dijete spava na svježem zraku.

14: 30

Treće hranjenje, tijekom kojega bebe s bilo kojom vrstom hranjenja primaju povrće, meso, biljno ulje, kruh i sok od voća.

15: 00

Razdoblje budnosti s obrazovnim igrama.

16: 00

Šetnja, u kojoj dijete još jednom spava na svježem zraku.

18: 30

Četvrto hranjenje, uključujući voćni kaše, keksi, svježi sir i mliječni napitak.

19: 00

Razdoblje budnosti s mirnim igrama.

21: 30

Kupanje.

22: 00

Peto hranjenje, tijekom kojeg se bebi daje majčino mlijeko ili formula.

Priprema za noćni san i polaganje.

Noćno vrijeme

Dojena djeca se u snu nekoliko puta nanose na majčinu dojku, a umjetna djeca spavaju bez buđenja za hranjenje.

Česti problemi

 1. Strah od stranaca. To je apsolutno normalna reakcija 9-mjesečnog djeteta. U prisustvu stranaca, djeca se u ovom dobu okreću od njih, plaču i posegnu za majkom. Također, norma za bebe 9 mjeseci je negativna reakcija kada ostavljate mamu.
 2. Bol, groznica ili druge štetne reakcije na zube. Vrlo često, zubi u dojenčadi su izrezani s pojavom takvih simptoma. Za njihovo olakšanje, roditelji koriste rashladne gelove, glodalice i antipiretik.
 3. Neuspjeh pokušaja mamca. Mnoga djeca preferiraju majčino mlijeko različitim komplementarnim namirnicama, što je za roditelje vrlo frustrirajuće i zabrinjavajuće. Prisiljavanje mrvice na pokušaj namamljivanja je nemoguće, ali ne biste trebali prestati nuditi ni novu hranu. Eksperimentirajte s okusima i izgledom hrane, a također provjerite je li dijete gladno, a soba nije prevruća.

O važnim nijansama razvoja djeteta u 9 mjeseci pogledajte sljedeći video.

Savjeti za roditelje

 • Dopustite bebi 9 mjeseci da razviju neovisnost. Dajte bebi žlicu kad hranite dijete. Neka se dijete pokuša oprati, skinuti odjeću, odabrati igračku ili knjigu s kojom se želi igrati.
 • Pratite položaj djeteta dok sjedite. Pa, ako beba će sjediti u posebnoj stolici, u kojoj njegova kralježnica neće savijati.
 • Vodite računa o maksimalnoj sigurnosti djeteta. Sakrijte i uklonite sve opasne predmete koje dijete može doseći. Pretpostavimo da nema noževa i šalica vrućeg čaja na rubu stola, sve su utičnice zatvorene čepovima, a kutije i limenke kućne kemikalije sigurno su skrivene ispod brave.
 • Djeca u ovoj dobi vole pomagati svojoj majci, tako da dijete tijekom berbe može dati krpu, a za kuhanje.
 • U svakoj sobi u kojoj dijete provodi vrijeme, odaberite mjesto za igračke ili druge predmete s kojima dijete može igrati. Za dječje knjige opremite nisku policu tako da beba može odabrati knjigu za sebe. Igračke treba staviti u male kontejnere, dopuštajući djetetu da ih iskopa u potrazi za najdražim i zanimljivim predmetima.

Preobrazite svoj dan pomoći će igri metodom "Mali Leonardo", koja se prikazuje u video spotu Teplyakova O. N. - stručnjak za intelektualni razvoj.

8 mjeseci 10 mjeseci
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje