Kada beba počne sama držati glavu?

Sadržaj

Novorođenče izgleda slabo i bespomoćno. Gotovo ne kontrolira kretanje ruku i nogu, očne jabučice. Svi mišići mrvica su u malom stresu. Za mjesece provedene u majčinoj utrobi, beba se navikla na osjećaj stezanja i stoga mu je vrlo teško prilagoditi se prostranom novom svijetu u koji je došao na svoj rođendan. Svaka nova vještina koju dijete „stječe“ daje mu nove mogućnosti da shvati svijet.

Jedna od prvih vještina je sposobnost držanja glave. U ovom članku ćemo vam reći kada bebe počnu držati svoje glave na vlastitu i da li roditelji mogu utjecati na brzinu svladavanja ove vještine.

O vještini i pojmovima

Prolazak fizičkog razvoja djeteta po prirodi pruža se u određenim fazama. Do sljedećeg ne može doći prije nego što je prethodni ovladan. Kako se smanjuje prirođeni tonus mišića, poboljšava se živčani sustav, mišićno tkivo, kosti rastu, mentalni razvoj, dijete ima priliku naučiti novu vještinu.

Prva vještina je sposobnost podizanja i držanja glave okomito. Jasno je da dijete neće odmah naučiti zadržati glavu ravnomjerno i dugo, jer zahtijeva određenu obuku mišića vrata; ali prvi pokušaji podizanja glave u ležećem položaju na trbuhu dijete može napraviti već jedan i pol do dva mjeseca. Pokušaji ovih će biti prilično stidljivi, roditelji mogu obratiti pažnju na činjenicu da dijete ne drži glavu više od nekoliko sekundi, osim što je može zadržati malo krivo. Kako su mišići vrata i vratnih kralješaka ojačani, uspon glave bit će sve sigurniji, a zadržavanje će dugo trajati.

Obično 2-3 mjeseca, djeca već znaju kako podići glavu i držati je okomito do nekoliko minuta. Ako je beba počela držati glavu, brzo shvaća koje mu prednosti daje - pregled se proširuje. Kako bi okrenuli glavu uspravno, okrenuvši je udesno ili ulijevo, bebe počinju nešto kasnije - bliže 3,5-4 mjeseca. Konačno, djeca počinju podizati glave iz ležećeg položaja. To će naučiti samo za 5 mjeseci.

Morate shvatiti da je držanje glave za dijete izuzetno složen zadatak. Uostalom, glava novorođenčeta je velika i teška, a vještina podrazumijeva zadržavanje težine glave uz pomoć kralješaka i vratnih mišića. Zbog toga na brzinu pojavljivanja vještine utječu mnogi čimbenici. Prvi koji razvija stražnje vratne mišiće, bočni - u posljednjem smjeru.

Zašto dijete ne drži glavu na vrijeme?

Ako se dijete razvija prema rasporedu, roditelji su nevjerojatno ponosni na to. Ali ako je došlo vrijeme, a beba nikada nije počela držati glavu, onda su majke obično vrlo zabrinute i muče se sa nagađanjima. U stvari, norme koje vode roditelji su prilično uvjetovane. Beba uopće nije dužna razvijati se na način koji propisuje, jer može imati dobre razloge za pojedinačne karakteristike fizičkog razvoja.

Glavni razlog je gestacijska dob. Ako je beba rođena prerano, potrebno je više vremena za jačanje mišića vrata. Moguće je da će preuranjene bebe početi ovladati ovom vještinom samo bliže 3 mjeseca. To nije razlog za uzbuđenje i iskustvo.Vi samo trebate stvoriti optimalne uvjete za dijete kako bi mogao rasti i razvijati se.

Drugi važan čimbenik je zdravlje mrvica. Kasnije su djeca koja su pretrpjela intrauterinsku hipoksiju doživjela stanje akutne hipoksije tijekom težih poroda majke, koja je dobila traumu rođenja i imala bilo kakve kongenitalne bolesti, a kasnije su počeli držati glavu. Ako je beba u prvim mjesecima života pretrpjela prehlade ili virusne bolesti, razvit će se i sporije od zdravih i jakih vršnjaka.

To utječe na sposobnost podizanja glave i držanja u uspravnom položaju težinu djeteta. Ako je kikiriki rođen veliki i postigao više od norme tijekom prvog mjeseca, o čemu će pedijatar sigurno obavijestiti roditelje na prvom liječničkom pregledu nakon 1 mjeseca, onda su šanse za njegove prethodne motoričke sposobnosti niske. Najvjerojatnije, beba će početi držati glavu ne prije 3 mjeseca. No, bebe s niskim udjelom tjelesne mase također se razvijaju s odgodom - kako bi njihovi mišići zadržali opterećenje, prvo moraju dobiti normalnu tjelesnu težinu.

Temperament djeteta je važan čimbenik koji utječe na njegovu želju da nauči držati glavu uspravno. Lijena melankolična mrvica vjerojatno neće nastojati ranije ovladati novim položajem tijela, što se ne može reći o znatiželjnim i vedrim koleričnim i optimističnim ljudima.

Posljednji dodir je uvjeti djeteta. Ako majka čini sve što je u njenoj moći da ojača svoje zdravlje, mišiće i imunitet, onda nema razloga da ne podiže glavu. Djeca čija tjelesna razvijenost dobiva manje pozornosti kasnije će naučiti svoju prvu motoričku sposobnost.

Zašto dijete drži glavu neujednačeno?

Kao što je već spomenuto, razlog leži u nedovoljnoj zrelosti vratnih mišića. Ali s pedijatrom, ovo pitanje mora se raspravljati bez iznimke, barem zato što razlog leži u krivu.

U tom slučaju, dijete će uvijek nagnuti glavu u određenom smjeru, a okretanje glave prema leziji će biti izuzetno teško ili nemoguće. Neprirodno držanje, ako dijete drži glavu krivo, s pristranošću s jedne strane, trebalo bi biti razlog za konzultacije ne samo s pedijatrom, nego is dječjim ortopedom.

Krivosheya u dojenčadi ispravlja. Roditeljima se preporuča terapijska masaža, gimnastika iz programa tjelovježbe. No, ortoped i pedijatar bi trebali odrediti i pokazati vježbe i tehnike medicinskih postupaka. Nezavisno, roditeljima će biti teško uzeti u obzir stupanj odstupanja i adekvatno planirati fizički utjecaj.

Mišljenje dr. Komarovskog

Sposobnost držanja glave važan je dijagnostički znak, zbog čega pedijatar na recepciji nužno pojašnjava je li sićušni drži glavu. Poznati pedijatar Yevgeny Komarovsky savjetuje da se ne paničarite ako je dijete malo odgođeno u fizičkom razvoju, ali i da ne previdi moguće patologije. Ako nakon 3 mjeseca dijete uopće ne pokušava podići glavu, leži na trbuhu, Yevgeny Komarovsky savjetuje da se uvijek posavjetujete s liječnikom.

Prema liječniku, problemi s držanjem glave obično se javljaju mnogo manje od problema s drugim, složenijim motoričkim vještinama, kao što su sjedenje, udari, puzanje, stajanje, hodanje. Roditelji ne bi trebali pokušavati držati bebinu glavu vlastitim rukama, pokušavajući mu pomoći.

Mališani ne toleriraju takav besramni tretman vlastitom glavom, odmah se počinju očajnički opirati. To je dobro poznato svim majkama koje su, u zoru dojenja, pokušale predati glavu djeteta prema dojci. Reakcija će biti suprotna. Osim toga, nesposobne akcije odraslih mogu oštetiti dijete i ozlijediti ga.

Komarovsky smatra najoptimalniji prirodni razvoj, kada beba počne dizati i držati glavu sam, bez prisile, čak i uz neko kašnjenje.Kada su mu mišići i kralješci spremni, beba će sigurno početi držati glavu, i to će učiniti prilično pouzdano. Ako roditelji žele pomoći maloj, Komarovski preporučuje da se posebna pozornost posveti gimnastici, masaži i plivanju, šetnjama na svježem zraku.

Previše odgođene vještine spriječit će proučavanje drugih pokreta, bez mogućnosti držanja glave, dijete ne može naučiti prevrnuti se u stranu, ne može sjesti. Stoga je važno pravodobno odgovoriti.

Gimnastika i masaža

Nema posebnog napora za punjenje i tonik masaža neće zahtijevati. Da biste ojačali mišiće vrata, trebat ćete jednostavne radnje koje majka već radi svakodnevno. Najučinkovitija vježba je polaganje na trbuh. Takav stav je vrlo koristan za djecu iz više razloga: njegov crijevni gaziki se brže udaljavaju, dječja kolika se oslobađa, prednji trbušni zid i leđa postaju jači. Držanje glave postaje sasvim prirodan nastavak boravka u tom položaju, jer nakon mjesec dana dijete počinje biti zainteresirano za zvukove iz okoline, pokušat će okrenuti glavu. S ležećeg položaja na trbuhu, to je moguće učiniti samo podizanjem glave.

Polaganje djeteta na trbuh, majka bi trebala uzeti u obzir njegovu težinu, stupanj preranosti, ako je dijete rođeno prije roka koji su odredile babice, njegov temperament i raspoloženje. Ako se beba ne osjeća dobro ili jednostavno ima loše raspoloženje, malo je vjerojatno da će imati koristi od gimnastike i masaže. Na bebinom se trbuhu može izravnati nakon zacjeljivanja pupčane raneod 2,5 do 3 tjedna života.

Da bi dijete naučilo kako brže držati glavu, majka mora biti u stanju privući njegovu pozornost na sebe. Stoga je važno komunicirati s djetetom dok leži na svom trbuhu, pjevati nešto, govoriti pjesme, koristiti glazbene igračke ili stvarati zvukove igračaka (visokotonci, zvečke).

Korisni će biti pull-up na ručki, koje majka može uključiti u popis vježbi za jutarnje vježbe. Odrasla osoba djetetu daje zglob na prstima i počinje postupno podizati dijete iznad površine masažnog stola. Ali - na kratkoj udaljenosti, a ne vertikalno! U tom položaju, mišići stražnjeg dijela vrata su savršeno uvježbani, što će na kraju pomoći svladavanju nove vještine.

Moguće je trenirati vratne mišiće u uspravnom položaju na majčinim rukama. U ovom slučaju, majka bi trebala podupirati dijete jednom rukom ispod stražnjice, a druga - vratom i glavom. Potrebno je pravilno nositi dijete kako se ne bi oštetili nezreli kralješci.

Sve tehnike opće klasične masaže u kombinaciji s takvim pozicijama blagotvorno djeluju na jačanje mišića vrata. Korisno i kupanje u posebnom ortopedskom krugu koji se nosi oko vrata i pričvršćuje. Beba može plivati ​​u takvom krugu od 1 mjeseca, ako mu to dopusti neurolog.

O "ranim" dječacima

Kompleks inferiornosti novonastale majke može uzrokovati recenzije drugih majki koje su vrlo ponosne na rani razvoj svoje djece. Ako žena tvrdi da joj je dijete počelo samouvjereno držati glavu za mjesec dana, onda nema razloga da ne vjeruje. Ali i razlog za radost - nažalost! - Također. Najčešće, rana uspostava vještine ukazuje na hipertoničnost vratnih mišića, a može ukazivati ​​i na povišeni intrakranijalni tlak. Rano podizanje glave također je razlog za savjetovanje s liječnikom, a ne znak "genija" djeteta. Zdravo dijete u 1 mjesecu ne bi smelo zadržati glavu.

Prvi pokušaji bebe da podignu glavu, međutim, mogu se pojaviti za mjesec dana. Ali u ovom slučaju vrlo je važno koliko dugo mrvica može zadržati glavu. Zdravo dijete postupno usvaja vještinu, poboljšava se svaki dan, bolje se nosi. Ako beba oštro i iznenada počela držati glavu, to je uznemirujući znak kršenja mišićnog tonusa.

U sljedećem videu dr. Komarovsky će ispitati dva glavna pitanja o kojima većina roditelja brine: zadovoljava li njihovo dijete standarde i odgovara li očekivanom vremenskom okviru razvoja.

Izračunajte raspored imunizacije
Unesite datum rođenja djeteta
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje