Zašto dijete plače ili vrišti u snu?

Sadržaj

Većina roditelja doživljava plakanje bebe apsolutno normalno, jer je to samo način prenošenja informacija o potrebama djeteta odraslima. Iako je u većini slučajeva uzrok plakanja na površini, postoje i situacije kada je nagađanje želja djeteta izraženo na ovaj način problematično. Ako dijete plače u snu, i to redovito, neki roditelji su u stanju panike - iznenada se maleni suočava s ozbiljnim problemom i treba pomoć liječnika?

Zbog toga je pitanje mogućih razloga za plakanje u snu od velikog interesa za mlade obitelji, ali pokušat ćemo odgovoriti je li to vrijedno doživjeti u ovoj situaciji.

Specifičnosti uspavane bebe

Često djeca ispod jedne godine plaču u snu, a ako se sličan problem promatra i kod starije djece, onda oni često mogu izraziti razlog za ono što se događa. Zato nećemo uzeti u obzir djecu predškolske dobi i usredotočiti se na bebe.

Ovdje je potrebno odmah razjasniti da ako dijete ispod jedne godine tresu u snu, uzdiše, trzaju noge, savijaju ili čak jecaju, onda u tome nema ništa čudno ili loše.

Činjenica je da najveći dio njihovog odmora provode djeca u fazi takozvanog "REM sna", što je također karakteristično za odrasle, ali samo u trenutku zaspanja i neposredno prije postepenog buđenja.

Takva razlika u odnosu na normu odraslih uzrokovana je brzim razvojem djetetovog mozga, zbog čega živčani sustav nikada zapravo ne počiva. U toj fazi sna čovjek sanja, stoga to ne iznenađuje roditelji mogu uočiti vidljivu reakciju na ono što se događa u obliku:

 • "Trčanje" zjenica s zatvorenim očima;
 • Aktivni pokreti ekstremiteta;
 • Pokretanje refleksa sisanja;
 • grimacing;
 • Razni zvukovi, uključujući plakanje.

Takvi fenomeni nazivaju se "fiziološkim noćnim plakanjem", a prema riječima liječnika, oni ne ukazuju na prisutnost bilo kojeg stimulansa.

U nekim slučajevima, san može zapravo djelovati kao takvo nadražujuće djelovanje, u kojem dijete može završiti u neugodnim ili čak zastrašujućim uvjetima - čak i mnogo starije dijete govori u snu, viče i plače. Općenito, plakanje je običan način za izbacivanje emocionalnog stresa, tako da suze djeteta u snu, ako se ne probudi i brzo smiri, ne bi trebalo izazivati ​​uzbuđenje.

Psiholozi također vjeruju da uz pomoć fiziološkog plača djeca instinktivno provjeravaju situaciju oko njih - je li mama spremna doći na spašavanje ako se nešto dogodi? Zbog toga, s vremenom, potresavši dijete koje nije imalo vremena probuditi se, može se napraviti tako da nastavi spavati.

Stručnjaci ne savjetuju da se dijete previše smiri, jer se on još uvijek neće probuditi, a revna bolest kretanja lako može prekinuti njegov san; u ovom slučaju bit će dovoljno da ga blago tresete ili čak samo da nešto tiho zujajte - mali će podsvjesno shvatiti da je sve u redu i da će ponovno zaspati.

Ako dijete ne promatra nikakvu reakciju, njegov mozak signalizira nesigurnost, a onda se beba budi i počinje vrištati mnogo glasnije kako bi privukla pozornost odraslih.

Pri kraju prve godine života takav refleks “skeniranja” prostora treba nestati.

Previše emocija

U prvim mjesecima života novorođenče nema dovoljno razvijenu psihu, tako da ono što se događa oko nje izaziva neke snažne emocije - zapravo, reagira samo na nelagodu. Međutim, u dobi od 3-4 mjeseca dolazi do snažnog emocionalnog pomaka, što je prvi ozbiljan korak prema psihološkom rastu osobnosti.

Za odrasle, ovo se možda ne čini očiglednim, ali u ovoj fazi dijete već počinje aktivno doživljavati svijet oko sebe i nastoji ga se sjetiti ili razumjeti. Emocije nagomilane tijekom dana, čak i one pozitivne, ne dopuštaju djetetu da brzo zaspi, uzbuđuje ga i uzbuđuje, što dovodi do loše kvalitete sna, uključujući plakanje.

U ovoj fazi roditelji bi se trebali odmaknuti od strogog pridržavanja rasporeda iu većoj mjeri usredotočiti se na trenutne potrebe djece. Dakle, ako je dijete loše spavalo u prošlom vremenu, sljedeće razdoblje potrebno je smanjiti. Ako to nije učinjeno, zbog nedostatka sna, dijete ponovno akumulira stres, a to će dovesti do daljnjeg nedostatka sna, što će rezultirati začaranim krugom.

Da emocionalni razlozi ne ometaju djetetov san i ne izazivaju ga u suze u snu, slijedite nekoliko jednostavnih pravila:

 • Neprihvatljivo je oduzeti dječjem dijelu vremena predviđenog za spavanje. Kako biste bili sigurni da će zaspati na vrijeme, počnite ga polagati unaprijed. Nemojte čekati trenutak kada dijete počne jasno pokazivati ​​znakove umora - to je pokazatelj prekomjernog umora.
 • Svijetle emocije, čak i one pozitivne, ne preporučuju se za bebe mlađe od godinu dana. Posebno ova izjava važna je u poslijepodnevnim satima, inače možete izgubiti previše vremena za uspavljivanje.
 • TV za malu djecu vrlo je štetan upravo zbog velikog broja emocija. Čak i mirni crtići daju mnogo različitih informacija, ohrabreni su velikim brojem svijetlih boja, a općenito se ne čine tako jednostavnim i pristupačnim djetetu kao što su za odraslu osobu, pa mogu uzrokovati loš san i plakati noću.

Što se tiče noćnih mora, njihovo postojanje u dobi od manje od godinu dana nije dokazano. Starija djeca mogu plakati zbog njih, ali to je obično jednokratna, a ne ponavljajuća pojava. Ako se dijete žali na redovito zastrašujuće snove koji se često ponavljaju, ima smisla kontaktirati psihologa.

Neprikladna mikroklima

Budući da bebe, kao što smo rekli, spavaju mnogo osjetljivije od odraslih, nije iznenađujuće da su, općenito, mnogo zahtjevnije od zatvorenih uvjeta. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da dijete mlađe od jedne godine malo utječe na situaciju - on se ipak ne može samostalno sakriti kada je hladno ili se otvara kada je vruće. Dijete se možda neće probuditi, ali osjeća nelagodu i plač u snu, što će pogoršati kvalitetu odmora i dovesti do punog buđenja.

Kako bi izbjegli takve situacije, roditelji bi trebali posvetiti veliku pažnju stvaranju istinski ugodnih uvjeta u vrtiću i njihovoj stalnoj podršci. Idealna udobnost u razumijevanju bebe izgleda ovako:

 • Temperatura je oko 18-22 stupnja. Sve ovisi o individualnim kvalitetama djeteta, o broju i debljini pelena, u koje je umotan. Argument "par kostiju ne boli" ovdje apsolutno ne vrijedi! Ako je beba neugodno zaspati, redovito će plakati u snu.
 • Vlaga - u rasponu od 40-60%. Previše suh zrak uzrokuje isušivanje sluznice gornjih dišnih putova i isparavanje previše tekućine iz tijela djeteta, ali mi želimo da dobro spava, pogotovo zato što ne može sam piti i plakati.U našim geografskim širinama, zrak je obično presušen, a taj se problem može riješiti uz pomoć ovlaživača zraka. Previše vlažan zrak za našu zemlju nije tipičan.
 • Nema prašine. Ulazeći u nos djeteta, prašina začepljuje respiratorni trakt i ometa normalno obogaćivanje tijela kisikom, iako ga dječji mozak, koji se aktivno razvija čak iu snu, očajno treba. Budući da je posteljica postepena, prašina je jedan od najčešćih uzroka plača u snu bez buđenja. Da biste uklonili prašinu, prozračite prostoriju i obavite redovito mokro čišćenje, kao i smanjite broj knjiga, tepiha, tapeciranog namještaja i igračaka u dječjoj sobi.
 • Svjež zrak. Tijelo koje raste treba kisik kritično, tako da je prozračivanje gotovo preduvjet prije spavanja. Ako je to neprihvatljivo zbog alergija na klimu ili pelud, obratite pozornost na sofisticirane moderne klimatizacijske sustave koji mogu riješiti ovaj problem.

Kako riješiti problem gladi i žeđi?

Dojenčad želi jesti puno češće nego odrasli, pa je želja za jelom usred noći sve do plača sasvim normalna za njih, ali osoba bilo koje dobi može poželjeti piti noću. Međutim, dijete nakon takvog buđenja morat će se svaki put ponovno zaspati, što ne dopušta ni majci ni onu da zaspi, stoga se mora izumiti način da se smanji broj takvih uspona.

U prvim mjesecima života, potpuno izbjegavanje noćnih obroka neće funkcionirati - i dalje se nećete morati probuditi, ali možete smanjiti broj noćnih alarma ako hranite dijete intenzivnije tijekom dana. Ako se odrasloj osobi ne preporuča jesti prije spavanja, takav postupak nije moguć samo za dijete, već je i koristan, jer će osigurati stabilan san.

Već smo spomenuli kako niskokvalitetni odmor može uzrokovati konstantno plakanje noći u večernjim satima treba jesti čvrsto, jer dijete ovog doba još uvijek ne jede ništa što je teško probaviti.

U isto vrijeme, stručnjaci preporučuju intenziviranje prehrane dojenčadi ne toliko u količini (bilo da se radi o stvarnoj težini hrane ili o broju obroka dnevno), već o kvaliteti. S djecom koja su hranjena dječjom hranom, situacija je jasna - samo trebate obratiti pozornost na više kalorijske hrane.

Što se tiče beba koje se hrane majčinim mlijekom, postoji vrlo važna točka o kojoj ne znaju svi: činjenica je da kada dojite dijete na dojku, tzv. mlijeko. Ima relativno nisku prehrambenu vrijednost, ali u smislu volumena, beba ne treba mnogo - smatra da je trbuh pun i odbija piti dalje, samo hranjive tvari dobivene iz prednjeg mlijeka nisu dovoljne neko vrijeme. Kao rezultat toga, beba, koja se doimala hranom, vrlo brzo želi opet jesti i zato plače u snu.

Ako beba konzumira jasno malo mlijeka odjednom, prvo ga treba dekantirati, tako da prima samo najkaloričniji proizvod.

Vodu za bebe tijekom noći treba nuditi samo u vrućini, ali ako se dijete hrani umjetno, voda mora nužno pratiti svaku hranu.

zubi

Često je uzrok noćnog plača fenomen karakterističan za sve bebe bez izuzetka - zubi. Tako bebe imaju jako teško vrijeme, jer se svrab i bolna usta stalno osjećaju.

Naravno, čak iu takvoj situaciji, dijete još uvijek mora spavati, tako da ga je moguće uspavati, ali u trenucima kada se bol pojačava, on može plakati, počne oštro plakati i probuditi se. Problem je osobito akutan ako dijete trenutno ima više od jednog zuba.

Naravno, može biti više razloga za noćni plakanje, ali ako dijete stalno pokušava grickati odjeću, igračke i druge dostupne predmete, možete biti sigurni da je uzimanje zuba jedno od njih.

Dugo vremena ovaj se problem smatrao praktički nerješivim, ali suvremena medicina već je u mogućnosti ponuditi rješenje u obliku posebnog anestetičkog gela. Imajte na umu da ovaj lijek, kao i gotovo svi drugi lijekovi, u slučaju male djece može se koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

"Grebanje" djetetove svrbežne čeljusti pomoći će posebnim silikonskim zubima, što donekle smanjuje nelagodu zbog onoga što se događa i dopušta vam da zaštitite druge predmete od pokušaja grickanja, pogotovo jer to može biti opasno i za dijete.

Je li vrijeme krivo?

Nije tajna da nagle promjene vremena mogu negativno utjecati na dobrobit nekih ljudi. Ako je ranije bilo uobičajeno pretpostaviti da je takva osjetljivost karakteristična uglavnom za starije ljude, danas mnogi stručnjaci vjeruju da su čak i neke bebe sposobne odgovoriti na klimu klime.

Razlikuju se čak i rizične skupine: poteškoće tijekom porođaja i carski rez, kao i bolest kada fetus ili povećani intrakranijski pritisak navodno povećavaju vjerojatnost da će dijete pokazati sinoptički "dar" koji će, pak, ometati njegov ostatak. plače.

Na primjeru odraslih, primijećeno je da se osobito snažno osjećaju sljedeće pojave:

 • Nenormalna aktivnost sunca;
 • Navijanje vjetra;
 • Skokovi atmosferskog tlaka;
 • Promjena vremena od sunčane do kiše;
 • Oborine bilo koje vrste.

Istodobno, liječnici ne mogu dati točan odgovor na pitanje zašto neka djeca reagiraju na promjene vremena, dok drugi ne. Štoviše, malo je vjerojatno da će takvu dijagnozu učiniti “meteosensitivity”, stoga neće savjetovati specifično liječenje.

Ako vi sami vidite određeni obrazac ponašanja vašeg djeteta koji se odnosi na vremenske promjene, i još uvijek želite dobiti medicinsku pomoć, najbolje je kontaktirati neurologa, jer on je taj koji rješava sva pitanja preosjetljivosti.

Kako poboljšati san bebe i spavati? Dr. Komarovsky će odgovoriti na ovaj video.

Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje