U kojoj dobi možete početi sjesti dijete?

Sadržaj

Razvoj fizičkih vještina kod dojenčadi jedan je od najaktualnijih za roditelje, posebno zabrinut zbog pravovremenosti pojave određene vještine. Vrlo često, majke od dojenčadi počinju zvučati alarm zbog činjenice da njihova beba ne sjedi u dobi od šest mjeseci, dok je susjed dijete već prilično podnošljivo nositi s ovim. Je li vrijedno brinuti i od koje godine možete početi sjesti malu djecu, reći ćemo u ovom materijalu.

  Kada i kako beba počinje sjediti?

  Pitanje kada bi dijete trebalo početi samostalno sjediti, zvuči pomalo netočno, jer su sva djeca različita, pa su razvojna razdoblja svake bebe čisto individualna. Međutim, postoje prosječni statistički standardi, ali ih treba tretirati samo kao primjerne točke, a ne kao konačnu istinu.

  Vjeruje se da bi zdrava beba trebala početi sjediti u dobi od šest mjeseci, da bi 7 mjeseci trebalo ovladati sjedištem uz potporu, a bez njega dijete treba slobodno sjediti u dobi od 9-10 mjeseci.

  Uvjerenom sjedenju obično prethodi duga pripremna faza, koja počinje neonatalnim razdobljem. Da bi sjela, dijete mora imati dobro razvijene mišiće u vratu, leđima, rukama i trbuhu. Oni će pomoći kralježnici da izdrži novi tip opterećenja u obliku vlastite težine djeteta u sjedećem položaju. Osim toga, dijete još uvijek mora naučiti kako održavati ravnotežu.

   Ako primijetite da je beba naučila prevrnuti se i radi to često i aktivno, onda možete biti mirni - uskoro će sjediti. Sjednite, djeca počinju drugačije. Ali za sve, prva faza je kratkotrajna, dakle, dijete zauzima sjedeći položaj na stražnjici, ali ne može držati teret, dakle, pada natrag ili na svoju stranu.

   Otprilike mjesec dana nakon početka prvih pokušaja, dijete uči sjediti uz podršku, te još mjesec i pol i bez njega. Oko 8 mjeseci, dijete može provesti dugo vremena sjediti, igrati, neki čak pokušati dobiti na sve četiri i početi puzati.

   Roditeljima je vrlo teško biti u stanju pripravnosti i uvijek pokušavaju ometati prirodne procese i pomoći djetetu da brže sjedne.

   Požurite da mrvica nije potrebna, on razvija vlastiti program suglasnika, intervencija u kojoj može naškoditi njegovu tjelesnom razvoju i zdravlju.

   Čimbenici utjecaja

   Ako priroda diktira vlastite uvjete, zašto su ti uvjeti različiti za različitu djecu: jedno dijete počinje sjediti samo nakon 9 mjeseci, a drugo pokušava sjesti u pet? Radi se o faktorima utjecaja koji ostavljaju svoj trag na brzini učenja novih vještina.

   Pogledajmo ih detaljnije.

   • Zdravstveno stanje. Bebe koje su se pojavile na vrijeme, bez povijesti traume rođenja, hipoksije, ishemije, displazije kuka i urođenih bolesti, tradicionalno sjede ranije. Oslabljena i često bolesna djeca u tjelesnom razvoju mogu zaostajati za svojim jačim vršnjacima. Neurološki poremećaji, čak i manji, također smanjuju brzinu učenja novih vještina. Najjači od tih čimbenika je prematurnost.To ne znači da oslabljena ili preuranjena beba zaostaje u razvoju, samo treba malo više vremena da se prilagode svijetu oko sebe i da razviju mišićno-koštani sustav.
   • Težina djeteta. Chubby djeca izgledaju slatko, ali dodatna težina nije pomogla nikome da se lakše odupre fizičkim naporima. To vrijedi i za bebe. Bebe s normalnom tjelesnom težinom i mršavom djecom (punoročno) obično sjede i počnu puzati prije punih vršnjaka.
   • Temperament. Osobne osobine fetusa pojavljuju se tijekom trudnoće, a nakon rođenja lako možete utvrditi tko je tko. Flegmatična i melankolična djeca sjede kasnije zbog osobitosti lijenosti i sporosti. Ali koleričan i sangviničan teže se više kretati i kao rezultat toga, ranije uče nove vještine.
   • Okoliš i motivacija. Ovaj faktor je jedini koji ovisi o roditeljima, a dijelom. Dakle, dijete koje je dobilo slobodu, bez da ga stalno ograničava ogradicom ili izvan dječjeg krevetića, počinje sjediti ranije. Ako beba nema akutnu potrebu i želju da sjedne, neće požuriti. Ali zato što su roditelji prilično sposobni stvoriti takvu motivaciju, na primjer, vješanjem igračke tako da se može doseći samo u sjedećem položaju.
   • Nasljeđe također utječe. Ako su mama i tata u svom djetinjstvu "zakasnili" djecu, onda je barem pogrešno računati na Stakanovljevo napredovanje svih zamislivih i nezamislivih pojmova od strane njihove djece.

   O seksualnim karakteristikama

   Vjeruje se da se djevojke razvijaju ranije, da su manje lijene i brzo uče nove pokrete. Istodobno se vjeruje da dječaci mogu sjediti ranije, jer djevojčice imaju reproduktivni sustav na takav način da sjedenje do 7 mjeseci može dovesti do naknadne neplodnosti u odrasloj dobi. Obje izjave nisu istinite.

   Kosti i mišićni sustavi, kao i tkiva zglobova i hrskavice razvijaju se bez obzira na spol osobe. A pitanje sporosti dječaka je vrlo kontroverzno. Medicina nema dokaza da se djevojke brže razvijaju. U razdoblju prije puberteta i tijekom puberteta doista postoji razlika, ali ona je uzrokovana različitim spolnim hormonima. Djeca prve godine života razvijaju se isto.

   Sjednite i momci i djevojčice se ne preporučuju do šest mjeseci. Mnogi pedijatri općenito ne preporučuju otpuštanje djece dok ne sjednu sami.

   Ako maca to radi rano - za 5 mjeseci, na primjer, nije potrebno spriječiti dijete. Ali i da prisili dijete da sjedi, ako ne može, to je nemoguće.

   O sjedenju

   Govoreći o sjesti, morate jasno razumjeti što je to. Ljudi pogrešno nazivaju sjedeći i spuštajući dijete između jastuka, a vertikalizaciju na majčinim rukama.

   Pravilno nazvan sjedeći relativna vertikalizacija, u kojoj se dječja kralježnica ne nalazi pod pravim kutom prema zdjelici. Drugim riječima, držanje djeteta uspravno u rukama, držanje leđa uz njega, je mogućnost pravilnog sjedenja. Stavljanje djeteta u kolica i podizanje dna kolica oko 45 stupnjeva također je istina.

   No, oboje se preporuča da se ne radi prije nego što dijete počne pokazivati ​​želju za sjedenjem, to jest u pripremnoj fazi ovladavanja vještinom (u prosjeku 4-6 mjeseci).

   Lako je shvatiti da je dijete “zrelo” za sjedenje: dijete počinje vrtjeti i puhati dok leži u krevetiću ili kolicima, pokušavajući ustati na laktovima. Mama bi trebala zapamtiti da dok dijete nije spremno sjesti, morate ga držati okomito uz obaveznu potporu pod guzicom.

   Ako stavljaju dijete na koljena, odrasla osoba ne bi trebala sjediti uspravno, već bi se trebala nasloniti. A onda će se opterećenje kralježnice znatno smanjiti.

   Nažalost, majke često ne spadaju u nijanse formiranja riječi, a pojam "sjesti" znači prisilno vertikaliziranje djeteta, slijetanje. Liječnici to uopće ne preporučuju. Nezrele kralježnice, zglobovi i mišići su nerazmjerno opterećeni za njih. Posljedice mogu biti loše držanje tijela, skolioza, dislokacije, subluksacije i prijelomi zglobova kuka, ozljede zdjeličnih kostiju (posebno opasne za reproduktivnu funkciju i opće zdravlje djevojčica), deformiteti udova, pogrešno smještanje stopala u budućnosti, pojavljivanje kompresije kralježnice, intervertebralne kile.

   Dakle, možete sjesti u smislu “zasađivanja djeteta” ne prije nego što on nauči sjediti.

   Zabranjene radnje

   Kako bi zaštitili dijete, mnogi liječnici, uključujući i poznatog liječnika Jevgenija Komarovskog, preporučuju roditeljima da dijete ostave na miru. On će sjesti kad bude spreman za to, kad bude mogao.

   Po želji možete raditi gimnastiku, uključujući i vježbe za razvoj leđa, vrata, ruku i trbuha. Masaže i šetnje, kupanje i otvrdnjavanje, nedostatak prisile u jelu su korisni.

   Oni koji preporučuju sjesti dijete, unatoč njegovoj spremnosti, trebaju biti poslani u kliniku na testove, čak i ako je to certificirani liječnik, vaš lokalni pedijatar, - kaže dr. Komarovsky.

   Roditelji bi to trebali znati Početak vertikalizacije uz korištenje skakača ili šetača vrlo je opasan. Ovi uređaji prisiljavaju dijete da bude u položaju koji se ne može smatrati prirodnim za njegovu dob, pa će vertikalno opterećenje biti vrlo značajno. Koliko god svijetli i atraktivni skakači u dječjoj prodavaonici, sjetite se da nisu samo štetni, oni su potencijalno opasni za zdravlje vašeg djeteta.

   Ako je dijete počelo sjedati u fazi kratkotrajnog sjedenja, treba ga zaštititi od udaraca prilikom pada. Bit će potrebno da dijete padne, pa je stoga potrebno nametnuti ga na jastuke ili otomane, kao i biti stalno u blizini kako bi se uklonile nenormalne situacije, kao što je mehaničko gušenje, što se može dogoditi ako se palo dijete zaglavi između jastuka.

   Što treba obratiti pozornost

   • Položaj djeteta kada se pokušava sjesti može biti bilo koji. Neke se bebe oslanjaju na dlan, druge na dvije ruke, druge na laktove, a četvrta sjede tek nakon što prihvate pozu na sve četiri. Ne pokušavajte ispraviti dječji način postizanja cilja - on to čini na način na koji mu je ugodno.
   • Kada je dijete počelo sjediti, obratite pažnju na njegovo držanje. Okrugli leđa s spuštenim ramenima ukazuju na to da beba ima slab vratni i stražnji mišić. Ako beba padne natrag, trebate početi jačati trbušne mišiće, trbušne mišiće. Ako padne u stranu, potrebno je ojačati trbušne mišiće i kosu lateralne mišiće. Kako bi pomogli roditeljima doći će do vježbi kompleksa za svaku pojedinu mišićnu skupinu. Nemojte dopustiti da dijete sjedi na koljenima s izbacivanjem. U obliku slova W šteti zglobovima kuka.
   • Ako dijete od 9 mjeseci ne promatra čak ni pokušaje da sjedne na svoje, obavezno ga pokažite neurologu, ortopedu i pedijatru.

   Za informacije o tome koliko godina možete sjesti dijete, pogledajte sljedeći videozapis.

   Izračunajte raspored imunizacije
   Unesite datum rođenja djeteta
   Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

   trudnoća

   razvoj

   zdravlje