Kada dijete počne valjati s leđa u trbuh i što učiniti u slučaju kašnjenja?

Sadržaj

Roditelji su skloni brinuti se za svoje dijete. U svakoj fazi razvoja djece, ona imaju mnoga pitanja o usklađenosti stvarnog razvoja djeteta sa standardima i normama. Jedno od najčešćih pitanja je pitanje trenutka početka nezavisnih prevrata od leđa do želuca. U ovom članku ćemo reći o tome kada djeca počinju takve pokrete i što učiniti ako su kalendarski rokovi prošli, a dijete se ne žuri ovladati novim položajem tijela.

Uvjeti i norme

U bilo kojem specijaliziranom forumu na internetu mlada majka sigurno će pronaći norme i uvjete u kojima je dijete dužno nešto učiniti ili postići određene vještine. Obično oni jasno opisuju koliko mjeseci beba mora podignuti i držati glavu, a koje vrijeme se mora okrenuti, sjesti i hodati. Upravo te norme čine nesretnu majku strašnom jer se dijete možda ne poklapa s njima.

Svako dijete je pojedinac. O tome govore svi eminentni pedijatri, uključujući i poznatog liječnika Jevgenija Komarovskog. S ove točke gledišta, sve postojeće norme nisu ništa više od približne smjernice, odstupanja od kojih su moguća i vrlo vjerojatna. U ovom slučaju nije toliko želja roditelja da uspoređuju djecu s drugom djecom i određene prosječne norme, kao što je želja roditelja da učine sve što je moguće i nemoguće da dijete „sustigne“ norme.

Roditeljske akcije mogu naškoditi djetetu, ali majke rijetko razmišljaju o tome. Mnogo su važniji ogorčenost i kompleks inferiornosti koji se pojavljuju nakon što susjed proglasi da je njihovo dijete bačeno naprijed-natrag u dobi od tri mjeseca, a zatim je odmah počelo sjediti. Majka može čuti uvredljive primjedbe okružnog pedijatra, koji nije naviknut uzimati u obzir osobitosti razvoja svakog svog mladog pacijenta, te se stoga oslanja i na tablice s normama.

Ove ozloglašene norme tvrde da dijete počinje prevrtati od natrag do želuca za 4-5 mjeseci. U stvarnom životu stvari možda nisu baš takve, ali mlada majka se još uvijek mora naviknuti na tu misao.

Dijete koje ne želi prevrnuti iz leži na leđima na trbuhu u ovoj dobi nije neuobičajeno, a on, najvjerojatnije, nije bolestan, kaže Jevgenij Komarovski. Pacijenti u ovoj situaciji postaju njegovi rođaci, koji troše mnogo živčanih stanica na doživljavanje nepostojećeg problema, kao i na one koji ih snažno savjetuju da liječe dijete.

Dakle, u kojoj dobi beba počinje prevrtati? Ako ne uzmete u obzir norme, što smo već rekli, beba može napraviti prve pokušaje državnog udara prije četiri mjeseca, ai mnogo kasnije od 5 mjeseci. Često, nakon 6 mjeseci, beba se ne okreće samostalno na trbuh, ali uopće ne zbog neke bolesti, već isključivo zbog individualnih karakteristika razvoja.

Izračunajte raspored imunizacije
Unesite datum rođenja djeteta

O čemu ovisi?

Udari od leđa do trbuha ovise o tome jesu li mišići leđa, abdomena i lateralnih kosih mišića spremni za takav rad. Kod novorođenčadi te mišićne skupine su prilično slabe, jer tijekom prenatalnog razvoja dijete nije imalo potrebu za takvim pokretima. No, beba ih počinje "trenirati" od prvih dana njihova boravka na ovom svijetu.

Koliko brzo dijete uči prevrnuti ovisi o stupnju razvoja mišića i želji djeteta. Ako je beba rođena s temperamentom "slona", ako je spor, lijen, pospan, on će svladati puč mnogo kasnije od njegovih znatiželjnijih vršnjaka.

Ako je dijete rođeno veliko, a zatim je dobilo na težini iznad norme, onda će mu biti teško bacati i okretati se, a on će također ovladati revolucijom od leđa do trbuha. Najčešće "kasni" su djeca koja nisu samo lijena zbog svog temperamenta, već su i prekomjerna tjelesna težina.

To će biti prilično teško svladati udara za djecu koja su rođena prije roka. Kod nedonoščadi, mišićno tkivo se razvija sporije. Također, udari će biti teški za djecu s prirođenim bolestima, slabu i često bolesnu djecu. Ako imate samo takvu mrvicu, ne biste trebali biti iznenađeni što se neće moći baciti na trbuh do 5-6 mjeseci.

Tanka i fleksibilna djeca rođena na vrijeme i somatski zdrava, koja se odlikuje povećanom živčanom razdražljivošću beba, kao i nemirnim i znatiželjnim bebama, obično uče nove vrste pokreta i počinju ih aktivno koristiti za istraživanje svijeta.

postupci roditelja

Ako je dijete već 5 mjeseci staro, a on se ne želi prevrnuti, to nije razlog za brige i tjeskobe. To će biti korisnije za dijete ako ga odgaja mentalno uravnotežena žena. I stoga, prije svega, majke bi se trebale skupiti, prestati se usredotočiti na prosječne statističke norme, slušati prijatelje i susjede. Ako trebate prestati čitati tematske ženske forume na internetu, učinite to bez sumnje.

Nema razloga za iskustva i opsežne medicinske preglede djeteta ako nema drugih pritužbi. Ako dijete dobro jede, normalno spava, raduje se mami, zna izraziti svoje emocije, pokušava se zuji, reagira na zvuk okretanjem glave, oživljava pri gledanju igračke, o čemu se ne mora brinuti. Mišićni sustav takvog djeteta jednostavno još nije dovoljno ojačan.

Ponekad je dovoljno malo pričekati, a beba će svakako početi ugoditi roditeljima svojim prvim udaračima.

Ako pritužbe o odsutnosti udara nisu jedine, a majka primjećuje da je dijete letargično, ravnodušno, ne reagira na igračke ili glasne zvukove, ako pljune obilno, često plače bez razloga, ne smije se, ne odustaje, obavezno pokažite dijete pedijatru i neurologu , Također ne boli posjetiti ortopeda. Ako ti stručnjaci ne pronađu patologije u djetetu koje bi mogle ometati njegov normalan razvoj, roditelji će također morati pridržavati se taktike čekanja. Ako se otkriju patologije, dat će se odgovarajući tretman.

Zbog mira, valja napomenuti da postoji dosta bolesti koje sprječavaju bebu da se prevrne i da se u potpunosti razvije. Sve ove bolesti smatraju se ozbiljnima, većina njih su urođene. Roditelji o njima razgovaraju u rodilištu ili tijekom prvog pregleda, koji se odvija u 3 mjeseca.

Vaše dijete je već više od pet mjeseci, znakovi potpune lezije središnjeg živčanog sustava, paraliza još nisu pronađeni u njemu - to znači da definitivno nije vrijedno tražiti bolne uzroke u odsustvu nezavisnih udara.

Roditelji bi se trebali pomaknuti samo ako više nemaju strpljenja gledati dijete, koje laže i neće se prevrnuti. Liječnici upozoravaju mame i tate na pretjeranu aktivnost koja mu može naškoditi. No učvršćujuća masaža i lagana gimnastika koristit će, jačati mišiće leđa, vrata, prsa, ruku i nogu. Dijete će imati opipljive koristi ako, naravno, masaža se provodi ispravno, a roditelji će biti mnogo mirniji, jer neće biti pasivni promatrači, nego aktivni sudionici u pomoćnom procesu.

Mišljenje dr. Komarovskog

Roditelji ne mogu naučiti dijete da se okrene, jer panter još uvijek počinje da stvara nove pokrete za sebe tek nakon što dostigne određenu zrelost, to jest, u pravo vrijeme. Ali mama i tata mogu pridonijeti ovom procesu, ako ne žure na krajnosti.

Uređaji za vertikalizaciju - skakači i šetači smatraju se opasnom ekstremom Evgenija Komarovskog. Ovi uređaji, koji se iz nekog razloga smatraju razvojnim, često igraju ključnu negativnu ulogu u formiranju patologija leđa, kralježnice, držanja tijela.

Petomjesečna beba suspendirana u skakačima neće početi prelaziti s položaja koji leži na leđima, ali će se vjerojatnost zakrivljenosti stopala, nogu i kralježnice značajno povećati.

Komarovsky upozorava roditelje ne samo na korištenje takvih naprava, nego i na previše aktivne akcije drugačije vrste - previše agresivna masaža, pokušaji da se dijete nauči sjediti, snažne pokušaje koji bi, prema riječima roditelja, prisilili dijete da se okrene, ne može biti korisno dok ligamentozni i mišićni aparat djeteta nije spreman samostalno obavljati sve te radnje bez pomoći odraslih. A kad budu spremni, dijete će početi sve raditi, a zapravo neće biti potrebe za pomoćnim odjeljenjima.

Glavni zadatak majke i oca je stvoriti uvjete za dijete koji bi bili povoljni za jačanje tijela. Sve ostalo će teći samo po sebi, prema zakonima prirode, koji ne toleriraju ni najmanju interferenciju u individualnoj razvojnoj shemi vaše bebe koju je planirala.

masaža

Ako majka zabrinuta za problem ide na pedijatra, postoje vrlo dobre šanse da će liječnik dijagnosticirati hipertonus koji zastrašuje roditelje i poslati pacijente na masažu. Povećani tonus mišića je svojstven svakom novorođenčetu iz prilično fizioloških razloga, a pola godine, kada obično počnu zvučati uzbunu zbog nedostatka neovisnih udara, ton obično ne nestaje.

Masaža je skupa procedura. No, u slučaju povećanog tonusa mišića u profesionalnoj masaži nema potrebe, roditeljima će biti sasvim dovoljno da nastupaju kod kuće.

Nije teško ovladati tehnikama tonične masaže. To ne traje puno vremena, ali će uštedjeti mnogo novca. I još jedna vrlo važna stvar - blizak dodirni kontakt s majkom važan je za dijete do jedne godine, pa se osjeća opuštenije. Zbog toga mnoga djeca viču tako oštro kada ih masiraju masažni profesionalci. Kod kućne masaže ovih živčanih reakcija djeteta se može izbjeći.

Tehnika masaže za jačanje svih mišića uključenih u proces udara, vrlo je jednostavna. Sadrži elemente klasične masaže. To su tri uobičajene vrste pokreta: trljanje, gnječenje, peckanje (vibracija).

Evo nekoliko učinkovitih i djelotvornih vježbi za jačanje trbušnih mišića:

 • „Kotača”. Dijete treba staviti na leđa, majka počinje crtanjem krugova oko pupka toplim rukama s palcem, prvo malim, a zatim šireg promjera. Kada palac počne dodirivati ​​bočne lukove, promjer krugova se mora ponovno smanjiti sve dok se ne opiše mali krug oko pupka.
 • „Sunce”. Ova tehnika uključuje dva palca majčinih ruku.Primanje je bolje primijeniti nakon prethodnog. S prstima majka izvodi kretnje poput luka u smjeru od pupka do rebara, strana, do prepona. Izgleda kao zrake sunca, ako zamislite da je središte sunca pupak.
 • "Mačji trbuh." Ova vježba se tako zove, jer će majka morati obavljati pokrete slične onima koje izvodi, milujući mačji trbuščić. Cijeli dlan, bez pritiska i sile, prvo se mora napraviti kružnim pokretima duž prednjeg trbušnog zida, a zatim u polukrugu, poput četkica u automobilu (desno-lijevo).

Za jačanje leđa i lateralnih mišića majke mogu primijeniti cijeli niz klasičnih tehnika. Stavite dijete na njegov želudac na gustu površinu koja neće pasti ispod njega i nastaviti. Ovdje su neke učinkovite tehnike koje će pomoći leđima toddler da se jače brže.

 • "Angel Wing", S toplim rukama bez jakog pritiska, majka nježno udara leđa bebe od kralježnice do bočnih strana, analogno rastu krila. Nakon 15-20 moždanih udara možemo pretpostaviti da su poprečni mišići leđa dobro zagrijani i možete nastaviti s sljedećim prijemom.
 • "Šine tragova". Ova recepcija poznata je svima iz istoimene dječje igre. Sa rukom dlana, majka najprije nekoliko puta provodi uzduž kralježnice, a zatim počinje masirati rubom dlana s obje strane kralježnice uz lagana kretanja vibracija prema rebrima.
 • "Guska stopala." Ova tehnika je obično vrlo popularna kod djece. To je lagano peckanje po cijelom području leđa. Ova vježba pomaže poboljšati dotok krvi u mišiće.
 • „Crv”. Ova vježba je usmjerena na poticanje lateralnih mišića, što bi u konačnici trebalo omogućiti djetetu da se prevrne na boku i trbuhu. Uzmite ručke djeteta na trbuh i povucite ih naprijed, dok će beba položiti glavu na masažnu površinu. Udarite od vrha do dna od ruku do svećenika sa strane.

Opća pravila za masažu dojenčadi kod kuće podrazumijevaju poštivanje određenih preporuka:

 • početi masirati kako bi ojačali leđa i trbuh samo kada je dijete u stanju držati glavu;
 • ne masirajte ako se dijete ne osjeća dobro, ako ima loše raspoloženje;
 • pokušajte napraviti masažnu zabavnu igru, ako u nekom trenutku mrvica počne plakati i zamjerati, zaustavite aktivnost;
 • masaža toplim rukama;
 • nanesite proizvode za masažu (ulje, krema za bebe);
 • trajanje jedne sesije u početnoj fazi ne smije biti dulje od 5 minuta, postupno se povećava na 10-15 minuta;
 • tečaj masaže - 10 dana, nakon čega bi trebali uzeti tjedan dana pauze.

gimnastika

Gimnastika je korisna za sve bebe, bez iznimke, osobito one koji se sporo kreću i lijeni, a koji inače obično ne žele prelaziti s leđa na trbuh. Učinite gimnastiku svakodnevnim obaveznim ritualom, beba će je jako voljeti i to će učiniti s užitkom.

Vježbe za najmanja su sasvim tradicionalne - to je savijanje i produljenje ruku, nogu, kružnih pokreta udova. Kako bi dijete naučilo prevrnuti se, dodajte vježbe za noge u redovitu gimnastiku.

Napravljeni su jednostavno - stavite bebu na trbuh. Donesite desnu nogu i, podupirući mrvicu za leđa, skrenite lijevo. Prilikom zatvaranja lijeve noge skretanje će se tako desiti. Uvjerite se da su lijeve i desne noge zbrojene istim intenzitetom i frekvencijom, tako da se lateralne mišiće na obje strane jednako dobro razvijaju. Inače će dijete naučiti prevrnuti se, ali samo na jednoj strani. Ako se to već dogodilo, možete pomoći djetetu tako što ćete noge odvesti na suprotnu stranu.

Veliki poticaj za dijete u treningu lateralnih mišića je igračka. Bolje je ako je to nešto novo, prethodno nepoznato.Igračka je postavljena pred dijete koje leži na trbuhu malo u stranu, kada pokušava doći do njega, beba će pustiti noge dolje i okrenuti se na boku, a zatim na leđima. Ako je takva vježba već savladana, možete staviti igračku ispred bebe koja leži na leđima na boku, što će ga potaknuti da napravi revolucije na svojoj strani, nakon čega slijedi okretanje na trbuhu.

Dijete se treba prevrnuti i nakon završetka nastave na fitballu. Prije treninga na kugli za teretanu, obavezno se posavjetujte s pedijatrom.

Plivanje će također biti korisno, savršeno razvija sve mišiće, uključujući abdominalnu, leđnu i kosu lateralnu. Možete naučiti dijete samostalno plivati ​​u velikoj kupki, koristeći, na primjer, poseban ortopedski krug za kupanje, ili se možete prijaviti s djetetom u bazenu, gdje rade posebne skupine za mlade majke s dojenčadi. Takve aktivnosti koristit će mojoj majci: brzo će se nakon poroda dobro uklopiti.

Recenzije

O problemu odsutnosti udara u 5 mjeseci raspravlja se vrlo aktivno. Mnoge žene imaju sinove i kćeri koje ne žuri da udovolje mame. Mnogi su prošli nekoliko plaćenih tečajeva masaže, neki su liječnici preporučili vitamine, ali na kraju su se svi uspjeli nositi s tim problemom. Mnogo više problema za mladu mamu ne pojavljuje se kada dijete ne želi prevrnuti, već kada nauči napraviti takve udare, jer od tog trenutka dijete više ne može ostati bez nadzora na minutu: samo-udari iz leđa u želudac prepuni su padova i ozljeda.

Vrlo osjetljiva i osjetljiva djeca, učeći prevrnuti se, počnu gore spavati. To je zbog činjenice da se oni okreću u snu i ne mogu se smiriti nakon promjene položaja tijela. Ako dijete pripada ovome, lako možete popraviti njegov položaj tijela prije spavanja s malim jastukom i valjkom iz deke. Obje strane ne dopuštaju djetetu da se prevrće i previše se boji vlastite aktivnosti.

Mnoge žene koje se bave problemom odsutnosti dječjih pučina kod neurologa suočene su s izborom da li će djetetu dati lijekove koje je propisao liječnik. Nije tajna da su u takvim slučajevima često propisane nootropne droge.

Njihovo korištenje od strane WHO i razumnih pedijatara ne smatra potrebnim, ali odluka je na njihovim roditeljima. Lijekovi mogu imati nuspojave, ne zaboravite na to.

    Dr. Komarovsky ne podržava liječenje droge u slučaju nedostatka nezavisnih udara. On preporučuje otvrdnjavanje djeteta, ne prehranjivanje, gimnastiku i masažu, kupanje djeteta - tada neće imati viška kilograma, bit će aktivnosti i određena količina radoznalosti. I sve to zajedno će nužno voditi do činjenice da će se dijete preokrenuti, jer se iz novog kuta svijet vidi na potpuno drugačiji način.

    U nastavku pogledajte kako pomoći vašem djetetu da nauči svitak na trbuhu.

    Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

    trudnoća

    razvoj

    zdravlje