Kada dijete počinje sjediti i čemu doprinose ove vježbe?

Sadržaj

Mama i drugi rođaci doživljavaju vještinu svakog djeteta s oduševljenjem. Ponos je neodoljiv, želim odmah podijeliti sa svima iznenađujuće važnu vijest - beba sjedi na papi. No, iste snažne emocije, samo s negativnim predznakom, doživljavaju žene kada njihove bebe za to ne pristaju na vrijeme. U ovom članku ćemo saznati kada dijete treba naučiti sjediti i kako mu pomoći da nauči ovu vještinu bez nanošenja štete.

Uvjeti i norme

Sposobnost sjedenja je prilično teška i zahtijeva pridržavanje niza specifičnih uvjeta. Prvo, mišići leđa trebaju biti spremni za to, a drugo, zglobovi kralježnice i kuka djeteta trebaju biti dovoljno zreli.

Prema ustanovljenoj pedijatrijskoj praksi, vjeruje se da bi prosječno dijete trebalo sjesti uz potporu u 6 mjeseci, a već u 7 mjeseci dijete počinje sam sjediti bez podrške. Za sjedenje s ležećeg položaja bez pomoći, beba bi, prema standardima koje su prihvatili liječnici, trebala biti stara 8 mjeseci.

Međutim, te se norme nazivaju prosjekom, jer ne uzimaju u obzir individualne osobine pojedinog djeteta. I stoga, s gledišta prakse, razumnije je pretpostaviti da dijete počinje sjediti između šest mjeseci i 8-9 mjeseci. O tome kako dobro se pripremaju mišići leđa, trbuha i ruku te u konačnici ovisi o razdoblju svladavanja nove vještine. Naučivši sjesti, dijete će primiti značajno proširenje svojih sposobnosti u poznavanju svijeta. Štoviše, takav stav se smatra prijelazom na sposobnost stajanja, a zatim prelazi na oba.

Aktivnija djeca mogu pokušati sjesti prije pola godine, a manje aktivna djeca mogu biti spora do posljednjeg. To također nije neuobičajeno ili patološko. Iako mnogo toga ovisi o tome kako pedijatar koji promatra dijete pripada prosječnim normama. Stručnjak koji nije previše neugodan može suho iskazati zaostajanje djeteta u odnosu na norme fizičkog razvoja, što će uvelike uznemiriti roditelje.

Dobri stručnjaci u području zdravlja djece ističu individualnost vremena sjedenja. Vještina se razvija prema određenom planu, a pažljivi roditelji zasigurno će primijetiti znakove brzog ovladavanja djetetom nove vještine, ako poznaju karakteristike faza formacije.

Faze razvoja vještina

Za pripremu za nadolazeće sjedenje djeca počinju unaprijed. S jačanjem svih mišićnih skupina, a posebno mišićnog tkiva leđa, beba počinje valjati, okretati se, pokušati zauzeti vertikalni položaj na dnu, oslanjajući se na ručke. U fizički razvijene zdrave bebe, prvi takvi pokušaji mogu se promatrati već 4,5 mjeseci. Dijete, naravno, pada, ali on uporno pokušava ponovno ustati na njegovu ruku i sjesti.

Prva faza naziva se faza kratkotrajnog sjedenja. Klinac, čak i ako uspije sjesti, ne može dugo zadržati svoju tjelesnu težinu u takvom položaju i srušiti se natrag na bok. U ovoj fazi se ne isključuju ozljede lica i glave, jer ako beba padne, može udariti glavu o bočne zidove jaslica.

Već u pripremnoj fazi Važno je osigurati da vaše dijete sigurno padne. - na četiri strane stavite male mekane jastuke.Pokušaji sjesti moraju se pojaviti u vašoj prisutnosti, jer će se vjerojatnost ozljede ili mehaničkog gušenja nastaviti u prisutnosti jastuka.

Kratkoročna faza obično ovladava za nekoliko mjeseci. Tada beba počinje sjesti i nakratko se držati svoje težine, iako je s ravnotežom još uvijek prilično problematična. Počinje druga faza usvajanja vještina - sjedište s podrškom.

Vašem djetetu možete pomoći da održi ravnotežu tako što ćete ga držati, a bebu možete postupno saditi vlastitom olovkom. Dakle, nešto kosoboko, djeca obično ne sjede dugo - to je nezgodno i nepraktično, jer su mu obje ruke potrebne za igranje i taktilno poznavanje svijeta oko sebe.

To je nesposobnost da u potpunosti posjeduju dvije ruke koje potiču dijete da se preseli u novu fazu. U roku od mjesec dana bebe mogu sjediti bez potpore, dok cijeli teret leži na kralježnici. Do 8 mjeseci, mnoga djeca već mogu provesti puno vremena sjedeći, radeći zanimljivu igračku. U ovoj fazi možete početi prelaziti na puzanje, ako mrvica nije napravila nikakve neovisne pokušaje da se pomakne na trbuh ili četiri udova.

U završnoj fazi (otprilike 9-10 mjeseci) dijete može samostalno sjesti s ležećeg položaja. Za neke je lako, drugi očito trpe, napušu i pokušavaju to učiniti brzo, ali to ne uspijeva. Način na koji beba sjedi nije bitno. Neki to rade uz podršku na rukama, drugi - posrednim položajem na sve četiri, drugi traže, hvataju se, vuku na ruke i sjede. Glavna stvar je rezultat.

Zašto beba ne sjedi?

S takvim pitanjem roditelji se često obraćaju pedijatrima. No, odgovor je definitivno vrlo težak, jer razlozi mogu biti dosta. Dakle, ako je beba rođena prije opstetričkog perioda, razvoju njegovih kostiju i mišićnih sustava treba više vremena: prerano rođene bebe počinju kasnije sjesti zbog nedostatka spremnosti za učenje nove vještine.

Dijete s prekomjernom tjelesnom težinom, iako uživa u rođacima s natečenim obrazima i nogama, sjesti će mnogo kasnije nego djeca normalne težine. Ako dijete ima problema s zglobovima kuka, koji su identificirani čak i kada je beba bila novorođenče, ne morate sjesti.

Sporiji djeca uče nove vještine, koje nemaju odgovarajuće uvjete - beba je čvrsto povijena nakon šest mjeseci, malo vježbaju, ne rade gimnastiku, masiraju, ne ostavljaju ih dugo vremena otvorenim rukama i igračkama.

Jednako je važan i temperament djeteta. Tu su smireni i odmjereni flegmatični i melanholični, koji jednostavno ne vide poticaj da zauzmu drugačiji položaj, više vole jesti i duže spavati. A tu su i pokretne i radoznale kolere i optimistice koje je teško zadržati od svega novoga, i stoga već po defaultu zanimljive.

Ako je nedostatak vještine jedina pritužba roditelja, nema razloga za brigu, samo što nije došlo vrijeme za ovu bebu. Međutim, ako je nedostatak vještine popraćen drugim simptomima - bogate česte regurgitacije, blijeda koža, nedostatak emocionalnih reakcija na dijete na majku i oca, nedostatak sposobnosti prevrtanja i pouzdano držanje glave, onda svakako treba konzultirati liječnika.

Povijest patologija kao što su ishemija, cerebralno krvarenje nakon rođenja, cerebralna hipoksija u odsustvu pokušaja sjesti nakon 7-8 mjeseci također je dobar razlog za posjet neurologu.

Dječaci i djevojčice - značajke i vještine

U forumima na internetu, mlade majke aktivno raspravljaju o sposobnostima i nijansama fizičkog razvoja djece različitih spolova. Iz nekog razloga, vjeruje se da se djevojčice brže razvijaju. To nije istina. Vrijeme pokušaja sjesti ne ovisi ni o spolu djeteta.

Još jedna uobičajena zabluda kaže da se dječaci mogu smjestiti ranije, ali čak i neovisni pokušaji djevojaka da sjede do šest mjeseci trebaju biti odlučno zaustavljeni. To se objašnjava činjenicom da je seksualni sustav djevojke osmišljen tako da rana vertikalizacija može poremetiti anatomski položaj maternice u zdjelici.

Zapravo, djeci oba spola nije preporučljivo rano sjesti, to vrijedi i za dječake. I to ne zato što se nešto nepovratno i strašno može dogoditi reproduktivnom sustavu, već zato što se nepovratno ili nepopustljivo može dogoditi zglobovima kralježnice i kuka. Što se tiče djevojčica, rana prisilna vertikalizacija može dovesti do ozljeda zdjelične kosti, što u budućnosti može stvarno dovesti do problema s reprodukcijom.

Često se postavlja pitanje treba li zaustaviti pokušaje djevojčica da sjede prije šest mjeseci. Ako je dijete dobro razvijeno, o čemu svjedoče njezini neovisni i spontani pokušaji da sjedne, onda se ne smijete miješati u njezinu kćer. Točno isti taktike treba slijediti s malim dječacima. Ali ako dijete i dalje ne pokazuje želju da sjedi, onda će biti velika greška sjediti dijete, polagati jastuke i osmanlija.

Vjerujući da na taj način pomažu djetetu, roditelji štete bebi. Prekomjerno opterećenje kralježnice ispred vremena koje određena priroda određuje za određeno dijete može dovesti do ozljeda kralježnice, oštećenja zglobova, što u budućnosti može ne samo da pokvari djetetov stav i hod, već i uzrokovati invaliditet.

Vježbe i gimnastika

Gimnastika ne bi trebala samo puniti "sjesti". To je složeni učinak na tijelo djeteta, koji ne pridonosi razvoju stvarne vještine, nego razvoju mišića mrvica. Uz razvijene mišiće, ova i druge vještine dijete će lako shvatiti. Prije gimnastike obavezno provedite laganu toničnu masažu. To će učiniti složene vježbe učinkovitijima. Uvijek radite vježbe u obliku zabavne igre, inače će dijete brzo postati dosadno s manipulacijama majke svojim tijelom, a on će početi protestirati protiv takvih aktivnosti u slobodno vrijeme.

Kao što već znamo, za sjedenje morate razviti mišiće leđa, ruku, trbuha. Zato je potrebno uključiti aktivne i pasivne vježbe kako bi se stimulirale pojedine mišićne skupine u svakodnevnim vježbama. Ovdje su neke zanimljive i korisne vježbe.

„Riba”

Ova vježba se izvodi u vodi, na primjer, u velikoj kupki tijekom večernjeg kupanja. Za njega će vam trebati poseban ortopedski krug na napuhavanje na bebinom vratu. Pouzdano fiksira vratne kralješke i ne dopušta da mrvice odu na dno.

Noseći krug, stavite dijete u vodu na trbuh i iza noge natrag i naprijed u vodu. Onda ga ostavite u tom položaju, pričekajte malo - beba se treba vratiti. Okretanje u vodi mnogo je lakše i lakše.

Nakon što plivate na leđima, uzmite bebu za jednu ručicu i potaknite ga na trbuh. Što se više okreće tijekom plivanja, to bolje. Vježba se može izvoditi od vrlo rane dobi - od 1 mjeseca.

"Swing"

Početna pozicija - leži na leđima. Površina mora biti tvrda. Ova vježba se ne izvodi na mekom krevetu, koji ne može pružiti anatomski ispravnu potporu kralježnici.

Ispružite pokazne prste za dijete i pustite ga da ih uhvati. Polako podignite mrvice u pola sjedi položaj. Nema potrebe posaditi dijete, dovoljno je podići gornji dio tijela za 45 stupnjeva. Zatim polako spustite dijete natrag.

Tajna ove vježbe je da sve morate raditi polako. Dok to radite, mišići u rukama i leđima se stisnu što je više moguće. Vježba se preporuča od 4-5 mjeseci.

"Pilot"

Desnom rukom uhvatite dijete kako leži na trbuhu oko tijela i stavite dlan ispod prsa, a lijevo ga poduprite ispod nogu.

Podignite dijete preko površine stola za masažu - dok beba refleksno naprezanje leđa, stražnjice i podiže glavu, protežući ruke prema bokovima. Držite ga oko 30-40 sekundi u tom položaju i lagano je spustite na trbuh natrag na površinu. Vježba preporučena od 4 mjeseca.

"Caterpillar"

Ova vježba se obavlja u pozi koja leži na trbuhu. Prije bebe trebate staviti igračku, ali kako je ne bi mogao uzeti. Lako gurajte ruke na bebinim nogama, stimulirajte njegovu inercijsku odbojnost i puzanje naprijed. Izgledat će kao karakteristični pokreti tijela gusjenice tijekom pokreta. Izvršite dok dijete ne „puzi“ do cilja i ne zgrabi igračku.

"Na loptu"

Učinkovito ojačati mišiće vježbi fitbola u leđima i trbuhu. Prvo stavite dijete natrag, podupirući noge na lopti i lagano ga zamahnite naprijed-natrag, na desnoj i lijevoj strani, a zatim u krug.

Okrenite dijete na trbuh i ponovite postupak. To ne samo da će ojačati mišiće, već će razviti i vestibularni aparat, koji će svakako dobro doći u fazi ovladavanja sjedalom, u kojem morate biti u stanju uravnotežiti se.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati pedijatar Jevgenij Komarovski tvrdi da zdravoj bebi nije potrebna pomoć roditelja, on će sjesti i to učiniti kad bude spreman. Štoviše, ne bi trebalo biti pomoći iz kategorije „medvjeđih službi“. To, bez sumnje, uključuje takvo postignuće čovječanstva kao skakačice.

Mnogi roditelji su ponosni na sebe, kupivši takav dar djetetu. Obješaju bebu u skakačice i sigurni su da visi u njima i trenira u hitnom načinu rada.

Zapravo, prema Komarovskom, u skakačima, dijete je pod stresom, ali bebina kralježnica ima još više stresa. Ako dijete uspije odgurnuti noge s poda, tada se situacija dodatno zakomplicira zbog vjerojatnosti kompresijskog frakture i mikrotraume vretenaca.

Najkorisniji vježbe Komarovsky poziva polaganje na trbuh. Liječnik preporučuje vježbanje drugih mišića namjerno samo nakon pažljivog promatranja kako dijete sjedi (ili pokušava sjesti). Ako je leđa zaokružena u isto vrijeme, možete govoriti o slabim dugim mišićima leđa, ako padne na bok - morate obratiti pozornost na trbušne mišiće i lateralne mišićne skupine.

Sjedni dijete prisilno - roditeljski zločin, kaže Eugene Olegovich. Zabranjeno je saditi dijete koje ne može sjediti u kolicima sa sigurnosnim pojasevima ili u gostoljubivom prostoru mekih jastuka.

Kada dijete počne sjedati, morate izbjegavati patološke položaje. Evgeny Komarovsky ih naziva sjedalom s nogama savijenim u koljenima, okrenutim natrag. Ako pogledate dijete odozgo, njegov će stav izgledati kao latinski "W". U tom položaju nevjerojatna opterećenja padaju na zglobove i koljena kuka, što može uzrokovati ozbiljne patologije i deformacije nogu. U ovom slučaju, želja i želja majke da pomogne bebi će biti sasvim prikladna - naučite dijete da sjedi kako treba, i to će biti najbolja pomoć. Mnogo je korisnije od maminih pokušaja da podučava dijete koje je jedva napunilo šest mjeseci da samo sjedi.

Dr. Komarovsky će vam reći o dobi u kojoj bi dijete trebalo naučiti sjediti, hodati i tako dalje u sljedećem videu.

Izračunajte raspored imunizacije
Unesite datum rođenja djeteta
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje