Kada beba počinje bum?

Sadržaj

Nakon prvog osmijeha odrasle osobe ništa drugo ne vide s takvim entuzijazmom kao što je hodanje djeteta. To je njegov prvi jezik, jedinstven je na svoj način i nužan je za formiranje govora. U ovom ćemo materijalu ispričati o vremenu i karakteristikama procesa.

Što je to?

Tradicionalni medicinski izvori tumače taj proces kao fazu pred verbalnog razvoja. To jest, do sada to nije govor, ali više nije vrisak kojim je novorođenče komuniciralo s majkom i drugim rođacima iz bilo kojeg razloga, bilo da je to želja za komuniciranjem ili mokra pelena. U prosjeku, 2-3 mjeseca djeca počinju rikati, što znači da njihova potreba za plakanjem nije tako velika. Vika djeteta sada će biti u prilično specifičnim prilikama kada je prisutnost i sudjelovanje odrasle osobe akutna vitalna nužnost (glad, hladnoća, bol). U drugim slučajevima, beba je davljenje, a to ne može samo izazvati emocije.

Šetnja traje oko šest mjeseci. Tada se dijete glatko kreće u fazu žamora i postaje čak i korak bliže ljudskom govoru.

Dijete počinje jebati ne zato što to želi. To je samo način na koji priroda funkcionira, a sama se vještina smatra spontanom. Obično, dijete "gurgle" u miru, kada je dobro, ugodno, kada je pun, često - samo u prisutnosti odraslih, ali ponekad djeca to rade sami.

Na samom početku hodanja dijete pravi kratke zvukove, obično počevši od samoglasnika (“y”, “a”, “s”) i postupno se kreće kako bi ih ujedinilo s nekim suglasnicima (“gu”, “ha”, “ma”). Na 4 mjeseca, bebe postižu takvu vokalnu vještinu da počinju izgovarati ne samo pojedinačne zvukove i slogove, već i čitave kaskade zvukova. Stadij pred-verbalnog razvoja nakon hoda naziva se žamor.

Vrijedno je spomenuti da različita djeca idu gotovo jednako. U ovom predivnom dobu ne postoje nacionalnosti, jezične barijere. Ali već pola godine, mrvice počinju stvarati zvukove koji sve više nalikuju zvukovima njihovog maternjeg jezika, dok ih čuju i percipiraju od roditelja i drugih odraslih. Eksperimenti su pokazali da je odrasli Francuz, Japanac ili Amerikanac u stanju identificirati dijete iste nacionalnosti samo slušajući audio snimanje takvog šetanja djeteta na 6-7 mjeseci.

Čak i ako je dijete lišeno sposobnosti da čuje, on još uvijek hoda. Neki tots s oštećenjima sluha čak i proći kroz početne faze žamor. Ali onda im je potrebna medicinska pomoć i pomagala u prepoznavanju govora, inače neće naučiti govoriti.

Mogući problemi

Kada dostignu određenu dob, roditelji počinju čekati mrvice zvukova odgovora, ali možda i ne. Postoje djeca koja su ograničena na samo kratko razdoblje budućeg govora. Čini se da pokušavaju zvučati "po ukusu", izgovarati samoglasnike i preplašiti ih sami. Takve bebe mogu biti tihi, kao partizani, u 5 i 6 mjeseci.

Uz strah ili negativno iskustvo, kao i kod iznenadne bolesti, iznenada se mogu povezati izgubljene sposobnosti izgovaranja zvukova. Dijete je, na primjer, urlalo od 2 mjeseca, a nakon 4 mjeseca zastao je i šutio. Pod utjecajem straha, stresa ili čak najčešće prehlade, koju je beba pretrpjela, mogao je privremeno zaboraviti novu vještinu.

Razlog kašnjenja u razvoju ili nestanku djeteta može biti slab emocionalni razvoj djeteta: oni malo komuniciraju s njim, jedva govore, ne obraćaju dovoljno pozornosti na njega. Govorni kontakt s djetetom nije lak, ali o tome nema ništa nemoguće.Odgoda mentalnog i emocionalnog razvoja pokazuje ne samo odsustvo galebova u načelu, nego i monotono “pjevanje” i mucanje u dobi od 4–5 mjeseci i stariji. Normalno, ovo doba postaje emocionalno obojeno: dijete može sa svojim zadovoljstvom i uznemirenošću, kako zahtjevno, tako i nježno, reći "agu". U djece s odgođenim razvojem psihe i stvaranjem emocija, emocionalna boja zvukova gotovo je odsutna.

Šetnja može biti odsutna ili vrlo oskudna, gotovo se ne razvija u djece s autizmom. Djeca s Downovim sindromom, s kongenitalnom demencijom, djeca koja su pretrpjela teške ozljede glave, krvarenja u mozgu pri rođenju, ponašaju se na sličan način. S porazom središta govora niti guleniya, niti žamor ne mora uopće biti, kao i naknadne govorne vještine.

Kasnije, prerano rođene bebe počinju rikati, kao i mališani, koji su često bolesni i stoga slabi. Lijen zbog prirode djece također može početi rikati malo kasnije svojim aktivnim i znatiželjnim vršnjacima. Rijetko je razlog nedostatka ljubavi, agukunya i žamora anomalije strukture glasnica i vokalnog aparata, budući da su te anomalije relativno rijetke.

Može se posumnjati na probleme sa sluhom samo u fazi žamora. Djeca koja ne mogu slušati i čuti sebe ne prelaze na specifično brbljanje određenih slogova, zaustavljajući se u fazi vokalnog vokaliziranja.

Kako podučavati?

Roditelji mogu pridonijeti razvoju hodanja na najizravniji način. Ne morate ovladati nikakvim tehnikama govorne terapije - samo trebate komunicirati s djetetom. Često često. Iz bilo kojeg razloga i bez toga. Što god da je mama zauzeta (kuhanje, čišćenje, glačanje odjeće), može komentirati svoje akcije naglas. Beba će pozorno slušati svoje intonacije, zvukove i prije ili kasnije će ih poželjeti ponoviti.

Logopedi i logopedi kažu da je kako bi dijete bolje razumjelo govor odrasle osobe, ne morate govoriti tiho, ali ne glasno, jer je najbolje zabilježeno u memoriji i percipiranim prosječnim frekvencijama ljudskog govora.

Ako dijete često postane očevidac obiteljskih svađa, majka često govori iritiranim tonom, podižući glas, onda postoji šansa da će početi učiti ne s nježnim, pažljivim, gugutalnim zvukovima, nego s povicima i cviljenjem. Stoga se preporuča da dijete uvijek govori prijateljskim i ujednačenim tonom. Od dobi od dva i tri mjeseca trebate početi uspostavljati kontakt s djetetom tijekom razgovora.

Povlačeći mu igračku s tradicionalnim "On" u takvim slučajevima, majka bi trebala pokušati gledati bebu u oči i ispuniti povratni pogled. Ako dijete moli, a ne gulit, majka ne smije oponašati njegove zvukove. U svim drugim slučajevima bit će dobro ako majka počne oponašati zvukove djeteta. Takav kontakt bit će početak cjelovitog govora djeteta.

Pokušajte se odlučiti za razgovor u minutama kada je kuća tiha. Teško je to raditi u bučnom okruženju: dijete će biti ometeno radnom televizijom, glasnom glazbom ili bukom glasova i jednostavno će začepiti. Zato najmlađa djeca u velikim obiteljima često pate od odgođenog razvoja govora.

U situacijama kada dijete samo sluša odraslu osobu i uopće ne pokušava imitirati, primjenjuju se tzv. Tehnike pasivne imitacije. Mama izgovara tipičnog gu-gu-ha-ha i istodobno otvara donji spužva djetetu s palcem, ponavljajući vlastitu artikulaciju. Postupno, dijete razvija razumijevanje odnosa između izraza lica i odlaznog zvuka. Tu je i posebna masaža govorne terapije za bebe. Sastoji se od vibriranja djelovanja ruku na djetetove prsa, lagano dodirujući vrhove njegovih grkljana i submandibularnog prostora.

Čak i ako dijete uporno odbija biti pimped, ne ostavljajte nastavu i pokušaje. Događa se da je beba, nakon što je prošla stazu hodanja, nakon 5–6 mjeseci, počela brbljati i brzo napredovati. Kako bi stekli predpregovorene i govorne vještine, važna je i sposobnost prepoznavanja govora odraslih. Stoga, majka treba često pitati dijete o pitanjima i odgovoriti na njih sama, sve interakcijske radnje treba komentirati: “dati”, “uključeno”, “tako”, “ne tako”, “to je to”. Kratke kombinacije zvukova pomoći će djetetu da brzo savlada pasivni (unutarnji) govor.

Nažalost, roditelji često čekaju prve “mame” ili “tatu” i ne pridaju veliku važnost drugim zvukovima i njihovim kombinacijama, što beba kaže. A beba čeka na odobravanje i reakciju kada još jednom kaže svoje “gu”, “bu”, itd. Što emocionalnije i pažljivije reagiraju roditelji na hlađenje, to će se dijete brže kretati u pravom smjeru učenja ljudskog govora.

Najteže su faze hlađenja i brbljanja dvojezične djece, koja istovremeno čuju dva jezika. Pola godine obično su i sami “određeni”: u njihovom žamoru, glasovi jezika koji ih pogađa snažnije počinju prevladavati. No može postojati mješavina zvukova dvaju jezika. S takvim tipovima morate učiti na jednom jeziku, samo postupno (nakon godinu dana) dodavanjem zvukova i slogova drugog jezika. Razvoj finih motoričkih sposobnosti ruku također je važan za razvoj predgovornih vještina. Pokreti ruku i govorni centar međusobno su povezani. Stoga bi djeca od dva i tri mjeseca trebala imati drugačije od predmeta na dodir (igračke, krpe) koji će razviti taktilne osjećaje prstiju. Do prve polovice godine piramide i dječje kocke bit će korisne, sigurne sorter bez sitnih detalja.

Vrlo djelotvoran način za djecu koja su gutala, ali onda iznenada utihnula pod utjecajem izvjesnih čimbenika izvana, može biti tehnika "oponašanja sebe": dijete uključuje audio snimku vlastitog gašenja ranije. Slušanje potiče dijete da zapamti vještinu i nastavi svoj razvoj.

Mišljenje dr. Komarovskog

Jevgenij Komarovski, pedijatar i voditelj televizije, čije je mišljenje vrlo važno za milijune majki diljem svijeta, tvrdi da izostanak hodanja na 3,4, 5 ili čak 6 mjeseci još nije razlog za paniku i sveobuhvatan liječnički pregled djeteta. Ako su sve ostale vještine djeteta prikladne dobi, ako ima odličan apetit, zdrav san, on se smije i jasno prepoznaje rođake, onda ne treba razmišljati o lošim. Bebi treba samo vrijeme.

Komarovsky snažno upozorava na opasnost od razgovora. Mama može oponašati njegovo brbljanje ili šetnju samo do pola godine. Tada morate početi komunicirati s djetetom kao s odraslom osobom.Inače, mrvica se dugo može "zaglaviti" u žamoru, a onda će roditelji imati novi problem - kako ga naučiti govoriti kao ljudsko biće u svojih 1,5-2 godine.

Glavni "učitelji" u pitanjima govora razvoja, prema Komarovsky, su ljubav i dobrohotnost odraslih, kao i stalno ponavljanje, koji će pomoći zapamtiti prve slogove i riječi.

U sljedećem videozapisu dr. Komarovsky će ispitati dva glavna pitanja o kojima većina roditelja brine: je li vrijedno oglašavati alarm ako je dijete u njegovom razvoj malo se ne uklapa u prihvaćene norme i što bi moglo biti značajno odstupanje od tih normi.

Izračunajte raspored imunizacije
Unesite datum rođenja djeteta
Informacije za referentne svrhe. Nemojte samozdraviti. Kod prvih simptoma bolesti obratite se liječniku.

trudnoća

razvoj

zdravlje