Kako naučiti dijete da broji?

Sadržaj

Čitanje, pisanje, brojanje su osnovne vještine potrebne za ovladavanje djetetovim znanjem, tako da se moraju razraditi od rane dobi i ne čekati da dijete ide u školu. Nakon što ste učili mrvicu za čitanje, pisanje i brojanje, uvelike ćete mu olakšati život u obrazovnoj ustanovi. Jedan od najtežih zadataka može biti učenje računa, ali nemojte se bojati i odustati od neuspjeha: glavna stvar je strpljenje i rad.

Značajke treninga

Pažnju malog djeteta teško je usredotočiti na nešto ozbiljno. Započnite trening bi trebao biti u obliku igre za interes mrvica. Nije potrebno sjediti s djetetom za stolom, kao da je na školskom stolu. Možete učiti na različite načine: kretanje, sjedenje na podu, čak i skakanje na licu mjesta.

S djecom predškolske dobi možete početi ozbiljnije, zahtijevajući koncentracijske vježbe. Vrijeme koje se troši na račun može se također povećati. Na primjer, preporučljivo je da se s bebama razgovarate 10 minuta oko tri puta dnevno. Kod predškolske djece - 20 godina (u najboljem slučaju 30 minuta).

Podučavanje djeteta da broji bit će lakše ako se oslonite na nekoliko jednostavnih pravila:

 • Stvorite povoljnu atmosferu. Sa krikovima, nećete postići ništa, samo odvratite dijete od učenja da uči. U ovom slučaju, strpljenje i mir su važni čimbenici.
 • Povežite se s učenjem okolnih objekata, pokažite djetetu da je sposobnost brojanja vitalna. Možete računati tablice na stolu, ptice koje lete u parku, djeca na igralištu, voće, automobile, igračke, stepenice na stubištu i još mnogo toga.
 • Nemojte zahtijevati od malog djeteta više nego što on može. Sva djeca su individualna u svom razvoju, svaka nova vještina dolazi u svoje vrijeme.

Ako dijete ne radi, nemojte se ljutiti. Pričekajte, vratite se na zadatak nakon nekog vremena (na primjer, u tjednu, mjesecu).

 • Kada učite, pokušajte slijediti tri koraka. Prvo, neka se dijete navikne na imena, pojmove, sam proces. Zatim se pobrinite da razumije suštinu subjekta. Jednostavno pamćenje je iracionalno, potrebno je da dijete uči razumjeti, shvatiti suštinu svake pojave. Kada dijete razumije informacije, on ih može ponovno prepričati i objasniti, a zatim možete nastaviti s pamćenjem.
 • Ne zaboravite da kada se upoznate s matematikom, vrijedi obratiti pozornost ne samo na račun. Također možete podučiti mrvicu da prepoznaje geometrijske oblike, orijentirati se u prostoru tako da može pokazati gdje se nalaze “vrh”, “dno”, “desno” i “lijevo”. Do otprilike tri godine, beba bi trebala moći odrediti koji je predmet kraći, duži, viši, niži, u kojem smjeru ide.

S obzirom na dob

Djeca uče nešto novo mnogo lakše nego odrasli. Potreba za novim znanjima javlja se u djece do dobi od dvije godine. Svježe informacije se daju djeci bez napora, tako da brzo nauče neku vrstu akcije. Ali kada se obučava račun, treba uzeti u obzir dob djeteta:

 • Početi učiti može se smatrati u 2 godine. U tom razdoblju djeca mogu svladati rezultat od 0 do 3. Do 2,5-3 godine možete trenirati rezultat do 10. Sve to mora biti učinjeno vizualnim pomagalima, predmetima, improviziranim sredstvima (npr. Kockama, štapićima).
 • U 3-4 godine dijete može naučiti brojati do 20. U ovoj fazi još uvijek je potrebna vidljivost: vrijedi koristiti karte s brojevima, predmete koje treba prebrojati.
 • Ako dijete ima matematički način razmišljanja, u 4-5 godina može naučiti brojati do 100.Glavno je objasniti načelo formiranja brojeva iz brojeva. Nemojte očajavati ako u ovoj dobi ne dobijete račun s desecima. Možete nastaviti obuku u 6 godina.
 • U dobi od 5-6 godina trebate prijeći iz jasnoće u mentalnu aritmetiku. Tijekom tog razdoblja, dijete mora naučiti brojati bez pomoći štapića, prstiju, karata. Morate trenirati odbrojavanje, kao i pozvati brojeve na kaotičan način.

Dodavanje i oduzimanje

Sposobnost dodavanja i oduzimanja obično se dobiva za pet godina. Prvo, to bi trebalo biti učinjeno uz pomoć različitih predmeta, a zatim trenirati kako bi se riješili najjednostavniji primjeri u umu. Pri obuci računa postupno je potrebno uvesti jednostavne primjere zbrajanja i oduzimanja. Još je rano rješavati primjere pomoću stupca, ali sasvim je moguće poučiti jednoznačne brojeve.

Do matematike s djetetom potrebno je da ne izgubi interes. Dakle, nema dosadnih primjera tipa “3 + 5 =? "Ne može biti." Učimo, mami, jasno. To je moguće u komičnom obliku.

Morate početi s jednostavnim. Na primjer, dodajte jedinicu svakoj poznatoj znamenki i oduzmite je. Vrijedi koristiti predmete zanimljive djetetu ili važne za njega. Primjer je bolje predstaviti u obliku pitanja: „Imate dva kolačića. Jednu koju ćeš podijeliti s mamom. Koliko ćete imati? "I sve u istom duhu."

Da biste nastavili s oduzimanjem, pobrinite se da je beba dobro ovladala dodatkom. Koristite primjere zbrajanja i oduzimanja ne samo u učionici, već i na šetnji, u trgovini, na ručku, prilikom čišćenja sobe. Neka dijete nakon vas izgovori stanje zadatka. Koristite posebna pomagala i didaktičke materijale s jednostavnim vježbama. Obratite pozornost na prisutnost živopisnih ilustracija. Ne zaboravite - morate namamiti dijete.

Da bi dijete jednostavno dodalo i oduzelo, potrebno je proučiti sastav broja. Mora naučiti da se 5 sastoji od brojeva 2 i 3, 1 i 4, 10 - iz brojeva 1 i 9, 2 i 8 i tako dalje. Prije nego što naučite ispravno brojati u svom umu, dijete treba rješavati probleme vizualnim materijalom ili na prstima. Bolje je početi učiti račun za treniranje od 4. godine, ne ranije. Od te dobi, vrijeme dodijeljeno za zbrajanje i oduzimanje utječe na cjelokupni razvoj.

Važno je naučiti pojmove „više“, „manje“. Pomičući se kroz knjige za obuku, možete pitati što životinje na stranici više, što boja manje. Također trebate naučiti izraz "jednako". Potrebno je objasniti djetetu da se zbroj ne mijenja od promjene mjesta komponenti.

Ne možemo propustiti priliku da zamolimo dijete da broji u glavi. To se može učiniti bilo kada, bilo gdje i bilo čime: možete računati kod kuće, klupe, cvijeće, stolice.

Utjecaj na razvoj

U dobi od 5 do 6 godina, većina djece predškolske dobi već zna pristojno brojati do 20, pa čak i do 100 godina. Učenje da se računa posebno i matematika općenito doprinosi intelektualnom razvoju djeteta u cjelini. Mentalni rezultat stimulira mozak, čini ga napetim. Sjećanje brojeva, njihov sastav razviti memoriju.

Rješavajući jednostavne zadatke, gdje je potrebno izračunati, dodati ili oduzeti bilo koji objekt, dijete povezuje maštu, crtajući razne slike u glavi. Govoreći o uvjetima problema naglas, dijete trenira govor. Stoga je važno da odrasli ispravno izgovore tekst, jer će ga mrvica ponoviti.

Poznavanje brojeva dat će djetetu priliku da u određenoj mjeri sudjeluje u životu odraslih: moći će pomoći postaviti stol, znajući koliko vam je potreban pribor za jelo, obavljati male zadatke od roditelja, koji će ga naviknuti na pravdu i još mnogo toga. Ovo je dobra priprema za školu. Već u prvom razredu, dijete će moći izračunati koliko je djece prisutno na satu, koji će nazvati datum, znati što znači “pripremiti dvije olovke za rad.

Brze tehnike

Obuka bi trebala biti obavljena postupno. Prvo morate naučiti brojeve od 0 do 10. Ali to je također teško za dijete. Stoga, na primjer, zgazite prvih deset, u dvije petice i učite u fazama.Za trening možete koristiti razne nastavne pomagala, povezati zanimljive materijale (igre, bajke, brojati bilješke), zabavljati lekcije i izbjegavati dosadno učenje.

Kod kuće možete lako diversificirati proces učenja:

 • naučite brojati na prstima;
 • birati zadatke u obliku igara;
 • spojite brojanje;
 • prikazati slike s pitanjem koliko je stavki prikazano;
 • pregledajte obrazovne programe s bebom;
 • učiti poeziju i bajke s brojevima i rednim brojevima s vašim djetetom;
 • stalno razmotrite sve što vam dođe na put.

Sljedeće metode i pravila učenja predškolskog računa. Možete odabrati najprikladniji način za vaše dijete. Bolje je kombinirati nekoliko.

Metodologija Sergey Polyakov

Prema toj metodi, potrebno je početi podučavati dijete na račun kada ga zanima. Čim roditelji primijete da je dijete zainteresirano za brojeve, učenje bi trebalo početi. Ne kasnije. Sergey Polyakov ne savjetuje način poučavanja računa, na kojem morate dodati jedan po jedan. To usporava proces učenja, sprječava razvoj djeteta.

Ne preporučuje se započeti trening s računom na štapove, prste i ravnalo. Također ne doprinosi intelektualnom razvoju. Prema Poljakovim, lekcije se temelje na usmenoj obuci računa. Prvo, dijete nabraja sve što mu se pojavljuje na očima (igračke, knjige, stepenice), a zatim pokušava sebe izbrojati, uključujući i sklapanje i oduzimanje.

U prvoj fazi, dijete radi s brojevima u roku od 10 godina. Da bi se riješili jednostavni primjeri na umu, dijete treba zapamtiti sastav brojeva. U drugoj fazi, dijete rješava primjere već s dvoznamenkastim brojevima. Istodobno, on ne izvlači gotova rješenja iz sjećanja, kao što se događa u prvoj fazi, već dolazi do razumijevanja i pamćenja metoda zbrajanja i oduzimanja.

Kada uči, dijete mora naučiti pojmove „više“, „manje“, „jednako“. Lekcije o Polyakovljevoj metodi popraćene su raznim igrama. Na primjer, u prvoj fazi koriste kocke i igre s njima “stavljajući brojeve na kocke”, “Gnomes in the house”, “Divide in half”. Možete koristiti druge.

Petersonova tehnika

Tehnika Lyudmile Georgievne Peterson uči djecu da misle logično. Metoda nije ograničena na učenje računa, ona uključuje mnoge zanimljive zadatke igre koji razvijaju domišljatost. Ova tehnika je popularna u predškolskim i osnovnim školama. Sustav učenja je ciklus koji se naziva "princip" puff pie ".

Tradicionalne metode poučavanja pridržavaju se linearnog koncepta: u prvom razredu proučavamo zbrajanje i oduzimanje, u drugom - tablicu množenja, dijeljenje i množenje, u trećem - frakcije, i tako dalje. Ispada da ako je dijete dugo bilo bolesno u drugom razredu i propustilo glavne točke teme, bit će teško nadoknaditi. Slijedite ovu tehniku svake godine proučava se ista stvar, ali s različitom dubinom složenosti. Već nekoliko godina za redom, teme se ponavljaju, a svaka se iznova i iznova pojavljuje u novom aspektu.

Ovaj sustav uključuje veliki broj igara. Djeca, na primjer, poput numeričkog zraka. Prije mrvica je zadatak: saznajte koliko će biti 3 + 2. Dijete stoji na razini 3, poduzima dva koraka naprijed (treba ga dodati) i zaustavlja se na razini 5. Ako trebate oduzeti, dijete se vraća dva koraka natrag. Tako beba postupno pamti sastav pojedinačnih znamenki.

Kod kuće možete razviti logiku djeteta, igrati se. Položite red kockica: 2 crvena-2 plava, 2 crvena-2 plava. Recite djetetu da nastavi seriju tako da se ne ometa slijed. Ako mrvica uzme umjesto crvene kocke, primjerice žutu, predlažete da se serija mijenja na ovaj način, ali mora biti sačuvana.

Još jedna zanimljiva igra. Nacrtajte veliki plavi kvadrat na listu papira. Dajte djetetu zadatak - nacrtati lik koji se razlikuje od vašeg samo na jednoj osnovi. Vaše dijete crta mali plavi kvadrat.Zatim nacrtaš mali plavi krug. On je mali žuti krug. I tako dalje do beskonačnosti, dok vam ne postane dosadno.

Prikladno je koristiti posao s definicijom sve više i manje stavki. U dva kvadrata koji se nalaze jedan nasuprot drugome, trebate crtati, na primjer, srca - 6 i 5. Dijete treba odrediti gdje je više. Dakako, odmah juri da prebroji srca. Ali možete mu pokazati drugi način.

Pokažite da se srca kombiniraju u parovima: povezujete jedno srce s lijevog kvadrata s linijom u srce s pravog kvadrata. Na trgu gdje je srce ostalo bez para, ima ih više. Ovdje možete unijeti znakove "više" i "manje". Događa se da nema dovoljno vremena za učenje s djetetom i crtanje zadataka za njega.

Prema ovoj metodi, mnogi tiskani bilježnice su proizvedeni sa zanimljivim zadacima koje možete uzeti dijete.

Zaitsev Trening

Nikolai Aleksandrovich Zaitsev razvio je nekoliko igara i setova vizualnih materijala koji olakšavaju učenje matematike. Na primjer, igra "Sto Score". To uključuje skup kartica s brojevima ispred 100. Ova igra će pomoći razviti dijete.

Svaka kartica prikazuje jedan broj. Osim brojeva, prikazane su geometrijske figure u broju desetaka i brojnih jedinica. Na primjer, broj je 75. Pod sedam je niz od sedam pravokutnika, svaki s deset štapića (7 tuceta), a ispod pet - 1 s pet štapića (5 jedinica).

Postupno, dijete mora biti uveden u svaku karticu, možete ih organizirati na zidu u dječjoj sobi. Na istim karticama možete naučiti zbrajati i oduzimati. Zaitseva metodologija također uključuje igre kao što su "blizu stotinu" (proučavanje brojeva do tisuću), "platonska tijela" (geometrijske vještine), "tisuću plus", itd.

Škola Soroban

Mentalna aritmetika Soroban - škola usmenih računa u umu. To su službene institucije smještene u nekoliko gradova u Rusiji koje podučavaju djecu prema ovom programu. Škola Soroban gradi klase tako da su uključene obje hemisfere mozga. Istovremeno formiraju različite vještine:

 • govor;
 • mašta;
 • figurativno razmišljanje;
 • analitičko razmišljanje;
 • memorija;
 • kreativnost;
 • pozornost;
 • intuicija.

Obuka se odvija na računima. Naglasak je na viđenju i pamćenju slike u pokretu. Tada dijete sam stvara pokretne slike, stvara asocijacije. Ova tehnika stvara uvjete za brzu percepciju informacija, uči kako sintetizirati i analizirati informacije, doprinosi brzom mentalnom izračunu.

U okviru ovog programa mogu učiti djeca od 5 do 11 godina.

Tehnika rada škole Soroban je u izgradnji na tri glavna principa:

 • pravilnost;
 • fascinantan proces učenja;
 • snažna motivacija.

Donedavno je metoda školovanja u Sorobanu dobro funkcionirala samo s nadarenom djecom. S dečkima prosječne razine razvoja klase nije radio, činilo previše teško.

Posljednjih godina škola je razvila program koji je pogodan ne samo za „geeke“, nego i za djecu s prosječnim sposobnostima, što im omogućuje da nauče nešto više, razviju prosječne sposobnosti do dobrih rezultata.

Prema bilo kojoj odabranoj metodi moguće je i neophodno podučiti odbrojavanje. Prvo, za to trebate koristiti vizualni materijal (iste kocke, karte, igračke). Onda je važno naviknuti se na brojanje glasno, ali bez improviziranih predmeta. Ne zaboravite na redni rezultat.

Obrazovanje se može provoditi govoreći bajku. Na primjer, "Teremok" ("Prvi miš došao, drugi - žaba ...", itd.). Tada morate pitati dijete (tko je bio prvi, drugi, treći). Možete ga zamoliti da prepričava priču pomoću rednih brojeva.

Sada je u školama uobičajeno graditi kombinirane lekcije s interdisciplinarnom komunikacijom. Primjerice, u lekciji iz matematike možete koristiti materijale iz povijesti, književnosti, geografije i drugih akademskih predmeta. Kada trenirate račun kod kuće, možete koristiti i druge discipline.

U udžbeniku biologije, recimo, starijem bratu ili sestri, bilo bi lijepo izbrojati organe u ljudskom tijelu, na karti svijeta - broj kontinenata (povezanost s geografijom). Možete pjevati pjesme s brojevima (povezivanje s glazbom), čitati slogove riječima (veza s ruskim).

Nakon niza domaćih zadaća s djetetom, organizirajte mu mali test u obliku testa. I ovisno o tome kako se s njom nosi, dodijelite malu nagradu. U treningu bi uvijek trebala postojati stimulativna komponenta. Ne zaboravite na račun u svakodnevnom životu.

Koja je metoda bolja?

Najučinkovitija metoda je ona koja odgovara djetetu, uzimajući u obzir njegove individualne osobine. Možda ste pročitali ili čuli za neku super-produktivnu metodu, ali ona ne daje plod vašem djetetu. Nemojte mučiti sebe i dijete: pokušajte nešto drugačije, manje komplicirano. U procesu učenja morate se suočiti s njim - ne razvijaju se sva djeca brzo, nisu svi obdareni, zadaci za svakoga moraju biti odabrani prema njihovim snagama.

U bilo kojoj metodi, koristite igru ​​za održavanje interesa djeteta i povezanost s svakodnevnim životom.

S predškolcima se treba angažirati kako bi se pripremili za školu. A to nisu samo brojevi, rezultat je 1, 2, 3, 4, zbrajanje i oduzimanje. Predškolci trebaju razviti logiku, analitičko razmišljanje. Oni moraju sami naučiti razmišljati, tražiti rješenje problema, donositi pretpostavke, a ne samo izvlačiti memorirani, pripremljeni odgovor iz sjećanja. Iako u mnogim situacijama i bez nje nigdje.

Do početka prvog razreda, dijete bi moralo znati ocjenu od najmanje 20 (po mogućnosti do 100), kako bi znalo raditi u umu s jednostrukim i dvocifrenim brojevima. Moram znati gdje “desno”, “lijevo”, “vrh”, “dno” znači “više”, “manje”, “jednako”.

Nijedan račun na prstima ne bi trebao biti. Važno je da se akcije provode samo u umu. Stoga odaberite odgovarajuću metodu. Bilo koji od gore navedenog će raditi.

Unatoč važnosti postizanja rezultata, nemojte ići u učionicu na krik, ne grdite i ne kažnjavajte dijete, ako je bilo koji zadatak izvan njegove moći. Želja za radom u ovom slučaju, nećete se vratiti, i sve će se srušiti.

Dijete treba uživati ​​u lekcijama. Pa, ako će izazvati radost dok čekaju prije nego počnu, a ne užas nadolazećeg mučenja.

Saznajte više o tome kako podučiti dijete da broji, pogledajte sljedeći videozapis.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje