Koje se metode i tehnike mnemotehnike mogu koristiti pri podučavanju djece?

Sadržaj

Dobro pamćenje u naše vrijeme jedan je od najvažnijih čimbenika koji omogućuju izgradnju karijere i postizanje uspjeha u bilo kojem području života. Nisu svi obdareni dobrim pamćenjem od rođenja, međutim, trebate učiniti sve što je moguće kako biste poboljšali svoju sposobnost pamćenja i trebali biste početi u djetinjstvu.

Postoje čak i posebne tehnike za poboljšanje memorije, pa ćemo detaljnije razmotriti što su mnemotehnike.

Što je to?

Mnemotehnika, također poznat kao mnemotehnika, je poseban skup metoda i tehnika koje vam omogućuju da pretvorite sve informacije koje su vam potrebne za pamćenje u jasne slike koje se trajno pohranjuju u memoriju zbog određene asocijativne serije.

Isti školski sati za djecu obično nisu od velikog interesa, jer se oni previše često ograničavaju na davanje suhih činjenica; ako trening pretvorite u fascinantnu priču živopisnim demonstracijama ili čak igrom, rezultat je u stanju nadmašiti sva zamišljena očekivanja.

Sveukupni razvoj memorije, uz pomoć mnemoa, omogućuje postizanje raznih prednosti. Ako ste obaviješteni o važnim informacijama u obliku imena, imena ili telefona, a ništa ih ne možete zapisati, zahvaljujući praksi mnemotehnike, veća je vjerojatnost da ćete ih moći zapamtiti barem dok ne dođete do pouzdanog nositelja informacija.

Za studente ovo je “rudnik zlata”, jer pamćenje stihova ili priprema za ispite sada može biti mnogo brže., a potreba za varalicama je znatno smanjena.

Osoba koja govori javnosti, a koja ne viri na komad papira, uvijek pobuđuje više poštovanja i pažnje od one koja jednostavno čita s lista, jer za govornike i učitelje to je također vrlo vrijedna tehnika.

Za i protiv za djecu

Načela svladavanja mnemotehnike za početnike mogu se naći za bilo koju dob, međutim, opće je prihvaćeno da je najbolje početi učiti u predškolskom uzrastu - tada dijete može ovladati školskim i sveučilišnim znanjem koje će biti mnogo intenzivnije u kasnijem životu.

Živopisan primjer mnemotehnike je poznata izreka o lovcu i fazanu, koja djeci omogućuje da nauče niz boja duge. Istovremeno, ova tehnika u djetinjstvu daje maksimalne mogućnosti za raznolik razvoj djeteta:

 • sve potrebne informacije pamte se bez ikakvog dodatnog napora i čuvaju se dugo vremena;
 • usput, vježba pamćenje vlak, omogućujući vam da zapamtite čak i ono što nije obučen u najupečatljivijem obliku;
 • zbog velikog broja metafore i asocijativnog razmišljanja, proširuje se djetetov vokabular, poboljšava izgovor, proširuju horizonti;
 • poboljšavaju se logika, mašta, kreativne vještine i inteligencija, što vam omogućuje da pretvorite bilo koje znanje dano mnemotehničkom obliku;
 • Većina tehnika vam omogućuje da radite čak i kod kuće, a također su prikladni za djecu s teškoćama u razvoju.

Kao i svaka druga metoda podučavanja, mnemotehnika za određeno dijete može se ispostaviti da je pogrešno izgrađena, zbog čega rezultat neće doseći očekivanu razinu.

Uobičajene pogreške pri izradi programa su sljedeće:

 • Ako je učenje počelo u vrlo ranoj dobi, treba imati na umu da su djetetov rječnik i horizonti još uvijek mali, jer neke asocijacije jednostavno nisu dostupne, a previše složena pitanja jednostavno će usporiti razvoj;
 • mnemonika je alat za pamćenje prilično kompliciranih stvari, ne treba ga koristiti za popravljanje bilo kakvih elementarnih informacija u memoriji, jer prekomjerno nakupljanje asocijacija samo zbunjuje;
 • Mnemotehnika je samo jedan od načina za pamćenje informacija, ne može se apsolutno koristiti u bilo kojoj situaciji, tako da ne smijete potpuno odustati od učenja mehaničkog učenja, jer će također biti korisno u životu.

Obrazovanje prema dobnim skupinama

Prema većini stručnjaka koji studiraju razvoj djeteta, Prve mnemoničke tečajeve možete započeti s djecom u dobi od oko tri godine, U ovoj fazi dijete samo uči govoriti, budući da njegov rječnik još uvijek ne izlazi iz okvira svakodnevnih koncepata.

Sada je važno jednostavno proširiti njegov vokabular, a za to je nužno da istraženi koncepti budu što manje apstraktni.

Tako, nakon što je naučio riječ "jesen", trogodišnji klinac možda neće razumjeti njegovo značenje i sve to zaboraviti na godinu dana, ali jednostavna slika (nazivaju se mnemo-kvadrati) sa žutim listom ili stablom sa požutjelom krunom će postati jasna asocijacija za njega, što će poboljšati pamćenje i neće dopustiti pogrešku pri određivanju trenutnog doba godine.

Od 4 do 5 godina Mozak djeteta je dovoljno razvijen da se kreće na staze - iste slike koje su podijeljene u tri ili četiri uzastopne slike i opisuju koncept s različitih strana. Dakle, staza može dosljedno pokazivati ​​požutjelo stablo, žuti list i klin ptica koje lete. Čak i ako je sve ovo prikazano shematski, takvi tragovi dopuštaju djetetu da iz dubine svog pamćenja dobije ono što već zna, ali zaboravio sam malo.

Zamagljen koncept jeseni postaje sve značajniji, dijete je spremno dati tipično djetinjsku definiciju ove sezone, koja se može činiti naivnom i ne sasvim točnom, međutim, ona još uvijek ukazuje na jasno razumijevanje onoga što se događa.

oko od dobi od 6 godina mogu se dati djeci za učenje mnemotables, To su isti tragovi, samo ovdje ima više slika, mogu ići u dva reda i često prenose ne samo jedan pojam, nego i cijelu priču, iako malu. Zadatak učitelja u ovoj fazi razvoja je provođenje nastave pripovijedanja, kada dijete prepričava radnju omiljene dječje knjige ili uči stih. Ovdje je količina memoriranih informacija već prilično značajna, jer će dijete morati povezati asocijativni nizkako bi ispravno pohranili radnju. Istodobno se obučava i način govora i ispravnost izlaganja.

Kako bi se poboljšalo asocijativno razmišljanje, rebus se može poslužiti u obliku mnemo tablice, a kasnije se zadatak može znatno zakomplicirati pozivanjem djeteta da izmisli svoju priču pomoću takvog stola.

U budućnosti takvi piktogrami mogu poslužiti i kao priručnici o sigurnosti života ili karakteristikama ponašanja na različitim mjestima. Primjer razvoja mnemotehnike i njegove uporabe u odrasloj dobi su isti znakovi, kao i upute za neke proizvode, podnesene u obliku jednostavnih slika.

Zapravo, oponašanje kvadrata, oponašanje staza i mnemotabla glavne su metode podučavanja djece - važno je samo ih izgraditi u ispravnom redoslijedu.

Specifičnosti primjene

Da bi mnemonika dala pristojne rezultate, trebate slijediti neka jednostavna pravila. Općenito govoreći, oni su logični, a na njih se možete sjetiti sami, ali za slučaj da ih sistematiziramo kako bismo izbjegli očite propuste pri učenju kod kuće.

 • Vježbe se poslužuju dosljedno. od lakih do teških. Intelektualne i logičke sposobnosti predškolsko dijete vrlo skroman, tako da ne treba očekivati ​​da će početi hvatati znanje u letu, preskačući nekoliko razina. Uvijek biste trebali početi s mnemokvadratovima, čak i ako ih je dijete očigledno nadmašilo u dobi - samo da biste shvatili da je to već više u smislu razvoja. Ne treba zaboraviti da neki pojmovi koje daju mnemonički kvadrati mogu biti vrlo komplicirani čak i za odrasle, tako da je žurba neprikladna.
 • Mnemonika je vrlo korisna u ubrzavanju pamćenja, ali njezine mogućnosti također imaju ograničenje. Predškolcu je teško zapamtiti mnogo informacija odmah stoga je općeprihvaćeno da je maksimalna dnevnica dvije tablice s ne više od devet slika u svakoj. Čak i ako dijete pokazuje interes za povećanjem glasnoće, to se ne isplati - informacije će jednostavno biti progutane, ali neće ostati u sjećanju.

Imajte na umu da je i ova količina malo previše za neku djecu, stoga provjerite stvarne rezultate sa svojim očekivanjima i, ako je potrebno, smanjite glasnoću u korist učinkovitosti.

 • Smisao mnemotehnike je učiniti fascinantne, u početku ne najzanimljivije informacije. U slučaju predškolske djece, ovaj učinak se postiže uz pomoć svijetlih boja - onda klinac sam posegne za znanjem, pokuša shvatiti značenje i "slučajno" ga pamti. Za dobre rezultate izbjegavajte crno-bijele ili blijede slike.
 • Djeca stoga ne razumiju značenje riječi "nužno" učenje bi im trebalo biti zabavno. U procesu pamćenja veliku ulogu igra interes pamćenja, a djeca su sklona da se blokiraju od svega što je zastrašujuće ili neugodno na podsvjesnoj razini. Zbog toga bi se asocijacije mnemotike trebale usredotočiti na pozitivne ili barem neutralne kvalitete bez očitih minusa pojmova koji se proučavaju.
 • Iz gore navedenog razloga, dijete predškolske dobi ne možemo biti prisiljeni učiti ovdje i sada, ako ne pokazuje interes za to - to će samo pogoršati stvari. Gledajte reakciju djece: lekcija se mora nastaviti sve dok su zainteresirani. U ovoj dobi oni sami određuju njegovo maksimalno trajanje, a ako je beba očito izgubila interes ili se njegova pažnja smanjila, to je jasan signal da se zaustavi, čak i ako ste planirali više.
 • Predškolci dugo ne znaju koncentrirati pažnju na određenu temu, ali njihov je interes lako održavati stalnim davanjem nečeg novog. Iz tog razloga, ako planirate davati iste mnemotable dva puta dnevno, pobrinite se da budu na temeljno različitim temama. Ako se odlučite previše upustiti u jednu od ovih tema, izgubit ćete zanimanje djece i biti prisiljeni prekinuti lekciju, kao što je gore opisano.

U sljedećem videu naći ćete nekoliko tehnika mnemotehnike za podučavanje djece.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje