Dijete spava nemirno noću: savjet psihologa

Sadržaj

Nemiran san djeteta čest je razlog za zabrinutost roditelja. Scarce se vrti cijelu noć, zaspi neko vrijeme, ali san mu je slab i uznemirujući, svako ga šuštanje može poremetiti. Što se događa s djetetom? Iskusni roditelji s iskustvom, u pravilu, dobro su svjesni potreba svoje djece, ali čak i oni ponekad imaju pitanja vezana uz nemirni san djeteta.

razlozi

Razloga može biti nekoliko. I fizički i psihički.

 • Dijete nemirno spava noću ako počne bolesno. Bolest se još nije manifestirala na fizičkoj razini, a očito je da je dijete sasvim zdravo. Ali on se već osjeća loše i počinje se brinuti unaprijed. Ako je dijete već 5 mjeseci ili više, razlog za uznemirujući san može biti rezanje zuba. U svakom slučaju, ima smisla pokazati malom djetetu pedijatra kako ne bi propustio početak bolesti.
 • Loš san može biti uzrokovan povećanim intrakranijalnim tlakom. Samo liječnik može otkriti taj problem i propisati liječenje. Nemiran san u malom djetetu može biti posljedica ozbiljnih bolesti - encefalopatije, rahitisa ili tumora na mozgu. Otitis, disbakterioza i razne zarazne bolesti ne daju normalan san. Stoga bi potraga za uznemirenim snom trebala započeti posjetom liječniku kako bi se uklonila bolest.
 • Kod novorođenčadi do 3-5 mjeseci, crijevna kolika je čest uzrok nemirnog sna djeteta. Crijevna mikroflora malog djeteta još nije dovoljno formirana, a osim toga, njegovo se tijelo još uvijek samo prilagođava samostalnom životu. Ti procesi su popraćeni povećanom proizvodnjom plina. Dijete ima napuhnuti trbuščić, osobito snažno - navečer i noću. Jedva se drijemajući, beba se budi, vrišti vrištanje, postaje ljubičasta, pritiska noge na trbuščić. Da biste smanjili njegovu nelagodu, možete uz pomoć raznih kapi i sirupa na bazi simetikona, posuditi vodu za odzračivanje.
 • Beba možda neće dobro spavati ako je hladna ili vruća. Mnogi mladi roditelji, nakon što su poslušali "dobre" savjete, ne pokušavaju pokvariti dijete, pa opet pokušavaju da ga ne uzmu u ruke, a mnoge mame i tate imaju negativan stav prema dijeljenju spavanja u jednom krevetu s djetetom. I uzalud. Jer mrvica može brinuti jer se osjeća "odsječena" od majke. I treba joj fizički kontakt s njom. Osim toga, noću se temperatura tijela blago smanjuje, a beba treba ruke majke da ga zagrije. Druga ekstremnost je da je beba vruća ili zagušljiva. Mame se boje uhvatiti prehladu, tako da čvrsto zatvaraju prozor u sobi, raspadaju bebu.

Prostorija u kojoj dijete spava mora biti emitirana. Temperatura u njoj bi u idealnom slučaju trebala biti oko 19-20 stupnjeva s vlagom od 50-70%. Ovo su najudobniji uvjeti za malog čovjeka.

 • Drugi razlog nemirnog sna je glad. Možda dijete nije hranjen s prethodnom hranjenja, te u ovoj situaciji ne treba napustiti noćna hranjenja. Dijete može trebati noćni obrok do 6 mjeseci. Nakon ove dobi, prema dječjim liječnicima, dijete nema fiziološku potrebu za jelom usred noći.

Dojenje beba može biti gladna ako majčino mlijeko nije hranjivo. Pregledajte svoju prehranu.Isto tako kontaktirajte svog pedijatra sa zahtjevom za provođenje testa hranjenja s djetetom koje je težilo prije i poslije obroka kako biste utvrdili koliko dijete jede. Ako nema dovoljno mlijeka, liječnik može dopustiti "mamac".

 • "Umjetna" često kada hranjenje, progutati puno zraka, to stvara lažni osjećaj sitosti. Glad se vraća kad se dijete opusti i pokuša spavati. Stoga, bebe koje jedu prilagođene smjese svakako trebaju dati podrignuti zrak nakon jela. Mala regurgitacija u ovom slučaju je varijanta norme. Bradavica na bočici mora biti poput čizme, biti udobna. Neke mrvice preferiraju lateks, druge - silikonske bradavice. Odaberite najbolju opciju za svoje dijete.

Uzrok nemirnog sna može biti kršenje dnevnog režima. Primjerice, beba je tijekom dana dobro spavala, ili se čak miješala danju i noću. Potrebno je donijeti modus djeteta u skladu s njegovim potrebama.

Poznati dječji liječnik Komarovsky preporučuje pridržavanje sljedećih normi:

 • Dijete u dobi od 1 do 3 mjeseca treba 17-20 sati spavanja dnevno.
 • Zahtjevi za spavanje za djecu od 6 mjeseci - 14 sati dnevno.
 • U 1 godini dijete mora spavati najmanje 13 sati dnevno.
 • Na 2 godine, dnevna potreba za spavanjem je 12,5 sati.
 • U dobi od 4 godine, beba mora spavati najmanje 11 sati dnevno.
 • U 6 godina potreba za spavanjem je 9 sati.
 • U dobi od 12 godina tinejdžer treba 8,5 sati sna dnevno.

Savjeti popularnog pedijatra za poboljšanje kvalitete spavanja beba u sljedećem videu.

Nedostatak vitamina također dovodi do poremećaja spavanja u djece. I djeca su vrlo meteosenzitivna - reagiraju na padove atmosferskog tlaka, na oborine i često ih “anticipiraju”.

Psiholozi kažu da nemirni san bebe može biti posljedica dobnih karakteristika. Činjenica je da je struktura spavanja u djece na 2 mjeseca i na 2 godine različita. Od rođenja do 1 godine, površinski san prevladava nad dubokom fazom, zbog čega se bebe često budi. Samo jedan ponovno može samostalno zaspati, dok drugima treba pomoć roditelja.

Dešava se da se mirno dijete budi i nemirno se baca i okreće se 7-9 mjeseci života. U ovoj dobi, beba ima prve psihološke probleme koji ometaju normalno spavanje - strah od odlaska mame. Ako roditelji spavaju u istoj sobi s djetetom, tada dijete neće osjetiti osjećaje bespomoćnosti i takva buđenja koja se postižu svake noći postupno će nestati.

Za 2-3 godine, san može postati uznemirujući i nemiran zbog razvoja bebinog mašte. Već zna kako maštati, u tim godinama se pojavljuju noćne more, strah od tame. Ugodna noćna svjetlost u dječjem krevetiću, omiljena mekana igračka s kojom može spavati, pomoći će vam u tome.

Druga „kritična“ dob je 6-7 godina. U ovom trenutku, djetetov san može biti poremećen zbog iskustava povezanih s početkom škole.

U bilo kojoj dobi, djeca su vrlo osjetljiva na psihološku klimu koja prevladava u vašem domu. Ako se često svađaju, nervozni, zabrinuti, to će zasigurno utjecati na kvalitetu dječjeg sna, a ne na najbolju ruku.

Stvorite mirnu, mirnu obiteljsku atmosferu za vaše dijete.

Nemiran san može biti "odjek" urođenih karakteristika karaktera djeteta, njegovog temperamenta. Poznato je da kolerična djeca spavaju lošije od djece flegmatike, a sangvinička djeca imaju teže vrijeme za buđenje ujutro. Svako dijete treba individualno putovanje, uzimajući u obzir sve njegove osobne karakteristike i zajedničke čimbenike koji utječu na kvalitetu sna.

Učinci nedostatka sna na djecu

Ako ignorirate problem nemirnog noćnog sna, dijete će uskoro početi patiti od nedostatka sna. Nedostatak sna će utjecati na sve funkcije njegova tijela. Prije svega, postoje poremećaji u živčanom sustavu. Tada će hormoni "propasti".Činjenica je da se hormon rasta GH (somatotropin) bolje proizvodi kod djece tijekom spavanja. Ako dijete ne spava dovoljno, ima nedostatak hormona rasta, i kao rezultat toga, raste sporije i razvija se ne samo fizički, već i intelektualno.

Još jedan "noćni" hormon - kortizol pomaže tijelu da se nosi sa stresom. Ako dijete ne spava puno, u njemu se spušta razina kortizola, što znači da psiha djeteta postaje ranjiva.

Kronični nedostatak sna smanjuje mentalne i intelektualne sposobnosti djeteta, tako da se malim učenicima daje malo učenja, oni imaju izražene probleme s pamćenjem.

Svakako prilagodite bebin san kako biste izbjegli probleme s budućim razvojem djeteta

Kako prilagoditi san djeteta?

Ako san nemirne noći vašeg djeteta nije iznimka, već je to već pravilo, trebate kontaktirati svog pedijatra. Savjetovat će način za poboljšanje spavanja djeteta, s obzirom na dobne karakteristike.

Ako je uzrok bolest, liječenje će biti korisno, a beba će početi normalno spavati.

Ako je dijete zdravo, onda se "uspravi" njegov san može biti sam.

 • Dobro pomaže kupanje prije spavanja, lagana umirujuća masaža. U vodi u kojoj se beba kupa možete dodati nekoliko kapi valerijane ili matičnjaka.
 • U večernjim satima bolje je izbjegavati pojačanu aktivnost, pokušati organizirati sve bučne igre i razvojne aktivnosti s djetetom tijekom dana. Uznemireno dijete po definiciji ne može čvrsto spavati.
 • Ne zaboravite da su šetnje važne za dijete. Djeca koja malo hodaju, češće od drugih, pate od poremećaja spavanja. Ako vrijeme i sezona dopuštaju, uzmite male večernje šetnje.
 • Posteljina u dječjem krevetiću trebala bi biti samo od njihovih prirodnih tkanina, madrac bi trebao biti ravan i umjereno mekan (najbolja opcija je ortopedski madrac), a pelene treba provjeriti, kvalitetno i pouzdano. Djeci mlađoj od 2 godine nije potreban jastuk.

Posebni rituali pomažu uspostaviti noćni san. Svaka majka može doći s njima, uzimajući u obzir potrebe svog djeteta. U mojoj obitelji ovo je obavezno čitanje bajke nakon kupanja prije spavanja. Učinite svoj ritual obaveznim. Što god se dogodilo, treba ga strogo slijediti. To će omogućiti djetetu da brzo shvati što želi od svojih roditelja, a on će čekati događaje u određenom redoslijedu. Time se smanjuje razina stresa, vrijeme za spavanje postaje nježnije i glatko.

 • Bolje je ne eksperimentirati s današnjim aromatičnim svjetiljkama, jer su bebe vrlo osjetljive na mirise, a glava djeteta može postati bolna.
 • Liječnici često preporučuju nemirne glicine. Ova aminokiselina štiti od nervoznog prenaprezanja, zasićuje krv kisikom. To ima kumulativni učinak, to jest, morate ga uzeti sustavno. Glicin ne šteti, pa se propisuje dojenčadi i starijoj djeci.
 • Nemojte "gurati" dijete. Izraz poput "Spavajte brzo, rekao sam!" U vašem rječniku ne bi trebalo biti. Inače će beba uskoro početi doživljavati noćni odmor kao uslugu.
 • Obično poremećaji spavanja kod djece nisu uzrokovani ni jednim razlogom, već kombinacijom čimbenika. Instalirajte ih, popravite ih i pomognite bebi da se nosi s nesanicom. Glavna stvar u ovom teškom zadatku je strpljivost i roditeljska ljubav. Oni su glavni "liječnik".

Važno za dijete i uzorak spavanja samih roditelja. Stručnjaci su već dugo primijetili da u obiteljima u kojima mama i tata malo spavaju, ne dobivaju dovoljno sna, noću rade, djeca također pate od poremećaja spavanja. Normaliziranje spavanja djeteta nije tako teško kao što se čini. Dovoljno za slušanje djeteta. Vjeruj mi, spreman je surađivati ​​s tobom jer mu je potreban dobar odmor. I neka vaše dijete bude snažno i smireno!

Iz sljedećeg videa naučit ćete 10 pravila zdravog djetinjstva od dr. Komarovskog.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje