Kako podučavati djecu brojevima?

Sadržaj

Da biste poduçavali dijete brojeve, ne smijete ga zařtititi od njih i dopustiti mu da bude zainteresiran zbog svojih godina, uvijek odgovarajući na njegova pitanja.

Osnove: kako podučavati dijete brojeve?

Svako dijete je individualnost, stoga je nemoguće mjeriti svu djecu s jednom mjerom. Uvijek je ispravnije vrednovati postupke i postupke bilo koje osobe. Ne možete međusobno usporediti djecu, morate usporediti dijete s njim: što je bio jučer i kako je postao danas.

Koliko bi djetetu trebalo poznavati brojeve?

Odgovor na ovo pitanje je osobno iskustvo i jedinstveni autorski program za razvoj djeteta, Masaru Ibuka, poznatog japanskog poduzetnika, osnivača i glavnog inženjera tvrtke Sony Corporation. Ime njegove publikacije govori vrlo kategorično za sebe: "Nakon tri godine je prekasno".

S njim se slažu svi psiholozi i pedagozi: do tri godine, mozak djeteta je toliko plastičan, slobodan, savitljiv, znatiželjan i učinkovit, da neupotreba njegovih sposobnosti u tom razdoblju jednostavno je zločin.

Zanimljiva činjenica: do sedam godina beba ima vremena ovladati takvom količinom informacija, koja je usporediva samo s dimenzijama znanja koje je osoba stekla do kraja života.

Ako mrvice nemaju problema sa znakovnim sustavom, a roditeljima je zanimljivo znati kako i kako njihovo dijete živi, ​​onda može ovladati brojevima, pa čak i pismima djeteta, čak i za tri ili čak dvije godine.

Učimo najmanje

S djecom je sve jednostavno: svijetlo, smiješno, mobilni ih uvijek privlači:

 • Stoga koristimo meke igračke, figure, pjesme o njima i partituri, a dijete će se nehotice zainteresirati za likove koji mu nisu poznati.
 • Pozadina u dječjoj sobi s brojevima (vlak s numeriranim automobilima, kućama životinja na šumskoj ulici) dobro rade u tom pogledu.
 • Djeca vole oblikovati, što znači da se igramo s glinom i tijestom i stvaramo digitalne znakove. Iz tijesta možete peći čak i kolače.

Proučavanje brojeva za mali "Einstein" - vrlo zanimljiva aktivnost. Djeca se mogu lako promovirati u razvojne lekcije u bilo kojoj dobi, ako taj proces ne narušava psihu djeteta. Djeca koja su najviše zainteresirana za likove, a ako su odrasli u najboljem slučaju ravnodušni, onda je bolno za dijete poznanstvo s brojevima odgođeno sve dok mu ne bude pet ili šest godina. To bi trebali zapamtiti odrasli naučiti dijete sve što vam je potrebno na vrijeme: žličica za večeru.

Obrazovanje u 4 godine

Dijete u dobi od 4 godine već je najmlađa predškolska djeca, tako da postoji mnogo više zahtjeva za njegov mentalni razvoj nego prije.

Došlo je vrijeme za aktivan rad na finim motoričkim sposobnostima ruke. Najlakši način da to učinite u procesu omiljene aktivnosti djece je crtanje.

Dijete će naučiti razlikovati brojeve i povezati ih s određenim (specifičnim) brojem, te ih samostalno crtati.

Crtanje će vam omogućiti da optimalno pripremite dijete za pismo zahvaljujući:

 • razvoj malih mišića ruke;
 • aktivno oblikovanje vizualnih i motoričkih slika svake od figura.

Faze crtanja:

 1. nekoliko puta maca privlači veliku figuru;
 2. crta manje slike.

Djeca moraju moći crtati materijale različitih boja - onda će vježbe donijeti radost.

Razvoj vizualno-motoričke koordinacije olakšan je takvim zadacima kao što su:

 • S obojenim olovkama dijete prolazi stazu nacrtanu na papiru, zamršena i namotana. Ne treba letjeti s ceste na prijelazu.
 • Izrežite ceste složenog oblika od kartona ili debelog papira i organizirajte natjecanja Formule 1 tako što ćete na stazi voditi male igračke.

Ova igra će također olakšati klincu da nauči pismo.

Preporučljivo je odabrati zadatke koji su konstruirani tako da osiguraju razvoj pažnje i početak logičkog razmišljanja, i da ga izazove na nestandardna rješenja:

 • Mi gledamo na lik s bebom i pokušavamo pronaći oko predmeta, barem na neki način povezani s likom u izgledu (obliku).
 • Izrađujemo lik iz slanog tijesta, iz plastelina, polažemo ga s makrašama, šibicama, pišemo na asfaltu, na pijesku, na snijegu.
 • Čitamo S. Ya Marshak “Upoznajmo se”, pokušavajući naučiti ono što nam se svidjelo.

Odrasli trebaju obratiti pažnju na sljedeće aktivnosti ove djece:

 • da li dijete sjedi ispravno (brine o svom držanju i održava vid);
 • držanje četke, olovke, voštanog bojice, olovke;
 • dijete treba uvijek imati dovoljno materijala za svoj voljeni rad: albume, olovke, bojice, bojanke, šablone;
 • Svi tečajevi trebaju se izvoditi samo u obliku igre i samo ako dijete želi.

Nastava u dobi od 5-6 godina

Nakon faze upoznavanja djeteta s procesom obrazovanja bilo kojeg broja, možete početi blisko komunicirati s djetetom s brojevima.

Također će znati tiskanu verziju koju vidi u novinama, časopisu, knjizi i rukopisu u bilježnici starije djece u obitelji.

Dijete je moguće obrazovati u dobi od 5-6 godina pažljivije i svrsishodnije, jer je to prosječna predškolska dob. i zahtijeva pažljiviji odnos odraslih prema znanju i vještinama mrvica:

 • Ako dijete nema problema sa znakovnim sustavom, mirno se sjeća i brzo uči prepoznati i prepoznati grafičku sliku svih deset znamenki, a ako ih ima, teško je zapamtiti neke brojeve i zbuniti se.
 • Kod djece s govornom terapijom postoji zrcalna percepcija brojeva, a to se češće događa s brojevima: 1, 3, 4, 5, 6, 7.

Neki brojčani znakovi zahtijevaju posebnu pozornost:

 • 3 - sličan je slovu "Z" za predškolsku djecu koja su već shvatila rusku abecedu.
 • 4 - ispisana slika se percipira na dva načina zbog varijabilnosti u tisku, a pisana je slična slovu “H”.
 • 6 i 9 - momcima ih je teško zbuniti, jer se grafički prikazi tih likova razlikuju samo u rotaciji oko vlastite osi za 180 °.

Učenje brojeva i brojeva ispravno

Prije nego što detetu objasnite nešto o brojevima i brojevima, odrasli bi trebali jasno razumjeti razliku između ova dva koncepta:

 • Važno je ne brkati: znamenka je znak koji se koristi za označavanje broja, broj je vrijednost na kojoj je račun napravljen.
 • Možete nacrtati paralelu sa zvukovima i slovima: zvukovi su ono što čujemo i izgovaramo, a slova su simboli (ikone) za označavanje zvukova na pismu.
 • Dakle, slova čine abecedu, a time i brojeve - to je također neka vrsta "abecede", uz pomoć simbola od kojih možete napisati bilo koji broj.

Brojevi (njihov zapis) sastoje se od brojeva na isti način kao što se riječi u zapisu sastoje od slova.

Ruska abeceda ima samo 33 slova, a iz njih možete napraviti beskonačan broj riječi.

Imamo samo deset likova: 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9, ali je od njih moguće napraviti beskonačno mnogo brojeva. Svaki put kad se doda broj 1, dobivamo sljedeći broj.

Svaka znamenka u samostalnoj inačici (samo) označava jednocifreni broj u zapisu. U zapisu dvoznamenkastih brojeva - dvije ikone (brojevi), te u zapisu od tri znamenke - tri znaka (brojevi) i tako dalje.

Brojevi u kojima koristimo više od jedne znamenke nazivaju se višestruki.

Kako bi izbjegli zabunu, djeca trebaju objasniti:

 • Od brojeva od 1 do 20 postoje dvije skupine: jednoznamenkaste i dvoznamenkaste.
 • Brojevi nakon 10 se formiraju ovako: stavljamo jedan na "dvadeset" (deset) i dobivamo 11, stavljamo dva na "dvadeset" i dobivamo 12, i tako dalje.
 • Proučavamo 2,3,7,6,10 kao demonstraciju razlike između jednoznamenkastih i dvoznamenkastih brojeva, naglašavajući da je 10 najmanji dvoznamenkasti broj, a 9 najveći jednoznamenkasti broj.
 • Brojevi od 1 do 100 čine prvi "sto", ali 100 je najmanji troznamenkasti broj.

Boje za pomoć

Korištenje svijetlih boja i nijansi blagotvorno djeluje na psihu djeteta i služi kao neka vrsta terapije bojama:

 • svijetle boje uvijek podižu vaše raspoloženje i vitalnost;
 • kutija s 18 ili 24 olovke u boji omogućit će djetetu da se osjeća sigurnije - imat će mnogo pomagača u boji;
 • svijetle boje imaju pozitivan učinak na neobrađenu dječju psihu, nestane strah djeteta od novog i nepoznatog.

Kako se raznolikost boja može vidjeti u primjerima:

 • Dijete će rado obojiti i veliki broj i crtež. Primjerice, na "sedam" - naslikanu dugu, na "trojicu" - fantastičnu obitelj medvjeda.
 • Proučavajući novi lik, pokušat ćemo koristiti obojene olovke kako bismo obojili odjeću likova u dječjoj boji, stavljajući na nju "digitalni tisak".

Brojanje materijala

Ovisno o tome koji je analizator (vizualni ili slušni) osoba bolje razvijena, oblik i način prikazivanja informacija ovisit će.

To je dobro poznata činjenica: za većinu ljudi (i za one manje, sve više), vizualni analizator je naravno bolje razvijen. Nije ni čudo što kažu da je bolje vidjeti 1 put nego 100 puta.

Djeca su posebna publika, koja zahtijeva živopisne dojmove, neobične tehnike, predmete koji se pamte. Svi njihovi mentalni procesi često su nevoljni. Za to su potrebni odrasli temeljita priprema za nastavu s djetetom.

Kako pomoći djetetu?

Mirno objašnjavanje djetetu nije lak zadatak. U tom je procesu važno ne potonuti na razinu djeteta, već pokušati podići mrvice za jedan korak više od njihova prethodnog položaja, približiti ih sebi.

Način upoznavanja

Nakon upoznavanja s novom figurom i vježbanjem, trebali biste pokušati učvrstiti stečeno znanje: s djetetom pronaći poznate brojeve na okolnim objektima - na stranicama omiljenih knjiga, na kućnim brojevima, na vratima stanova, ali i na poštanskim sandučićima, na brojevima automobila i tako dalje.

Ako dijete ne razumije u potpunosti materijal koji se proučava, potrebno je s njim dodatno obavljati slične zadatke, a nakon nekog vremena potrebno je vratiti se na jednostavnu temu i ponoviti. Materijal se proučava od jednostavnog do složenog. Ne možete krenuti naprijed bez da ste naučili prethodni materijal, jer je to temelj, temelj za proučavanje naknadnih tema.

Obrasci igre

Učenje predškolske djece zahtijeva stalnu igru:

 • "Pronađite prave slike." Od studenta se traži da s olovkom poveže sve slike s odgovarajućim brojem predmeta.
 • "Svaka slika." Za svaku sliku odaberite broj koji odgovara broju stavki na njemu.
 • "Uzmi karticu." Na naslovnice popularnih knjiga pokupite karticu s brojem. Na primjer: "Tri medvjeda", "Cvijet-sedam-cvijet".
 • "Brojke umjetnika" - crtamo kontinuirani lanac "osmica" - ispostavlja se okrugli ples lutaka, nasumice razbacanih "trojki" - lepršavih ptica, linija "jedinica" - ograda.
 • "Nacrtaj portret brojeva." Odrasli čitaju opis broja u stihu, a dijete ga mora nacrtati.
 • "Slika s tajnom." Spajanjem točkica s jednim sljedećim kodnim brojem (primjerice, šest), dijete će dobiti crtež (na primjer, beba slona).
 • "Zabavne brojeve." Dječak pogađa brojeve na neobičnim crtežima, gdje su skriveni u smiješnom zapletu.
 • "Govoreći brojevi". Prema pričama o sebi, grit treba pogoditi tko je to. Na primjer, koji ću broj reći na semaforu. Ili ja - omiljena procjena svih učenika. Ili se sve mokasine boje mene.

Uči se brzo prebrojavanje

Naučivši brzo prebrojiti od 1 do 9, dijete će moći vizualno zapamtiti redoslijed brojeva u nizu brojeva, što će mu pomoći da se kontrolira podsjećajući kako izgleda grafička slika znamenke.

Konsolidacija ispitivanog materijala

Da biste bili sigurni da je dijete naučilo brojeve i njihove slike, možete s njom napisati "matematički diktat":

 • označite najveću jednu znamenku;
 • koji broj označava "prazan" i "ništa";
 • napišite broj koji "živi" između 4 i 6 u nizu brojeva;
 • Broj odgovora: tri puta 2.

Bolje je pisati brojeve u bilježnicu u velikoj ćeliji ili u posebnom "receptu".

U fazi konsolidacije možete koristiti geometrijske oblike: tri trokuta, tri kvadrata i tri ovala, od kojih se svaki ponavlja u tri boje: žutoj, crvenoj i plavoj.

Na trokutima pišemo 1, na kvadratima-2, na ovale-3. Molimo dijete da grupira brojke prema bilo kojoj metodi koja mu je poznata. Izbor se određuje sam: bojom, formom, pisanim brojem.

Da biste saznali kako podučavati brojeve za djecu, pogledajte sljedeći videozapis.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje