Kako naučiti djecu da se kotrljaju s trbuhom na leđima?

Sadržaj

Razvoj malog djeteta uvijek dodiruje njegove roditelje. Kada mrvica pouzdano drži glavu, u obitelji pravi odmor. Naravno, mama i tata nervozno čekaju trenutak kada dijete nauči regulirati položaj tijela - skrenuti s trbuha na leđa i obratno. Trebam li dijete da to podučava i kako ovladati skretanjima od trbuha do leđa, reći ćemo u ovom članku.

Norme i uvjeti

Obično se na samom početku djeteta majstor okreće od leđa do trbuha, a tek tada dolazi vrijeme za državni udar u suprotnom smjeru. Prosječno vrijeme prevrata od stražnjeg do trbuha je 3-4 mjeseca, odnosno od položaja na trbuhu, dijete u prosjeku uči da se kotrlja unatrag na 4-5 mjeseci života.

Pravila je izmislio netko tko nije znao i kada, i ne mogu se smatrati konačnom istinom. Vrlo često, mališani ne mogu savladati nikakve preokrete za pola godine ili okrenuti maksimum na boku.

Roditelji ne bi trebali paničariti ako se njihova petomjesečna beba ne pretvori u prostor. To će svakako učiniti kada se mišićno tkivo i ligamentni aparat pripreme za takve pokrete.

Sve se bebe razvijaju drugačijim tempom, jer je svaka priroda dala individualnu shemu odrastanja, te se stoga ne isplati usredotočiti na bilo koje norme i savjete prijatelja i rodbine. Vaše je dijete samo vaše, on nije dužan biti kao još jedno dijete. Ne možete ih usporediti.

Ako je dijete "iza"

Roditelji ni u kom slučaju ne bi trebali smatrati svoje dijete "zaostajanjem", ako se u ovom trenutku ne želi okretati od trbuha do leđa. Takvi pokreti postaju mogući ako su mišići leđa, trbuha, lateralnih kosih mišića i ligamenata dovoljno razvijeni. Ti mišići postaju jači i postupno se stimuliraju, a to se događa različitim brzinama za sve karapuz.

Kretanje, radoznao i nemirna djeca počinju se prevrtati ranije, a djeca s dobrom tjelesnom težinom, dobrim apetitom, solidnim udjelom lijenosti i mirnog temperamenta mogu kasnije savladati nove motoričke sposobnosti.

Djeca koja su prerano rođena i djeca rođena iz trudnoće praćena patologijama i fetalnom hipoksijom razvijaju se sporije i kasnije razvijaju udara. Mala djeca s prirođenim bolestima, slaba i bolna djeca će također ovladati udarima mnogo kasnije.

Mnogo ovisi o poticajima. Ako ima dijete, ranije će ga savladati. Glavni poticaj za njega je želja da se ovaj svijet istraži na bilo koji dodatni način, a ne samo da leži na leđima.

Ako angažirate dijete, očarajte ga igračkama i svijetlim predmetima koji su mu zanimljivi, vjerojatnost da će se okrenuti ranije povećava.

Mišljenje dr. Komarovskog

Poznati pedijatar Evgeny Komarovsky vrlo često potiče odrasle osobe da ne izazivaju paniku od početka. U 99% slučajeva, ako dijete u 4-5 mjeseci odbije preći s trbuha na leđa, nema ni najmanjeg razloga za tjeskobu i tjeskobu. Ako nema drugih pritužbi, ne vrijedi sumnjati u patologiju.

Dijete koje se normalno jede, emocionalno reagira na svoje rođake, okreće glavu na zvuk, pokušava sam napraviti zvukove, ali se ne okreće, zdravo je.Jednostavno, razvija se prema vlastitom planu i rasporedu, koji nije sličan normama objavljenim na internetu ili leži u obliku tablet-savjeta na stolu liječnika pedijatra.

Stoga, liječnik preporučuje samo pričekati određeno vrijeme. Kada su mrvice spremne, sigurno će početi prevrtati. Bolesti koje ometaju rad muskuloskeletnog sustava, lijek nije toliko poznat, svi su ozbiljni - kao što su cerebralna paraliza ili druge lezije središnjeg živčanog sustava. Roditelji obično o njima saznaju na prvom pregledu ili čak i od neonatologa roditeljske kuće u kojoj je dijete rođeno.

Ako liječnici nisu pronašli takve bolesti prije ovog dana, onda nema potrebe brinuti se o odsutnosti udara.

Komarovsky razumije i prihvaća želju roditelja da pomogne bebi što je prije moguće ovladati novim motoričkim vještinama kao neizbježnim. Pedijatar preporučuje da počnete učiti ili trenirati bebu samo kada vaša mama i tata nemaju vremena za izvadak i bez želje čekati. Ali takva obuka nikako ne smije štetiti djetetu.

Komarovsky priznaje, iako to ne smatra potrebnim, učvršćivanje masaža, gimnastika, čiji je cilj jačanje mišića leđa, vrata, udova i lateralnih mišića. Međutim, džemperi i hodalice, kao i ostali uređaji za vertikalizaciju, ne preporučuju korištenje Komarovskog. Kičmena beba nije spremna za takva opterećenja ni na 3 mjeseca ni na 6 mjeseci, a roditeljska želja za boljim može rezultirati traumom i ozbiljnim posljedicama za zdravlje djeteta u budućnosti.

Intenzivna i agresivna masaža, koja iscrpljuje i majku i dijete, neće donijeti koristi, ali lako može naškoditi. Ako želite naučiti svoju bebu da se kotrlja od trbuha prema leđima, Jevgenij Olegović preporučuje da roditelji ne prisiljavaju dijete da to učini silom. Ako mišići nisu spremni, ni jedan razred neće dopustiti da dijete savlada nove pokrete.

Najrazumnije roditeljsko ponašanje u ovoj situaciji, Komarovsky smatra stvaranje povoljnih uvjeta za razvoj, a ne obvezujući utjecaj na dječji organizam.

Spremnost za nastavu

Roditelji koji su čvrsto odlučili naučiti dijete da se prevrne od trbuha do leđa, treba iskreno odgovoriti na glavno pitanje sebi - je li njihovo dijete spremno za takve aktivnosti? Nije tako teško procijeniti stupanj spremnosti, dovoljno je napomenuti postojeće vještine:

  • dijete se pouzdano osjeća u položaju na trbuhu, lako drži glavu, može ga okrenuti u položaj koji leži na trbuhu u smjeru predmeta ili poznatih glasova;
  • u pozi na trbuhu, mali grašak se može nakratko nasloniti na laktove, pokušavajući se podići više;
  • u pozi na poleđini bebe može podići noge, dovesti ih u lice, zgrabiti ih i pokušati podići glavu.

Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja, to znači da je mišićni sustav leđa, vrata i trbuha gotovo spreman da im se pridruži u novom procesu, to možete i učiniti. Ako je odgovor na najmanje jednu stavku negativan, pričekajte još mjesec dana i ponovno odgovorite na pitanja.

Za klase, trebat će vam masažno ulje ili dječja krema, dječja prostirka za gimnastiku, koja se može polagati na tvrdu i ravnu površinu, na primjer, na pod, kao i kugla fitball (izborno).

Masaža i gimnastika

Restauratorska masaža bilo koji roditelj ili baka može ovladati i samostalno obavljati svoje poslove kod kuće. Ona je u poznatom okruženju, kada obitelj i već poznate ruke dodiruju, dijete će se osjećati što je moguće mirnije i opuštenije. Osjećaj masaže, koji profesionalni maser (tj. Potpuno autsajder za dijete) čini dijete vapi za stresom, bit će malo.

Kućna masaža će ojačati kontakt majke i djeteta, učiniti postupak zanimljivom igrom, ali i uštedjeti znatnu količinu novca iz obiteljskog proračuna, jer je masaža skupi užitak.Nastava se provodi samo kada je dijete zdravo, dobro je odmaran, a ne gladan. Preporučuje se kombinirati ih s usvajanjem zračnih kupki - to će biti dvostruka korist.

Možete trenirati dva puta dnevno, i jedan, sve ovisi o raspoloženju svih sudionika u procesu. Ako je dijete van funkcije, ne morate držati gimnastiku niti masažu po svaku cijenu. Korisne vježbe će biti samo ako je dijete zainteresirano za sam proces koji je pokrenula majka igre.

Prilikom masaže, obratite pažnju na pritisak sile ruku - dodirne bi trebao biti svjetlo, ne uzrokuje bol. Ako je beba neudobna, sigurno će vas obavijestiti o tome s krikom, poslušati ga i promijeniti taktiku izlaganja.

Nabrojili smo nekoliko učinkovitih tehnika koje se preporučuju za primjenu ne ranije od 3 mjeseca kako bi se svladali udari od trbuha do leđa.

  • "Krugovi i lukovi". Ova vježba bi trebala pomoći jačanju tiska. Uz slabu tisak, zaustavljanje će biti teško. Beba mora ležati na leđima. Mama kružnim pokretima lako pogladi i masira djetetov trbuh u smjeru kazaljke na satu - oko pupka, šireći krug i natrag. Zatim palčeve treba obaviti od pupka do rebara i od pupka do preponske zone.
  • "Jaka leđa", Taj se prijem provodi stavljanjem djeteta na trbuh. Isprva je lako masirati i udariti leđa duž kralježnice, a zatim napraviti poprečno tapkanje s vrhovima prstiju duž linije rebara do kralježnice.
  • "Caterpillar". Ova tehnika se provodi kako bi se ojačali lateralni i kosi mišići. Prilikom skretanja s trbuha na leđa, beba počiva na dršci, prenoseći joj tjelesnu težinu, uglavnom zbog rada lateralnih mišića, a sam se okreće na leđima. Potrebno je smjestiti dijete na trbuh i "izvaditi ga" podizanjem ruku. Lagani pokreti masiraju se i pomiluju lateralne mišiće od pazuha do koljena ili stopala.

Masaža kod kuće radi samo s toplim rukama, dodir hladnih dlanova neće biti ugodan za dijete, on se neće moći opustiti i vjerovati vam. Nanesite emolijense za masažu. Trajanje sesije, povećati postupno - od pet minuta do 10-15 minuta. Nakon desetodnevnog tečaja, napravite pauzu na nekoliko tjedana.

Gimnastika bi trebala biti svakodnevna. Ako se ponavlja iz dana u dan, dijete se navikava na to i uzima ga s velikim zadovoljstvom. Najučinkovitije vježbe za udar s trbuhom na leđima su sljedeće.

  • „Bicikl”. Ova vježba pomaže jačanju nogu, donjeg dijela leđa i lateralnih mišića djeteta. Ležeći na leđima, savijte noge djeteta u koljenima i učinite ih ritmičkim pokretima, kao da beba pedalira bicikl. Takvo alternativno smanjenje nogu imat će pozitivan učinak ne samo na razvoj mišića, nego i na probavu - akumulacija crijevnih plinova neće biti vjerojatna.
  • "Changeling". Ova vježba pomoći će djetetu da brzo savlada vlastiti udar. Stavite ga na trbuh, nježno pomaknite suprotnu nogu i okrenite dijete na bok, a zatim na leđa. Ako se dovede desna noga, dijete se mora okrenuti ulijevo, a ako se dovede lijeva noga, skreće se desno.
  • "Potyagushi". Ova će vježba zahtijevati zanimljivu i svijetlu igračku koja je djetetu nova i još uvijek nepoznata, ili neki drugi siguran i zanimljiv predmet. Dijete koje leži na trbuhu vidi igračku ispred sebe. Stavite ga izravno ispred njega i napravite ga tako da ga mrvica može dosegnuti i dotaknuti. Zatim prerasporedite igračku malo na stranu i dalje, tako da dijete mora posegnuti za njom, naprežući lateralne i kosu mišiće. Pomozite mu, stvarajući dlan pod nogom, tako da se mrvica može odgurnuti i krenuti naprijed. Postupno će se beba početi prevrtati kako bi lakše došla do zanimljivog objekta.

Razvijte leđa, trbuh i bočne strane, kako biste se na kraju prešli s trbuha na leđa i leđa, a možete i fitball.Ali najprije se trebate posavjetovati s pedijatrom kako ne biste ozlijedili dijete.

Možete vježbati dodatne satove plivanja. Prikazuju se čak i novorođenčetu. Naučite bebu da pliva u velikoj kadi, a možete koristiti iskustvo i znanje profesionalnih trenera koji mogu pomoći djeci. Za to se morate prijaviti s mrvicom u posebnu grupu za najmlađe u bazenu.

Savjeti i trikovi

Roditelji koji se bave s djetetom, da ga nauče prvim pučima, morate biti strpljivi, a ne sve će odmah ispasti. Sve vježbe i tehnike masaže treba izvoditi pravilno, uz strogo poštivanje tehnike njihove provedbe.

Odrasli moraju biti sigurni da su mišići simetrično trenirani - na obje strane, inače se beba može početi kotrljati samo na jednoj strani.

Često se događa da dijete koje je već počelo prelaziti s ležećeg na trbuh, leđima iznenada prestane. Ne postoji ništa patološko ili neuobičajeno. Vrlo često mala djeca u fragmentima uče nove vještine, za nekoliko dana, vjerujte mi, mrvica će se sigurno sjećati stečene sposobnosti da promijeni položaj tijela u prostoru i iskoristi ga, ali svjesno - kada ima valjani motiv.

Da biste saznali kako naučiti dijete prevrnuti, pogledajte sljedeći videozapis.

Izračunajte raspored imunizacije
Unesite datum rođenja djeteta
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje